Beste American Football gear | Dit heb je nodig om AF te spelen

door Joost Nusselder | Geupdate op:  24 augustus 2021

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

American Football: een sport die in Europa waarschijnlijk niet zo populair is als de plek waar het vandaan komt.

Desondanks hebben zich de laatste jaren veel ontwikkelingen voorgedaan en begint de sport ook in Europa steeds populairder te worden.

Zelfs in ons land begint de sport meer zichtbaarheid te krijgen en worden er langzaamaan meer teams opgericht. Zelfs voor vrouwen!

In dit artikel neem ik je mee in de wereld van AF, en leg ik precies uit welke gear je nodig hebt om deze sport te spelen. Van top tot teen!

Beste American Football gear | Dit heb je nodig om AF te spelen

In het kort: wat is American Football?

De sport wordt gespeeld met twee teams die bestaan uit minstens 22 spelers (met wissels een stuk meer): 11 spelers die in de aanval spelen, en 11 in de verdediging.

Van elk team staan er steeds maar 11 op het veld, waardoor je dus altijd 11 tegen 11 speelt.

Als de aanval van het ene team op het veld staat, staat de verdediging van het andere team daar tegenover en vice versa.

Het hoofddoel is om zoveel mogelijk ‘touchdowns’ te maken. Wat een goal is bij voetbal, is een touchdown bij American Football.

Om een touchdown te bereiken, krijgt het team dat in de aanval is eerst vier kansen om 10 ‘yards’ (ongeveer 9 meter) verder te komen. Indien dit lukt, krijgen ze nog vier extra kansen.

Lukt dit niet en heeft het team dus een kans gemist om te scoren, dan gaat de bal naar de aanval van de andere partij.

Om een touchdown te voorkomen, zal de verdediging proberen de aanval naar de grond te halen door midden van een ‘tackle’ of door de bal van de aanvallers te veroveren.

Welke gear heb je nodig om American Football te spelen?

American Football wordt vaak verward met rugby, waarbij er ook ‘getackled’ wordt, maar waarbij de regels anders zijn en men vrijwel geen beschermingen op het lichaam draagt.

Bij American football dragen de spelers diverse beschermingen. Van boven naar beneden, bestaat de basisuitrusting uit de volgende elementen:

  • een helm
  • een bitje
  • ‘shoulder pads’
  • een jersey
  • handschoenen
  • een broek met bescherming voor de dijbenen en knieën
  • sokken
  • schoenen

Aanvullende bescherming omvat nekbescherming, ribbeschermers (‘padded shirts’), elleboogbescherming en heup/staartbeen beschermers.

De gear wordt gemaakt van synthetische materialen: schuimrubbers, elastiek en duurzaam, schokbestendig, gegoten plastic.

American football gear uitgelegd

Dat is dus nogal een lijst!

Ga jij deze sport voor het eerst beoefenen en wil je weten hoe het precies zit met al die beschermingen? Lees dan gauw verder!

Helm

Een American football helm bestaat uit diverse delen:

De schaal, ofwel buitenkant van de helm, is gemaakt van hard plastic met een dikke vulling aan de binnenkant.

De facemask bestaat uit metalen staven en de chinstrap is bedoeld om de helm om je kin vast te zetten.

De helmen worden vaak voorzien van het logo en de kleuren van het team. Ze voelen vaak licht en prettig aan op het hoofd.

Het is de bedoeling dat de helm op zijn plaats blijft zitten en er tijdens het rennen en spelen geen verschuiving plaatsvindt.

Je kunt kiezen uit verschillende helmen, facemasks, en chinstraps, waarbij jouw positie of rol op het veld een rol zou moeten spelen en bescherming en zicht in evenwicht moeten zijn.

Houd er rekening mee dat je met een helm op nog steeds hoofdletsel kunt oplopen, waaronder een hersenschudding.

Vizier

Een recente toevoeging aan de helm is een vizier (‘visor’ of ‘eyeshield’) die de ogen beschermt tegen letsel of verblinding.

De meeste leagues, waaronder de NFL en high-school in American, staan alleen heldere visors toe, dus geen donker getinte.

Deze regel was aangenomen zodat coaches en staff goed het gezicht en de ogen van een speler konden zien, en in het geval van ernstig letsel na te gaan of de speler bij bewustzijn is.

De enige spelers die wel een donker getinte visor mogen dragen, zijn degenen met oogproblemen.

Bitje

Welke positie je in het veld ook speelt, je moet je mond en tanden te allen tijde beschermen om een bezoek aan de tandarts te voorkomen.

Niet overal is een bitje, ook wel ‘mouthguard’ genoemd, verplicht.

Echter, ook als de regels van jouw league een mouthguard niet verplichten, zou je zo verstandig moeten zijn om je veiligheid in eigen handen te nemen door gewoon een bitje te gebruiken.

Er zijn een heleboel soorten bitjes die naast veiligheid bieden, jouw outfit zelfs kunnen matchen of compleet kunnen maken.

Een bitje werkt als een schokdemper voor de mond en tanden.

Krijg je tijdens een training of wedstrijd een arm in je gezicht of word je getackled? Dan zal het bitje schokgolven door je tanden, kaak en schedel sturen.

Het minimaliseert of blokkeert de intensiteit van de klap. Blessures aan de mond of het gebit kan iedereen overkomen, bescherm jezelf dus met een goed passend bitje.

Shoulder pads

Shoulder pads hebben een harde kunststof buitenschaal met daaronder schokabsorberende schuimvulling. De pads passen over de schouders en het borst- en rifgebied, en zet je vast met gespen of drukknopen.

Onder de shoulder pads dragen spelers of een padded shirt, oftewel een shirt met extra bescherming, of een katoenen (t-)shirt. Over de pads gaat een training- of wedstrijd jersey.

Shoulder pads zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van je bouw en positie op het veld, is de een geschikter dan de ander.

Daarom is het belangrijk om de perfecte maat shoulder pads voor jezelf te bepalen, voornamelijk als je de pads online bestelt.

Shoulders pads zullen een deel van de impact absorberen door middel van vervorming.

Daarnaast verdelen ze de schok via een grotere pad die ontworpen is om de lichaamstemperatuur te reguleren van de speler en beschermt tegen blessures.

Jersey

Dit wordt gebruikt om de speler te identificeren (naam, nummer en kleuren van het team). Het is het spelersshirt wat over de shoulder pads wordt gedragen.

De voor- en achterkant van de jersey zijn vaak gemaakt van nylon, met zijkanten van spande om deze strak over de shoulderpads heen te kunnen trekken.

Het moet voor een tegenstander moeilijk worden om de jersey vast te pakken. Daarom hebben jerseys aan de onderkant ook een verlenging die je in de broek kan stoppen.

Jerseys zijn daarbij vaak voorzien van een strook klittenband aan de achterkant die past op de klittenband in de tailleband van de broek.

Padded shirt

Voor spelers die extra bescherming willen op de schouders of op plaatsen waar de shoulder pads niet reiken (zoals de ribbenkast en rug), zijn padded shirts een mooie uitkomst.

Je hebt ze met of zonder mouwen, met extra pads op de ribben, op de schouders en eentje op rug.

De beste padded shirts hebben een perfecte pasvorm en voelen aan als een tweede huid. Alle bescherming, inclusief de shoulder pads, zal goed op zijn plek blijven zitten voor de best mogelijke bescherming.

Rib protector

Een ribbeschermer is een extra uitrusting die je draagt om je onderbuik en vervaardigd is uit een schuimvulling om de impact te absorberen.

Rib beschermers zijn licht van gewicht en zitten comfortabel om het lichaam, terwijl ze de ribben en de onderrug van de speler beschermen.

Deze uitrusting is voornamelijk ideaal voor quarterbacks (de spelers die de bal gooien), omdat ze bij het gooien van de bal hun ribben blootstellen en dus vatbaar zijn voor een tackle op dat gebied.

Ook andere spelers kunnen dit soort bescherming goed gebruiken, waaronder defensive backs, wide receivers, running backs en tight ends.

Een alternatief voor een rib protector is de padded shirt, die ik hierboven al noemde. Beide opties bieden extra bescherming tijdens het spelen.

Het kiezen van een rib protector of een padded shirt is een persoonlijke voorkeur. Er zijn ook spelers die geen van beide gebruiken.

Backplate

Een back plate, ook wel rugplaat genoemd, is voorzien van een schuimrubberen voering omhuld door plastic, bedoeld om de onderrug te beschermen.

Ze worden het meest gebruikt door quarter backs, running backs, defensive backs, tight ends, wide receivers en linebackers, omdat deze posities de kans lopen om van achter getackled te worden of zelf krachtige tackles uitdelen.

Rugplaten kun je aan je shoulder pads bevestigen en zijn over het algemeen licht van gewicht. Ze zullen geen impact hebben op de mobiliteit van de speler.

Elleboog bescherming

Het ellebooggewricht vangt je gewicht op als je valt.

Om vervelende blessures aan je arm te voorkomen, zijn losse elleboogbeschermers of coole sleeves met elleboogbeschermers geen overbodige luxe.

Een paar wonden en kneuzingen na een football wedstrijd kunnen voor veel atleten eretekens zijn.

Echter, als je op kunstgras speelt, kan de ruwe ondergrond schaafwonden als gevolg hebben die behoorlijk pijnlijk kunnen zijn.

Met elleboogbeschermers is ook dat probleem opgelost. Ze zijn vaak gemaakt van ademend, zacht en flexibel materiaal, zodat je ze amper voelt zitten.

Handschoenen

Handschoenen voor football zullen jouw prestaties op het veld verbeteren door de handen te beschermen en grip te geven om de bal te kunnen vangen, en deze vervolgens niet uit je handen te laten glippen.

Veel spelers dragen handschoenen met kleverige rubberen handpalmen.

Welke handschoenen je het beste kunt nemen, hangt onder andere af van de positie die je speelt (de handschoenen van ‘wide receivers’ zijn bijvoorbeeld anders dan die van ‘linemen’).

Bij de ene positie is vooral grip nodig, terwijl bij de ander bescherming belangrijker is. Verder spelen bij de keuze ook factoren mee zoals de soepelheid van de handschoen, de pasvorm en het gewicht.

Bepaal voordat je gaat bestellen de juiste maat.

Broek met bescherming / girdles

De broeken voor American Football zijn gemaakt van een combi van nylon en mesh (als het warm weer is) en nylon en spandex voor een strakke pasvorm.

Samen met de jersey, zal de outfit de teamkleuren bevatten voor wedstrijden.

De broek is voorzien van een riem. De broek moet de juiste maat en pasvorm hebben, zodat het de juiste plekken op het lichaam beschermt.

Er zijn:

  • broeken met geïntegreerde bescherming
  • broeken waarbij de bescherming kan worden ingebracht via zakken of worden vastgeklikt

De standaard girdle bestaat uit vijf zakken (2 bij de heupen, 2 bij de dijbenen, 1 bij het staartbeen) waar de spelers losse pads in kunnen steken.

Bij geïntegreerde girdles kunnen de pads niet verwijderd worden.

Dan zijn er ook nog half geïntegreerde girdles, waarbij vaak de heup- en staartbeen pads geïntegreerd zijn en je zelf de dijbeen pads kan toevoegen.

Bij all-in-one girdles krijg je 5-delige bescherming die je kunt verwijderen en vervangen. Er zijn ook girdles met 7-delige bescherming.

De jockstrap (geslachtsbescherming) is gemaakt van brede elastische banden met een steunzakje van katoen/elastiek. Soms wordt het zakje voorzien van een beschermende beker om de geslachtsdelen te beschermen tegen verwondingen.

Omdat ze tegenwoordig amper nog worden gedragen, zal ik ook niet verder ingaan op dit type bescherming.

Sokken

Niets is belangrijker dan de juiste producten voor je voeten te kiezen om deze te beschermen tijdens verwondingen, en om ervoor te zorgen dat je probleemloos snel over het veld kan rennen.

Niet alle sokken zijn hetzelfde, en tegenwoordig zijn ze veel meer dan een stukje stof dat je over je voeten draagt. Ze hebben nu talloze functies die jouw prestaties op diverse manieren kunnen verbeteren en je voeten veilig houden.

Hoe je jouw favoriete football sokken draagt? Ze zitten idealiter een paar centimeter onder de knie. Ze mogen net iets boven de knie uitkomen, als ze je maar de mogelijkheid geven om zo vrij mogelijk te bewegen en te rennen.

Football sokken zijn meestal gemaakt van nylon en elastiek. Er zijn merken die ook spandex gebruiken of polypropeen.

Last but not least: Schoenen

Net als voetbalschoenen hebben football schoenen zolen die bestaan uit noppen, “cleats” genoemd, die bedoeld zijn voor gras.

Sommige schoenen hebben verwijderbare noppen. De maten van de noppen zijn afhankelijk van de omstandigheden van het veld (langere noppen geven meer grip op een nat veld, kortere noppen geven meer snelheid op een droog veld).

Schoenen met platte schoenzolen, “turfschoenen” genoemd, worden gedragen op kunstgras (met name AstroTurf).

Voor wat entertainment, lees deze leuke stripjes over voetbal en American Football

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.