Top 10 beste vechtsporten & hun voordelen | Aikido tot Karate

door Joost Nusselder | Geupdate op:  22 juli 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Er zijn talloze redenen waarom iemand kan besluiten om in vechtsporten te trainen.

Dat gezegd hebbende, een van de belangrijkste en meest voorkomende redenen is dat ze bewegingen kunnen leren die hen kunnen beschermen tegen aanvallen, of zelfs misschien wel ooit eens hun leven kunnen redden.

Als je geïnteresseerd bent in een vechtsportdiscipline vanwege de zelfverdedigingstechnieken, is het cruciaal om te begrijpen dat ze niet allemaal even effectief hierin zijn.

top 10 beste vechtsporten voor zelfverdediging

Met andere woorden, sommige vechtsportdisciplines zijn absoluut effectiever dan andere in het afweren van gewelddadige fysieke aanvallen.

Top 10 beste vechtsporten voor zelfverdediging

In dit artikel delen we een lijst van de top 10 van meest effectieve vechtsportdisciplines (in willekeurige volgorde) voor zelfverdediging.

Krav Maga

Er is een eenvoudige maar echt goede reden dat dit officiële zelfverdedigingssysteem van de Israelische Defensietroepen (IDF) wordt aangeduid als ‘The Art of Staying Alive’.

Effectieve zelfverdediging met Krav Maga

Het werkt namelijk.

Hoewel het complex lijkt, zijn de technieken ontworpen door de maker, Imi Lichtenfeld, eenvoudig en gemakkelijk uit te voeren.

Vandaar dat zijn bewegingen in het algemeen gebaseerd zijn op instinct / reflex waardoor het voor de beoefenaar veel gemakkelijker is om te leren en te gebruiken tijdens een aanval.

Om deze reden kan vrijwel iedereen, ongeacht grootte, sterkte of fitnessniveau het leren.

Krav Maga combineert bewegingen van verschillende andere vechtsportstijlen zoals;

  • stoten van Western Boxing
  • Karate-trappen en knietjes
  • BJJ’s grondgevechten
  • en ‘bursting’ dat is aangepast van de oude Chinese vechtsport, Wing Chun.

Wat Krav Maga zo effectief maakt als het gaat om zelfverdediging, is de nadruk op op realiteit gebaseerde training waarbij het belangrijkste doel is om de aanvaller(s) zo snel mogelijk te neutraliseren.

Er zijn geen vaste regels of routines in Krav Maga.

En in tegenstelling tot veel andere disciplines, word je aangemoedigd om tegelijkertijd verdedigende en aanvallende bewegingen uit te voeren om jezelf tegen schade te beschermen.

Krav Maga is een van de meest effectieve vechtsporten in een gevecht!

Keysi fighting method

De ‘jongste’ van alle vechtsportdisciplines op deze lijst, Keysi Fighting Method (KFM) is ontwikkeld door Justo Dieguez en Andy Norman.

Als je onder de indruk bent van de vechtstijl van Batman in de ‘Dark Night’ trilogieën van Christopher Nolan, moet je deze twee vechters bedanken.

De technieken zijn gebaseerd op bewegingen die worden gebruikt bij Dieguez’s persoonlijke straatvechtervaringen in Spanje, en richt zich op bewegingen die tegelijk meerdere aanvallers effectief kunnen afweren.

In een interview met BodyBuilding.com, legde Justo uit: “KFM is een vechtmethode die op straat werd bedacht en in de strijd werd geboren”.

Net als bij Muay Thai wordt de nadruk gelegd op het gebruik van het lichaam als wapen.

Wetende dat veel straataanvallen in kleine ruimtes plaatsvinden, zoals een steegje of in een kroeg, is deze stijl uniek omdat deze geen enkele trappen kent.

In plaats daarvan is het ontworpen om aan te vallen met snelle elleboogstoten, kopstoten en hamervuisten die vaak dodelijker kunnen zijn dan trappen of stoten, zeker in echte situaties.

Als iemand je aan wilt vallen is dat waarschijnlijk met een groep of met een paar anderen.

KFM doet wat geen enkele andere vechtkunst heeft gedaan. Het plaatst dit in het midden van de training:

“Ok. We zijn omringd door een groep, laten we nu kijken hoe we kunnen overleven”.

Deze mentaliteit levert een geweldige set hulpmiddelen en trainingsoefeningen op.

Een ding vinden we wel, en dat is dat wat in de KFM-training wordt aangewakkerd en moeilijk te verantwoorden is, is dat hun training ‘vechtlust’ cultiveert.

Ze noemen dit de roofdier / prooi-mentaliteit en hun oefeningen ontwikkelen deze houding om je ertoe te brengen een ‘knop’ om te zetten zodat je stopt met denken dat je een slachtoffer bent en je verandert in een bal van energie die klaar is om te vechten.

Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ)

Braziliaans Jiu-Jitsu of BJJ, gemaakt door de familie Gracie, kwam voor het eerst in ‘fame’ vanwege de eerste Ultimate Fighting Championship (UFC) competitie waar Royce Gracie zijn tegenstanders met succes kon verslaan door alleen BJJ-technieken te gebruiken.

Brazilian jiu-jitsu

Spoelen we vooruit naar vandaag dan is Jiu Jitsu nog steeds de meest populaire martial arts discipline onder Mixed Martial Arts (MMA) vechters.

Deze vechtsportdiscipline richt zich op het leren je effectief te verdedigen tegen een grotere tegenstander met behulp van hefboomwerking en de juiste techniek.

Daarom is het net zo dodelijk wanneer het door vrouwen wordt beoefend als door mannen.

Door gemodificeerde bewegingen uit Judo en het Japanse JuJutsu te combineren, is de sleutel tot deze vechtsportstijl om controle en positionering over de tegenstander te krijgen, zodat de verwoestende choke holds, grepen, sloten en gezamenlijke manipulaties kunnen worden toegepast.

Judo

Judo, opgericht door Jigoro Kano in Japan, staat bekend om zijn prominente kenmerk van worpen en takedowns.

Het legt de nadruk op het gooien of neerhalen van de tegenstander op de grond.

Het is inmiddels als sinds 1964 onderdeel van de Olympische spelen. Tijdens een wedstrijd, is het hoofddoel van een Judoka (een Judo-beoefenaar) om de tegenstander te immobiliseren of te onderwerpen met een pin, gewrichtsslot of een choke.

Dankzij de effectieve grijptechnieken wordt het ook veel gebruikt onder MMA-vechters.

Hoewel het enkele beperkingen heeft als het gaat om aanvallende technieken, heeft de focus op duwen en trekken-achtige oefeningen met partners bewezen dat het ook effectief is in echte aanvallen.

Waza’s van judo nage (werpen) en katame (vastgrijpen) beschermen de ledematen van het lichaam, waardoor de judoka getraind is om te overleven.

Muay Thai

Deze gevierde nationale vechtsport van Thailand is een ontzettende meedogenloze vechtsportdiscipline die effectief werkt als ze wordt gebruikt als zelfverdedigingssysteem.

Vaak aangetroffen in MMA-training, met precieze bewegingen met behulp van knieën, ellebogen, schenen en handen om harde aanvallen uit te voeren, draait het allemaal om het gebruik van je eigen lichaamsdelen als wapens.

Muay thai als vechtsport

Naar verluidt afkomstig uit de 14e eeuw in Siem, Thailand, wordt Muay Thai aangeduid als “De kunst van acht ledematen” omdat het zich richt op acht contactpunten, in tegenstelling tot “twee punten” (vuisten) in boksen en “vier punten ‘(handen en voeten) gebruikt bij kickboksen (hier meer voor beginners).

In termen van zelfverdediging legt deze discipline de nadruk op het leren van zijn beoefenaars hoe ze een tegenstander effectief kunnen verwonden / aanvallen om ruimte te maken voor een snelle ontsnapping.

Muay Thai-bewegingen zijn niet beperkt tot het gebruik van vuisten en voeten, omdat het ook elleboog- en kniestoten omvat die een tegenstander kunnen uitschakelen wanneer ze worden uitgevoerd.

Het gebruik van de Muay Thai-houding wanneer je zelfverdediging nodig hebt heeft veel voordeelen.

Ten eerste, je staat in een meer defensieve houding, ongeveer 60% tot 70% van je gewicht op je achterbeen. Ook zijn je handen open in een Muay Thai vechthouding.

Dit doet twee dingen:

  1. open handen zijn veel effectiever dan gesloten vuisten, en het biedt een breder scala aan technieken
  2. Deze houding, met open handen, geeft de schijn aan een ongetrainde aanvaller dat je bang bent of je wilt terugtrekken. Het is geweldig voor verrassingsaanvallen

Lees ook: de beste scheenbeschermers voor Muay Thai beoordeeld

Taekwondo

Taekwondo wordt sinds 2000 erkend als een officiële Olympische sport en is een Koreaanse vechtsportdiscipline die veel verschillende vechtsportstijlen combineerde die in Korea bestonden, evenals enkele vechtsportpraktijken uit buurlanden.

Sommige voorbeelden omvatten maar zijn niet beperkt tot T’ang-su, Tae Kwon, Judo, Karate en Kung Fu.

Taekwondo koreaanse vechtsport

Taekwondo is momenteel een van ’s werelds meest beoefende vechtsporten met meer dan 25 miljoen beoefenaars verspreid over 140 landen.

Ondanks zijn populariteit, vanwege zijn ‘flitsende’ showmanship, wordt Taekwondo vaak bekritiseerd als minder dan praktisch als het gaat om zelfverdediging.

Dat gezegd hebbende, zullen veel beoefenaars deze kritiek snel weerleggen.

Een reden is dat meer dan veel andere vechtsporten, het de nadruk legt op schoppen en met name hoge schoppen.

Deze beweging kan nuttig zijn in een fysiek gevecht.

Als de beoefenaar zijn benen kan trainen om sterker en zo snel te zijn als zijn armen, kan de kick hem in staat stellen de tegenstander snel en effectief te neutraliseren.

Maar zoals eerder in dit artikel besproken, richten veel van de andere zelfverdedigingssporten die bedoeld zijn voor gevechten op straat zich er juist op dat in kleine ruimtes trappen vaak moeilijk zal zijn.

Uit zelfverdediging denken wij dat een van de meest effectieve techniek de middelste voorwaartse trap is. Dit betekent natuurlijk schoppen in de lies.

Dit is de gemakkelijkste traptechniek.

Bekijk hier de beste bitjes om je stralende lach te behouden.

Japanse Jujutsu

Hoewel het momenteel ‘verliest’ in termen van populariteit door de Braziliaanse Jiu-Jitsu (BJJ), zou je graag willen weten dat BJJ samen met andere vechtsportstijlen zoals Judo en Aikido eigenlijk afgeleiden zijn van deze oude Japanse discipline.

Japanse jujutsu

JuJutsu, oorspronkelijk ontwikkeld als een van de grondslagen van samurai-vechttechnieken, is een methode om van dichtbij een ​​gewapende en gepantserde tegenstander te verslaan waarbij de beoefenaar geen wapen of een kort wapen gebruikt.

Omdat het zinloos is een tegenstander aan te vallen die gepantserd is, richt hij zich op het gebruik van de energie en het momentum van de tegenstander om dit tegen hem te gebruiken.

De meeste technieken van JuJutsu bestaan ​​uit worpen en gezamenlijke grepen.

De combinatie van deze twee bewegingen maakt het een dodelijke en effectieve discipline voor zelfverdediging.

Aikido

Hoewel deze vechtsportdiscipline aantoonbaar minder populair is dan vele anderen op deze lijst, wordt Aikido beschouwd als een van de meest effectieve vechtsporten om te gebruiken wanneer men zelfverdediging en overlevingsbewegingen wil leren.

Een moderne Japanse vechtsportstijl gemaakt door Morihei Ueshiba, en richt zich niet op het slaan of schoppen van de tegenstander.

Aikido zelfverdediging

In plaats daarvan richt het zich op technieken die je in staat stellen de energie en agressiviteit van je tegenstander te gebruiken om controle over hen te krijgen of ze van je af te “werpen”.

Boksen

Hoewel degenen die niet zo vertrouwd zijn met boksen zouden beweren dat boksen geen vechtsportdiscipline is, zouden de beoefenaars ervan je graag van het tegendeel overtuigen.

Boksen is veel meer dan op elkaars gezicht slaan totdat iemand besluit op te geven.

In Boxing leer je met precisie verschillende stoten uit verschillende bereiken af ​​te vuren en hoe je een aanval effectief kunt blokkeren of ontwijken.

In tegenstelling tot veel andere gevechtsdisciplines, benadrukt het ook lichaamsconditionering door sparren, waardoor het lichaam wordt voorbereid op gevechten.

Bovendien helpt bokstraining om het bewustzijn te vergroten. Hierdoor kunnen boksers snel reageren, snelle beslissingen nemen en de juiste zetten kiezen om uit te voeren tijdens een gevecht.

Dit zijn absoluut vaardigheden die niet alleen handig zijn in de ring maar ook op straat.

Lees meer: alles wat je wilt weten over de regels van boksen

Karate

Karate is ontwikkeld op de Ryukyu-eilanden (nu bekend als Okinawa) en in de 20e eeuw naar het vasteland van Japan gebracht.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Okinawa een van de belangrijkste Amerikaanse militaire bases en werd het populair onder Amerikaanse soldaten.

Deze vechtsportdiscipline wordt sindsdien overal ter wereld toegepast.

karate als ee nvan de beste vechtsporten

Onlangs werd ook aangekondigd dat het zou worden opgenomen in de 2020 Olympische Zomerspelen.

In het Nederlands vertaald als ‘lege hand’, is Karate een overwegend aanvallende sport die gebruik maakt van stoten met vuisten, schoppen, knieën en ellebogen, evenals open handtechnieken zoals slagen met de hiel van je palm en spear hands.

Het benadrukt het gebruik van de handen en benen van de beoefenaar als belangrijkste vormen van verdediging, waardoor het een van de meest effectieve middelen is om te gebruiken voor zelfverdediging.

Conclusie

Zoals je in deze top tien hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende technieken voor zelfverdediging. De keuze welke het ‘beste’ is ligt dus uiteindelijk bij jou en welke vorm je het meeste aanspreekt. 

Veel plekken bieden een proefles aan, dus misschien een leuk idee om op een vrije middag is een keer zo’n les te proberen. Wie weet heb je gelijk de smaak de pakken en ontdek je zo een nieuwe passie!

Wil je beginnen in een vechtsport? Bekijk dan ook deze must have mouth guards om je glimlach te beschermen.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.