Running Back: Wat deze positie uniek maakt in American Football

door Joost Nusselder | Geupdate op:  24 februari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

De running back is de speler die de bal ontvangt van de quarterback en ermee probeert richting de end zone te rennen. De running back is dus de aanvaller van het team en stelt zich op achter de eerste linie (de linemen)

Wat doet de running back bij American Football

Wat is een Running Back?

Een running back is een speler in American en Canadian football die behoort tot het aanvallende team.

Het doel van de running back is om terreinwinst te maken door met de bal richting de end zone van de tegenstander te rennen. Daarnaast ontvangen running backs ook passes op korte afstanden.

De positie van de Running Back

De running back stelt zich op achter de eerste linie, de linemen. De running back ontvangt de bal van de quarterback.

Postities in American Football

Er zijn verschillende postities in American Football:

  • Aanval: quarterback, wide receiver, tight end, center, guard, offensive tackle, running back, fullback
  • Verdediging: defensive tackle, defensive end, nose tackle, linebacker
  • Speciale teams: placekicker, punter, long snapper, holder, punt returner, kick returner, gunner

Wat is de Offense in American Football?

De Offensive Unit

De offensive unit is het aanvallende team in American Football. Het bestaat uit een quarterback, offensive linemen, backs, tight ends en receivers. Het doel van het aanvallende team is om zo veel mogelijk punten te scoren.

Het Beginnende Team

Het spel begint meestal wanneer de quarterback de bal (een snap) ontvangt van de center en de bal doorgeeft aan een running back, gooit naar een receiver of zelf met de bal rent.

Het ultieme doel is om zoveel mogelijk touchdowns (TD’s) te scoren, omdat die de meeste punten opleveren. Een andere manier om punten te scoren is door middel van een velddoelpunt (field goal).

De Functie van de Offensive Linemen

De functie van de meeste offensive linemen is om te blokkeren en te vermijden dat de tegenpartij (verdediging) de quarterback tackelt (ook wel een sack genoemd), waardoor hij/zij het onmogelijk maakt om de bal te gooien.

Backs

Backs zijn running backs en tailbacks die vaak de bal dragen en een fullback die meestal voor de running back blokkeert en af en toe de bal zelf draagt of een pass ontvangt.

Wide Receivers

De voornaamste functie van de wide receivers is het vangen van passes en de bal zo ver mogelijk richting de end zone te brengen.

Eligible Receivers

Van de zeven spelers die op de scrimmage lijn staan opgesteld, mogen alleen de spelers die aan het einde van de lijn opgesteld staan, het veld op rennen en een pass ontvangen. Dit zijn bevoegde (ofwel eligible) receivers. Als een team minder dan zeven spelers op de scrimmage lijn heeft staan, resulteert dat in een straf vanwege een illegal formation (ofwel een illegale opstelling).

De Samenstelling van de Aanval

De samenstelling van de aanval en hoe deze precies werkt, wordt bepaald door de aanvallende filosofie van de head coach en offensive coördinator.

De Offensive Posities Uitgelegd

In het volgende gedeelte zal ik de aanvallende posities een voor een bespreken:

  • Quarterback: De quarterback is waarschijnlijk de belangrijkste speler op het football veld. Hij is de leider van het team, beslist de plays en zet het spel in gang. Het is zijn taak om de aanval te leiden, de strategie aan de andere spelers door te geven en de bal te gooien, aan een andere speler te geven, of zelf met de bal te rennen. De quarterback moet in staat zijn de bal met kracht en nauwkeurigheid te gooien en precies weten waar elke speler zich zal bevinden tijdens het spel. De quarterback stelt zich op achter de center (een center formation) of verder weg (een shotgun of pistol formation), waarbij de center de bal naar hem snapt.
  • Center: De center heeft ook een belangrijke rol, omdat hij er in de eerste instantie voor moet zorgen dat de bal fatsoenlijk de handen van de quarterback terecht komt. De center maakt deel uit van de offensive line en het is zijn taak om de tegenstanders te blokkeren. Ook is hij de speler die de bal het spel brengt door middel van een snap naar de quarterback.
  • Guard: In het aanvallende team zijn twee offensive guards aanwezig. De guards bevinden zich direct aan weerszijden van de center.

De Posities in American Football

Offense

American Football is een spel met verschillende posities die allemaal een belangrijke rol spelen in het spel. De offense bestaat uit de quarterback (QB), runningback (RB), offensive line (OL), tight end (TE) en receivers (WR).

Quarterback (QB)

De quarterback is de spelverdeler die achter de center plaatsneemt. Hij is verantwoordelijk voor het gooien van de bal naar de receivers.

Runningback (RB)

De runningback neemt plaats achter de QB en probeert zo veel mogelijk terreinwinst te halen door te rennen. Een runningback mag ook de bal vangen en blijft soms bij de QB om extra bescherming te bieden.

Offensive Line (OL)

De offensive line maakt gaten voor de RB en beschermt de QB, inclusief de center.

Tight End (TE)

De tight end is een soort extra lineman die net als de anderen blocked, maar als enige van de linemen mag hij de bal ook vangen.

Receivers (WR)

De receivers zijn de twee buitenste mannen. Ze proberen hun man te verslaan en vrij te zijn om de pass van de QB te ontvangen.

Defense

De defense bestaat uit de defensive line (DL), linebackers (LB) en defensive backs (DB).

Defensive Line (DL)

Deze linemen proberen de gaten die de aanval maakt te dichten zodat de RB er niet door kan. Soms probeert hij zichzelf door de offensive line te vechten om de QB onder druk te zetten, zelfs te tackelen.

Linebackers (LB)

De linebacker heeft als taak het stoppen van de RB en WR die zijn buurt komen. De LB kan ook gebruikt worden om nog meer druk op de QB te zetten en hem te sacken.

Defensive Backs (DB)

De taak van de DB (ook wel corner genoemd) is het er voor zorgen dat de receiver de bal niet kan vangen.

Strong Safety (SS)

De strong safety kan als extra LB worden ingezet om een receiver te dekken, maar hij kan ook als taak krijgen de QB te tackelen.

Free Safety (FS)

De free safety is het laatste redmiddel en is verantwoordelijk voor de rugdekking van al zijn medespelers die de man met de bal aanvallen.

Verschillen

Running Back Vs Fullback

De running back en fullback zijn twee verschillende posities in het American Football. De running back is meestal de halfback of tailback, terwijl de fullback meestal wordt gebruikt als een blocker voor de aanvallende lijn. Hoewel moderne fullbacks zelden als baldragers worden gebruikt, werden ze in oudere aanvalschema’s vaak als de aangewezen baldragers gebruikt.

De running back is meestal de belangrijkste balvervoerder in een aanval. Ze zijn verantwoordelijk voor het verzamelen van de bal en het verplaatsen ervan naar de eindzone. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het verzamelen van de bal en het verplaatsen ervan naar de eindzone. Fullbacks zijn meestal verantwoordelijk voor het blokkeren van verdedigers en het openen van gaten voor de running back om door te komen. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het verzamelen van de bal en het verplaatsen ervan naar de eindzone. Fullbacks zijn meestal groter en zwaarder dan running backs en hebben meer kracht om te blokkeren.

Running Back Vs Wide Receiver

Als je van football houdt, dan weet je dat er verschillende posities zijn. Een van de meest voorkomende vragen is wat het verschil is tussen een running back en een wide receiver.

De running back is degene die de bal krijgt en deze vervolgens loopt. Teams hebben vaak kleinere, snellere spelers die wide receiver spelen en grotere, meer atletische spelers die running back spelen.

Wide receivers krijgen de bal meestal via een voorwaartse pass van de quarterback. Ze lopen meestal een route die is bedacht door de coach en proberen zo veel mogelijk ruimte tussen zichzelf en de verdediger te creëren. Als ze open staan, gooit de quarterback de bal naar hen toe.

Running backs krijgen de bal meestal via een handoff of een laterale pass. Ze lopen meestal kortere routes en zijn vaak de veilige optie voor de quarterback als de wide receivers niet open staan.

Kort samengevat: wide receivers krijgen de bal door middel van een pass en running backs krijgen de bal door middel van een handoff of laterale pass. Wide receivers lopen meestal langere routes en proberen ruimte tussen zichzelf en de verdediger te creëren, terwijl running backs meestal kortere routes lopen.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.