Punters: Alles wat je moet weten, van tackelen tot schoppen!

door Joost Nusselder | Geupdate op:  24 februari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Punters zijn de enige spelers die een speelruimte hebben om de bal te trappen. Punters worden ingezet om de tegenstander te misleiden en zo een touchback te verkrijgen, of om de tegenstander zo ver mogelijk van de eigen end zone te krijgen.

In dit artikel leg ik je uit hoe dat in zijn werk gaat.

Wat doet een punter

Wat is het verschil tussen een kicker en een punter?

Wat is een kicker?

Een kicker is een speler die wordt ingezet om field goals te maken en extra punten te scoren. Kickers maken gebruik van hun sterke been om de bal zo ver mogelijk het veld in te trappen. Ze zijn vaak de specialisten die alleen maar een paar keer per wedstrijd actie zien.

Wat is een punter?

Een punter is een speler die wordt ingezet om de bal zo ver mogelijk het veld in te trappen. Ze worden alleen ingezet als het aanvallende team na de derde poging geen resultaat heeft behaald of als een field goal buiten bereik is. De punter krijgt de bal van de long snapper en dient de bal zo ver mogelijk het veld te trappen, maar niet zo ver dat de bal de end zone bereikt.

Hoe verschillen kickers en punters?

Kickers en punters verschillen op verschillende manieren. Kickers worden ingezet om field goals te maken en extra punten te scoren, terwijl punters worden ingezet om de bal zo ver mogelijk het veld in te trappen. Bovendien worden kickers meestal vaker gebruikt dan punters tijdens een wedstrijd.

Mag een punter tackelen?

Kan een Punter Tackelen?

Hoewel punters geen traditionele tackelende functie hebben, kunnen ze in bepaalde situaties worden gevraagd om te tackelen. Als een balcarrier de end zone nadert, kan de punter worden gevraagd om de balcarrier te tackelen om een touchdown te voorkomen. Ook als de balcarrier de lijn van scrimmage passeert, kan de punter worden gevraagd om de balcarrier te tackelen. In deze situaties zal de punter meestal een tackle maken om de balcarrier te stoppen.

Mag een punter de bal vangen?

Mag een Punter de Bal Vangen?

Punters mogen de bal vangen, maar dit is meestal niet de bedoeling. Als een punter de bal vangt, is dit meestal een fout omdat de punter de bal niet ver genoeg heeft geschoten. Als de bal echter in de lucht wordt gegooid, mag de punter de bal vangen en proberen zo ver mogelijk te lopen.

Welke kwaliteiten moet een punter hebben?

Fysieke kwaliteiten van een punter

Een punter in American Football heeft een aantal fysieke kwaliteiten nodig om succesvol te zijn. Deze kwaliteiten omvatten:

 • Kracht en explosiviteit: Een punter moet krachtig genoeg zijn om de bal ver te trappen, maar ook explosief genoeg om de bal ver te schoppen.
 • Uithoudingsvermogen: Een punter moet in staat zijn om de hele wedstrijd te spelen, zonder dat zijn prestaties afnemen.
 • Snelheid: Een punter moet snel genoeg zijn om de bal op tijd te trappen.
 • Precisie: Een punter moet de bal precies op de juiste plek kunnen trappen.

Technische kwaliteiten van een punter

Naast de fysieke kwaliteiten die een punter nodig heeft, heeft hij ook een aantal technische kwaliteiten nodig. Deze kwaliteiten omvatten:

 • Goede balcontrole: Een punter moet in staat zijn om de bal goed te controleren en de juiste richting te geven.
 • Goede timing: Een punter moet in staat zijn om de bal op het juiste moment te trappen.
 • Goede techniek: Een punter moet in staat zijn om de juiste techniek te gebruiken om de bal ver te trappen.

Mentale kwaliteiten van een punter

Naast de fysieke en technische kwaliteiten die een punter nodig heeft, heeft hij ook een aantal mentale kwaliteiten nodig. Deze kwaliteiten omvatten:

 • Focus: Een punter moet in staat zijn om zich te concentreren op het trappen van de bal.
 • Stressbestendigheid: Een punter moet in staat zijn om onder druk te presteren.
 • Besluitvaardigheid: Een punter moet in staat zijn om snel te beslissen over hoe hij de bal moet trappen.
 • Zelfvertrouwen: Een punter moet in staat zijn om zelfvertrouwen te hebben in zijn vermogen om de bal ver te trappen.

Hoe schoppen punters de bal?

Hoe Schoppen Punters de Bal?

 • Bij het trappen laten punters de bal uit hun handen vallen en raken zij de bal aan de lange zijde met de punten aan de zijkant.
 • De punter moet de bal zo ver mogelijk trappen, maar niet zo ver dat de bal de end zone bereikt.
 • De punter moet de bal ook hoog de lucht in trappen, zodat het andere team verder weg van de end zone gehouden wordt.

Worden punters wel eens gedraft?

Wat is een Draft?

Een draft is een proces waarbij teams spelers selecteren uit een groep beschikbare spelers. Het is een belangrijk onderdeel van de NFL-competitie, waarbij teams spelers selecteren die ze willen toevoegen aan hun team. Teams krijgen een bepaalde volgorde van selectie, afhankelijk van hun prestaties in het voorgaande seizoen.

Kunnen punters gedraft worden?

Punters kunnen worden gedraft door teams, hoewel het niet zo vaak voorkomt. Er zijn maar weinig punters die worden gedraft, omdat teams meestal liever een speler selecteren die meer algemene vaardigheden heeft, zoals een quarterback of een wide receiver. Als een team een punter nodig heeft, kunnen ze een speler kiezen uit een groep beschikbare spelers die als free agenten beschikbaar zijn.

Hoe worden punters geselecteerd?

Punters worden geselecteerd op basis van hun vaardigheden en prestaties. Teams zullen kijken naar de afstand en precisie waarmee de punter de bal kan trappen, evenals de manier waarop hij de bal kan plaatsen om de tegenstander te verhinderen de bal te vangen. Teams zullen ook kijken naar de kracht van de punter, zijn fysieke kenmerken en zijn vermogen om onder druk te presteren.

Kan een punter twee keer punten?

De punter mag alleen nog een keer punten als de bal niet voorbij de scrimmage lijn is geweest. Een punter kan alleen punten door de bal zo ver mogelijk het veld te trappen, maar niet zover dat de bal de end zone bereikt. Als de bal de end zone bereikt, wordt dit een touchback en krijgt het aanvallende team een punt.

Zit de punter in een special team?

Punters behoren tot het speciale team dat wordt ingezet tijdens specifieke spelmomenten. Ze krijgen de bal van de long snapper en dienen de bal zo ver mogelijk het veld te trappen, maar niet zover dat de bal de end zone bereikt.

Hoe wordt een Punter gebruikt?

Punters worden gebruikt om de overbrugbare afstand te vergroten, waardoor de tegenstander meer terreinwinst moet maken om bij de end zone van de tegenstander te komen. Bij het trappen laten punters de bal uit hun handen vallen en raken zij de bal aan de lange zijde met de punten aan de zijkant.

Conclusie

Zoals je nu weet, punters spelen een belangrijke rol bij American Football. Met hun acties kunnen ze de tegenstander van het spel afhouden en de verdediging uit hun comfort zone halen. 

Punters zijn dus een belangrijke factor in het spel en het is daarom goed om erachter te komen hoe je het beste punten kunt scoren.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.