Wat is American football en hoe wordt het gespeeld? Regels, spelverloop & penalties

door Joost Nusselder | Geupdate op:  11 januari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

American football begon als een variant van rugby en voetbal en met het verstrijken van de tijd zijn de regels van het spel veranderd.

American football is een competitieve teamsport. Het doel van het spel is zoveel mogelijk punten te scoren. De meeste punten worden gescoord door middel van een touchdown door de bal in de end zone van het andere team te krijgen.

In dit artikel zal ik precies uitleggen wat American football is en hoe het spel gespeeld wordt, voor beginners!

Wat is American football en hoe wordt het gespeeld? Regels, penalties & spelverloop

American football is een van de grootste Noord-Amerikaanse sporten. Hoewel de sport wereldwijd wordt beoefend, blijft het toch het populairst in Amerika.

Het hoogtepunt van de sport is de Super Bowl; de finale tussen de twee beste NFL teams die jaarlijks door miljoenen mensen over de hele wereld wordt bekeken (vanuit het stadion of thuis). 

De bal kan daar terechtkomen door hem in deze zogenaamde end zone te rennen of door de bal in de end zone te vangen.

Behalve met een touchdown, kan er ook op andere manieren worden gescoord.

De winnaar is het team met de meeste punten na het verstrijken van de officiële speeltijd. Gelijk spel kan echter voorkomen.

In de VS en Canada wordt American football simpelweg ‘football’ genoemd. Buiten de VS en Canada wordt de sport meestal ‘American football’ (of soms ‘gridiron football’ of ‘tackle football’) genoemd om het te onderscheiden van voetbal (soccer).

Als een van de meest gecompliceerde sporten wereldwijd, heeft American football vele regels en de uitrusting die het uniek maken.

Het spel is opwindend om te spelen, maar ook om naar te kijken omdat het de perfecte combinatie van fysiek spel en strategie tussen twee strijdende teams omvat. 

Wat is de NFL (National Football League)?

American football is de meest bekeken sport in de Verenigde Staten. In enquêtes onder Amerikanen wordt het door een meerderheid van de respondenten als hun favoriete sport beschouwd.

De kijkcijfers van het Amerikaanse football overtreffen ruimschoots die van andere sporten. 

De National Football League (NFL) is de grootste, professionele American football competitie van de Verenigde Staten. De NFL telt 32 teams verdeeld over twee conferenties, de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC). 

Elke conference is onderverdeeld in vier divisies, Noord, Zuid, Oost en West met vier teams in elk.

De kampioenswedstrijd, de Super Bowl, wordt door bijna de helft van de Amerikaanse televisiehuishoudens bekeken en is ook in meer dan 150 andere landen op de televisie te zien.

De dag van de wedstrijd, Super Bowl Sunday, is een dag waarop veel fans feestjes organiseren om de wedstrijd te bekijken en vrienden en familie uitnodigen om te komen eten en naar de wedstrijd te kijken.

Het wordt door velen beschouwd als de grootste dag van het jaar.

Het doel van het spel

Het doel van American football is om meer punten te scoren dan je tegenstander in de toegewezen tijd. 

Het aanvallende team moet de bal in fases over het veld verplaatsen om uiteindelijk de bal in de ‘end zone’ te krijgen voor een ‘touchdown’ (doelpunt). Dit kan worden bereikt door de bal in deze end zone te vangen, of met de bal de end zone in te rennen. Maar slechts één voorwaartse pass is toegestaan in elke ‘play’.

Ieder aanvallend team krijgt 4 kansen (‘downs’) om de bal 10 yards vooruit te bewegen, richting de end zone van de tegenstander, de verdediging dus.

Als het aanvallende team inderdaad 10 yards verder is gekomen, wint het een eerste down (‘first down’), ofwel een nieuwe set van vier downs om 10 yards vooruit te komen.

Als er 4 downs voorbij zijn en het team is er niet in geslaagd om de 10 yards te halen, wordt de bal overgedragen aan het verdedigende team, die vervolgens in de aanval zal gaan spelen.

Fysieke sport

American football is een contactsport, ofwel een fysieke sport. Om de aanvaller te beletten met de bal te rennen, moet de verdediging de baldrager tackelen. 

Als zodanig moeten verdedigende spelers een vorm van fysiek contact gebruiken om de baldrager te stoppen, binnen bepaalde regels en richtlijnen.

Verdedigers mogen de baldrager niet schoppen, slaan of laten struikelen.

Zij mogen ook niet het gezichtsmasker op de helm van de tegenstander vastgrijpen of met hun eigen helm fysiek contact starten.

De meeste andere vormen van tackelen zijn legaal.

Spelers zijn vereist om een speciale beschermende uitrusting dragen, zoals een gevoerde plastic helm, schouderbeschermers, heupbeschermers en kniebeschermers. 

Ondanks de beschermende uitrusting en regels om de veiligheid te benadrukken, blijven blessures in het football heel gewoon.

Het komt bijvoorbeeld steeds minder vaak voor dat running backs (die de meeste klappen krijgen) in de NFL een heel seizoen doorkomen zonder een blessure op te lopen.

Hersenschuddingen komen ook veel voor: volgens de Brain Injury Association of Arizona lopen ongeveer 41.000 middelbare scholieren per jaar een hersenschudding op. 

Flag football en touch football zijn minder gewelddadige varianten van het spel die steeds populairder worden en wereldwijd meer en meer aandacht krijgen.

Flag football heeft ook meer kans om ooit een Olympische sport te worden

Hoe groot is een American football team?

In de NFL zijn er 46 actieve spelers toegestaan per team op de wedstrijddag.

Als gevolg daarvan hebben spelers zeer gespecialiseerde rollen, en bijna alle 46 actieve spelers in een NFL-team zullen in iedere wedstrijd spelen. 

Elk team heeft specialisten in ‘offense’ (de aanval), ‘defense’ (verdediging) en special teams, maar heeft nooit meer dan 11 spelers tegelijk op het veld staan. 

De aanval is over het algemeen verantwoordelijk voor het scoren van touchdowns en ‘field goals’.

De verdediging moet ervoor zorgen dat de aanval niet scoort, en special teams worden gebruikt om veldposities te veranderen.

In tegenstelling tot de overgrote meerderheid van collectieve sporten, waarbij het spel dynamisch is zodat beide teams tegelijk aanvallen en verdedigen, is dit in American football niet het geval.

Wat is de offense?

De offense, aanval dus zoals we net hebben geleerd, bestaat uit de volgende spelers:

 • De offensive line: twee guards, twee tackles en een center
 • Wide/slot receivers: twee tot vijf
 • Tight ends: een of twee
 • Running backs: een of twee
 • Quarterback

De taak van de offensive line is de passer (in de meeste gevallen de quarterback) te beschermen en de weg vrij te maken voor renners (running backs) door leden van de verdediging te blokken.

Deze spelers zijn vaak de grootste spelers op het veld. Met uitzondering van de center, hanteren offensive linemen over het algemeen de bal niet.

Wide receivers vangen de bal of blokken bij running plays. Wide receivers moeten snel zijn en goede handen hebben om de bal te vangen. Wide receivers zijn vaak langere, snellere spelers.

Tight ends vangen de val of blokken bij bepaalde passing en running plays. Tight ends stellen zich op aan de uiteinden van de offensive line.

Zij kunnen dezelfde rol hebben als wide receivers (ballen vangen) of als offensive linemen (de QB beschermen of ruimte maken voor runners).

Tight ends zijn een hybride mix tussen een offensive lineman en een wide receiver. De tight end is groot genoeg om op de offensive line te spelen en is atletisch als een wide receiver.

Running backs rennen (‘rush’) met de bal maar blokken ook voor de quarterback in sommige plays.

Running backs stellen zich op achter of naast de QB. Deze spelers worden vaak getackeld en het vereist veel fysieke en mentale kracht om op deze positie te spelen.

De quarterback is over het algemeen degene die de bal gooit, maar kan ook zelf met de bal gaan rennen of de bal aan de running back geven.

De quarterback is de belangrijkste speler op het veld. Hij is de speler die zich direct achter de center opstelt.

Niet al deze spelers zullen bij elk aanvalsspel in het veld aanwezig zijn. Teams kunnen het aantal wide receivers, tight ends en running backs per keer variëren.

Wat is de defense?

De verdediging is verantwoordelijk voor het stoppen van de aanval en ze ervan te weerhouden dat ze punten scoren.

Er zijn niet alleen taaie spelers nodig, maar ook discipline en ‘hard work’ om een verdedigend spelplan uit te voeren.

De verdediging bestaat uit een andere set spelers, namelijk:

 • De defensive line: drie tot zes spelers (defensive tackles en defensive ends)
 • Defensive backs: ten minste drie spelers, en deze zijn algemeen bekend als safeties of cornerbacks
 • Linebackers: drie of vier
 • Kicker
 • Punter

De defensive line stelt zich direct tegenover de offensive line op. De defensive line probeert de quarterback en running back van het aanvallende team te stoppen.

Net als de offensive line, zijn de spelers in de defensive line de grootste spelers in de verdediging. Ze moeten snel kunnen reageren en fysiek spelen.

Cornerbacks en safeties proberen vooral te voorkomen dat de receivers de bal vangen. Af en toe zetten ze ook druk op de quarterback.

Defensive backs zijn vaak de snelste spelers op het veld omdat zij de snelle wide receivers moeten kunnen verdedigen.

Ook zijn ze vaak het meest atletisch, omdat zij achteruit, vooruit en van links naar rechts moeten werken.

Linebackers proberen vaak de running back en mogelijke receivers te stoppen en de quarterback te tackelen (het tackelen van een quarterback wordt ook wel een ‘sack’ genoemd).

Zij staan tussen de defensive line en de defensive backs in. Linebackers zijn vaak de sterkste spelers op het veld.

Zij zijn de aanvoerders van de verdediging en verantwoordelijk voor het uitroepen van de defensive plays.

De kicker trapt de field goals en kick offs.

De punter trapt de bal bij ‘punts’. Een punt is een trap waarbij een speler de bal laat vallen en de bal schopt richting het verdedigende team net voordat het de grond raakt. 

Wat zijn special teams?

Het derde en laatste onderdeel van ieder team zijn de special teams.

Special teams controleren de veldpositie en komen het veld op in verschillende situaties, namelijk:

 1. Kickoff (return)
 2. Punt (return)
 3. Field goal

Iedere wedstrijd begint met een kickoff, ofwel aftrap. De kicker plaatst de bal op een verhoging en trapt hem zo ver mogelijk weg richting het aanvallende team.

Het team dat de aftrap ontvangt (kickoff return team) zal proberen de bal te vangen en met deze zo ver mogelijk terug te rennen.

Nadat de baldrager getackeld is, is de play afgelopen en verlaten de special teams het veld.

Het team dat in balbezit was, zal nu in de aanval spelen, op de plek waar de baldrager getackeld was, en het andere team is aan de beurt in de verdediging.

De ‘punter’ is de speler die de bal ‘punt’ ofwel trapt (maar ditmaal vanuit de handen).

Bijvoorbeeld, als de aanval in de 4e down is aangekomen, kunnen ze, in plaats van te proberen een nieuwe eerste down te krijgen, de bal punten – om deze zo ver mogelijk van hun kant van het veld te sturen om niet het risico te lopen de bal te dichtbij hun kant te verliezen.

Ook kunnen ze overwegen om een field goal proberen te scoren.

Field goal: Er staan grote, gele doelpalen die verbonden worden door een lat aan beide uiteinden van elk football veld.

Een team kan ervoor kiezen een velddoelpunt proberen te scoren dat 3 punten waard is.

Het proces omvat een speler die de bal verticaal tegen de grond vasthoudt en een andere speler die tegen de bal trap.

Of in plaats daarvan wordt de bal soms op een verhoging geplaatst en wordt de bal daar vandaan getrapt.

De bal moet over de lat en tussen de palen worden geschoten. Velddoelpunten worden dus vaak op de 4e down genomen of aan het einde van een wedstrijd.

Hoe verloopt een American football wedstrijd?

Een American football wedstrijd bestaat uit vier delen (‘quarters’), en de klok wordt na iedere actie stopgezet.

Hieronder lees je hoe een football wedstrijd in grote lijnen verloopt:

 1. Iedere wedstrijd begint met een muntopgooi (‘coin toss)
 2. Vervolgens is er de aftrap
 3. Met de aftrap wordt de plaats van de bal bepaald en kan het spel beginnen
 4. Ieder team heeft 4 pogingen om de bal 10 yards vooruit te bewegen

Aan het begin van elke wedstrijd is er de muntopgooi om te beslissen welk team het eerst de bal krijgt en aan welke kant van het veld zij willen beginnen. 

De wedstrijd begint vervolgens met een aftrap, ofwel de kickoff, waar ik het net in de special teams over heb gehad.

De kicker van het verdedigende team trapt de bal richting het andere team.

De bal wordt getrapt vanaf een verhoging, en wordt genomen vanaf de eigen 30-yard lijn (in de NFL) of vanaf de 35-yard lijn in college football.

De kick returner van het andere team probeert de bal te vangen en zo ver mogelijk vooruit te rennen met de bal.

Waar hij wordt getackeld, is het punt waar de aanval zijn drive – of serie van aanvallende plays – zal beginnen.

Als de kick returner de bal vangt in zijn eigen end zone, kan hij ofwel ervoor kiezen om met de bal te gaan rennen, of kiezen voor een touchback door te knielen in de end zone.

In het laatste geval begint het ontvangende team zijn aanvallende drive vanaf de eigen 20-yard lijn.

Een touchback vindt ook plaats als de bal uit de end zone gaat. Punts en turnovers in de end zone kunnen ook eindigen in touchbacks.

Zoals eerder vermeldt, heeft ieder team 4 downs (pogingen) om 10 of meer yards verder te komen. Teams kunnen de bal gooien of met de bal rennen om deze yards te maken.

Zodra het team minimaal 10 yards vooruit is gekomen, krijgen ze opnieuw 4 pogingen.

Het niet halen van de 10 yards na 4 downs zal resulteren in een turnover (waarbij het balbezit naar de tegenpartij gaat).

Wanneer eindigt een down of play?

Een down eindigt, en de bal is ‘dood’, na een van de volgende situaties:

 • De speler met de bal wordt naar de grond gehaald (getackeld) of zijn voorwaartse beweging wordt gestopt door leden van het andere team.
 • Een voorwaartse pass vliegt ‘out of bounds’ (buiten het veld) of raakt de grond voordat hij wordt gevangen. Dit staat bekend als een onvolledige pass (‘incomplete pass’). De bal wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke positie op het veld voor de volgende down.
 • De bal of de speler met de bal gaat buiten het veld.
 • Een team scoort.
 • Bij een touchback: wanneer een bal ‘dood’ is in de eigen end zone van een team en het de tegenstander was die de bal het momentum gaf waardoor deze over de doellijn de end zone in bewoog.

Scheidsrechters fluiten om alle spelers te laten weten dat de down voorbij is. Downs worden ook wel ‘plays’ genoemd.

Hoe scoor je punten in American football?

Er zijn verschillende manieren om punten te scoren in American football. De meest bekende is natuurlijk de touchdown, die de meeste punten oplevert. 

Maar er zijn nog andere manieren:

 1. Touchdown
 2. PAT (field goal) of een two-point conversion
 3. Field goal (op ieder moment)
 4. Pick six
 5. Safety

Een touchdown – die maar liefst 6 punten oplevert – scoor je door met de bal in de end zone te rennen, of de bal in de end zone te vangen. 

Na het scoren van een touchdown, heeft het team dat gescoord heeft twee opties.

Ofwel kiest het voor een extra punt (‘one-point conversion’, ‘extra point’ of ‘PAT’= point after touchdown’) via een field goal.

Deze keuze is het meest gebruikelijk, omdat het nu relatief gemakkelijk is om een field goal te scoren aangezien het aanvallende team zich niet ver van de doelpalen bevindt.

Het team kan er ook voor kiezen om een ‘two-point conversion’ te maken.

Dat is in feite proberen om nog een touchdown te maken, vanaf de markering van de 2 yards, en deze ‘touchdown’ is 2 punten waard.

Het team kan overigens op ieder moment proberen de bal door de doelpalen te schieten (field goal), maar teams doen dit gewoonlijk alleen wanneer zij min of meer tussen de 20 en 40 yards van de goal verwijderd zijn.

Een team moet een field kick niet riskeren als het te ver weg staat van de doelpalen, want hoe verder weg, hoe moeilijker het wordt om de bal door de palen te krijgen.

Wanneer een velddoelpunt mislukt, krijgt de tegenstander de bal op de plaats waar de bal werd getrapt.

Een field goal wordt meestal in de laatste down overwogen, en een geslaagde kick levert drie punten op.

Bij een field goal houdt één speler de bal horizontaal tegen de grond aan, en een andere schiet de bal door de doelpalen en boven de lat achter de end zone.

Hoewel het meestal de aanval is die scoort, kan de verdediging ook punten scoren.

Als de verdediging een pass onderschept (een ‘pick’) of een speler van de tegenpartij dwingt de bal te fumblen (te laten vallen), kunnen ze de bal in de end zone van de tegenstander rennen voor zes punten, ook wel een ‘pick six’ genoemd.

Een safety vindt plaats wanneer het verdedigende team erin slaagt een aanvallende tegenstander in hun eigen end zone te tackelen; hiervoor ontvangt het verdedigende team 2 punten.

Bepaalde overtredingen (voornamelijk blocking fouls) die door aanvallende spelers worden gemaakt in de end zone resulteren ook in een safety.

Het team dat aan het eind van de wedstrijd de meeste punten heeft, wordt als winnaar aangewezen.

Als de punten gelijk zijn, komt er een verlenging in het spel waarbij de teams een extra kwart spelen tot er een winnaar is.

Hoe lang duurt een American football wedstrijd?

Een wedstrijd duurt vier ‘kwarten’ (‘quarters’) van 15 minuten (of soms 12 minuten, bijvoorbeeld in high schools).

Dat zou een totaal van 60 minuten speeltijd moeten betekenen, zou je denken.

Echter, wordt de stopwatch in veel situaties gestopt; zoals bij overtredingen, als een team scoort of als bij een pass niemand de bal vangt voordat deze de grond raakt (‘incomplete pass’).

De klok begint weer te lopen wanneer de bal opnieuw op het veld wordt neergelegd door een scheidsrechter.

Een wedstrijd wordt dus opgedeeld in vier kwarten van 12 of 15 minuten.

Tussen het 1e en 2e en 3e en 4e kwart wordt een pauze van 2 minuten gehouden en tussen het 2e en 3e kwart wordt een rust van 12 of 15 minuten gehouden (rusttijd).

Omdat de stopwatch vaak stop wordt gezet, kan een wedstrijd soms wel drie uur lang duren.

Na iedere kwart wisselen de teams van kant. Het team met de bal behoudt balbezit voor het volgende kwart.

Het aanvallende team heeft 40 seconden vanaf het einde van een bepaald spel om een nieuw spel te laten beginnen.

Is het team niet op tijd, dan wordt het bestraft met een achteruitgang van 5 yards.

Als het na 60 minuten gelijk staat, wordt een verlenging van 15 minuten gespeeld. In de NFL wint het team dat als eerste een touchdown scoort (‘sudden death’).

Een velddoelpunt kan ook een team in de verlenging laten winnen, maar alleen als beide teams de football in bezit hebben gehad.

In een reguliere NFL-wedstrijd, waarbij geen van beide teams scoort in verlenging, blijft het gelijkspel. In een NFL play-off wedstrijd wordt overtime gespeeld, indien nodig, om een winnaar te bepalen.

College overtime regels zijn ingewikkelder.

Wat is een time-out?

De coaching staff van elk team is toegestaan time-outs te vragen, zoals ook in andere sporten wordt gedaan.

Een time-out kan door een coach worden aangevraagd door zijn handen in de vorm van een ‘T’ te maken en dit te communiceren aan de scheidsrechter.

Een time-out is een korte pauze voor de coach om met zijn team te communiceren, het tempo van het andere team te breken, spelers rust te geven, of te voorkomen van een delay of game penalty.

Ieder team heeft recht op 3 time-outs per helft. Wanneer een coach een time-out wil inzetten, moet hij/zij dat communiceren met de scheidsrechter.

Tijdens een time-out wordt de klok stop gezet. Spelers hebben de tijd om op adem te komen, te drinken, en er kunnen ook spelers gewisseld worden.

In college football krijgt ieder team 3 time-outs per helft. Iedere time-out mag tot 90 seconden duren.

Als time-outs niet worden gebruikt in de eerste helft, mogen ze niet meegenomen worden in de tweede helft.

In overtime krijgt ieder team een time-out per quarter, onafhankelijk van met hoeveel time-outs ze de wedstrijd eindigden.

Time-outs zijn optioneel en hoeven dus niet perse gebruikt te worden.

Ook in de NFL krijgt ieder team 3 time-outs per helft, maar mag een time-out tot 2 minuten lang duren. In overtime krijgt ieder team twee time-outs.

Hoe wordt de bal in het spel gebracht?

Iedere helft begint met een aftrap of kickoff. Maar teams trappen ook af na het scoren van touchdowns en field goals. 

Behalve aan het begin van een helft en na een score, wordt de bal, ook wel de pigskin genoemd, altijd in het spel gebracht door middel van een ‘snap’. 

Bij een snap stellen aanvallende spelers zich op tegenover verdedigende spelers op de scrimmage lijn (de denkbeeldige lijn op het veld waar het spel begint).

Eén aanvallende speler, de center, passt (of ‘snapt’) dan de bal tussen zijn benen door naar een teamgenoot, meestal de quarterback.

De quarterback brengt vervolgens de bal in het spel.

Na safeties – wanneer het verdedigende team erin slaagt een aanvallende tegenstander in de eigen end zone te tackelen – (verwar dit niet met de safety positie!) – brengt het aanvallende team de bal weer in het spel met een punt of kick vanaf de eigen 20-yard lijn.

Het andere team moet de bal vangen en deze zo ver mogelijk naar voren brengen (kick off return), zodat hun aanval vervolgens op een zo gunstig mogelijke positie weer opnieuw kan beginnen.

Hoe kunnen spelers de bal voortbewegen?

Spelers kunnen de bal op twee manieren voortbewegen:

 1. Door met de bal te rennen
 2. Door de bal te gooien

Met de bal rennen wordt ook wel ‘rushing’ genoemd. Hierbij geeft meestal de quarterback de bal aan een teamgenoot.

Daarnaast kan de bal gegooid worden, wat bekend staat als een ‘forward pass’. De forward pass is een belangrijke factor die het American football onderscheidt van onder andere rugby.

De aanvaller kan de bal slechts eenmaal per spel voorwaarts gooien en alleen van achter de scrimmage lijn. De bal kan wel op elk moment zijwaarts of achterwaarts worden gegooid.

Dit type pass staat bekend als een laterale pass en is minder gebruikelijk in American football dan in rugby.

Hoe wordt er van balbezit gewisseld?

Wanneer teams ruilen van balbezit, zal het team dat zojuist in de aanval speelde nu in de defense spelen, en vice versa.

Wisseling van balbezit vindt plaats in de volgende situaties:

 • Als de aanval na vier downs niet 10 yards verder is gekomen 
 • Na het scoren van een touchdown of field goal
 • Mislukt velddoelpunt
 • Fumble
 • Punting
 • Interception
 • Safety

Als na de 4 downs het aanvallende team niet in staat is geweest de bal ten minste 10 yards voorwaarts te bewegen, krijgt de tegenpartij balbezit waar het spel is geëindigd.

Deze wisseling van balbezit wordt meestal een ‘turnover on downs’ genoemd.

Als de aanval een touchdown of een field goal scoorts, trapt dit team de bal vervolgens naar het andere team, dat dan in balbezit komt.

Bij een mislukte poging van het aanvallende team om een velddoelpunt te maken, krijgt het andere team balbezit en begint een nieuw spel op de plaats waar het vorige spel begon (of in de NFL op de plek waar de kick werd gemaakt).

Als de (mislukte) kick binnen 20 yards vanaf de end zone werd genomen, krijgt het andere team de bal op de eigen 20-yard lijn (dat wil zeggen, 20 yards van de end zone).

Van een fumble is sprake wanneer een aanvallende speler de bal laat vallen na het vangen ervan, of, wat vaker voorkomt, na een tackle die hem dwong de bal te laten vallen.

De bal kan door de tegenstander (verdediging) worden teruggewonnen.

Net als bij interceptions (zie hieronder) kan een speler die de bal opraapt met de bal gaan rennen tot hij getackeld wordt of buiten de lijnen van het veld wordt gedwongen.

Fumbles en interceptions worden samen ‘turnovers’ genoemd.

Bij een punt schiet het aanvallende team de bal (zo ver mogelijk) richting het verdedigende team, net zoals het geval is bij een kickoff.

Punts worden- zoals eerder genoemd – bijna altijd gemaakt op fourth down, wanneer het aanvallende team niet het risico wil nemen de bal aan het andere team te geven op de huidige plaats op het veld (door een mislukte poging om een eerste down te maken) en vindt dat de bal zich te ver van de doelpalen bevindt om een field goal proberen te schieten.

Wanneer een verdedigende speler een pass van het aanvallende team uit de lucht onderschept (‘interception’), is het verdedigende team automatisch in balbezit.

De speler die de onderschepping maakt, kan met de bal rennen totdat hij getackeld wordt of buiten de lijnen van het veld terecht komt.

Nadat de onderscheppende speler is getackeld of buitenspel is gezet, keert de aanvallende eenheid van zijn team terug naar het veld en neemt het over op zijn huidige positie.

Zoals al eerder besproken vindt een safety plaats wanneer het verdedigende team erin slaagt een aanvallende tegenstander in hun eigen end zone te tackelen.

Hiervoor ontvangt het verdedigende team 2 punten en krijgt het ook automatisch balbezit. 

Basis strategie van American football

Voor sommige fans is de grootste aantrekkingskracht van football de strategie die door de twee coaching staffs wordt bedacht om de kans te vergroten het spel te winnen. 

Ieder team heeft een zogenaamd ‘playbook’ met tientallen tot soms wel honderden spelsituaties (ook wel ‘plays’ genoemd).

In het ideale geval is elke play een strategisch verantwoord, team-gecoördineerd streven. 

Sommige plays zijn erg veilig; ze zullen waarschijnlijk maar een paar yards opleveren.

Andere plays hebben de potentie om veel yards te winnen, maar met een groter risico op verlies van yards (‘loss of yardage’) of een turnover (wanneer de tegenstander balbezit krijgt).

In het algemeen zijn ‘rushing plays’ (waarbij er meteen met de bal gerend wordt in plaats van deze eerst naar een speler te gooien) minder riskant dan ‘passing plays’ (waarbij de bal direct naar een speler wordt gegooid).

Maar er zijn ook relatief veilige passing plays en juist riskante running plays.

Om het andere team te misleiden, zijn sommige passing plays ontworpen om op running plays te lijken en vice versa.

Er zijn veel ‘trick plays’, bijvoorbeeld wanneer een team zich opstelt alsof het van plan is te ‘punten’ en dan probeert om met de bal te rennen of de bal te gooien voor een eerste down.

Dergelijke risicovolle plays zijn een grote sensatie voor de fans- als ze werken. Aan de andere kant kunnen ze een ramp betekenen als de tegenstander het bedrog doorheeft en er naar handelt.

In de dagen tussen de wedstrijden door zitten vele uren van voorbereiding en strategie, inclusief het bekijken van wedstrijd video’s van de tegenstanders door zowel spelers als coaches.

Dit, samen met het veeleisende fysieke karakter van de sport, is de reden waarom teams hooguit één wedstrijd per week spelen.

Lees ook mijn uitleg over fantasy football waar een goede strategie ook heel erg belangrijk is

Wat is een American football playbook?

Er zijn honderden verschillende plays die spelers kunnen uitvoeren op elke down. Deze staan allemaal in het zogenaamde playbook van ieder team. 

Het playbook bevat alle strategieën van het team om zoveel mogelijk punten te scoren. Er is een playbook voor de aanval en eentje voor de verdediging.

De plays worden ‘bedacht’ door de coaching staff, waarbij de aanvallende spelers vaak diverse kanten op rennen (‘route running’) en er gecoördineerde bewegingen en acties worden uitgevoerd.

Ook voor de defense bestaat er een playbook, waarbij er strategieën worden geoefend om de aanval zo goed mogelijk te verdedigen.

De hoofd coach (head coach) of quarterback bepaalt de plays voor het aanvallende team terwijl de defensive captain of coördinator de plays bepaalt voor het verdedigende team.

Hoe groot is een American football veld?

De belangrijkste delen van een American football-veld zijn de twee end zones, waarvan er één aan elk uiteinde van het veld ligt.

Iedere end zone is 10 yards lang en is het gebied waar touchdowns worden gescoord. De afstand van endzone tot endzone is 100 yards lang.

Een American football-veld is daarmee in totaal 120 yards (ongeveer 109 meter) lang en 53,3 yards (bijna 49 meter) breed.

De end zone wordt vaak een andere kleur gegeven om gemakkelijk te worden geïdentificeerd door spelers.

Aan elk uiteinde van het veld staan ook doelpalen (ook wel ‘uprights’ genoemd) waar de kicker de bal doorheen kan schieten. De doelpalen staan 18.5 feet (5,6 m) uit elkaar (24 feet ofwel 7,3 m op de middelbare school).

De palen zijn verbonden door een lat op 3 meter van de grond. Een American football-veld wordt verdeeld in lijnen (yard lines) op iedere 5 yards over de breedte van het veld.

Tussen die lijnen vind je een korte lijn op elke yard. Iedere 10 yards zijn genummerd: 10 – 20 – 30 – 40 – 50 (midfield) – 40 – 30 – 20 – 10.

Twee rijen lijnen, bekend als ‘inbounds lines’ of ‘hash marks’, lopen parallel met de zijlijnen in de buurt van het midden van het veld.

Alle plays beginnen met de bal op of tussen de hash marks.

Om dit allemaal wat visueler te maken, kun je deze afbeelding van Sportsfy bekijken.

De uitrusting (gear) voor American football

In het football wordt een complete, beschermende uitrusting gebruikt; meer dan het geval is in andere sporten.

Elke speler moet volgens de regel de juiste uitrusting dragen om te mogen spelen.

Scheidsrechters controleren de uitrusting voor de wedstrijd om er zeker van te zijn dat spelers de nodige bescherming dragen om aan de richtlijnen te voldoen.

Welke uitrusting spelers gebruiken, lees je hieronder:

 • Helm
 • Gebitsbeschermer
 • Shoulder pads met team jersey
 • Girdle met football broek
 • Cleats
 • Eventueel handschoenen

Het eerste en meest opvallende accessoire is de helm. De helm is gemaakt van hard plastic dat het gezicht en de schedel beschermt tegen harde klappen.

Helmen zijn voorzien van een gezichtsmasker (facemask), en het design ervan is afhankelijk van de positie van de speler.

Wide receivers hebben bijvoorbeeld een meer open gezichtsmasker nodig om zicht op de bal te houden om deze te kunnen vangen.

Aan de andere kant heeft de offensive line speler vaak een meer gesloten gezichtsmasker om zijn gezicht te beschermen tegen handen en vingers van de tegenstander.

De helm wordt op zijn plaats gehouden met een chinstrap.

Een gebitsbeschermer is ook verplicht, en voor een overzicht van de beste modellen, lees je hier verder.

Shoulder pads zijn een ander opvallend uitrustingsstuk van een football speler. De schoudervullingen zijn gemaakt uit een hard stuk plastic dat strak onder de oksels wordt vastgezet.

Schouderbeschermers helpen de schouders te beschermen, evenals de borstplaat.

De jersey wordt over de shoulder pads gedragen. Jerseys maken deel uit van het tenue, waarop de kleuren en het symbool van het team worden weergegeven.

Ook het nummer en de naam van de speler moeten worden vermeld. Nummers zijn essentieel, omdat spelers op basis van hun positie in een bepaalde range moeten vallen.

Dit helpt de scheidsrechters te bepalen wie de football mag vangen en wie niet (want niet iedere speler mag zomaar de football vangen en ermee rennen!).

In lagere teams mogen spelers vaak zelf hun nummer kiezen, die verder niets te maken hoeft te hebben met hun positie op het veld.

Jerseys zijn gemaakt van een zacht nylon materiaal met nummers op de voor- en achterkant.

De gridle is strakke broek met bescherming die je onder je wedstrijd of trainingsbroek draagt.

De girdle biedt bescherming aan de heupen, dijen en het staartbeentje. Sommige girdles hebben ook ingebouwde kniebescherming. Voor de beste girdles klik je hier.

Spelers gebruiken schoenen met noppen (‘cleats’), die erg vergelijkbaar zijn met voetbalschoenen.

Afhankelijk van je positie op het veld (en de ondergrond waar je op speelt), zijn de ene modellen beter dan de andere. Ze zorgen voor voldoende grip en comfort.

Handschoenen zijn niet verplicht, maar worden over het algemeen wel aangeraden.

Het kan spelers helpen om meer grip te krijgen op de bal, of om de handen te beschermen.

Zoek je nieuwe football handschoenen? Lees dan hier welke de beste zijn.

NFL jersey nummers

Het NFL jersey nummeringsysteem is gebaseerd op de primaire positie van een speler. Maar elke speler mag – ongeacht zijn nummer – op elke andere positie spelen.

Het is namelijk niet ongewoon dat running backs in bepaalde situaties als wide receiver spelen, of dat een lineman of linebacker als fullback of tight end speelt in short yardage situaties.

Echter moeten de spelers die de nummers 50-79 dragen de scheidsrechter van te voren laten weten als ze buiten hun positie spelen door zich te melden als een “ineligible number in an eligible position”.

De spelers die deze nummer dragen, mogen namelijk niet zomaar de bal vangen.

Hier zijn de algemene ement-b20b5b37-e428-487d-a6e1-733e166faebd” class=”textannotation disambiguated wl-thing” itemid=”https://data.wordlift.io/wl146820/entity/regels”>regels voor de jersey nummers:

 • 1-19: Quarterback, Kicker, Punter, Wide Receiver, Running Back
 • 20-29: Running Back, Cornerback, Safety
 • 30-39: Running Back, Cornerback, Safety
 • 40-49: Running Back, Tight End, Cornerback, Safety
 • 50-59: Offensive line, Defensive line, linebacker
 • 60-69: Offensive line, Defensive line
 • 70-79: Offensive line, Defensive line
 • 80-89: Wide Receiver, Tight End
 • 90-99: Defensive line, Linebacker

In voorseizoenwedstrijden, wanneer teams vaak nog een groot aantal spelers hebben, mogen spelers nummers dragen die buiten bovenstaande regels vallen.

Wanneer het definitieve team is vastgesteld, krijgen spelers opnieuw nummers toegewezen binnen de bovenstaande richtlijnen.

Penalties in American football

Om het spel eerlijk te houden, houden de scheidsrechters de klok in de gaten, fluiten ze wanneer een speler wordt getackeld (omdat het spel dan eindigt), en gooien ze een strafvlag in de lucht als er overtredingen worden gemaakt.

Iedere scheidsrechter kan een gele strafvlag opgooien in de buurt van de plaats van een overtreding.

De strafvlag geeft aan dat de scheidsrechter een penalty heeft geconstateerd en daarmee de spelers, coaching staf en andere scheidsrechters wil waarschuwen. 

Straffen resulteren vaak in negatieve yards voor het team dat de overtreding maakte (waarbij de scheidsrechter de bal achteruit plaatst en het team yards zal verliezen).

Sommige verdedigende penalty’s geven de aanvallende partij een automatische eerste down. 

Bijkomende straffen worden gesignaleerd door dezelfde scheidsrechter door het opgooien van een bonenzak of zijn pet.

Wanneer het spel voorbij is, heeft het benadeelde team de keuze om ofwel de penalty te nemen en de down overnieuw te spelen, ofwel het resultaat van het vorige spel te behouden en door te gaan naar de volgende down.

In het deel hieronder zal ik een aantal populaire penaltys bespreken.

False start

Om een geldig spel te beginnen, moeten de spelers van het team met balbezit (offense) volledig stil staan.

Slechts één speler (maar niet een speler op de offensive line) kan in beweging zijn, maar altijd parallel aan de scrimmage lijn. 

Een false start vindt plaats wanneer een aanvallende speler in beweging komt voordat de bal in het spel komt. 

Dit is vergelijkbaar met uit je positie komen en een race beginnen voordat de scheidsrechter zijn pistool afvuurt.

Elke beweging door een aanvallende speler die het begin van een nieuw spel simuleert, wordt gestraft met een 5 yards achteruitgang (waarbij de bal 5 yards terug wordt gelegd).

Offside

Offside betekent buitenspel. Buitenspel is een overtreding waarbij een speler zich aan de verkeerde kant van de scrimmage lijn bevindt wanneer de bal wordt ‘gesnapt’ en dus in het spel komt.

Wanneer een speler van het verdedigende team de scrimmage lijn overschrijdt voordat het spel begint, is er sprake van buitenspel.

Als straf trekt de verdediging zich 5 yards terug.

Verdedigende spelers mogen – in tegenstelling tot de aanval – in beweging zijn voordat de bal in het spel wordt gebracht, maar niet de scrimmage lijn overschrijden.

Offside is een overtreding die voornamelijk door de verdediging wordt gemaakt, maar ook eventueel de aanval kan overkomen.

Holding

Tijdens een spel mag alleen de speler in balbezit worden vastgepakt. 

Wanneer een speler die niet in balbezit is wordt vastgehouden, is er sprake van holding. Er is een verschil tussen offensive holding en defensive holding.

Als een aanvaller een verdediger vasthoudt (offensive holding) en deze speler zijn handen, armen, of andere delen van zijn lichaam gebruikt om te voorkomen dat een verdedigende speler de baldrager kan tackelen, wordt zijn team gestraft met een achteruitgang van -10 yards.

Als een verdediger een aanvaller vasthoudt (defensive holding), en deze speler de aanvallende speler die de bal niet heeft tackelt of vasthoudt., verliest zijn team 5 yards en wint de aanval een automatische eerste down.

Pass interference

De verdediger mag de aanvaller niet duwen of aanraken om hem ervan te weerhouden om de bal te vangen. Er mag alleen contact zijn wanneer hij de bal probeert te vangen.

Er is sprake van pass interference wanneer een speler illegaal contact maakt met een andere speler die een fair catch probeert te maken. 

Volgens het NFL spelregelboek omvat pass interference het vasthouden van, het trekken aan, en het laten struikelen van een speler, en de handen in het gezicht van een speler brengen, of een snijdende beweging maken vóór de receiver.

Als straf gaat het team verder met aanvallen vanaf de plaats van de overtreding, tellend als een automatische 1e down.

Personal foul (persoonlijke overtreding)

Persoonlijke overtredingen worden beschouwd als de ergste overtredingen in football, omdat ze in strijd zijn met de regels van respect en sportiviteit.

Een persoonlijke overtreding in football is een overtreding die voortkomt uit onnodig ruw of smerig spel waardoor een andere speler gevaar loopt geblesseerd te raken. 

Voorbeelden van persoonlijke overtredingen zijn:

 • helm tegen helm contact
 • helm tegen de knieën van een tegenstander
 • een tackle buiten het veld maken
 • of iets anders dat de scheidsrechter als anti-sportief beschouwt

Een straf van 15 yards wordt gegeven en het benadeelde team krijgt automatisch een 1e down.

Delay of game

Als een spel eindigt, begint het volgende spel. Aanvallers moeten de bal opnieuw in het spel brengen voordat de speelklok afloopt.

In het American football wordt een aanvallend team bestraft met 5 yards voor het vertragen van het spel indien het er niet in slaagt de bal in het spel te brengen door een snap of een vrije trap voordat de speelklok is afgelopen. 

Deze tijdslimiet varieert per competitie, en is vaak 25 seconden vanaf het moment dat de scheidsrechter aangeeft dat de bal klaar is om in het spel gebracht te worden.

Illegal block in the back

De regel is dat alle blocks in football van voren moeten worden gemaakt, en nooit van achter. 

Een illegal block in the back is een penalty die in het football wordt geroepen wanneer een speler fysiek contact boven de middel maakt en van achteren met een speler van de tegenpartij die niet in balbezit is. 

Deze straf resulteert in een 10-yard penalty vanaf de plaats van de overtreding.

Met ‘fysiek contact’ wordt bedoeld: zijn handen of armen gebruikt om een tegenstander van achteren te duwen op een manier die diens beweging beïnvloedt. 

Blocking below the waist (Blokken onder de taille)

Het gaat hierbij om het ‘blokken’ van een speler die geen baldrager is.

Bij een illegale block onder de taille (vanuit elke richting) gebruikt de blocker illegaal zijn schouder om contact te maken met een verdediger onder zijn riemlijn. 

Het is onwettig omdat het ernstige blessures kan veroorzaken – met name die aan de knie en enkel – en een oneerlijk voordeel is voor de blocker omdat de beweging de verdediger immobiliseert.

De straf is 15 yards in de NFL, NCAA (college / universiteit) en op de middelbare school. In de NFL is blokken onder het middel illegaal tijdens kicking plays en na een wisseling van balbezit.

Clipping

Clipping is verboden omdat het de potentie heeft om blessures te veroorzaken, waaronder aan de collaterale- en kruisbanden en de meniscus.

Clipping is het van achteren aanvallen van een tegenstander onder de middel, mits de tegenstander niet in balbezit is.

Onder clipping valt ook jezelf op de benen van een tegenstander te rollen na een blok.

Het is meestal illegaal, maar in de National Football League is het legaal om boven de knie te clippen in close-line play.

De close line is het gebied tussen de posities die normaalgesproken wordt ingenomen door de offensive tackles. Het strekt zich uit over drie yards aan elke zijde van de scrimmage lijn.

In de meeste competities is de straf voor clipping 15 yards, en indien begaan door de verdediging, een automatische eerste down. 

Chop block

Een chop block is illegaal en vindt plaats wanneer een speler door twee tegenstanders geblokt wordt: eentje hoog en de andere laag, waardoor de speler valt.

Een chop block is een blok door de aanvaller waarbij een aanvallende speler een verdedigende speler blokkeert in het gebied van de dij of lager, terwijl een andere aanvallende speler diezelfde verdedigende speler boven het middel aanvalt.

Het is geen penalty als de tegenstander van degene die blokt het contact initieert boven de middel, of als de blocker probeert te ontsnappen van zijn tegenstander en contact daarbij niet met opzet is.

De straf voor een illegale chop block is een verlies van 15 yards.

Roughing the kicker/punter/holder

Er wordt gesproken van roughing the kicker/punter wanneer een verdedigende speler tegen de kicker of punter aanloopt tijdens een kicking/punting play.

Vaak wordt een roughing the kicker penalty gegeven indien het contact met de kicker ernstig is.

Roughing the kicker/punter vindt plaats wanneer een verdedigende speler het standbeen van de kicker raakt terwijl zijn schoppende been nog in de lucht is, of contact maakt met de kicker zodra deze beide voeten op de grond heeft gezet. 

De regel geldt ook voor de holder van een field goal kick, aangezien hij een weerloze speler is.

Het is geen overtreding als het contact niet ernstig is, of als de kicker beide voeten terug op de grond zet voorafgaand aan het contact en over een verdediger op de grond valt.

De straf voor zo’n overtreding is in de meeste competities 15 yards en een automatische eerste down.

Indien zo’n overtreding plaatsvindt, behoudt het team dat op het punt staat om balbezit af te staan via een punt, zijn bezit als gevolg daarvan.

Als de overtreding plaatsvindt bij een succesvol gekickt velddoelpunt, wordt de yardage beoordeeld bij de daaropvolgende kickoff, tenzij het aanvallende team ervoor kiest de straf te accepteren en door te gaan met de drive in de hoop een touchdown te scoren, wat wordt aangeduid als “taking the points off the board”.

Verwar deze penalty niet met ‘running into the kicker’ (zie hieronder).  

Running into the kicker

Running into the kicker wordt gezien als minder ernstig wanneer je het vergelijkt met roughing the kicker.

Het vindt plaats wanneer een verdedigende speler contact maakt met het schoppende been van de kicker/punter of wanneer hij de punter/kicker ervan weerhoudt om weer veilig met beide benen op de grond te landen na de kick.

Als een verdedigende speler het zwaaiende been van een kicker raakt, telt het als running into the kicker. 

Running into the kicker is een minder zware straf en is een 5-yard verlies voor het team.

Het is één van de weinige straffen die niet met een automatische eerste down komt, zoals buitenspel (offside).

Roughing the passer

Verdedigers zijn toegestaan om contact te maken met een speler die een voorwaartse pass probeert te gooien terwijl hij nog balbezit heeft (b.v. een quarterback sack).

Echter, zodra de bal is losgelaten, zijn verdedigers niet toegestaan contact te maken met de quarterback tenzij zij daartoe worden aangezet door het momentum.

Het oordeel of het contact na het loslaten van de bal het resultaat was van een overtreding of van momentum wordt per geval door de scheidsrechter gemaakt.

‘Roughing the passer’ is een overtreding waarbij een verdedigende speler onwettig contact maakt met de quarterback nadat deze een voorwaartse pass heeft gegooid.

De straf is 10 of 15 yards, afhankelijk van de league, en een automatische eerste down voor de aanval.

Roughing the passer kan ook geroepen worden als de verdediger intimiderende handelingen verricht naar de passer toe, zoals hem oppakken en tegen de grond drukken, of met hem worstelen.

Het kan ook geroepen worden als de speler die de passer tackelt helm tot helm contact maakt, of met het volle gewicht van zijn lichaam op de passer landt.

Een uitzondering op de roughing regel is wanneer de passer opnieuw in het spel komt nadat hij de bal heeft gegooid, zoals in een poging om te blokken, een fumble te herstellen, of een verdedigende speler te tackelen die balbezit heeft gekregen.

In deze gevallen wordt de passer behandeld als elke andere speler en mag hij wettelijk worden aangeraakt.

Roughing the passer is ook niet van toepassing op zijwaartse passen of achterwaartse passen.

Encroachment

Encroachment heeft in verschillende leagues / competities een andere definitie. Wat overeenkomt is de straf: namelijk een verlies van 5 yards.

In de NFL is er sprake van ‘encroachment’ wanneer een verdedigende speler illegaal de scrimmage lijn passeert en contact maakt met een tegenstander of een vrij pad heeft naar de quarterback voordat de bal is gespeeld. 

Het spel wordt onmiddellijk gestopt, net als bij een false start. Deze overtreding zou een offside straf zijn in de NCAA.

In het middelbaar onderwijs omvat encroachment ELKE overschrijding van de neutrale zone door de verdediging, of er nu contact wordt gemaakt of niet.

Het is vergelijkbaar met offside / buitenspel, behalve dat wanneer dit gebeurt, het spel niet mag beginnen.

Net als bij buitenspel wordt het overtredende team bestraft met 5 yards.

In de NCAA wordt een encroachment penalty geroepen wanneer er een aanvallende speler voorbij de line of scrimmage is nadat de center de bal heeft aangeraakt maar nog niet in het spel heeft gebracht.

Er is bestaat geen encroachment voor verdedigende spelers in college football.

Helmet to helmet collision (helm tot helm botsing)

Dit type contact wordt na jaren eindelijk door de competitie autoriteiten beschouwd als gevaarlijk spel vanwege de mogelijkheid om ernstig letsel te veroorzaken.

Grote voetbalcompetities, zoals de NFL, Canadian Football League (CFL) en de NCAA, hebben een strenger standpunt ingenomen ten aanzien van helm-tot-helm botsingen.

De aanleiding was een onderzoek dat het Amerikaanse Congres instelde naar de effecten die herhaalde hersenschuddingen hebben op football spelers en de nieuwe ontdekkingen ten opzichte van chronische traumatische encefalopathie (CTE).

Andere mogelijke verwondingen zijn hoofdletsels, ruggenmergletsels en zelfs de dood. 

Helm-tot-helm botsingen zijn voorvallen waarbij de helmen van twee spelers met een grote mate van kracht contact maken.

Het opzettelijk veroorzaken van een helm-tot-helm botsing is een straf in de meeste football competities.

De penalty betreft 15 yards, met een automatische 1e down.

Helmfabrikanten zijn voortdurend bezig hun ontwerpen te verbeteren om hun gebruikers zo goed mogelijk te beschermen tegen verwondingen als gevolg van dergelijke botsingen.

Horse collar tackle

De horse-collar tackle is bijzonder gevaarlijk door de onhandige positie van de getackelde speler, die vaak achterover zal vallen in een draaiende beweging met één of beide benen bekneld onder het gewicht van zijn lichaam.

Dit wordt nog meer verergerd als de voet van de speler vast komt te zitten in de grasmat en door het extra gewicht van de verdediger. 

De horse-collar tackle is een manoeuvre waarbij een verdediger een andere speler tackelt door de achterkraag van de jersey of de achterkant van de schouderbeschermers vast te pakken en de baldrager direct met geweld naar beneden te trekken om zo zijn voeten onder hem vandaan te trekken. 

Mogelijke blessures zijn verstuikingen of scheuren van kruisbanden in de knieën (inclusief de ACL en MCL) en enkels, en breuken van het scheenbeen en kuitbeen.

Horse-collar tackles die in de buurt van de scrimmage-lijn worden uitgevoerd, zijn echter wel toegestaan.

In de NFL resulteert de horse-collar tackle in een 15-yard penalty en een automatische eerste down als deze door de verdediging wordt gemaakt.

Het zal vaak ook resulteren in een door de bond opgelegde boete voor de speler.

Facemask penalty

Zowel spelers in offense, in defense en special teams kunnen deze penalty opgelegd krijgen. Incidenteel contact met de helm wordt gewoonlijk niet bestraft. 

Geen een speler mag de facemask van een andere speler vastgrijpen of eraan trekken.

De straf strekt zich uit tot het vastpakken van andere onderdelen van de helm, waaronder randen, oorgaten en vulling. 

De grootste reden voor deze regel is wederom de veiligheid van spelers.

Het is extreem gevaarlijk en kan resulteren in ne-k en hoofd letsels, omdat de helm een richting kan worden opgetrokken tegengesteld aan de richting waarin het lichaam beweegt.

Het wordt vaak aan het oordeel van de scheidsrechter overgelaten of het contact opzettelijk of ernstig genoeg is om een facemask penalty te rechtvaardigen.

In high school football kan een speler een facemask penalty krijgen door simpelweg de helm van een andere speler aan te raken.

Deze regel is bedoeld om jongere spelers te beschermen.

In college football volgt de NCAA echter soortgelijke regels als de NFL, waarbij het vastpakken en manipuleren van de helm een straf tot gevolg heeft.

Volgens het NFL regelboek resulteren facemask penalties in een 15-yard penalty.

Als de aanvallende ploeg de penalty begaat, kan dit ook resulteren in een loss of down.

Als een verdediger de overtreding begaat, kan het aanvallende team een automatische eerste down verdienen.

Stel dat de scheidsrechters vinden dat de straf bijzonder flagrant is, dan is de straf zwaarder.

Bijvoorbeeld, de overtredende speler rukt de helm van een andere speler af of gebruikt zijn greep op het gezichtsmasker om de andere speler op de grond te gooien.

In dat geval kan de speler geschorst worden wegens onsportief gedrag.

American football termen en definities

Om American football goed te begrijpen en er het meeste uit te halen, moet je vertrouwd raken met de belangrijkste termen en definities.

De volgende lijst geeft je een overzicht van de basis American football termen die je moet kennen:

 • Backfield: De groep offensive players – de running backs en quarterback – die zich opstellen achter de scrimmage lijn.
 • Down: Een actie die begint wanneer de bal in het spel wordt gebracht en eindigt wanneer de bal ‘dood’ wordt verklaard (wat betekent dat het spel voltooid is). De aanval krijgt vier downs om de bal 10 yards vooruit te krijgen. Als dat niet lukt, moet de bal worden overgegeven aan de tegenstander, meestal door een ‘punt’ op de vierde down.
 • Drive: De reeks van plays wanneer de aanval de bal heeft, totdat het scoort of gaat ‘punten’ en het andere team balbezit krijgt.
 • End zone: Een 10 yards lang gebied aan elk uiteinde van het veld. Je scoort een touchdown wanneer je de end zone binnenkomt met de bal. Als je getackeld wordt in je eigen end zone terwijl je in het bezit bent van de bal, krijgt het andere team een safety (wat 2 punten waard is).
 • Fair catch: Wanneer de punt returner met zijn uitgestrekte arm boven zijn hoofd zwaait. Na het signaal voor een fair catch, kan een speler niet met de bal gaan rennen, en de tegenstander mag hem ook niet raken.
 • Velddoelpunt / field goal: Een kick, drie punten waard, die overal op het veld kan worden genomen, maar gewoonlijk wordt genomen binnen 40 yards van de doelpalen. Net als bij een extra punt, moet een kick boven de lat en tussen de palen worden geschoten. 
 • Fumble: Het verliezen van balbezit terwijl men ermee rent of getackeld wordt. Zowel het aanvallende als het verdedigende team kan een fumble herstellen. Als de verdediging balbezit krijgt, wordt het een turnover genoemd.
 • Handoff: De handeling waarbij de bal door een aanvallende speler (meestal de quarterback) wordt afgegeven aan een andere aanvallende speler. Handoffs vinden meestal plaats tussen de quarterback en een running back.
 • Hash marks: De lijnen op het midden van het veld die 1 yard op het veld aangeven. Voor elk spel wordt de bal tussen de hash marks of op de hash marks gelegd, afhankelijk van waar de baldrager getackeld werd in het voorgaande spel.
 • Huddle: Wanneer de 11 spelers van een team op het veld samenkomen om de strategie te bespreken. In de aanval geeft de quarterback de plays door in de huddle.
 • Incompletion: Een voorwaartse pass die op de grond valt omdat het aanvallende team hem niet kon vangen, of een pass die een speler laat vallen of buiten het veld vangt.
 • Interception: Een aanvallende pass die gevangen wordt door een verdediger, waardoor de aanvaller de bal niet meer in bezit heeft.
 • Kickoff: Een vrije trap die de bal in het spel brengt. Een kickoff wordt gebruikt aan het begin van het eerste en derde kwart en na elke touchdown en succesvol velddoelpunt.
 • Line of scrimmage: Een denkbeeldige lijn die zich uitstrekt over de breedte van het veld, waarop de football voor ieder nieuwe play wordt geplaatst. Noch de aanval noch de verdediging mag de lijn overschrijden totdat de bal opnieuw in het spel wordt gebracht.
 • Punt: Een kick die gemaakt wordt waarbij een speler de bal uit zijn handen laat vallen en trapt net voordat de bal de grond raakt. Een punt wordt meestal gemaakt op een vierde down wanneer de aanval balbezit moet afstaan aan de verdediging omdat het niet 10 yards vooruit kon komen.
 • Rode zone: Het onofficiële gebied van de 20-yard lijn tot de doellijn van de tegenstander. 
 • Kick/punt return: De handeling van het ontvangen van een kick of punt en het rennen naar de doellijn van de tegenstander met de bedoeling te scoren of een aanzienlijke hoeveelheid yards te winnen.
 • Rushing: De bal voortbewegen door te rennen, niet door te passen. Een running back wordt soms ook een rusher genoemd.
 • Sack: Wanneer een verdediger de quarterback tackelt achter de scrimmage lijn zodat het aanvallende team yards verliest.
 • Safety: Een score, twee punten waard, die de verdediging verdient door het tackelen van een aanvallende speler in balbezit in zijn eigen end zone.
 • Secondary: De vier verdedigende spelers die verdedigen tegen de pass en opgesteld staan achter de linebackers en wijd op de hoeken van het veld tegenover de receivers van de aanval.
 • Snap: De actie waarbij de bal door de center naar de quarterback – of naar de holder bij een kickpoging, of naar de punter – wordt ‘gesnapt’ (tussen de benen door). Wanneer de snap plaatsvindt, is de bal officieel in het spel en begint de actie.

Tot slot

Nu je precies weet hoe American football wordt gespeeld, zullen de wedstrijden een stuk duidelijk voor je zijn.

Of wellicht ga je zelf beginnen met training voor American football!

Graag verder lezen? Check mijn uitgebreide post over hoe de NFL draft nu eigenlijk werkt

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.