Kleding, schoenen en regels van boksen: dit is wat je moet weten

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Ook bij boksen heb je kleding nodig. De juiste schoenen om wendbaar te zijn en de juiste kleding om niet in de weg te zitten.

En wat moet je van de regels weten? Onze scheidsrechters nemen je mee in de beste tips.

kleding, schoenen en regels van boksen

Hier is Renato die de 3 basistechnieken van het boksen uitlegt:

Welke kleding moet ik hebben voor boksen?

Bij het boksen heb je doorgaans een mouwloos shirt aan en een redelijk korte broek. Ik ben zelf altijd erg onder de indruk van de look en stof van RDX Sports kleding:

RDX Sports shorts

Meer broeken

Adidas heeft mooie shirts:

Adidas boks kleding

Bekijk meer afbeeldingen

Boksschoenen

Boksschoenen zijn een van de belangrijkste en meest persoonlijke boksuitrusting. Waarschijnlijk het op een na belangrijkste stuk versnelling na je bokshandschoenen.

Boksschoenen helpen je te bewegen met absolute controle, waardoor je explosieve voetenwerk en verankerde stops hebt.

Het is niet als even een paar tennisschoenen kopen.

De beste boksschoenen voelen licht, comfortabel aan (zoals op maat gemaakte handschoenen voor je voeten) en helpen je om één te worden met het canvas.

De slechtste boksschoenen voelen als een vreemd materiaal eronder, met rare knobbels en rondingen die niet aan je voeten vormen.

En dan is er ook nog de kwestie van kwaliteit en functies. Sommigen gaan langer mee dan anderen. Sommige zijn comfortabeler, veiliger en gemakkelijker te gebruiken dan andere.

Dit is mijn ervaring met de populairste boksschoenmerken!

1. MEEST POPULAIR – Adidas

Adidas is een topmerk voor boksschoenen dat ik het liefst gebruik. Ik gebruik Adidas niet omdat het anders aanvoelt dan Nike. Het is niet dat Nike slecht is, alleen dat het anders en vreemd aanvoelt omdat het minder bekend is.

Misschien heeft dit te maken met het feit dat ik Nike-schoenen minder vaak draag dan Adidas. Een ander ding dat ik zou zeggen is dat Adidas waarschijnlijk meer populair is in Europa.

Ik weet nog dat toen ik naar sportwinkels in Duitsland ging, ik vaak meer Adidas-bokshandschoenen en boksartikelen zie dan Nike. In Amerika ligt dit bijvoorbeeld anders.

De beste schoenen die ik zou kiezen zijn bijvoorbeeld:

Adidas boksschoenen

Bekijk meer boksschoenen van Adidas

2. POPULAIRE merken – Greenhill

Dit zijn de merken op de tweede laag voor boksschoenen op de markt. Ze zijn waarschijnlijk net zo hoogwaardig en fraai ontworpen als Adidas, maar niet zo populair. Is het te wijten aan alleen marketing en merkherkenning / vertrouwen? Of is het iets anders?

Green Hill is in ieder geval een topmerk. Ik denk dat ze goed genoeg zijn gemaakt, plus ze gaan aardig lang mee.

Ik hield niet van de manier waarop het voelde aan mijn voeten toen ik mijn eerste paar bestelde, en je moet deze echt een maat groter kopen dan je normaal gewend bent. Maar het zijn prima en duurzame schoenen.

De beste uitvoering zijn deze Green Hill 1521 boksschoenen:

Green Hill 1521 boksschoenen

Bekijk meer afbeeldingen

Vraag: Welk stuk boksuitrusting wordt vaak over het hoofd gezien door beginners?

A: Ja, het zijn boksschoenen!

Waarom zijn beginners vooral zo resistent als het gaat om het kopen van boksschoenen?

Nou, ze willen geen geld uitgeven, ze zien geen enkel voordeel, en ze denken dat ze gewoon andere atletische schoenen kunnen gebruiken (hardlopen / basketbal / trainers).

Nou, dat raad ik niet aan. En ik ben hier om je alle voordelen uit te leggen of goede boksschoenen te dragen, gezien vanuit onze expertise als scheidsrechters.

Voordelen van het dragen van boksschoenen

Ik weet dat velen van jullie graag beginnen met boksen door andere sportschoenen te gebruiken die gemaakt zijn voor hardlopen, basketbal of andere sporten.

Ik kan het je nu vertellen, het is niet hetzelfde.

Het dragen van echte boksschoenen maakt een groot verschil in je prestaties.

In feite is het waarschijnlijk een van de gemakkelijkste manieren om de prestaties van een beginnende bokser direct te verbeteren – zet echte boksschoenen aan z’n voeten.

Een goed paar boksschoenen verbetert het comfort, de mobiliteit, de snelheid en het vermogen. Het is echt zo simpel.

Een schoen die gemaakt is om te boksen, stelt je in staat om comfortabel te zijn in boksposities en houdingen, en je te laten bewegen op de manier waarop een bokser zich beweegt.

En als je beter kunt bewegen, heb je meer snelheid en meer kracht.

Het dragen van boksschoenen verbetert het comfort, de mobiliteit, de snelheid en het vermogen.

Velen van jullie zullen in de verleiding komen om te doen wat ik gedaan heb, en dat is niet echt kopen van boksschoenen tot een tijdje later, totdat je serieuzer bent, maar je zult niet genieten van hoe leuk het voelt om echte boksschoenen te dragen.

Je voeten voelen zo veel lichter aan en je beweegt met zoveel meer beweeglijkheid EN ondersteuning terwijl je rond de boksring springt, hooks en crosses ontwijkt.

Je moet het gewoon proberen om te zien wat ik bedoel.

Belangrijke kenmerken van Good Boxing Shoes

1. Grip & Pivot

Dit is waarschijnlijk het belangrijkste en onderscheidende kenmerk van boksschoenen, hun vermogen om grip te houden op de grond, zodat je voeten niet schuiven bij het overbrengen van stroom … maar je tegelijkertijd altijd kunt laten draaien, zodat je powerpushes kunt uitwerpen of typisch kunt uitvoeren voetwerkmanoeuvres bestrijden.

Je zult merken dat niet-boksschoenen best vreselijk zijn als het erom gaat je grip en draai te geven.

De manier waarop niet-boksschoenen aan de voorkant zijn gevormd, kan een beetje ongemakkelijk zwenken en ook dat de niet-boksschoenen ofwel te glad zijn (geven je niet voldoende grip) of ze geven je te veel grip (waardoor het moeilijk wordt om pivot).

Sommige vechters geven de voorkeur aan een schoen die echt grip biedt en ze vinden het niet erg als het een beetje moeilijker is om te draaien.

Sommigen geven de voorkeur aan een schoen die soepeler is en gemakkelijk kan draaien, zelfs als deze iets minder grip heeft.

De perfecte balans voor mij is wanneer de schoen voldoende grip heeft om stabiliteit te bieden tijdens krachtoverbrenging en gemakkelijk genoeg draait, terwijl je toch verbonden blijft met de grond.

Ik haat eigenlijk wanneer de schoenen te veel grip hebben, want dat kan me doen struikelen.

Je boksschoenen moeten voldoende grip bieden voor stabiliteit,
terwijl je nog steeds gemakkelijk kunt draaien.

2. Enige constructie en textuur

Nu komt het op één na belangrijkste kenmerk van boksschoenen, de manier waarop de zool (de onderkant van de schoen) is gebouwd.

De manier waarop je zolen worden gebouwd, kan van invloed zijn op je vermogen om te balanceren, bewegen, draaien en slaan.

Ten eerste, aan de binnenkant … de zolen moeten comfortabel zijn en je in evenwicht laten staan.

Je moet niet het gevoel hebben dat je as uit balans is als je in je boksschoenen staat. Je zou ook niet het gevoel moeten hebben dat de schoenen je voeten dwingen iets naar de buitenkant of binnenzijde te kantelen.

Je zult verrast zijn hoe vaak dit probleem is. Als de inlegzolen raar aanvoelen of je al uit balans brengen, kun je ze misschien vervangen door aangepaste zolen … misschien niet.

Het volgende is om een ​​gevoel te krijgen voor de dikte van de zool (het buitenste onderste gedeelte).

 • Sommige jongens houden van een dunnere zool, zodat ze de grond meer kunnen voelen. U voelt zich op deze manier misschien behendiger en lichter.
 • Sommige jongens houden van een dikkere zool, je voelt minder grond, maar mogelijk krachtiger. Je moet het proberen om te zien wat ik bedoel.

Ik hou persoonlijk van een dunnere zool en voel me daarmee krachtiger. Ik merk wel dat dunnere zolen je voeten sneller kunnen vermoeien door minder steun. (Het is vergelijkbaar met hoe die Vibram Five Finger-schoenen je voeten een extra training geven.)

Maar nogmaals, mijn voeten zijn sterk, goed geconditioneerd en dat “extra werk” stoorde me geen moment. Voor een beginner kunnen ze een verschil maken, maar je went snel eraan.

Wat je niet wilt is een zool die te dik is zodat je je te los van de grond voelt, dit is gebruikelijk bij veel niet-boksschoenen.

Schoenen gemaakt voor basketbal hebben al deze demping in de zool waardoor je niet kunt verbinden met de grond voor maximale kracht.

Je kunt ook opmerken dat niet-boksschoenen (en soms zelfs enkele boksschoenen) een verhoogde hak hebben die kan voorkomen dat je gaat zitten voor maximale kracht op je stoten. (Soms moet je op je hielen kunnen zitten voor maximale krachtoverbrenging, of om een ​​tegenstander terug te kunnen duwen.)

Een ander ding is de buitenste textuur van de onderkant van de schoen.

Sommigen van jullie houden misschien van een vlakker oppervlak waar het voelt alsof je direct op de grond staat.

Jullie van jullie houden misschien van richels of van de kleine hobbels (soort van voetbalcleats) omdat het voelt alsof het meer grip heeft.

Ik hou persoonlijk van een vlakke bodem. Ik haat de hobbels omdat ik me daardoor meer los van de grond voel en ook dat ik minder evenwicht heb als ik gewoon sta.

De hobbels geven me ook het gevoel dat ik op rotsen sta (vervelend). Houd in gedachten dat ik brede voeten heb, dus misschien vind ik de bulten misschien leuk als ze zijn gerangschikt voor bredere voeten.

Het laatste ding om op te merken is de constructie van de teen en de hiel. Sommigen van u zullen misschien van een schoen houden waar de zool omhoog loopt en de teen en de hielgebieden bedekt.

Hierdoor kan de schoen duurzamer aanvoelen en voelt hij over het algemeen grip.

Sommigen van jullie geven misschien de voorkeur aan waar de zool alleen op de bodem ligt en de teen- en hakgebieden zijn omgeven door het zachte bovenwerk, dit voelt lichter, mobieler of comfortabeler aan.

Je zolen voor boksschoenen moeten je in staat stellen om gebalanceerd en licht te voelen.

3. Gewicht en dikte

Het algehele gevoel van uw schoen moet een gewenst gewicht en dikte hebben. Voor mij wordt het gevoel van gewicht en dikte bepaald door het gebruikte materiaal en de toegestane mobiliteit.

Een gevoel van lichtheid komt van een lichtere en dunnere zool, een lichter en dunner bovenwerk en veel vrijheid in de enkels.

Op het moment dat de schoen begint met het toevoegen van een dikkere zool, of veel stof en bovenmateriaal, of het beperken van de enkelbeweging, wordt de schoen zwaarder.

Moet je dik en zwaar of dun en licht worden? Dit is echt aan jou. Een lichte en dunnere schoen voelt wendbaarder en mogelijk krachtiger aan als je de grond wilt voelen.

Een dikkere en zwaardere schoen kan meer ondersteunend en ook krachtiger aanvoelen, omdat je denkt dat het je knie, enkel en voet samen met elke beweging verenigt.

Degenen die van lichtere schoenen houden, zullen klagen dat een dikkere, zwaardere schoen beperkend is en / of hun voetsnelheid vertraagt.

Je boksschoen moet dun genoeg aanvoelen om licht en behendig te zijn, dik genoeg om ondersteuning te bieden voor krachtoverdracht.

4. Hoogte en enkel ondersteuning

Een van de belangrijkste taken van een boksschoen is om je enkels te beschermen.

Zoals je al weet, zijn enkelblessures veel voorkomend in sporten waar je rondspringt, vaak van houding verandert en constant je enkels uit alle richtingen forceert.

Boksen kan zeker kracht zetten op je enkels en knieën, afhankelijk van je vechtstijl.

Je hebt 3 keuzes van schoenhoogtes in het boksen – LAAG, MIDDEN en HOOG.

De lage toppen gaan ongeveer zo hoog als de enkels. De halfhoge schoenen gaan een paar centimeter hoger dan dat, en de hoge tops reiken bijna tot je kuiten.

Conventionele wijsheid geldt, “hoe hoger de schoen, hoe meer ondersteuning van de enkel je krijgt.”

Dus als je veel enkelsteun wilt, pak dan de hoge toppen. Als je veel mobiliteit wilt, pak dan de low-tops zodat je enkels meer bewegingsvrijheid hebben.

Dit heeft veel te maken met hoe je gewrichten worden gemaakt. Als je zo iemand bent die af en toe zijn enkels verstuikt, zou je waarschijnlijk met de hoge tonen mee moeten gaan.

Het heeft veel te maken met genetica, vechtstijl en persoonlijke voorkeur. Ik heb sterke enkels en ben dol op low-tops.

Er zijn een paar extra dingen om te overwegen. Ten eerste komen lage toppen in verschillende reeksen “laag”.

Sommige bevinden zich onder de enkel, sommige liggen direct aan de enkel en sommige liggen zelfs boven de enkel. Hoewel dat wel of niet van belang is in termen van enkelsteun, voelen ze wel heel anders aan.

Dus zelfs als je lage tonen wilt, raad ik je aan de verschillende reeksen low-tops uit te proberen als je een perfectionist wilt zijn.

Als het gaat om high-tops, moet u weten dat verschillende modellen anders passen.

Sommige hoge bovenkanten voelen misschien te los aan de enkels (nog steeds niet voldoende enkelsteun), terwijl anderen te los zitten op de lagere schenen (gebrek aan ondersteuning of irritant aanvoelen).

Sommigen kunnen vervelend of beperkend zijn voor uw kuitspier. Onthoud dat elk lichaam anders is.

Sommigen van jullie hebben langere of kortere benen, dikkere of dunnere benen, dikkere of dunnere kuiten, verschillende enkels worden gebouwd of dragen dunnere of dikkere sokken.

Al deze dingen hebben effect.

Je boksschoenen moeten mobiel aanvoelen, terwijl enkel ondersteuning voor kracht en veiligheid wordt geboden.

Ik heb gemerkt dat high-tops niet alleen goed zijn voor enkelsteun, maar je ook krachtiger kunt maken als je stoten gooit.

Ik denk niet dat het zo veel is dat de schoen je daadwerkelijk ondersteunt en je krachtiger maakt. Mijn theorie is dat, omdat de schoen groter is en meer van je been raakt, je meer bewust wordt van je hele onderbeen en meer van je lichaam samen beweegt, wat je dan meer kracht en ondersteuning geeft.

Ik heb wel het gevoel dat de jongens met hoge toppen minder snel rondspringen in rare overdreven geknakte of verwrongen standpunten (omdat de schoenen minder comfortabel zijn als je dat doet) en dus hun benen vaker op posities staan ​​die meer balans geven en macht.

5. Comfort en breedte

Comfort en breedte zijn een kwestie van persoonlijke voorkeur. Je zult weten wat goed voor je voelt door verschillende paar schoenen te proberen.

Mijn suggestie?

Vraag je vrienden bij de plaatselijke boksschool als je je voeten in hun schoen kunt steken. Je zult snel merken en materialen kunnen krassen die je irritant voelen.

De gebruikte materialen en hoe ze worden gehecht of aan elkaar worden gelijmd, hebben de grootste impact op het comfort als je het mij vraagt.

Sommige materialen kunnen hinderlijk zijn of het gevoel hebben dat ze je voeten beperken, zoals dat de schoen je benen niet wil spreiden of buigen of van de grond wil duwen onder de gewenste hoek.

Sommige schoenen kunnen je voeten ongemakkelijk aan de voorkant vastknijpen (zodat je de ballen van je voeten niet comfortabel kunt drukken) of ze knijpen achteraan en geven je blaren. Of zelfs de inlegzolen kunnen blaren veroorzaken.

Voor mij is het grootste probleem bij het kopen van schoenen de breedte. Ik heb super brede voeten en als ik schoenen draag die te smal zijn, staan ​​ze mijn voeten niet af tegen de grond voor maximale stabiliteit.

Ik heb ook het gevoel dat ik minder balans heb omdat de schoen onder mijn voet smaller is dan de voet zelf.

Ik kan me voorstellen dat het tegenovergestelde ook waar kan zijn, als je voeten te smal zijn, wil je een schoen die qua pasvorm vergelijkbaar is of op zijn minst veters heeft waarmee je hem kunt aantrekken of anders hebben je voeten of tenen te veel ruimte in er.

Je schoen zou goed en comfortabel moeten passen,
zonder de beweging te beperken of blaren te veroorzaken.

6. Kwaliteit

Vanzelfsprekend is kwaliteit erg belangrijk. Je wilt dat je schoenen een tijdje mee gaan. Zolang je een schoen van het merk van een topmerk gebruikt, zul je hier waarschijnlijk goed in zijn.

Als je een schoen wilt inspecteren om te zien waar kwaliteit het meest van belang is, zou ik zeggen dat het is om ervoor te zorgen dat de zool goed is geconstrueerd en dat de onderkant van de schoen er niet uit ziet als het slijt als de schoen slijt.

Als dat het geval is, kun je Shoe Goo gebruiken of naar een schoenenreparatiewerkplaats brengen om het weer vast te lijmen.

Welke boksschoenen zijn het populairst in sportscholen?

De meest populaire boksschoenen

Nike, Reebok en Adidas zullen altijd het populairst zijn (Nike is nog steeds veel populairder dan de andere twee). Als die twee merken niet bij je passen, probeer dan voor Rival te gaan.

Als je veel geld wilt uitgeven voor aangepaste uitrusting, probeer dan Grant. Asics en Rival zijn soms ook te zien. Ik denk dat Rival populairder is, afhankelijk van waar je naartoe gaat.

Ik heb het gevoel dat alleen amateurs en kleinere jongens lage schoenen zullen dragen.

Grotere jongens en grotere jongens hebben de neiging om voor med of high-tops te gaan. Ik merkte ook dat Adidas (als je ze wel ziet) vaker gedragen wordt door de doorgewinterde vechters, niet zozeer door de nieuwelingen.

Pros en doorgewinterde amateurs dragen meer kans om high-tops te dragen. Als het belangrijk voor je is, zou ik zeggen dat ongeveer 80% van de prof boksers Adidas med-top boksschoenen draagt, de andere 20% draagt ​​Adidas high-tops.

VRAAG: Kun je worstelschoenen gebruiken voor boksen?

Ja! Veel jagers dragen worstelschoenen voor boksen.

Ik heb echter wel gehoord, dat worstelen schoenen kunnen worden gebruikt voor het boksen, maar het omgekeerde wordt niet aanbevolen.

Ik heb het nog nooit geprobeerd en ik stel me voor dat het goed zou zijn als je bedenkt hoe vergelijkbaar de worstschoenen zijn voor boksschoenen.

Ik stel me voor dat worstelschoenen waarschijnlijk meer grip hebben op de buitenranden dan boksschoenen en zijn gebouwd om duurzamer te zijn, gezien de sport je in alle hoeken over de grond laat klauteren.

Terwijl je met boksen vooral op je voeten staat, kunnen boksschoenen meer worden gebouwd om lichtgewicht te zijn in plaats van voor een volledige 360-graden duurzaamheid.

Ik heb ook gehoord dat worstelschoenen wat meer grip hebben dan boksschoenen (wat slecht kan zijn voor draaipunten).

Je zult ook merken dat schoenmodellen zowel voor worstelen als voor boksen verkocht zullen worden.

Maar pas op dat als je online worstkostuums gaat kopen, lees de recensies om ervoor te zorgen dat ze kunnen draaien en / of dat boksers ze met succes gebruiken.

Lees ook: de beste scheenbeschermers voor kickboksen en andere vechtsporen

DE PROFESSIONELE BOKS-SCHEIDSRECHTER: Wanneer is het goed om een ​​wedstrijd te stoppen?

Nu is het tijd voor wat van de regels, zaken waar zowel vechters als scheidsrechters rekening mee moeten houden.

Wanneer een scheidsrechter moet stoppen of niet stoppen, zijn de moeilijkste en meest kritische beslissingen die een scheidsrechter in de ring moet maken.

Als het te snel wordt gedaan, is de gebeurtenis volledig beschadigd. Als het te langzaam gebeurt, kan de bokser ernstig gewond raken of overlijden. Het gaat er vaak een stuk harder aan toe dan bij bijvoorbeeld Jiu Jitsu.

Alleen een goede beoordeling en ringervaring kunnen een scheidsrechter helpen deze beslissingen correct te nemen.

De algemene regels van het boksen evenals alle georganiseerde regels dicteren dat een bokser als verslagen wordt beschouwd als een ander deel dan de voetzolen het canvas raakt wanneer getroffen door een juridische klap.

Hij kan ook worden overwogen als hij hulpeloos aan de touwen hangt als gevolg van een juridische klap; of, indien getroffen door een legale klap, alleen de touwen verhinderden dat hij werd neergeslagen.

In sommige gevallen ziet men boksers zwaar gewond door het nemen van herhaalde stoten op de touwen of hard geslagen met stoten en stuiteren uit de touwen en knockdowns worden niet genoemd.

Scheidsrechters hebben de neiging om alleen duidelijke en duidelijke knockdowns te noemen.

Echter, in gevallen waarin een bokser hard wordt geslagen en wordt opgehouden door de touwen, en zijn reactie is slecht, kan een knockdown-oproep geschikt zijn.

In deze zeldzame gevallen wordt de regel voor het uitsluiten van de regel niet consequent of toepasselijk toegepast.

Scheidsrechters dienen de knock-downregel zorgvuldig te lezen, aangezien deze van toepassing kan zijn op deze specifieke situaties en als je naar boxing op televisie kijkt, zoek ze op.

Dit kan je helpen bij het bepalen van deze onconventionele ‘down’-gevallen als je in de ring zit.

Toegegeven, het vergt veel goeds, kennis en lef om deze oproepen te doen, maar deze gesprekken niet op de juiste momenten in de juiste gevallen doen, hoe zeldzaam ze ook zijn, is schadelijk voor de gezondheid van een bokser.

Deze moeilijke beslissingen die de winnaar van een ronde kunnen bepalen, lijken op die van een rechter die een 10-8 ronde toekent zonder een knockdown.

Hoewel het ogenschijnlijk onconventioneel of incorrect is voor oude-tijdliefhebbers, is het feit dat er een verschil is tussen een routine 10-9 ronde en een ronde waarin een bokser slecht wordt verdoofd, misschien zelfs wordt opgehouden door de touwen, zonder naar beneden te gaan; en een scheidsrechter verklaart geen knock-down.

Als jij een bokser was, in welke ronde zou jij het liefst aan het winnende einde zijn? De routine 10-9 of de laatste? Een andere vraag, wie won de ronde duidelijker?

De antwoorden liggen voor de hand.

Deze filosofie promoot op geen enkele manier een staande acht tellen in professioneel boksen. Ik ben ervan overtuigd dat er geen plaats is voor een staande acht tellen in professioneel boksen.

Een staande acht tellen is een geheel andere situatie dan die we bespreken.

Scheidsrechters moeten bijzondere aandacht schenken aan een bokser die aan het touwtje stoot.

Over het algemeen is er geen staande acht tellen, maar zoals eerder vermeld. ‘… als hij hulpeloos aan de touwen hangt’ … of als … ‘alleen de touwen hem tegenhouden na het ontvangen van een slag (en)’ … is het een legitieme knock-down.

Dit is een moeilijke opgave om te maken. Holyfield-Cooper en meer recent Casamayor-Santana zijn een paar gevallen waarin deze oproepen correct werden gedaan.

In beide gevallen heeft deze scheidsrechteractie ervoor gezorgd dat het gevecht goed is ontwikkeld.

Als je die call niet zou maken, zou dit een voortijdige onderbreking of een wrede aanval op de touwen hebben veroorzaakt, omdat geen van de betrokken boksers het gemakkelijk zou hebben.

Simpel gezegd, ze leden harde slagen en werden opgehouden door de touwen. Als de touwen er niet waren geweest, zouden ze zeker naar beneden zijn gegaan.

Populair of niet, dat is de regel, ongeacht wat iemand zegt.

Wees alert en wees je bewust dat de bovengenoemde richtlijnen de regel zijn voor een knock-down. Ze zijn er voor de veiligheid en om te helpen bij het bepalen van een winnaar.

Als een scheidsrechter beslist om een ​​knockdown te beslissen als de bokser aan de touwen hangt of is geslagen en alleen de touwen hem omhoog houden, moet hij er absoluut zeker van zijn dat de regel precies op de situatie van toepassing is.

VERPLICHTE TELLINGEN

Als je een telling begint, voltooi dan het aantal, tenzij de bokser onmiddellijk medische hulp nodig heeft. Geef de bokser een kans om te recupereren en geef jezelf een kans om hem volledig te evalueren.

Nogmaals, dat is tenzij het duidelijk is dat de bokser onmiddellijke medische aandacht nodig heeft.

De scheidsrechter moet goed op alle knockdowns letten. Sommige situaties vereisen meer aandacht.

Zij zijn:

 1. De bokser daalt hard en raakt de achterkant van zijn hoofd op het canvas. Het op deze manier slaan van het canvas vergroot het risico op verwondingen aanzienlijk.
 2. 2. De bokser daalt eerst naar het gezicht. Deze duidelijke, onnatuurlijke reactie om te worden geslagen, toont een volledig verlies van spiercontrole. Wanneer een bokser zo verdwijnt, is de wedstrijd waarschijnlijk voorbij.
 3. 3. Wanneer de nek van de bokser de onderste of middelste touwen raakt als hij terugvalt en dan stuitert hij omhoog.
 4. 4. De bokser daalt en tijdens je telling gaat hij weer naar beneden zonder nog een slag te krijgen.

PROCEDURES VOOR EEN KNOCKDOWN

Scheidsrechters zijn anders en niet alle knockdowns zijn hetzelfde. Met dit in gedachten zijn hier enkele basistechnieken die scheidsrechters moeten volgen in het geval van een knock-down:

 1. Beweeg de bokser die de knockdown scoorde naar de verste neutrale hoek.
 2. 2. Haal de telling op bij de rechter.
 3. 3. Positioneer jezelf zodat je je kunt concentreren op de verlaagde bokser, de andere bokser en de knock-downrechter en tijdwaarnemer.
 4. 4. Tel hardop en bondig terwijl je de cijfers van de telling met je handen gebaart.
 5. 5. Tijdens het tellen concentreer je je op de verlaagde bokser en zoek je naar tekenen van zwakte zoals de positie van de ogen, glazige blik, verwijding van de pupillen, gebrek aan stabiel evenwicht, slechte sneden of bloedingen, enz.
 6. 6. Concentreer je niet teveel op de bokser in de neutrale hoek, tenzij hij de hoek verlaat en je dwingt de telling te stoppen.
 7. 7. Gebruik beide handen bij het tellen van zes tot tien.
 8. 8. Plaats je handen zodat de verlaagde bokser ze kan zien. Ventileer, zwaai, etc. niet met uw handen.
 9. 9. Laat geen overdreven emotie zien. Met andere woorden: maak de knock-down niet te dramatisch.
 10. 10. Geef bij uw telling van 8 of 9 uw kritische beslissing. Dat wil zeggen, stop het gevecht of laat het doorgaan.

Op het moment dat je de bokser evalueert, moet u hem op ongeveer een armlengte afstand houden.

Kom niet dichterbij. Vermijd het aanraken van de bokser. Neem een ​​positie in waar je zowel jezelf als zoveel aanwezigen een kans kunt geven om de conditie van de bokser te zien.

Als de scheidsrechter besluit de wedstrijd te stoppen, geef deze beslissing dan aan door met één of beide handen boven je hoofd te zwaaien.

Toon vervolgens respect en mededogen aan de bokser door zijn mondstuk te verwijderen en hem zo mogelijk naar zijn hoek te begeleiden.

Als een bokser protesteert tegen je staking, doe een stapje terug. Neem geen ruzie met hem of bied condoleances of excuses aan.

Als je ervoor kiest om de wedstrijd door te laten gaan, maak je de handschoenen van de bokser schoon en bestel je de boksers om in te pakken.

Een andere moeilijke oproep is wanneer een bokser een knockdown lijdt en weer naar beneden gaat zonder nog een slag te krijgen.

In de Tzsyu-Juda aanval ging Juda naar beneden zonder opnieuw een slag te krijgen en de wedstrijd werd vervolgens gestopt.

De juistheid of niet van de onderbreking is hier geen focus. Het wordt genoemd als een referentiepunt. Het zijn de mechanica en de overwegingen voor een scheidsrechter in deze situatie die we zullen bespreken.

Er zijn verschillende dingen om in deze situatie te overwegen.

In alle knock-downsituaties, als een bokser naar beneden gaat, is er een verplichte acht tellen. Dat betekent dat zelfs als de bokser opstaan, de scheidsrechter door moet gaan met tellen tot minimaal acht.

Nogmaals, dat is tenzij de bokser onmiddellijke aandacht nodig heeft.

Als de jager na een knock-down en tijdens de telling opnieuw naar beneden gaat zonder een nieuwe slag te ontvangen, moet de scheidsrechter doorgaan met tellen (tenzij de jager duidelijk gekwetst is en onmiddellijk medische hulp nodig heeft).

Veiligheid is van het grootste belang, maar tenzij de jager zich in een duidelijk gevaarlijke situatie bevindt, moet de scheidsrechter doorgaan met tellen als de jager een tweede keer valt zonder opnieuw te slagen.

Dit is naar eigen goeddunken en goed oordeel van de scheidsrechter.

De sport vereist een definitieve conclusie voor elke wedstrijd. Dit in overweging nemen bij het nemen van kritische beslissingen is van vitaal belang. Laat de ‘experts’ het op elke gewenste manier noemen.

Lees ook: deze bokshandschoenen hebben we getest en dit zijn de beste

EVALUEREN VAN DE GEVELDE BOXER

Hoewel er geen beschrijvende manier is om iemand dit te leren, zijn er aanwijzingen voor het vertellen van een verhaal die een Referee kunnen helpen om zijn kritieke beslissing te nemen. Sommige zijn:

 • Sterke vermoeidheid
 • Verandering van de huidskleur
 • Open mond met slechte zware ademhaling
 • Ongebalanceerde houding of gang
 • Gebrek aan spiercontrole
 • Verdoofde blik
 • Misselijkheid of braken
 • Beweringen over een sterk hoofd of oorpijn
 • Pupilaire veranderingen
 • Slechte snijwonden, scheurwonden of zwellingen

Als het gaat om de laatste, in het algemeen, is er geen vaste regel over wanneer het gevecht moet worden gestopt als gevolg van snijwonden, scheurwonden of zwellingen.

Natuurlijk, elke zware bloeding of zwelling die ernstig met het gezichtsvermogen van de bokser interfereert, zou hoogstwaarschijnlijk een stop moeten veroorzaken.

De kolommen op deze site in de sectie “Sopranos of Ring Safety” bespreken relevante onderwerpen voor onze onderwerpen en zijn een must read voor alle boksers, met name scheidsrechters.

Al deze hierboven geschetste situaties zijn potentieel gevaarlijk voor de gezondheid en de carrière van de bokser.

Een goed oordeel en een overleg met de Ringside-arts zijn de beste hulpmiddelen van de scheidsrechter in deze situaties.

Het is uw oproep om de wedstrijd te stoppen. Wees alert en geduldig.

Onderzoek de bokser tijdens de telling en wees klaar om een ​​beslissing te nemen. Blijf niet bij de ‘die je graag terug wilt nemen’. Die is voorbij. Concentreren!

EEN ANDERE BELANGRIJKE OVERWEGING

Het is een telling van 10, niet meer en niet minder. Recente tendensen bij het bereiken van de telling van 8 of 9 zijn om tegen de verlaagde bokser te praten en hem naar je toe te laten lopen.

Deze acties zorgen ervoor dat de telling ruim 10 seconden duurt. Deze variatie van scheidsrechter tot scheidsrechter en vaak, van tellen tot tellen, kan een bokser een oneerlijk voordeel geven ten opzichte van zijn tegenstander.

De gedaalde bokser vragen of hij wil doorgaan en hem een ​​paar stappen naar je toe laten zetten, is zeker acceptabel. Het is echter niet raadzaam om een ​​langere periode door te brengen.

Een goed geschoolde en ervaren scheidsrechter is in staat om de bokser te evalueren binnen het tijdsbestek dat de regels dicteren.

AANWEZIG ZIJN BIJ DE GEBEUKTE BOKSER

Een gebeukte bokser moet onmiddellijk worden gevolgd. De vreugde van een bokser en de omvang van een evenement mag de fysieke conditie van een bokser niet overschaduwen.

Verlaat niet of zelfs maar zo veel als een gebaande bokser de rug toekeert.

Het tonen van medeleven met de gebaarde bokser is verplicht. Verlaat nooit een gebokte bokser om zichzelf te verzorgen. Begeleid hem terug naar zijn hoek en verwijder waar mogelijk zijn mondstuk.

Met dit gezegd, doe het niet te veel. Voorkom excessen. Het doel is om een ​​beaten bokser met respect te behandelen, niet om een ​​moment voor de camera te stelen.

Scheidsrechters zien er nogal belachelijk uit.

HARD KNOCKOUTS

Fans houden van de knock-out. Scheidsrechters moeten er bang voor zijn. Eén stevige slag of een combinatie van slagen kan je verlaten met een gevallen bokser.

Voorgoed gevallen.

Dan zal je carrière voor altijd veranderen. Als je het niet denkt, vraag dan een scheidsrechter die een bokserslachtoffer in de ring heeft gehad. Boksen is een serieuze zaak, periode.

Doe je werk en doe het altijd goed. De gevolgen kunnen gruwelijk zijn.

Als er een KO-instantie optreedt, zal de scheidsrechter onmiddellijk de eerste huisarts roepen om de bokser te onderzoeken. Hij blijft bij de bokser totdat hij onder de hoede van de arts staat.

Op verzoek van de arts mag hij blijven en hem of haar bijstaan. Als de scheidsrechter niet langer nodig is, verwijdert hij zichzelf en stelt hij de vertegenwoordiger van de commissie en de supervisor onmiddellijk op de hoogte van zijn beslissing.

Laat de eerstehands arts en inspecteur om de gedumpte bokser onmiddellijk te verzorgen.

Het is belangrijk om op te merken dat het bereiken van het aantal van 10 of niet niet indicatief is voor de tijdsduur dat een bokser kan worden geschorst.

Communicatie met de eerste rangarts op dit kritieke punt is van vitaal belang voor de veiligheid en het welzijn van de bokser.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.