11 beste staande bokspalen voor een uitdagende training

door Joost Nusselder | Geupdate op:  29 augustus 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Een bokszak ophangen is een hele klus.

Je moet dat loodzware ding allereerst ergens kwijt, en dan ben je nog niet eens begonnen met hem proberen waterpas te krijgen.

Misschien is in de garage de enige optie, en alhoewel je lekker thuis wilt trainen, snappen we best dat je dat niet echt ziet zitten.

Daarom is een staande bokszak een hele goede keuze!

De beste staande bokszakken zijn geweldig om kracht, snelheid en voetenwerk te ontwikkelen zonder al het gedoe van er een op te hangen.

We hebben meer dan 30 verschillende modellen getest, zodat je gemakkelijk uit de beste kunt kiezen.

Ook vind je hier een handige koopgids om het nog makkelijker te maken de juiste voor jou te vinden.

Beste staande bokszak paal beoordeeldDe beste die we zijn tegengekomen is deze Everlast Powercorebag. Het is de beste die je kunt krijgen voor kicks en tegelijk perfect om stoten te oefenen, en een van de zwaardere modellen op de lijst.Hij is wat duurder en wanneer je alleen bokst en geen trappen wilt oefenen is het misschien wat overdreven en kun je beter een andere van de lijst hieronder kiezen, maar de kwaliteit is ongeëvenaard.

Lees verder voor een complete verzameling van de beste staande bokszakken:

Model bokspaal Afbeeldingen
Overall beste zware bokspaal: Everlast Powercorebag

EVERLAST POWERCOREBAG staande bokszak

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste bokspaal voor stoten: Century Original Wavemaster

Century wavemaster staande bokspaal voor stoten

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste bokspaal dummy pop: Century BOB XL Century Bob realistische bokszak torso(bekijk meer afbeeldingen)
Beste bokspaal voor grapple: Century Versys Fight Simulator Centruy Versys vrijstaande bokszak voor grappling en grondwerk
(bekijk meer afbeeldingen)
Beste staande boksbal op standaard: CXD met reflex bar

Beste staande boksbal op standaard: CXD met reflex bar

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste bokspaal voor fitness: Century Air Strike

Beste bokspaal voor fitness: Century Air Strike

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste verstelbare bokspaal: Reflexbal Cobra Bag Beste verstelbare bokspaal: Reflexbal Cobra Bag(bekijk meer afbeeldingen)
Beste goedkope staande opblaasbare bokspaal: Limited Boxing

Beste goedkope staande opblaasbare bokspaal: Limited Boxing

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste staande bokszak kind: Wavemaster Little Dragon Wavemaster little dragon staande bokszak voor kind(bekijk meer afbeeldingen)
Meest duurzame staande bokszak: Ringside

Meest duurzame staande bokszak: Ringside

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste voor kicks: Century VS 2 Versys Drie-potige bokspaal

Beste voor kicks: Century VS 2 Versys Drie-potige bokspaal

(bekijk meer afbeeldingen)

Verschillende soorten staande bokszakken

Er zijn verschillende soorten vrijstaande bokszakken die te zijn verdelen in verschillende categorieën:

 • Punch/ kick: Een bokszak van volledige lengte, geschikt voor stoten en trappen
 • Punch/ Grapple: Een ontwerp van een bokszak die kantelt en naar grondwerk leidt
 • Fitness: Een bokszak ontworpen voor cardio-fitness, niet per se zwaar slaan.

Laten we eens kijken naar de bovenste bokszakken van elk type. We hebben drie van de beste zakken voor fitnessgebruik en drie van de beste voor normale stoot- en traptraining benadrukt.

LegacyMMA heeft ook een goede vergelijking van een aantal van deze:

 

Koopgids voor staande bokszakken

Voordelen van een vrijstaande bokspaal

 • Geen montage vereist: Dit is misschien wel de grootste reden om een ​​vrijstaande bokszak te kopen, helemaal voor thuis. Beugels, verstevigingen en grote bouten zijn nodig om een ​​hangende zware zak veilig aan het plafond te monteren. Een zware boksstandaard vereist nog steeds dat je een groot metalen ondersteuningssysteem samenstelt. Een vrijstaande paal vereist alleen dat de basis met ballastachtig zand of zelfs water wordt gevuld voor stabiliteit.
 • Draagbaarheid en gemak: Omdat er geen montage nodig is, kan een vrijstaande bokszak bijna overal waar je wilt op die dag worden verplaatst. Je kunt het in een hoek of een kast rollen als je klaar bent, of je kunt er buiten mee te trainen bij lekker weer.
 • Zand of water: Het vullen van de basis met water maakt het gemakkelijker om te verplaatsen en zelfs op en neer trappen te tillen. Zand is veel zwaarder en moeilijker om helemaal uit de basis te verwijderen. Houd hier rekening mee bij het aanvullen van de basis van je bokszak. Zand voor stabiliteit of water voor verplaatsbaarheid en gemak.

Wat is het beste basis vulmateriaal van een staande bokspaal?

Mensen vragen zich altijd af wat het verschil is tussen zand versus water versus steenvulling.

Bij twijfel… vul ‘m met water! Waarom? Water is een stuk makkelijker te vervangen voor zand dan andersom. Zand verwijderen is echt een gedoe. Dit geeft echt voldoende stabiliteit en het is gemakkelijker te verplaatsen. 

Vul hem ook met water als:

 • Dit je eerste bokzak is
 • Je niet zeker weet waar je hem uiteindelijk een wat vastere plek wilt geven
 • Als je hem veel moet verplaatsen

Zo kun je een beetje een gevoel krijgen van de stabiliteit en kun je altijd nog overstappen op zand als je daar klaar voor bent.

Misschien met je op ten duur dat de bokspaal de neiging heeft om te bewegen en een beetje te verschuiven omdat je te verdomd sterk bent en hard slaat, dan ishet tijd om over te stappen op zand. 

Waarom? Simpel: zand is zwaarder dan water (daarom dus niet handig als je hem vaak moet verslepen).

Lees ook: wat zijn de beste bokshandschoenen op dit moment?

Vrijstaande bokspaal vs hangende bokszak

Op de vraag naar hun voorkeur, vrijstaand versus heavy bag, zal bijna elke ervaren sporter je vertellen dat de hangende zak superieur is aan zelfs de beste vrijstaande bokszak.

Heavy bags zijn gewoon omvangrijker en kunnen moeilijkere slagen en stoten opvangen zonder over de vloer te glijden. Ze zijn echter niet altijd de juiste keuze voor iedereen.

Als ruimte en de mogelijkheid om een zak goed op te hangen aan een structureel verantwoorde muur of plafondbalk geen opties zijn, wat niet voor veel mensen mogelijk is, dan is er geen reden waarom een goed vrijstaand model niet voor jou kan werken.

De eenvoud, draagbaarheid en veelzijdigheid van een vrijstaande bokszak maken het een gemakkelijke keuze.

Lees ook: perfecte training met bokspads

Hoe stil is een vrij staande bokszak? Kan hij in mijn appartement?

Houd er rekening mee dat je training niet helemaal stil zal zijn als je de vrijstaande bokszak in een appartement gebruikt.

Je onderburen zullen het waarschijnlijk horen. Een goed alternatief is te trainen op een tapijtvloer, omdat het geluid wordt geëlimineerd. Er is echter het nadeel dat de voet groeven en inkepingen in het tapijt achterlaat.

Het beste is om ook nog een extra geluiddempende mat aan te schaffen.

Deze geluiddempende mat is bijvoobeeld heel gemakkelijk om neer te leggen en weer op te ruimen vanwege zijn puzzelstukjes verbindingen en kun je groot zo of zo klein maken als je wilt.

Top 11 beste vrij staande bokspalen beoordeeld

Hier is de top 11 vrijstaande bokszakken. Er zijn een paar verschillende stijlen en formaten in deze lijst, dus neem even de tijd om hun verschillen te bekijken.

Overall beste zware bokspaal: Everlast Powercorebag

De originele Everlast Powercorebag is een zak van een 170cm maat die gevuld kan worden met zand en zo in gewicht kan worden aangepast. Het is betaalbaar en heeft de prestaties die je van een bokspaal mag verwachten.

Hij heeft stevige base om ervoor te zorgen dat je hem niet zult verplaatsen, hoe hard je ook trapt of slaat.

Check meest actuele prijzen hier

Beste bokspaal voor stoten: Century Original Wavemaster

Zo stabiel en goed zo gebouwd als je kunt vinden voor een bokszak die rechtop staat. De Wavemaster is heel leuk om op te trainen en is duurzaam genoeg om vele trainingssessies te doorstaan, waardoor het een optie is voor vechtsporten en boksstudio’s.

Century staat bekend om het maken van hoogwaardige vechtsportuitrusting, evenals enkele van de beste vrijstaande heavy bags die er zijn.Century is al jarenlang hun topmodel en is een steunpilaar in vechtsportateliers over de hele wereld.

De buitenhoes is gemaakt van stevig vinyl en is verkrijgbaar in zwart, rood of blauw of met stippen erop voor precisie oefeningen. Onder de hoes zit een hoge dichtheid schuimvulling, strak om de plastic kern gewikkeld.

De eenheid wordt in twee afzonderlijke dozen verzonden, één voor de basis en één voor de bag en kern. Om het op te zetten, schroef je eenvoudig de kern op de basis en vul je de basis met water of zand.Begin met water, want het is veel gemakkelijker om eruit te krijgen als je het hele ding later moet verplaatsen.

De Wavemaster is een trainingszak bedoeld voor het oefenen van alle soorten stoten. Het is geweldig voor het werken op hoge dead-leg-kicks, alle stoten, maar ook voor knie- en elleboogstoten.

Te veel focussen op een specifiek gebied zal voortijdige slijtage aan de vrij staande bokszak veroorzaken.Het is het beste wanneer je het gebruikt voor het oefenen van verschillende bewegingen en opvallende combinaties om zo ook de verschillende gebieden van de bag te raken.

Hij is zeer stabiel, maar kan een beetje schuiven wanneer hij hoog wordt geschopt. Hij zal nooit helemaal omvallen, behalve in de meest extreme gevallen zoals een springende kick.Als dit een probleem is, gebruik dan gewoon zand in plaats van water voor een hoger basisgewicht.

Omdat hij zo duurzaam is en zo gemakkelijk door een kamer kan worden verplaatst, is deze een zeer populair keuze bij vechtsportateliers en zelfs voor trainingscentra.

Dankzij de uitstekende stabiliteit kun je het snel raken voor cardio-werk zonder je zorgen te maken dat het beweegt.

Wanneer je alleen fitness training wilt doen kies dan voor een van de modellen hieronder specifiek voor fitness.

Dat kun je niet doen op de traditionele vrijstaande bokszakken met een open basis.

Het interne schuim is van hoge kwaliteit, maar naarmate de stoten en schoppen zich opstapelen, zul je enige degradatie beginnen te ervaren.

Verspreid je training naar alle kanten van de stootzak en het zal jaren duren voordat je je daar zorgen over hoeft te maken.Je kunt een vervangende top en rollen schuim, dus zelfs bij slijtage is het te vervangen.

Sommige mensen hebben ontdekt dat water uit de dop wil lekken wanneer het van de vloer wordt gerold voor opslag.Een eenvoudige oplossing is om een ​​beetje pijptape rond de schroefdraden van de dop te wikkelen voor een goede afdichting.

Als je de basis niet vult met voldoende ballastmateriaal, kan het hele ding omgaan als het hard genoeg geraakt wordt.

Een handige tip is om hem te vullen met wat water met een beetje bleekmiddel, om algengroei te voorkomen. Die combinatie is erg compact en is de grootste tegengewicht-vulling.

Een andere truc is om een ​​vierkant tapijt of zwarte rubberen sportvloer tegel te gebruiken die je in de gewichtsruimte vindt.Het is zacht genoeg met net genoeg grip om te voorkomen dat de basis verschuift en helpt ook enkele van de slagen te absorberen.

Je merkt misschien dat de bokszak aanvoelt alsof hij in de buitenste voet wringt wanneer je slaat. Dit is hoe de eenheid een deel van de schokverlichtende spanning op de plastic kern absorbeert. Dit is door het ontwerp en volkomen normaal.

Check de meest actuele prijzen hier

Century vs Everlast staande bokszakken

Het eerste wat opvalt is uiteraard de prijs. 

De Everlast staat op plek 1 omdat hij echt de perfecte balans biedt tussen betaalbaarheid en kwaliteit (hij is bijna 2x zo goedkoop als de Century).Toch zijn er situaties waarin Century een betere keus is, en dat is als je serieus bent over het oefenen van je stoten, maar ook voor kicks is hij perfect te gebruiken.De Wavemaster is 2 meter waar de Century heavy bag 1.70 is, dit kan helpen bij het oefenen voor grotere boksers, maar zelfs ook als je wat kleiner bent en wilt oefenen om tegen grotere tegenstanders op te kunnen.Ook de paal is een stuk zwaarder met 19 kg in plaats van 9,6 kg. Een ander voordeel is de al zware basis zodat je hem als amateur waarschijnlijk niet hoeft bij te vullen met zand (hoewel je dit als pro waarschijnlijk wel wilt) terwijl de Century altijd moet worden gevuld met zand.

Lees ook: alles over boksen van regels tot de juiste schoenen

Beste bokspaal dummy pop: Century BOB XL

De Century “Body Opponent Bag”, oftewel BOB, is geweldig voor vechtkunstenaars. De BOB XL is een ultra-realistische torso-vormige bokszak.Dat maakt het geweldig voor training en leren om verschillende delen van een tegenstander aan te vallen. Om die reden oefenen veel vechtsportscholen met BOB en BOB XL bokszakken.

Century Bob realistische bokszak torso

(bekijk meer afbeeldingen)

Net als de andere twee topzakken van Century is de basis groot genoeg voor 120kg water en zand. De basis is vergelijkbaar met de Wavemaster-zakken.Het ontwerp is gemakkelijk te duwen of schuif de hele zak door de ruimte voor opslag of voor specifieke oefeningen in een hoek van de sportruimte.

De BOB vangt klappen op als een kampioen. Het zwaait niet, schuift niet of geeft toe aan de gevolgen van herhaalde aanvallen.Het plastic lichaam is stevig, dus het is belangrijk om goede handschoenen te dragen tijdens het gebruik ervan.

De normale BOB is een volledig bovenlichaam, terwijl de BOB XL een bovenlichaam en bovenbenen heeft voor complete trainingsopties.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Bokspaal dummy pop vs vrij staande bokszak

Over het algemeen kies je voor een dummy pop wanneer je heel precieze stoten en trappen wilt oefenen, dus echt voor degenen die trainen voor een gevecht (of dat nou in de ring is of voor zelfverdediging). De dummy laat je zien waar op het lichaam of hoofd je precies mikt terwijl een bokszak dit niet kan.

Century Versys vs Bob

Een specifieke toepassing van het oefenen met een bokspop is met deze Century Versys vs Bob, ontwikkeld met armen en (een soort van) benen om beter je technieken te kunnen oefenen:Century Versys vs Bob

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste bokspaal voor grapple: Century Versys Fight Simulator

De Versys is het soort bokszak dat ontworpen is om omvergeworpen te worden. Het is bedoeld voor het uitvoeren van punch and kick-combo’s die leiden naar grondwerk.

Dit is de beste bokszak voor MMA.

Bekijk hem hier bij Amazon

Beste staande boksbal op standaard: CXD met reflex bar

Fitness bokszakken zijn kleinere, lichtere versies van de grote bokszakken. Ze zijn gericht op casual bokstrainingen, met de nadruk op cardiotraining en ultieme draagbaarheid.

Voordelen:

 • De eerste keus voor vele vechtsportgyms
 • Verbazingwekkende swing-snelheid
 • Hoge basiscapaciteit
 • Verstelbare hoogte (49 “- 69”)
 • Je kunt het schoonmaken met doekjes

Je kunt deze boksbal overal ter wereld vinden in martial arts-sportscholen. Ik heb deze in meer dan 7 sportscholen gezien en bokstrainers zijn behoorlijk tevreden met dit specifieke product.Dus het verdiende de bovenste plek van deze lijst als boksbal. Perfect voor snelle stoten en een cardio workout.

Het heeft een veer waardoor deze boksbal minder dan normaal beweegt en zwaait. Op deze manier helpt het je eigenlijk om meer controle over de bal te hebben want slingeren is minder ideaal voor reflexzakken.

Want als het veel schommelt, komt het langzamer naar je toe en heb je meer tijd om erop te reageren. Je kunt dus misschien niet alle voordelen behalen van je training.Zodoende heeft CXD een ideale constructie om hand-oogcoördinatie en reflexen te verbeteren.

De basis kan worden gevuld tot 55 kilo met water of als je liever zwaarder wilt, kun je het vullen met zand en het wordt 110 kg wanneer je het volledig vult.Als je de voorkeur geeft aan zand, wordt de basis ultrastabiel, maar natuurlijk iets lastiger te verplaatsen.

De hoogte kan worden aangepast tussen 49″ en 69″. Dus in vergelijking met de andere reflex bokszakken, is de hoogtevariatie groter, zodat je verschillende hoogten kunt uitproberen en er de voorkeur aan geeft die je het prettigst vindt.

Wanneer het ook veel hoogteselecties heeft, is de bag ideaal voor ruimtes waar veel mensen komen met verschillende lengtes en dus ideaal voor meerdere mensen in jouw gezin.

Check prijzen hier

Beste bokspaal voor fitness: Century Air Strike

Beste bokspaal voor fitness: Century Air Strike

(bekijk meer afbeeldingen)

De Cardio (of Aerobic) Air Strike heeft alle functies van de grotere versies, maar in een kleiner pakket. De basis is kleiner, de zak is kleiner en korter.Om die reden is het een fitnesszak, maar het is nog steeds OK voor gemengde trainingen met kickboks- en boksbewegingen, vooral voor beginners.

Aangezien de basis kleiner is, kan deze maximaal 75kg zand of water opslaan. Kies je voor zand, dan zal je geduld vereisen om te vullen omdat je de basis moet schudden en in alle hoeken of in de container moet laten bezinken.Water zal niet het stevige hebben, maar het zal lichter zijn en gemakkelijk verspreiden over de basis en dit maakt de Giant gemakkelijker verplaatsbaar.

Net als de gewone Century, zwaait het niet veel, dus misschien wil je deze als je de weerstand die het biedt ten opzichte van de Ringside fijner vindt.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste verstelbare bokspaal: Reflexbal Cobra Bag

Ondanks basisschroeven die nog wel eens los willen komen (borgringen repareren), is deze Cobra reflexbal een degelijke lichtgewicht bokszak.

Sterke boksers zouden deze moeten overslaan, maar hij is betaalbaar en prima voor licht fitness werk.Het verstellen maakt hem ook geschikt voor vrouwen én mannen, maar ook voor kinderen om er lichtjes mee te oefenen.

Bekijk de laatste prijzen hier

“Beste” goedkope staande opblaasbare bokspaal: Limited Boxing

Koop deze niet. Doe het gewoon niet. Hij is misschien wel goedkoop, maar heeft enkele ernstige kwaliteitsproblemen. Te veel mensen hebben de plastic kern in slechts enkele maanden van gebruik doormidden gebroken.Misschien als je een lichte puncher bent, kan je het proberen… Maar er zijn genoeg alternatieven hier op de lijst en het is niet eens de allergoedkoopste.

Je kunt hem hier vinden als je hem toch nader wilt bekijken.

Beste staande bokszak kind: Wavemaster Little Dragon

Als je voor je kind aan het kijken bent, dan is deze Wavemaster Little Dragon de staande bokszak voor jou.

Wavemaster little dragon staande bokszak voor kind

(bekijk meer afbeeldingen)

Het is een originele hoog kwaliteit bokszak van Century voor die kinderen die serieus met vechtsport aan de gang gaan.

Een stevige nylon buitenkant over extreem schokbestendig schuim en handige targets voor je kind om zich op te richten tijdens de training.

Perfect voor boksen, kickboksen en vechtsporttrainingen.

De basis kan gevuld worden met zand of met water en gevuld weegt hij ongeveer 77kg.

Perfect om mee te leren voor kinderen en helpt coördinatie bij het trainen van punch- en kicktechnieken. Hij heeft 4 hoogte-instellingen en is daarmee in hoogte verstelbaar van 100-137cm.

Bekijk hem hier bij Amazon

Meest duurzame staande bokszak: Ringside

Meest duurzame staande bokszak: Ringside

(bekijk meer afbeeldingen)

Als je een extreem harde schopper of stoter bent, dan wil je misschien wel kiezen voor de super duurzame en goed gestikte Ringside.

Hij voelt niet het lekkerste aan, maar hij zal zeker een hele tijd meegaan, zelfs bij de hardste klappen.

Check beschikbaarheid hier

Beste voor kicks: Century VS 2 Versys Drie-potige bokspaal

Wanneer je schoptechniek en knietechniek wilt oefenen naast de kracht en snelheid van je armen, dan is de Century VS 2 Versys drie-potige bokspaal iets om naar te kijken.

Misschien wat overdreven voor diegenen die alleen willen boksen of wat punches willen trainen, maar ideaal voor iedereen die ook legwork wil oefenen en door de drie poten staat deze het meest stevige in onze lijst.

Synthetisch leer van superieure kwaliteit maakt deze vrij staande bokszak sterk genoeg om harde klappen, schoppen en combinatie aanvallen te verwerken.

Door het synthetische leer, dat huidvriendelijk is, maakt het ook een zeer aan te bevelen optie voor langdurige trainingssessies.

Eersteklas GG-99 synthetisch leer is het beste alternatief voor echt leer door sporters te voorzien van ongeëvenaarde duurzaamheid en functionaliteit.

De gebruiksvriendelijke constructie maakt het mogelijk om met of zonder handwraps te trainen. Een andere pre om voor dit statief te kiezen is dat het door meerdere mensen tegelijk kan worden gebruikt.

Door de poten is de bokspaal ook goed in balans met een gelijkmatig verdeelde gewichtsfunctie.

Dit iedere trainingssessies veel effectiever doordat je niet bezig bent met je opstelling en het rechtzetten van de bokszak, maar meer tijd kunt besteden aan oefeningen en je spieren trainen.

Naast een badass maar betrouwbare trainingspartner voor boksers en vechtkunstenaars kan het ook worden gebruikt in fitnesstraining om sterkere spieren te krijgen.

Wanneer je dan overstapt naar sparren kun je nog steeds scheenbeschermers dragen wanneer je veel kicks doet maar zijn je benen al een beetje getraind.

Hij is ook erg goed in elkaar gezet met stevige stiktechnieken. Hierdoor gaat hij lang mee door de opvulling en de onderdelen van deze tri-been bokszak op zijn plaats te houden. Maar dat mag ook wel voor de prijs.

Daarnaast heeft hij een gewatteerd liesgebied om je knie-aanvallen te oefenen zonder blessures op te lopen.

Deze kunstlederen Versys tripod bokszak kunnen we aanbevelen voor geavanceerde boks- en vechtsporttrainingen en is voor beginners een beetje too-much.

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

Beste bokshandschoenen voor je vrijstaande bokspaal

Nu je waarschijnlijk je keuze hebt kunnen maken welke bokspaal voor jouw training het beste past, heb je misschien ook nog vragen over de juiste bokshandschoenen om er mee te kunnen trainen.

Bokshandschoenen voor je bokspaal zijn niet hetzelfde als voor sparren en de beste die ik heb gevonden voor een uitgebreide trainingssessie met een paal, zijn deze Venum Challengers:

Overall beste bokshandschoenen voor de bokszak: Venum Challenger 3.0

(bekijk meer afbeeldingen)

Lees ook mijn hele artikel over de beste bokshandschoenen voor bokszakken en bokspalen

Conclusie

Een vrijstaande bokspaal is een hele goede vervanger voor de heavy bag als je lekker thuis wilt trainen of je jabs wilt oefenen. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende soorten categorieën, en hopelijk heb jij er een weten te vinden die bij jouw past!

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.