Hoe gooi je een American football? Stap-voor-stap uitgelegd

door Joost Nusselder | Geupdate op:  11 januari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Leren hoe je een football nauwkeurig gooit, is eigenlijk een van de MOEILIJKSTE onderdelen van de sport. Goed om er even extra bij stil te staan dus.

Het geheim van het gooien van een American football zit in de correcte plaatsing van de handen en vingers, de beweging van lichaam, en het blijven volgen van de armbeweging, ook nadat je de bal hebt losgelaten. De perfecte spiraal gooi je door een krachtige en gecontroleerde beweging te maken.

In dit artikel lees je precies hoe je een American football (beste hier beoordeeld) gooit.

Hoe gooi je een American football? Stap-voor-stap uitgelegd

Stap voor stap gids voor het gooien van een American football

Ik heb een stap-voor-stap gids voor je samengesteld die zelfs de meest onervaren speler, of misschien coach, zal helpen om die perfecte bal te kunnen gooien.

Onthoud: Het kost tijd om te leren hoe je een football moet gooien, dus laat je niet ontmoedigen als je de eerste keer flopt. Het is een proces van vallen en opstaan.

Plaatsing van de handen

Voordat je überhaupt een bal kunt gooien, moet je natuurlijk weten hoe je je handen moet plaatsen.

Pak de bal op en draai de veters zo dat ze aan de bovenkant zitten. Houd de bal vast met je dominante hand en plaats je duim onder de bal en twee, drie of vier vingers op de veters.

Je wijsvinger breng je in de buurt, of direct op de punt van de bal.

Pak de de bal vast met je vingers. Buig je vingers zodat je knokkels een beetje omhoog komen van de bal.

Hoeveel vingers je op de veters plaatst, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Er zijn quarterbacks die twee vingers op de veters plaatsen en anderen die liever drie of vier vingers gebruiken.

Je wijsvinger moet samen met je duim een bijna rechte driehoek vormen. Gebruik je vingers en de veters om grip en controle over de bal te krijgen.

Bepaal dus zelf wat jij comfortabel vindt bij het vastpakken van de football.

Het hangt ook af van de grootte van je hand. Zo zal iemand met een kleinere hand de bal niet op dezelfde manier kunnen vastpakken als iemand met een grotere hand.

Probeer van te voren verschillende grepen uit, zodat je op een gegeven moment precies weet wat het beste voor jou werkt.

To glove or not to glove? Lees hier alles over de voordelen van American football handschoenen en welke de beste zijn

De beweging

Zodra je de perfecte greep hebt gevonden, is het tijd om te begrijpen hoe je je lichaam moet bewegen. Hieronder leer je stap voor stap hoe je de perfecte gooi-beweging maakt:

Zorg ervoor dat je schouders op een lijn – en haaks – staan op het doelwit. Je niet-werpende schouder is gericht naar het doel.

  • Plaats je voeten op schouderbreedte, met je knieën licht gebogen.
  • Houd de bal vast met twee handen, met de vingers van je dominante hand op de veters.
  • Neem nu een stap met de voet tegenovergesteld aan je werparm.
  • Breng de bal, die omhoog moet wijzen, achter je hoofd, nog steeds met de veters aan de bovenkant.
  • De andere arm houd je voor je.
  • Gooi de bal voorwaarts langs je hoofd en laat deze los op het hoogste punt van je armbeweging.
  • Bij het loslaten, breng je je pols naar beneden en blijf je de beweging met je arm volgen.
  • Met je achterste been volg je ten slotte de lichaamsbeweging naar voren.

Om te beginnen, moet je met je niet-werpende schouder gericht zijn naar het doel. Bij het gooien, til je de bal boven je schouder.

Deze hoogte zorgt ervoor dat je de bal snel kunt gooien wanneer dat nodig is.

Als je je arm te laag houdt, beperk je je bewegingsvrijheid en is het voor verdedigers makkelijker om de bal te onderscheppen.

Je gewicht moet beginnen op je achterste been – dus op je rechterbeen als je met je rechterarm gooit of je linkerbeen als met je linkerarm gooit.

Daarna verplaats je je gewicht van je achterste been naar je voorste been, terwijl je een stap zet met je voorste been in de richting waarin je de bal wilt gooien.

Tegelijkertijd moet je met de werpbeweging van je bovenlichaam beginnen.

Stop de beweging van je arm niet zodra je de bal loslaat. In plaats daarvan moet je arm in een neerwaartse baan doorgaan richting de heup van je voorste been.

Je achterste been moet je lichaam naar voren volgen, zodat je eindigt met beide benen in een gelijke positie parallel aan elkaar.

Door je pols te bewegen alsof je een basketbal gooit, zal dat een nauwkeurig spiraaleffect creëren. Je wijsvinger is de laatste vinger die de bal raakt.

Je exacte loslaatpunt zal steeds veranderen, afhankelijk van hoe ver je de bal gooit.

Kortere passes vereisen bijvoorbeeld een loslaatpunt dichter bij je oor en een grotere volgbeweging om genoeg snelheid te krijgen.

Lange, diepe passes daarentegen, worden meestal verder naar achteren- achter het hoofd- losgelaten om een boog te maken en de afstand te halen die nodig is.

Wanneer je leert hoe je een football moet gooien, raad ik je af om een zijwaartse beweging te maken. Dit is slecht voor de schouder en daarnaast een minder accurate werptechniek.

Extra tip: Vind je het moeilijk om de beweging te onthouden? Denk dan eens aan een golfswing.

Het zou niet logisch zijn om de beweging met de golfclub bij de bal te stoppen. Je wil de volledige swing maken, en het volledige momentum bereiken.

Hoe krijg ik de perfecte spiraal?

Het gooien van de perfecte spiraal draait allemaal om de ‘follow-through’, ofwel de vervolg beweging.

Wanneer je de bal gooit, zorg er dan voor dat je de armbeweging nog niet stopt bij het loslaten van de bal.

In plaats daarvan, maak je een volledige zwaaibeweging. Wanneer je de bal loslaat, zorg er dan voor dat je je pols naar beneden wipt.

De laatste vinger die contact heeft met de bal, is je wijsvinger. De combinatie van deze twee bewegingen zorgt voor het spiraaleffect van de bal.

Het is echter belangrijk te begrijpen dat, hoe vaak je ook oefent, niet elke worp perfect zal zijn. Leren hoe je een spiraal moet gooien, kost tijd.

Waarom is een spiraal gooien zo belangrijk?

Een spiraal – waarbij de bal in perfecte vorm ronddraait – zorgt ervoor dat de bal door de wind snijdt en zo snel en accuraat mogelijk op de plaats van bestemming komt.

Het gooien van een spiraal is vergelijkbaar met hoe een voetballer een bal trapt, een golfer tegen een bal slaat, of een werper een honkbal gooit.

Door de bal op een bepaalde manier vast te houden, kun je deze op precies de juiste manier manipuleren, zodat wanneer hij wordt losgelaten, het resultaat voorspelbaar is.

Een spiraal gooien is niet alleen belangrijk om een bal harder en verder te kunnen gooien, maar ook om een voorspelbare bal te kunnen gooien voor de beoogde ontvanger.

Dit betekent dat het voor de ontvanger makkelijker is om te voorspellen waar de bal zal landen en weet hij/zij precies waar hij heen moet rennen om de bal te kunnen vangen.

Ballen die niet spiraalvormig gegooid worden, kunnen draaien of tollen met de wind, en gaan vaak niet in een rechte boog…

Als de ontvangers niet kunnen voorspellen waar de bal heen zal gaan, zal het bijna onmogelijk voor hen zijn om de bal te vangen.

Hier zijn twee quarterback oefeningen om je op het juiste pad te brengen.

One-knee en two-knee drill

Het hoofddoel van de one knee drill is om je te concentreren op de fundamentele technieken van het gooien van een football.

Door de oefening op een knie te doen, kun je je beter focussen op je greep, alsook je lichaamspositie en het loslaten van de bal.

Voor deze drill, of oefening, heb je twee spelers nodig.

Omdat het bij deze oefening om techniek gaat en niet om werpafstand of werpsnelheid, kunnen de spelers dicht bij elkaar worden geplaatst, ongeveer 10 tot 15 meter uit elkaar.

De twee spelers moeten de bal heen en weer gooien, terwijl ze op één knie blijven zitten. Besteed bij deze oefening extra aandacht aan de techniek van het gooien van een bal.

Je kunt ook verschillende grepen en loslaat technieken uittesten, zodat je begrijpt wat goed voor jou voelt.

Na ongeveer 10 keer heen en weer gooien, wisselen beide spelers van knie.

Tip: Beweeg je bovenlichaam heen en weer terwijl je de bal gooit, om zo de beweging na te bootsen die je tijdens het spel zult ervaren.

Dit zal je helpen je beter voor te bereiden op het uitvoeren van passes tijdens het rennen of het ontwijken van tegenstanders.

De two-knee drill werkt hetzelfde, alleen bevinden de spelers zich met twee knieën op de grond.

Hoe een American football verder gooien?

Als je wil leren hoe je een football verder weg kunt gooien, is het perfectioneren van je techniek de beste plek om te beginnen.

Herhaal mijn stap-voor-stap gids om te begrijpen wat voor jou het beste voelt: de greep, je lichaamspositie en hoe/wanneer je de bal loslaat.

Door consequent dezelfde techniek te gebruiken, bouw je de romp- en armkracht op die je nodig hebt om op een grotere afstand te gooien.

Oefen het gooien terwijl je beweegt – zowel lopend als rennend. Als je momentum opbouwt, vloeit er meer kinetische energie in de bal, wat resulteert in een langere worp.

En ook al ben je tijdens een wedstrijd soms beperkt in je bewegingen, moet je altijd proberen om in een worp ‘te stappen’ (dus een stap te zetten met de voet tegenovergesteld aan je werparm).

Oefening baart kunst. Zorg ervoor dat je, voordat het seizoen begint, alle routes uit het playbook kent en oefent om kracht op te bouwen voor verschillende veldposities.

Als je voornamelijk de afstand van je worp wil opbouwen, leg dan de nadruk op het oefenen van ‘fly’ routes.

Bescherm je armen tijdens het spel met de beste armbescherming voor American football

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.