Wat zijn de speler posities in American football? Termen uitgelegd

door Joost Nusselder | Geupdate op:  11 januari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

In American football staan er van ieder team 11 spelers tegelijk op de ‘gridiron’ (het speelveld). Het spel staat een onbeperkt aantal wissels toe, en er zijn verschillende rollen op het veld. De positie van de spelers hangt af van het feit of het team in de aanval of in de verdediging speelt.

Een American football team is opgesplitst in de aanval (offense), verdediging (defense) en ‘special teams’. Binnen deze groepen zijn er verschillende speler posities die vervuld moeten worden, zoals quarterback, guard, tackle en linebacker.

In dit artikel lees je alles over de verschillende posities in de aanval, de verdediging en de speciale teams.

Wat zijn de speler posities in American football? Termen uitgelegd

Het aanvallende team is in balbezit en de verdediging probeert te voorkomen dat de aanvaller scoort.

American football is een tactische en intelligente sport, en het (her)kennen van de verschillende rollen op het veld is belangrijk om het spel te kunnen begrijpen.

Wat zijn de verschillende posities, waar staan de spelers opgesteld en wat zijn hun taken en verantwoordelijkheden?

Juist benieuwd wat AF spelers dragen? Hier leg ik de volledige American Football gear & outfits uit

Wat is de offense?

De ‘offense’ is het aanvallende team. De ‘offensive unit’ bestaat uit een quarterback, offensive linemen, backs, tight ends en receivers.

Het is het team dat met balbezit begint vanaf de ‘line of scrimmage’ (de denkbeeldige lijn die de positie van de bal markeert bij het begin van elke ‘down’).

Het doel van het aanvallende team is om zo veel mogelijk punten te scoren.

Het beginnende team

Het spel begint gewoonlijk wanneer de ‘quarterback’ de bal via een ‘snap’ (het achterwaarts passen van de bal bij het begin van het spel) ontvangt van de ‘center’ en vervolgens de bal doorgeeft aan een ‘running back’, naar een ‘receiver’ gooit, of zelf met de bal rent.

Het ultieme doel is het scoren van zo veel mogelijk ‘touchdowns’ (TD’s), want die leveren de meeste punten op.

Een andere manier voor het aanvallende team om punten te scoren is door middel van een velddoelpunt (‘field goal’).

De ‘offensive unit’

De ‘offensive line’ bestaat uit een ‘center’, twee ‘guards’, twee ‘tackles’ en één of twee ‘tight ends’.

De functie van de meeste offensive linemen is om te blokkeren en te vermijden dat de tegenpartij/verdediging de quarterback tackelt (ook wel een ‘sack’ genoemd) of het hem/haar het onmogelijk maakt om de bal te gooien.

‘Backs’ zijn ‘running backs’ (of ‘tailbacks’) die vaak de bal dragen, en een ‘full back’ die meestal voor de running back blokkeert en af en toe de bal zelf draagt of een pass ontvangt.

De voornaamste functie van de ‘wide receivers’ is het vangen van passes en om vervolgens de bal zo ver mogelijk richting, of het liefst zelfs in de ‘end zone’ te brengen.

Eligible receivers

Van de zeven (of meer) spelers die op de scrimmage-lijn staan opgesteld, mogen alleen de spelers die aan het einde van de lijn opgesteld staan het veld op rennen en een pass ontvangen (dit zijn ‘bevoegde’ ofwel ‘eligible’ receivers)..

Zou een team minder dan zeven spelers op de scrimmage-lijn hebben staan, dan resulteert dat in een straf (vanwege een ‘illegal formation’, ofwel een illegale opstelling).

De samenstelling van de aanval en hoe deze precies werkt, wordt bepaald door de aanvallende filosofie van de head coach of ‘offensive coördinator’.

De offensive positions uitgelegd

In het volgende gedeelte zal ik de aanvallende posities een voor een bespreken.

Quarterback

Of je het er nu mee eens bent of niet: de quarterback is nu eenmaal de belangrijkste speler op het football veld.

Hij is de leider van het team, beslist over de plays en zet het spel in gang.

Het is zijn taak om de aanval te leiden, de strategie aan de andere spelers door te geven en de bal te gooien, aan een andere speler te geven, of zelf met de bal te rennen.

De quarterback moet in staat zijn de bal met kracht en nauwkeurigheid te gooien. Hij moet precies weten waar elke speler zich zal bevinden tijdens het spel.

De quarterback stelt zich op achter de center, in een ‘under the center’ formation, waarbij hij direct achter de center staat en de bal aanneemt, of wat verder weg in een ‘shotgun’ of ‘pistol formation’, waarbij de center de bal naar hem ‘snapt’.

Een voorbeeld van een beroemde quarterback is natuurlijk Tom Brady, van wie je vast wel eens hebt gehoord.

Center

De center heeft ook een belangrijke rol, omdat hij er in de eerste instantie voor moet zorgen dat de bal fatsoenlijk in de handen van de quarterback terecht komt.

De center maakt, zoals hierboven al genoemd, deel uit van de offensive line en het is zijn taak om de tegenstanders te blokkeren.

Ook is het de speler die de bal in het spel brengt door middel van een ‘snap’ naar de quarterback.

De center wil samen met de rest van de offensive line voorkomen dat de tegenstander in de buurt van hun quarterback komt om hem te tackelen of een pass tegen te gaan.

Guard

In het aanvallende team zijn twee (offensive) guards aanwezig. De guards bevinden zich direct aan weerszijden van de center met aan de andere zijde de twee tackles.

De guards behoren, net als de center, tot de ‘offensive linemen’ en ook hun functie is om te blokkeren en om openingen (holes) te creëren voor hun running backs.

Guards worden automatisch beschouwd als ‘onbevoegde’ (ineligible) receivers, wat betekent dat zij niet opzettelijk een voorwaartse pass mogen vangen, tenzij het is om een ‘fumble’ te herstellen of de bal eerst wordt aangeraakt door een verdediger of een ‘bevoegde’ ontvanger.

Er is sprake van een fumble wanneer een speler met balbezit de bal verliest voordat hij getackeld wordt, een touchdown scoort, of buiten de lijnen van het veld terecht komt.

Offensive tackle

De offensive tackles spelen aan weerszijden van de guards.

Voor een rechtshandige quarterback, is de linker tackle verantwoordelijk voor het beschermen van de blindside, en is hij of zij vaak sneller dan de andere offensive linemen om defensive ends tegen te houden.

De offensive tackles behoren ook weer tot de ‘offensive linemen’ unit en hun functie is daarom om te blokkeren.

Het gebied van de ene tackle tot de andere heet het gebied van ‘close line play’ waarin sommige blocks van achteren, die elders op het veld verboden zijn, zijn toegestaan.

Wanneer er sprake is van een onevenwichtige lijn (waarbij er niet evenveel spelers aan beide zijden van de center staan opgesteld), kunnen guards of tackles ook naast elkaar opgesteld staan.

Zoals ook al uitgelegd bij het stukje over de guards, mogen offensive linemen de bal in de meeste gevallen niet vangen of ermee rennen.

Alleen als er sprake is van een fumble of als de bal eerst is aangeraakt door een receiver of een verdedigende speler, mag een offensive lineman een bal vangen.

In zeldzame gevallen kunnen offensive linemen legaal directe passes vangen; zij kunnen dit doen door zich als een bevoegde receiver te melden bij de Football scheidsrechter (of referee) voorafgaand aan het spel.

Elk ander aanraken of vangen van de bal door een offensive lineman zal gestraft worden.

Tight end

De tight end is een hybride tussen een receiver en een offensive lineman.

Normaal gesproken staat deze speler naast de LT (left tackle) of RT (right tackle) of hij kan “uitwijken” op de scrimmage lijn zoals een wide receiver.

De taken van de tight end omvatten het blokkeren voor de quarterback en de running backs, maar hij kan ook rennen en passes vangen.

Tight ends kunnen vangen als een receiver, maar hebben de kracht en het postuur om te domineren op de lijn.

Tight ends zijn kleiner van postuur dan offensive linemen maar groter dan andere traditionele football spelers.

Wide receiver

Wide receivers (WR) staan vooral bekend als pass-catchers, ofwel bal vangers. Zij stellen zich op aan de uiterste buitenkant van het veld, hetzij links of rechts.

Hun taak is het rennen van ‘routes’ om vrij te komen, een pass van de QB te ontvangen en met de bal zo ver mogelijk het veld op te rennen.

In het geval van een running play (waarbij de running back met de bal rent), is het vaak de taak van de receivers om te blokkeren.

De ‘skill set’ van wide receivers bestaat over het algemeen uit snelheid en een sterke hand-oog coördinatie.

De juiste wide receiver handschoenen helpen dit soort spelers om genoeg grip te krijgen op de bal en zijn van cruciaal belang als het gaat om het maken van ‘big plays’.

Teams gebruiken wel twee tot vier wide receivers in elk spel. Samen met verdedigende cornerbacks zijn wide receivers meestal de snelste jongens op het veld.

Zij moeten wendbaar en snel genoeg zijn om verdedigers die hen proberen te dekken af te schudden en in staat zijn de bal op een betrouwbare manier te vangen.

Sommige wide receivers kunnen ook dienen als ‘punt’ of ‘kick returner’ (over deze posities lees je verderop meer).

Er zijn twee typen wide receivers (WR): de wideout en de slot receiver. Het hoofddoel van beide receivers is het vangen van ballen (en scoren van touchdowns).

Qua postuur kunnen ze variëren, maar over het algemeen zijn ze wel allemaal snel.

Een slot receiver is meestal een kleinere, snelle WR die goed kan vangen. Zij staan opgesteld tussen de wideouts en de offensive line of tight end.

Running back

Ook wel bekend als de ‘halfback’. Deze speler kan het allemaal. Hij stelt zich op achter of naast de quarterback.

Hij rent, vangt, blokkeert en hij zal zelfs af en toe de bal gooien. Een running back (RB) is vaak een snelle speler en is niet bang voor fysiek contact.

De running back krijgt in de meeste gevallen de bal aangereikt van de QB, en het is zijn taak om zo ver mogelijk over het veld te rennen.

Hij kan ook de bal vangen zoals een WR dat doet, maar dat is zijn tweede prioriteit.

Running backs zijn er in alle ‘soorten en maten’. Er zijn grote, sterke backs, of juist de kleine, snelle backs.

Er kunnen nul tot drie RB’s op het veld staan bij elk spel, maar meestal zijn het er één of twee.

Over het algemeen zijn er twee soorten running backs; een half back, en een full back.

Half back

De beste half backs (HB) bezitten een combinatie van kracht en snelheid, en zijn zeer waardevol voor hun teams.

De half back is de meest voorkomende vorm van een running back.

Het is zijn primaire taak om met de bal zo ver mogelijk het veld op te rennen, maar hij moet ook eventueel een bal kunnen vangen.

Sommige half backs zijn klein en snel en ontwijken hun tegenstanders, anderen zijn juist groot en krachtig en lopen over verdedigers heen in plaats van er omheen.

Omdat half backs veel fysiek contact ervaren op het veld, is de gemiddelde carrière van een professionele half back helaas vaak maar erg kort.

Full back

De full back is vaak een wat grotere en stevigere versie van de RB, en in het moderne football meestal meer een ‘lead blocker’.

De full back is de speler die verantwoordelijk is voor het vrijmaken van de weg voor de running back en het beschermen van de quarterback.

Full backs zijn normaal goede renners met uitzonderlijke kracht. De gemiddelde full back is groot en krachtig.

Vroeger was de full back een belangrijke baldrager, maar tegenwoordig krijgt de half back de bal bij de meeste loopacties en maakt de full back de weg vrij.

De full back wordt ook wel de ‘blocking back’ genoemd.

Andere vormen van/termen voor de running back

Enkele andere termen die gebruikt worden om running backs en hun taken te beschrijven zijn de Tailback, H-Back en de Wingback/Slotback.

Tailback (TB)

Een running back, meestal een halfback, die zich opstelt achter de full back in een ‘I formation’ (de naam van een specifieke opstelling) in plaats van naast hem.

H-Back

Niet te verwarren met de half back. Een H-back is een speler die zich, in tegenstelling tot de tight end, opstelt net achter de line of scrimmage.

De tight end staat op de lijn. Normaal gesproken is het de full back of tight end die de rol van een H-back vervult.

Omdat de speler zich achter de line of scrimmage opstelt, wordt hij geteld als een van de ‘backs’. Over het algemeen is zijn rol echter hetzelfde als die van andere tight ends.

Wingback (WB) / Slotback

Een wingback of een slotback is een running back die zich opstelt achter de scrimmage lijn naast de tackle of tight end.

Teams kunnen het aantal wide receivers, tight ends en running backs op het veld steeds variëren. Echter zijn er een aantal beperkingen voor de aanvallende formaties.

Zo moeten er minstens zeven spelers op de scrimmage-lijn staan, en slechts de twee spelers aan ieder uiteinde komen in aanmerking om passes te vangen.

Soms kunnen offensive linemen zich ‘bevoegd verklaren’ en mogen in zulke gevallen dus wel een bal vangen.

Niet alleen qua posities verschilt American Football van rugby, lees hier meer

Wat is de defense?

De defense is het team dat in de verdediging speelt en het spel tegenover de offense begint vanaf de line of scrimmage. Dit team is dus niet in het bezit van de bal.

Het doel van het verdedigende team is te voorkomen dat het andere (aanvallende) team scoort.

De defense bestaat uit defensive ends, defensive tackles, linebackers, cornerbacks en safeties.

Het doel van het verdedigende team is bereikt wanneer het aanvallende team is aangekomen bij een 4th down, en geen touchdown heeft kunnen scoren of andere punten.

In tegenstelling tot het aanvallende team zijn er geen formeel gedefinieërde verdedigende posities. Een verdedigende speler mag zich namelijk overal opstellen aan zijn kant van de scrimmage-lijn en elke legale actie uitvoeren.

De meeste opstellingen die worden gebruikt, omvatten defensive ends en defensive tackles op een lijn en achter deze lijn staan de linebackers, cornerbacks en safeties opgesteld.

Defensive ends en tackles worden gezamenlijk de ‘defensive line’ genoemd, terwijl de cornerbacks en safeties gezamenlijk de ‘secondary’ of ‘defensive backs’ worden genoemd.

Defensive end (DE)

Net zoals er een offensive line bestaat, is er dus ook een defensive line.

De defensive ends maken, samen met de tackles dus, deel uit van de defensive line. De defensive line en offensive line stellen zich tegenover elkaar op aan het begin van ieder spel.

De twee defensive ends spelen ieder aan een uiteinde van de defensive line.

Hun functie is om de passer (meestal de quarterback) aan te vallen of aanvallende runs naar de buitenste randen van de scrimmage lijn te stoppen (meestal aangeduid als “containment”).

De snellere van de twee wordt gewoonlijk aan de rechterkant geplaatst omdat dat de blinde zijde is van een rechtshandige quarterback.

Defensive tackle (DT)

De ‘defensive tackle’ wordt soms ook wel een ‘defensive guard’ genoemd.

Defensive tackles zijn linemen die opgesteld staan tussen de defensive ends.

De functie van DTs is om de passer te rushen (richting de quarterback te rennen in een poging hem te stoppen of te tackelen) en running plays te stoppen.

Een defensive tackle die recht tegenover de bal staat (en dus bijna neus aan neus staat met de center van de aanval) wordt vaak een ‘nose tackle’ of ‘nose guard’ genoemd.

De nose tackle komt het meest voor in een 3-4 verdediging (3 linemen, 4 linebackers, 4 defensive backs) en de quarter defense (3 linemen, 1 linebacker, 7 defensive backs).

De meeste verdedigende opstellingen hebben één of twee defensive tackles. Soms, maar niet vaak, heeft een team drie defensive tackles op het veld.

Linebacker (LB)

De meeste verdedigende opstellingen hebben tussen de twee en vier linebackers.

Linebackers zijn gewoonlijk verdeeld in drie types: strongside (Left- of Right- Outside Linebacker: LOLB of ROLB); middle (MLB); en weakside (LOLB of ROLB).

Linebackers spelen achter de defensive line en vervullen verschillende taken, afhankelijk van de situatie, zoals rushing de passer, het dekken van receivers en het verdedigen van een run play.

De strongside linebacker stel zich normaal gesproken op tegenover de tight end van de aanvaller.

Hij is meestal de sterkste LB, omdat hij in staat moet zijn om de lead blockers snel genoeg af te schudden om de running back te tackelen.

De middelste linebacker moet de opstelling van de aanvallende partij correct identificeren en bepalen welke aanpassingen de hele verdediging moet maken.

Daarom wordt de middelste linebacker ook wel de ‘quarterback van de verdediging’ genoemd.

De weakside linebacker is meestal de meest atletische of snelste linebacker omdat hij vaak een open veld moet verdedigen.

Cornerback (CB)

Cornerbacks hebben meestal een relatief klein postuur, maar maken dat goed met hun snelheid en techniek.

De cornerbacks (ook wel ‘corners’ genoemd) zijn spelers die voornamelijk de wide receivers dekken.

Cornerbacks proberen daarnaast quarterback passes te voorkomen door ofwel de bal weg te slaan van de receiver of door de pass zelf te vangen (interception).

Ze zijn met name verantwoordelijk voor het verstoren en verdedigen van pass plays (dus het voorkomen dat de quarterback de bal naar een van zijn receivers kan gooien) dan in de run plays (waarbij de running back met de bal rent).

De cornerback positie vereist snelheid en behendigheid.

De speler moet kunnen anticiperen op de quarterback en goed kunnen backpedalen (backpedaling is een renbeweging waarbij de speler achteruit rent en zijn blik gericht houdt op de quarterback en receivers om vervolgens snel te kunnen reageren) en tackelen.

Safety (FS or SS)

Als laatste zijn er nog de twee safeties: de free safety (FS) en de strong safety (SS).

De safeties zijn de laatste verdedigingslinie (het verst van de scrimmage lijn) en helpen meestal de corners met het verdedigen van een pass.

De strong safety is meestal de grotere en sterkere van de twee, en geeft extra bescherming bij run plays door ergens tussen de free safety en de scrimmage lijn te staan.

De free safety is meestal kleiner en sneller en geeft extra pass dekking.

Wat zijn special teams?

Special teams zijn eenheden die op het veld staan tijdens kickoffs, vrije trappen, punts en pogingen tot een velddoelpunt (field goal), en extra punten.

De meeste special teams spelers hebben ook een rol in offense en/of defense. Maar er zijn ook spelers die uitsluitend in special teams spelen.

Special teams omvatten:

 • een kickoff team
 • een kick off return team
 • een punting team
 • een punt blocking/return team
 • een field goal team
 • een field goal blocking team

Special teams zijn uniek omdat ze kunnen dienen als aanvallende of verdedigende eenheden en zijn slechts sporadisch te zien tijdens een wedstrijd.

De aspecten van special teams kunnen erg verschillen van het algemene aanvallende en verdedigende spel, en daarom wordt een specifieke groep spelers getraind in het uitvoeren van deze taken.

Hoewel er minder punten worden gescoord bij special teams dan bij de aanval, bepaalt het spel van de special teams waar elke aanval zal beginnen, en heeft het dus een grote invloed op hoe gemakkelijk of moeilijk het is voor de aanval om te scoren.

Kick off

Een ‘kick off’, of aftrap, is een methode om een spel te beginnen in football.

Kenmerkend voor een kick off is dat één team – het ‘kicking team’ – de bal naar de tegenstander – het ‘ontvangende team’ – kickt.

Het ontvangende team heeft dan het recht om de bal te retourneren, d.w.z., te proberen de bal zo ver mogelijk richting de endzone van het kickende team te krijgen (of een touchdown te scoren), totdat de speler met de bal wordt getackeld door het kickende team of buiten de lijnen van het veld gaat (out of bounds).

Kickoffs vinden plaats aan het begin van elke speelhelft, nadat er is gescoord en soms ook aan het begin van overtime.

De kicker is degene die verantwoordelijk is voor het trappen van de kick off en ook de speler die de pogingen doet tot een field goal.

Een kick off wordt vanaf de grond geschoten, waarbij de bal op een houder wordt geplaatst.

Een gunner, ook bekend als een shooter, flyer, headhunter, of kamikaze, is een speler die tijdens kickoffs en punts wordt ingezet en gespecialiseerd is in het zeer snel rennen langs de zijlijn in een poging om de kick of punt returner (hierover lees je zo direct meer) te tackelen.

Het doel van de wedge buster speler is om door het midden van het veld te sprinten bij kick offs.

Het is zijn verantwoordelijkheid om de muur van blokkers (de ‘wig’) te verstoren, om te voorkomen dat de kick off returner een baan heeft waarin hij een return kan maken.

Een wedge buster zijn is een zeer gevaarlijke positie, omdat hij vaak op volle snelheid rent wanneer hij in contact komt met een blokker.

Kick off return

Wanneer er een kick off plaatsvindt, staat er van de andere partij het kick off return team op het veld.

Het uiteindelijke doel van een kick off return is om de bal zo dicht mogelijk bij de endzone te krijgen (of als het even kan, te scoren).

Want tot waar de kick off returner (KR) in staat is de de bal te dragen, is waar het spel opnieuw zal beginnen.

Het vermogen van een team om aanvallend te beginnen in een beter dan gemiddelde veldpositie vergroot de kans op succes aanzienlijk.

Dat betekent dus, hoe dichter bij de endzone, hoe meer kans het team heeft om een touchdown te scoren.

Het kick off return team moet goed samenwerken, waarbij de kick off returner (KR) de bal moet proberen te vangen nadat de tegenpartij de bal heeft afgetrapt, en de rest van het team de weg vrij moet maken door de tegenstander te blokkeren.

Het kan voorkomen dat door een krachtige kick de bal in de eigen endzone van het kick off return team terecht komt.

In zo’n geval hoeft een kick off returner niet met de bal te gaan rennen.

In plaats daarvan kan hij de bal neerleggen in de endzone voor een ‘touchback’, waarbij zijn team akkoord gaat met het spel te beginnen vanaf de 20-yard lijn.

Als de KR wel de bal vangt in het speelveld en zich vervolgens terugtrekt in de endzone, moet hij zorgen dat hij de bal weer uit de endzone brengt.

Als hij namelijk in de endzone wordt getackeld, krijgt het kicking team een safety en scoort daarmee twee punten.

Punting team

Bij een punt play gaat het punting team op de scrimmage lijn staan met de punter opgesteld ongeveer 15 yards achter de center.

Het ontvangende team – de tegenstander dus – staat klaar om de bal te vangen, net zoals bij een kick off.

De center maakt een lange snap naar de punter, die de bal vangt en het veld op schiet.

De speler van de andere partij die de bal vangt, heeft dan het recht om te proberen de bal zo ver mogelijk naar voren te brengen.

Een football punt komt typisch voor tijdens de 4th down wanneer de aanval de first down niet kon bereiken tijdens de eerste drie pogingen en zich op een ongunstige positie bevindt voor een field goal poging.

Technisch gezien kan een team de bal op elke down punten, maar dat zou weinig nut hebben.

Het resultaat van een typische punt is een eerste down voor het ontvangende team op de plaats waar:

 • de ontvanger van het ontvangende team wordt getackeld of buiten de lijnen van het veld gaat;
 • de bal buiten de lijnen gaat, hetzij tijdens de vlucht of na het raken van de grond;
 • er sprake is van “illegal touching”: wanneer een speler van het kickende team de eerste speler is die de bal aanraakt nadat deze voorbij de scrimmage lijn is geschoten;
 • of de bal tot stilstand is gekomen binnen de lijnen van het veld zonder te zijn aangeraakt.

Andere mogelijke resultaten zijn dat de punt wordt geblokkeerd achter de scrimmage lijn, en dat de bal wordt aangeraakt, maar niet gevangen of in bezit genomen, door het ontvangende team.

In beide gevallen is de bal dan “vrij” en “levend” en zal toebehoren aan het team dat de bal uiteindelijk vangt.

Punt blocking/return team

Wanneer een van de teams klaar is voor een punt play, brengt de tegenstander hun punt blocking/returning team op het veld.

De punter returner (PR) heeft de taak om de bal te vangen nadat deze is gepunterd en om zijn team een goede veldpositie te geven (of een touchdown indien mogelijk) door de bal te retourneren.

Het doel is dus hetzelfde als bij een kick off.

Alvorens de bal te vangen, moet de returner de situatie op het veld beoordelen terwijl de bal nog in de lucht is.

Hij moet bepalen of het werkelijk gunstig is voor zijn ploeg om met de bal te gaan rennen.

Indien het erop lijkt dat de tegenstander te dicht bij de PR zal zijn tegen de tijd dat hij de bal vangt, of als het erop lijkt dat de bal in de eigen eigen endzone terecht zal komen, kan de PR ervoor kiezen niet met de bal te gaan rennen en in plaats daarvan één van de volgende twee opties te kiezen:

 1. Een “fair catch” aan te vragen door met één arm boven zijn hoofd te zwaaien alvorens de bal te vangen. Dit betekent dat het spel eindigt zodra hij de bal heeft gevangen; het PR’s team krijgt balbezit op de plaats van de catch en er kan geen return poging worden gedaan. De fair catch minimaliseert de kans op een fumble of blessure omdat het er voor zorgt dat de PR volledig beschermd is. De tegenstander mag de PR niet aanraken of proberen te interfereren met de vangst op welke manier dan ook nadat het fair catch signaal is gegeven.
 2. De bal te ontwijken en de grond te laten raken. Dit kan indien de bal in de endzone van het PR team terechtkomt voor een touchback (waarbij de bal op de 25-yard lijn wordt geplaatst en het spel vanuit daar weer begint), buiten de lijnen van het veld terechtkomt of uiteindelijk tot stilstand komt in het speelveld en wordt ge’downed’ door een speler van het punting team (‘to down a ball’ betekent dat de speler in balbezit een voorwaartse beweging stopt door te knielen op één knie. Een dergelijke gebaar geeft het einde van de actie aan).

Dit laatste is de veiligste optie, omdat het de kans op een fumble volledig uitsluit en je er zeker van kan zijn dat het team van de returner de bal in bezit krijgt.

Het biedt echter ook de mogelijkheid voor het punting team om het PR’s team diep in hun eigen gebied vast te zetten.

Dit kan niet alleen het punt return team een slechte veldpositie geven, maar kan zelfs leiden tot een safety (twee punten voor de tegenstander).

Een safety ontstaat wanneer de speler met balbezit van het punting return team getackled wordt of ‘downs the ball’ in zijn eigen endzone.

Field goal team

Wanneer een team besluit een velddoelpunt poging te doen, komt het field goal team in actie, met alle spelers, op twee na, opgesteld langs of dichtbij de scrimmage lijn.

De kicker en de holder (de speler die de snap ontvangt van de long snapper) staan verder weg.

In plaats van de gewone center kan een team een long snapper hebben, die speciaal is getraind om de bal te snappen bij kick pogingen en punts.

De holder stelt zich gewoonlijk zeven tot acht yards achter de scrimmage lijn op, met de kicker een paar yards achter hem.

Bij het ontvangen van de snap, houdt de holder de bal verticaal tegen de grond, met de stiksels weg van de kicker.

De kicker begint zijn beweging al tijdens de snap, dus de snapper en holder hebben weinig marge voor fouten.

Een klein foutje kan de hele poging verstoren.

Afhankelijk van het spelniveau, wordt de bal, bij het bereiken van de holder, omhoog gehouden door ofwel de hulp van een kleine rubberen “tee”) een klein platform waarop je de bal kunt plaatsen) of gewoon op de grond (in college en op het professionele niveau).

De kicker, die verantwoordelijk is voor kickoffs, is ook degene die de field goal pogingen doet. Een field goal levert 3 punten op.

Field goal blocking

Als het field goal team van de ene ploeg op het veld staat, is het field goal blocking team van de andere ploeg actief.

De defensive linemen van het field goal blocking team positioneren zich in de buurt van de center die de bal snapt, omdat de snelste weg naar een velddoelpunt of extra punt-poging door het midden is.

Het field goal blocking team is het team dat de field goal probeert te verdedigen en dus wil voorkomen dat de offense 3 punten scoort.

De bal bevindt zich op zeven yards van de scrimmage lijn, wat betekent dat de linemen dit terrein zullen moeten overbruggen om de kick te blokkeren.

Wanneer de verdediging de kick van de aanval blokkeert, kunnen zij de bal recupereren en een TD (6 punten) scoren.

Conclusie

Je ziet het, American Football is een tactisch spel waarbij de specifieke rollen die de spelers innemen erg belangrijk zijn.

Nu je weet welke rollen dit zoal kunnen zijn, zul je waarschijnlijk net wat anders naar de volgende game kijken.

Zelf American Football spelen? Begin met het aanschaffen van de beste American Football bal die er is

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.