Wat zijn de scheidsrechter posities in American football? Van referee tot field judge

door Joost Nusselder | Geupdate op:  28 maart 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Om de orde te handhaven en erop toe te zien dat de regels worden nageleefd, hebben American football bonden, net als andere sporten, diverse ‘officials’ – ofwel scheidsrechters– die het spel leiden.

Deze scheidsrechters hebben specifieke rollen, posities en verantwoordelijkheden die het mogelijk maken om correct en consequent wedstrijden te fluiten.

Wat zijn de scheidsrechter posities in American football? Van referee tot field judge

Afhankelijk van het niveau waarop er Football gespeeld wordt staan er drie tot zeven scheidsrechters op het veld tijdens een American football wedstrijd. De zeven posities, plus de kettingploeg, hebben ieder hun eigen taken en verantwoordelijkheden.

In dit artikel lees je meer over de verschillende scheidsrechter posities in American football, waar ze zich opstellen, waar ze op letten en wat ze tijdens iedere wedstrijd doen om de actie gaande te houden.

Lees ook wat alle speler posities in American football zijn en betekenen

De zeven scheidsrechters in NFL football

Een scheidsrechter is iemand die verantwoordelijk is voor het handhaven van de regels en de orde van het spel.

Scheidsrechters zijn traditioneel gekleed in een zwart-wit gestreept shirt, een zwarte broek met een zwarte riem en zwarte schoenen. Ook hebben ze een pet op.

Elke scheidsrechter in American football heeft een titel op basis van zijn functie.

In de NFL zijn de volgende scheidsrechter posities te onderscheiden:

 • Scheidsrechter / Hoofd scheidsrechter (Referee, R)
 • Hoofd grensrechter (Head Linesman, HL)
 • Lijnrechter (Line Judge, LJ)
 • Umpire (Umpire, U)
 • Achter scheidsrechter (Back Judge, B)
 • Zij scheidsrechter (Side Judge, S)
 • Veld scheidsrechter (Field Judge, F)

Omdat de ‘scheidsrechter’ (referee) verantwoordelijk is voor de algemene supervisie van het spel, wordt de positie soms ook aangeduid als ‘hoofd scheidsrechter’ om hem te onderscheiden van de andere scheidsrechters.

De verschillende scheidsrechter systemen

De NFL gebruikt dus hoofdzakelijk een zeven-officialsysteem.

Arena football, high school football en andere niveaus van football kennen daarentegen andere systemen en het aantal scheidsrechters verschilt per divisie.

In college football zijn er, net zoals in de NFL, zeven officials actief op het veld.

In high school (middelbare school) football zijn er over het algemeen vijf officials, terwijl jeugd leagues meestal drie officials per wedstrijd gebruiken.

In een drie-official systeem is er een scheidsrechter (referee), hoofd grensrechter (head linesman) en lijnrechter (line judge) actief, of in sommige gevallen zijn het de scheidsrechter, umpire en hoofd grensrechter. Dit systeem is gebruikelijk in junior high en jeugd voetbal.

Bij een vier-official systeem wordt er gebruik gemaakt van een scheidsrechter (referee), een umpire, de hoofd grensrechter en de lijnrechter (line judge). Het wordt voornamelijk gebruikt op lagere niveaus.

Een vijf-official systeem wordt gebruikt in arena voetbal, het meeste high school varsity football en in de meeste semi-pro wedstrijden. Het voegt de achter scheidsrechter (back judge) toe aan het vier-official systeem.

Een zes-official systeem maakt gebruik van het zeven-official systeem, minus de achter scheidsrechter. Dit systeem wordt gebruikt in sommige wedstrijden van middelbare scholen en tijdens kleine college wedstrijden.

De scheidsrechter posities uitgelegd

Nu ben je vast benieuwd wat de specifieke rol is van iedere mogelijke scheidsrechter.

Referee (hoofd scheidsrechter)

Laten we beginnen met de leider van alle scheidsrechters, de ‘scheidsrechter’ (referee, R).

De referee is verantwoordelijk voor de algemene supervisie van het spel en heeft de uiteindelijke autoriteit over alle beslissingen.

Daarom wordt deze positie ook wel ‘hoofd scheidsrechter’ genoemd. De hoofd scheidsrechter neemt plaats achter het aanvallende team.

De referee telt het aantal aanvallende spelers, controleert de quarterback tijdens pass plays en de running back tijdens running plays, houdt de kicker en holder in de gaten tijdens kicking plays en doet mededelingen tijdens het spel over penalty’s of andere verduidelijkingen.

Je herkent hem aan zijn witte pet, omdat de andere officials zwarte petten dragen.

Daarnaast draagt deze scheidsrechter ook een munt bij zich om de muntworp (coin toss) te doen voor de wedstrijd (en indien nodig, voor de verlenging van een wedstrijd).

Head Linesman (hoofd grensrechter)

De hoofd grensrechter (H of HL) staat aan één kant van de scrimmage lijn (gewoonlijk de kant tegenover de press box).

De hoofd grensrechter is verantwoordelijk voor het controleren van buitenspel, encroachment en andere overtredingen die vóór de snap plaatsvinden.

Hij beoordeelt de acties aan zijn zijlijn, controleert receivers in zijn buurt, markeert de positie van de bal en heeft leiding over de kettingploeg.

Encroachment vindt plaats wanneer er, vóór de snap, een verdediger illegaal de scrimmage lijn passeert en contact maakt met een tegenstander.

Terwijl het spel zich ontwikkelt, is de hoofd grensrechter verantwoordelijk voor het beoordelen van de actie aan zijn zijlijn, inclusief of een speler zich out of bounds (buiten de lijnen) bevindt.

Tijdens het begin van een pass play is hij verantwoordelijk voor het controleren van de (eligible) receivers die zich opstellen in de buurt van zijn zijlijn tot 5-7 yards voorbij de scrimmage lijn.

Hij markeert de voorwaartse voortgang en positie van de bal en heeft de leiding over de kettingploeg (hierover zometeen meer) en hun taken.

De hoofd grensrechter draagt ook een kettingklem bij zich die door de kettingploeg wordt gebruikt om de kettingen correct te plaatsen en te zorgen voor een nauwkeurige plaats van de bal voor een eerste down.

Line Judge (lijnrechter)

De lijnrechter (L of LJ) assisteert de hoofd grensrechter en staat aan de tegenovergestelde zijlijn van deze hoofd grensrechter.

Zijn verantwoordelijkheden zijn gelijkaardig aan die van de hoofd grensrechter.

De line judge kijkt naar mogelijk buitenspel (offsides), encroachment, false start en andere overtredingen op de line of scrimmage.

Terwijl het spel zich ontwikkelt, is hij verantwoordelijk voor de acties nabij zijn zijlijn, inclusief of een speler zich buiten de lijnen van het veld bevindt.

Hij is ook verantwoordelijk voor het tellen van aanvallende spelers.

Op de middelbare school (waarbij er vier scheidsrechters actief zijn) en in de minor leagues is de lijnrechter de officiële tijdwaarnemer van het spel.

In de NFL, college en andere niveaus van football waar de officiële tijd wordt bijgehouden op het scorebord van het stadion, wordt de lijnrechter de reserve-tijdwaarnemer mocht er onverhoopt iets met de klok gebeuren.

Umpire

De Umpire (U) staat achter de verdedigende lijn en linebackers (behalve in de NFL).

Aangezien de umpire zich op een plek bevindt waar veel van de initiële actie van het spel plaatsvindt, wordt zijn positie beschouwd als de gevaarlijkste scheidsrechter positie.

Om blessures te voorkomen, staan NFL umpires aan de aanvallende kant van de bal, behalve wanneer de bal binnen de vijf yard lijn ligt en gedurende de laatste twee minuten van de eerste helft en de laatste vijf minuten van de tweede helft.

De umpire controleert of er holding of illegale blocks plaatsvinden tussen de offensive line en defensive line, hij telt het aantal aanvallende spelers, controleert de uitrusting van spelers, controleert de quarterback en ook houdt hij de scores en time-outs in de gaten.

De umpire kijkt naar de blocks door de offensive lijn en naar de verdedigers die proberen deze blocks af te weren – hij kijkt of er holding plaatsvindt of illegale blocks.

Voorafgaand aan de snap, telt hij alle aanvallende spelers.

Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de legaliteit van de uitrusting van alle spelers en controleert hij de quarterback op passes voorbij de scrimmage lijn en houdt hij scores en time-outs in de gaten.

De spelers zitten zelf natuurlijk midden in de actie, en hebben dan een ook een complete AF gear outfit of zich te beschermen

Back Judge (achter scheidsrechter)

De back judge (B of BJ) staat diep achter de verdedigende secundaire lijn in het midden van het veld. Hij bestrijkt het gebied van het veld tussen hemzelf en de umpire.

De back judge beoordeelt de actie van nabije running backs, receivers (voornamelijk tight ends) en nabije verdedigers.

Hij oordeelt over pass interference, illegale blocks en onvolledige passes. Hij heeft het laatste woord over de legaliteit van kicks die niet vanuit de scrimmage lijn gemaakt worden (kickoffs).

Samen met de field judge beslist hij of field goal pogingen succesvol zijn en hij telt het aantal verdedigende spelers.

In de NFL is de back judge verantwoordelijk voor de uitspraak over een ‘delay of game infraction’ (wanneer de aanvaller er niet in slaagt zijn volgende spel te beginnen voordat de speelklok – van 40 seconden- is verlopen).

In college football is de back judge verantwoordelijk voor de game clock, die door een assistent onder zijn leiding worden bediend.

Op de middelbare school (ploegen van vijf scheidsrechters) is de achter scheidsrechter de officiële tijdwaarnemer van het spel.

De achter scheidsrechter is ook de bewaker van de spelklok in high school-wedstrijden en telt de toegestane één minuut voor time-outs (slechts 30 seconden zijn toegestaan bij team time-outs in college-wedstrijden die op televisie worden uitgezonden).

Side Judge (zij scheidsrechter)

De side judge (S of SJ) is werkzaam achter de secundaire verdedigingslinie op dezelfde zijlijn als de hoofd grensrechter, maar aan de andere kant van de veld scheidsrechter (lees meer hieronder).

Net als de veld scheidsrechter neemt hij beslissingen over acties in de buurt van zijn zijlijn en beoordeelt hij de actie van nabije running backs, receivers en verdedigers.

Hij oordeelt over pass interference, illegale blocks en onvolledige passes. Hij telt ook verdedigende spelers en tijdens field goal pogingen fungeert hij als tweede umpire.

Zijn verantwoordelijkheden zijn gelijk aan die van de veld rechter, alleen dan aan de andere kant van het veld.

In college football is de side judge verantwoordelijk voor de game clock, die door een assistent onder zijn leiding worden bediend.

Field Judge (veld scheidsrechter)

Als laatste is er nog de veld rechter (F of FJ) die achter de secundaire verdedigingslinie actief is, op dezelfde zijlijn als de lijn rechter.

Hij neemt beslissingen dichtbij de zijlijn aan zijn kant van het veld en beoordeelt de actie van nabije running backs, receivers en verdedigers.

Hij oordeelt over pass interference, illegale blocks en onvolledige (incomplete) passes. Hij is ook verantwoordelijk voor het tellen van verdedigende spelers.

Samen met de back judge oordeelt hij of field goal poginngen succesvol zijn.

Hij is soms de officiële tijdwaarnemer, waarbij hij in een aantal competities verantwoordelijk is voor de wedstrijdklok.

Chain Crew (kettingploeg)

De kettingploeg behoort officieel niet tot de ‘officials’ of scheidsrechters, maar is desondanks onmisbaar tijdens American football wedstrijden.

De kettingploeg, in het Amerikaans ook wel ‘chain crew’ genoemd of ‘chain gang’, is een ploeg die de signaalpalen op één van de zijlijnen beheert.

Er zijn drie primaire signaalpalen:

 • de ‘achterste paal’ die het begin van de huidige set downs aangeeft
 • de ‘voorste paal’ die de ‘line to gain’ (de plaats 10 yards vanaf waar de bal wordt gespot voor de eerste down van een offense) aangeeft
 • de ‘box’ die de line of scrimmage aangeeft.

De twee palen zijn aan de onderkant bevestigd met een ketting van precies 10 yards lang, terwijl de ‘box’ het huidige down-nummer aangeeft.

De chain crew signaleert de beslissingen van de scheidsrechters; zij nemen zelf geen beslissingen.

Spelers kijken naar de chain crew om de line of scrimmage, het down nummer en de line to gain te zien.

Officials kunnen vertrouwen op de chain crew na een spel waarvan de uitkomst afhangt van de oorspronkelijke plaats van de bal (bij een incomplete pass of penalty bijvoorbeeld).

Soms moeten de kettingen het veld op worden gebracht wanneer een nauwkeurige meting nodig is om te bepalen of een eerste down is gemaakt.

Lees ook: Alles wat je moet weten om een hockeyscheidsrechter te worden

American football scheidsrechter accessoires

Op het veld staan en de regels kennen, is niet genoeg. Scheidsrechters moeten ook gebruik weten te maken van de verschillende accessoires.

Over het algemeen maken ze gebruik van de volgende accessoires om hun taken op het veld goed uit te kunnen voeren:

 • Fluitje
 • Penalty marker of vlag
 • Bonenzak
 • Down indicator
 • Spelgegevens kaart en potlood
 • Stopwatch
 • Pet

Wat zijn deze accessoires precies en hoe worden ze door scheidsrechters gebruikt?

Fluitje

Het welbekende fluitje van scheidsrechters. Iedere scheidsrechter in American football heeft er eentje en kan deze gebruiken om het spel te beëindigen.

Een fluitje wordt gebruikt om spelers eraan te herinneren dat een bal ‘dood’ is: dat een spel beëindigd is (of nooit begonnen is).

Met een ‘dead ball’ wordt bedoeld dat de bal tijdelijk niet bespeelbaar wordt geacht, en er mag op zulke momenten geen enkele beweging mee worden gemaakt.

Een ‘dead ball’ komt in football voor wanneer:

 • een speler met de bal buiten de lijnen (out of bounds) is gerend
 • nadat de bal op de grond terecht is gekomen – hetzij doordat de bezittende speler naar de grond wordt getackeld of doordat een onvolledige pass de grond raakt
 • voordat de bal wordt gesnapt om het volgende spel te beginnen

Gedurende de tijd dat een bal ‘dood’ is, mogen teams niet proberen verder met de bal te spelen en mag er ook geen verandering van balbezit plaatsvinden.

De bal in American Football, ook wel ‘pigskin’ genoemd, is gemaakt van de beste kwaliteit materialen

Penalty marker of vlag

De penalty marker wordt rond een gewicht gewikkeld, zoals zand of bonen (of soms kogellagers, hoewel dit ontmoedigd wordt sinds een incident in een NFL wedstrijd aantoonde dat die spelers kunnen verwonden), zodat de vlag met enige afstand en nauwkeurigheid kan worden geworpen.

De penalty marker is een felgeel gekleurde vlag die op het veld wordt gegooid in de richting van, of op de plaats van, een overtreding.

Voor overtredingen waarbij de plaats onbelangrijk is, zoals overtredingen die gebeuren tijdens de snap of tijdens een ‘dode bal’, wordt de vlag typisch verticaal de lucht in gegooid.

Scheidsrechter hebben meestal een tweede vlag bij zich voor het geval er meerdere overtredingen tegelijk plaatsvinden tijdens een wedstrijd.

Officials die geen vlaggen meer hebben als ze meerdere overtredingen zien, kunnen in plaats daarvan hun pet of een bonenzak laten vallen.

Bonenzak

Een bonenzak wordt gebruikt om verschillende plaatsen op het veld te markeren, maar wordt niet gebruikt bij overtredingen.

Zo wordt een bonenzak gebruikt om de plaats van een fumble te markeren of waar een speler een punt ving.

De kleur is meestal wit, blauw of oranje, afhankelijk van de competitie, het spelniveau en de weersomstandigheden.

In tegenstelling tot penalty markers, kunnen bonenzakjes gegooid worden naar een plek parallel aan de dichtstbijzijnde yard-lijn, niet noodzakelijkerwijs naar de eigenlijke plaats waar de actie plaatsvond.

Down-indicator

Dit accessoire is voornamelijk zwart van kleur.

De down-indicator is een speciaal ontworpen polsband die gebruikt wordt om de scheidsrechters te herinneren aan de huidige down.

Er zit een elastische lus aan bevestigd die rond de vingers wordt gewikkeld.

Gewoonlijk doen de officials de lus om hun wijsvinger als het de eerste down is, de middelvinger als het de tweede down is, enzovoort tot de vierde down.

In plaats van de op maat gemaakte indicator, gebruiken sommige officials twee dikke samengebonden elastiekjes als down indicator: één elastiekje wordt gebruikt als polsbandje en het andere wordt over de vingers gelust.

Sommige officials, vooral umpires, kunnen ook een tweede indicator gebruiken om bij te houden waar de bal was geplaatst tussen de hash marks vóór het spel (d.w.z. de rechter hash marks, de linker, of op het midden tussen de twee).

Dit is belangrijk wanneer ze de bal opnieuw moeten plaatsen na een onvolledige pass of een overtreding.

Spelgegevens kaart en potlood

Spelgegevens kaarten kunnen van wegwerppapier of herbruikbaar plastic zijn.

Scheidsrechters schrijven hier belangrijke administratieve informatie op, zoals de winnaar van de coin toss voor de wedstrijd, de time-outs van de teams en overtredingen die zijn gemaakt.

Het potlood wat de scheidsrechters bij zich dragen hebben een speciaal kogelvormig dopje. Het dopje voorkomt dat de scheids door het potlood gestoken wordt terwijl het in zijn zak zit.

Stopwatch

De stopwatch van de scheidsrechter is meestal een digitaal polshorloge.

Scheidsrechters dragen een stopwatch wanneer dat nodig is voor timing taken.

Hierbij gaat het om het bijhouden van de speeltijd, het bijhouden van time-outs en het bijhouden van het interval tussen de vier kwarten.

Pet

Alle scheidsrechters dragen een pet. De hoofd scheidsrechter is de enige met een witte pet, de rest draagt een zwarte pet.

Als een speler die de bal niet draagt buiten de lijnen van het veld stapt, dan zal de scheids zijn pet laten vallen om de plaats te markeren waar de speler buiten de lijnen ging.

De pet wordt daarnaast gebruikt om een tweede overtreding aan te geven waarbij de scheids het gebruikelijk voorwerp reeds gebruikt heeft (zoals hierboven al genoemd), maar ook om onsportief gedrag aan te geven tegen de scheids zelf.

Waarom hebben football scheidsrechters een rugnummer?

Scheidsrechters dragen nummers om zich te onderscheiden van andere scheidsrechters.

Hoewel dit op jongere speelniveaus misschien weinig zin heeft (de meeste scheidsrechters hebben een letter op hun rug in plaats van een nummer), is het op het niveau van de NFL en college (universiteit) essentieel.

Net zoals spelers op game film moeten worden herkend, moeten officials dat ook.

Wanneer de ‘league official’ beoordelingen doet, is het makkelijker om de scheidsrechters te herkennen om vervolgens te bepalen welke scheidsrechter het beter of minder goed doet.

Tot nu toe zijn er ongeveer 115 officials in de NFL, en elke scheidsrechter heeft een nummer. Football scheidsrechters zijn de ruggengraat van deze sport.

Zij helpen de orde te handhaven in een harde en fysieke contactsport. Zonder scheidsrechters zou het spel een chaos zijn.

Respecteer je plaatselijke scheidsrechters daarom en bekritiseer hen nooit met beledigingen vanwege een foute beslissing.

Waarom draagt een van de scheidsrechters een witte pet?

Zoals al reeds beschreven, is de scheidsrechter die een witte pet draagt de hoofd scheidsrechter.

De scheidsrechter draagt een witte pet om zich te onderscheiden van de andere scheidsrechters.

In hiërarchische zin kan de scheidsrechter met de witte pet gezien worden als de “hoofdcoach” van de scheidsrechters, waarbij elke scheidsrechter de assistent is.

Deze scheids zal met de coach praten als er een incident is, is verantwoordelijk voor het verwijderen van spelers uit het spel en kondigt aan als er een penalty is.

Deze scheidsrechter zal ook het spel stoppen als dat nodig is om eventuele problemen aan te pakken.

Zoek dus altijd naar de scheidsrechter met de witte pet als er ooit een probleem is.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.