6 beste sport foam rollers voor myofascial release massage

door Joost Nusselder | Geupdate op:  12 juli 2021

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Als je nog geen schuimroller gebruikt, moet je er zeker aan beginnen.

Foam roller techniek is vrij eenvoudig te leren en schuimrollen kan je flexibiliteit en kracht helpen verbeteren en versnelt spierherstel.

Het is zoiets dat vervelend aanvoelt wanneer je het doet, misschien een beetje pijn doet zelfs, maar waar je de hele dag naar uitkijkt om het weer te doen om je dat gevoel van “openheid” van je spieren te geven.

Beste foam rollers beoordeeld

Er zijn zoveel mensen waarvan ik hoor dat ze zouden willen dat ze dit jaren eerder hadden ontdekt. En of je nu veel krachttraining doet en sneller wilt herstellen, of achter een bureau zit en een stijve nek krijgt.

Het rollen over je “soft tissue” doet wonderen voor hoe je je voelt.

Maar tenzij je de smoezelige free-for-all-rollers bij je lokale sportschool wilt gebruiken, moet je waarschijnlijk in je eigen roller investeren.

Dus: Welke van de ongeveer 10.348 schuimrollers op de markt moet je kopen?

Wij kiezen voor deze selectie van The Grid foam rollers. Dit zal je go to roller worden als je er wat meer in zit, maar is ook een prima instap voor beginners.

Dit zijn een aantal oefeningen die je er mee kunt doen:

We behandelen verder naar onder de rollers, maar ook nog een aantal meer die perfect zijn voor specifieke situaties.

Foamroller Afbeeldingen
Beste foam roller voor gevorderden: GRID van TriggerPoint

Triggerpoint the grid opties

(bekijk meer modellen)

Beste goedkope foam roller: Tunturi Yoga Grid

Tunturi Yoga Foam roller

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste fitness roller voor hardlopen: Matchu Sports

Beste fitness roller voor hardlopen: Matchu Sports

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste foam roller voor op reis: Movedo opvouwbaar

Beste foam roller voor op reis: Movedo opvouwbaar

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste vibrerende foam roller: VYPER 2.0 van Hyperice

Hyperice viper 2 vibratie foam roller

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste hand foam roller: Trigger Point The Grid STK

Trigger point the grid hand foam roller

(bekijk meer afbeeldingen)

Hoe kies je een foam roller?

Er zijn drie factoren waarmee je rekening moet houden bij de perfecte foam roller kopen:

 • dichtheid
 • formaat
 • textuur

Het belangrijkste kenmerk is dichtheid. Een dichtere schuimroller zorgt voor een betere samendrukking van spierknopen, wat kan zorgen voor een betere release.

Als je echter nog niet bekend bent met rollen van je spieren of niet in staat bent om grote hoeveelheden compressie (of pijn/ ongemak) te verdragen, kun je de compressie waarschijnlijk niet lang genoeg toepassen om een ​​”spierontlasting” te bereiken, dus beginners kunnen beter een minder dichte rol kiezen.

Zodra je de dichtheid hebt gekozen, kun je verder gaan met het formaat en de textuur.

De maten van een foam roller

Foam rollers zijn er in verschillende maten, maar je kijkt echt naar twee categorieën: langer (minimaal 3″) of korter (minder dan 2″).

 • Grotere rollers kunnen worden gebruikt voor het uitrollen van grotere spieren zoals quads, hamstrings en kuitspieren aan beide kanten tegelijkertijd
 • Kleinere rollers zijn beter voor het richten op kleinere gebieden (plus ze zijn ook gemakkelijker om mee te reizen omdat ze, nou ja, kleiner zijn)

De textuur van je foam roller

Voor textuur heb je ook (in wezen) twee categorieën, glad en structuur:

 • Gladde rollers leggen de druk gelijkmatig over een gebied
 • structuur rollers kunnen meer druk uitoefenen op specifieke punten in je spier. Dit kan goed zijn als je een diepere spierontspanning wilt, en niet zo geweldig zijn als je pijn niet leuk vindt.

Nieuwkomers kunnen het beste gladde rollen kiezen en zich opwerken naar textuur, als ze dat willen, maar veteranen moeten niet het gevoel hebben dat textuur een noodzakelijke stap is – het gaat echt meer om voorkeuren.

Voor wie is foam rollen bedoeld?

Foam rollen is voor vrijwel iedereen.

Het is een techniek van self-myofascial release (SMR), of zelfmassage, om de fascia die de spieren bedekt te verlengen, die, wanneer beperkt, spierverrekking en verklevingen (knopen) kan veroorzaken.

Dat is waar je last van hebt bij stijve spieren.

Simpel gezegd is een schuimroller de masseuse voor de armen, en niet de armen als in je armspieren, maar als in mensen die niet genoeg geld hebben om vaak naar een masseur te gaan.

Door je op spiergroepen te richten en zowel zwaartekracht (het plaatsen van de spier bovenop de roller) als wrijving (de rollende beweging) te gebruiken, kun je effectief strak weefsel losmaken.

Het foam rollen is goed voor:

 • iedereen die veel zit (de fascia kan zich aanspannen omdat je te lang zit),
 • iedereen die veel beweegt (de fascia kan zich in rusttoestand vastzetten nadat hij veel is gebruikt), en
 • iedereen die ervan houdt om krachttraining te doen (de fascia kan strakker worden als reactie op overwerk, en kan ook op andere plaatsen worden gespannen om te compenseren voor spieren die overwerkt zijn).

Hoe zit het met vibrerende foam rollers?

In vergelijking met onze top pick zijn de vibrerende foamrollers die we hebben getest allemaal kleiner en duurder.

In de afgelopen paar jaar zijn er verschillende vibrerende schuimrollers (uitgerust met batterijgevoede motoren) op de markt verschenen, tegen stijgende prijzen.

Maar tot nu toe hebben we geconstateerd dat ze voor de meeste mensen niet voldoen aan wat je ermee wilt gaan doen en is het meer een hype.

Tenzij je er intensief mee aan de slag wilt gaan als topsporter.

Maar, de effecten van het toevoegen van trillingen aan SMR blijven grotendeels onbestudeerd. Subjectieve beoordelingen hebben gesuggereerd dat trillingen kunnen helpen bij het herstel en / of het verminderen van ongemakken tijdens het rollen.

Ik kan je niet vertellen dat het gaat helpen, maar mensen hebben het geprobeerd en vinden het vooral ook leuk of hebben meer gevoel dat het helpt.

Als mensen genieten van de vibrerende sensatie, zijn ze meer geneigd om langer en vaker te rollen, waardoor de therapeutische effecten van de zelfmassage kunnen worden versterkt.

Top 6 beste foam rollers beoordeeld

Nu je weet waar je op moet letten gaan we naar de volgende stap, onze beoordeling van de beste foam rollers:

Beste foam roller voor gevorderden: GRID van TriggerPoint

De GRID-schuimroller van TriggerPoint is een uitstekende keuze als je regelmatig rolt.

Deze 13″ holle roller is gemaakt van PVC-pijp gewikkeld in gestructureerd EVA-schuim, dus het is steviger dan een” traditionele “high-density foam roller en extra duurzaam, en valt in de categorie harde foam rollers.

De buitenkant van het schuimrubber heeft verschillende texturen en dichtheidszones, waardoor je je echt kunt concentreren op verschillende probleemgebieden.

Verder hebben ze enorm veel trainingsinformatie en zelfs een hele video bibliotheek om je te helpen het meeste uit de rollers te halen.

Als je een roller nodig hebt die groter is dan 33 cm, kun je de 66 cm GRID 2.0 kopen en als je van pijn houdt en een lichaam van staal hebt is de 33 cm GRID X er eentje voor jou, die twee keer zo stevig is als de gewone GRID.

Dit is de klassieke roller die de top keuze is voor veel sportscholen en atleten en in de verschillende opties aan formaten en texturen kun je hier echt je keuze maken voor het soort roller.

Bekijk de Grid modellen hier

Beste goedkope foam roller: Tunturi Yoga Grid

Tunturi’s roller met middelmatige dichtheid is zacht genoeg om je te laten rollen, maar toch stevig genoeg om een ​​fatsoenlijke spierontspanning te bieden, zelfs nadat je gewend bent geraakt aan de pijn van zelf-myofasciale release.

Hij valt wel zeker in de categorie zachte foam roller.

Een grotere roller is moeilijker op te slaan en mee te nemen, maar het biedt je de veelzijdigheid om je hele lichaam uit te rollen of je te concentreren op kleinere spiergroepen.

Deze roller is waarschijnlijk niet jouw lievelingsroller wanneer je er meer mee gaat doen en je beter weet waar je voorkeuren liggen.

Hij is verkrijgbaar in 33 cm of 61 cm.

Uiteindelijk wil je waarschijnlijk opklimmen naar iets stevigers, maar het is een geweldige plek om te beginnen, en het is niet zo zacht dat je hem meteen zult ontgroeien zoals sommige instapmodellen.

Bekijk hem hier bij bol.com

Beste fitness roller voor hardlopen: Matchu Sports

Een schuimroller hoeft niet duur te zijn. Het is tenslotte gewoon een cilinder van schuim (of, nou ja, schuimachtig materiaal).

De high-density MAtchu schuimroller is gemaakt van stevig, duurzaam, gegoten polypropyleen, dat een lichte oppervlaktestructuur heeft, daardoor is hij toch niet al te glad en valt in de categorie harde foam roller.

Het zal waarschijnlijk geen stijlpunten opleveren, maar hij is met 33 cm groot genoeg voor al je sport benodigdheden en hard genoeg om je stijve spieren en range of motion met betere doorbloeding aan te kunnen pakken.

Wat heb je nog meer nodig om te beginnen of als reserve roller?

Check de laatste prijzen hier

Beste foam roller voor op reis: Movedo opvouwbaar

Je traint wanneer je op reis bent, toch?

Nou, je zou in ieder geval ook moeten gaan rollen wanneer je in je hotelkamer verblijft.

De Movedo-schuimroller is voorzien van een innovatief hexagon omhulsel die deze volledig functionele roller met een cilinder diameter van 5,5″ gemakkelijk omzet in een (relatief) slanke en gemakkelijk in te pakken roller en is een zachte foam roller.

De Tiguar is 35cm lang, wat lang genoeg is om over je rug te laten glijden en de meeste van je belangrijkste spiergroepen te pakken en hij is echt van hoge kwaliteit.

Hij is op te vouwen tot slechts 13,3 cm en zo past hij gemakkelijk in je koffer.

De Movedo is hier te koop

Beste vibrerende foam roller: VYPER 2.0 van Hyperice

Hyperice’s intense (en dure) vibrerende schuimroller is wat de profs gebruiken.

Het goede nieuws is dat, dankzij de vibratie, die je spieren opwarmt en de pijn vermindert van regelmatige niet-vibrerende zelf-myofasciale release, de VYPER 2.0 mild genoeg is om te gebruiken, zelfs als je nog nooit eerder hebt gerold. (Je hoeft zelfs niet te rollen – alleen de vibratie al helpt spierherstel).

De VYPER 2.0 is niet de enige vibrerende schuimroller op de markt, maar hij is het meest intens – de buitenkant is niet gemaakt van schuim, het is gemaakt van een speciaal met lucht geïnjecteerd plastic dat de trillingen versterkt in plaats van absorbeert (zoals schuim zou doen).

Het heeft drie vibratiesnelheden en een oplaadbare lithiumbatterij met een hoge capaciteit die tot twee uur meegaat, maar is niet de beste voor krappe budgetten.

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

Beste hand foam roller: Trigger Point The Grid STK

Het rollen op de grond met een schuim cilinder is misschien niet iets voor jou, maar dat betekent niet dat je sommige voordelen niet kunt pakken met een ander hulpmiddel, zoals een kleinere, dunnere massagerol als de The Grid STK.

Dit type roller functioneert als een deegroller. Je pakt de handvatten met je handen en rolt de spieren uit met je armen en bovenlichaam.

Slanke rollen zoals de STK zijn nauwkeuriger en stellen je in staat de hoeveelheid druk op een bepaalde plek beter te reguleren, en kunnen ideaal zijn als je niet in staat bent om enkele posities in te nemen die nodig zijn voor normaal foam rollen.

Ze zijn ook aanzienlijk gemakkelijker om mee te reizen en nemen zelfs nog minder ruimte in beslag dan de Tiguar.

Maar, omdat je beide handen nodig hebt om met deze pinnen te werken, zijn ze meestal alleen nuttig voor je onderlichaam, tenzij je iemand anders hebt die je bovenlichaamspieren voor je kan uitrollen.

Check de laatste prijs hier

De basics van myofascial release

Met een foamroller gebruik je jouw eigen gewicht + zwaartekracht om het intensiteitsniveau aan te passen tijdens je foam-rol-sessie en zorg voor een betere doorbloeding door heen en weer te gaan over de harde oppervlakte.

Dit zorgt ervoor dat je spieren los komen en is perfect voor een warming up of cooling down bij het sporten.

Hier zijn slechts enkele manieren waarop je een schuimroller kunt gebruiken om te werken aan pijnlijke hamstrings na een lange wandeling of om spanning los te laten na een lange dag op kantoor te hebben gezeten.

Het beste van een schuimroller is dat je het precies kunt aanpassen aan je eigen niveaus van tolerantie en probleemgebieden.

Nu dat je dit ding thuis hebt, wat doe je daar in vredesnaam mee? SMR is niet ingewikkeld, als je een paar kernbegrippen begrijpt.

Tips voor het gebruik van een foam roller

Er zijn twee hoofdtechnieken die je kunt gebruiken:

 1. heen en weer rollen, wat wrijving en een deegrollende druk van de fascia veroorzaakt
 2. stilstand en druk op een specifieke plek houden, voor trigger-targeting om die moeilijk te bereiken knopen t edoen wegsmelten.

Het andere basisconcept om te begrijpen: als je jezelf boven op de roller plaatst, kun je door meer zwaartekracht op een spier te creëren, de massage verder intensiveren.

Dit betekent over het algemeen dat je kijkt naar de contactpunten van jouw lichaam met de vloer: hoe dichter je handen of voeten bij de roller zijn, des te meer je jouw lichaam kunt ondersteunen en hoe minder intens de druk van de spier op de roller is.

Hoe minder en verder van elkaar de contactpunten zich bevinden, hoe groter de druk op de spier die je aan het rollen bent.

Een voorbeeld: wanneer je je hamstrings (achterkant van de dijen) uitrolt, kun je beide benen tegelijk bovenop plaatsen, wat minder intens is omdat de druk over twee benen wordt verdeeld.

Je kunt de roller ook verplaatsen, zodat er maar één been op zit en gebruik de andere voet op de grond (gebogen knie) om wat van je gewicht te ondersteunen.

Dit wordt intenser, omdat je gewicht op slechts één been steunt.

Of je kunt één been doen en je vrije voet helemaal van de vloer houden (intenser maken), of zelfs dat vrije been over het bewerkte been steken om meer gewicht en druk toe te voegen (het meest intens).

Maak een programma met je foam roller

Een typische methode om ervoor te zorgen dat je alle grote spiergroepen raakt, is om van beneden naar boven te werken met de foam roller:

 1. begin met kuiten
 2. dan met hamstrings
 3. dan met bilspieren (zit op de bovenkant van de roller met één enkel gekruist over de tegenoverliggende knie om één bil tegelijk te pakken)
 4. draai dan om om quads te bewerken
 5. doe dan de zijkanten van de heupen om de tensor fasciae latae (TFL) / iliotibiale band (ITB) te krijgen
 6. ga dan over de roller op de middenrug liggen om de schouders te pakken

Kun je je onderrug bewerken met een foam roller?

Het wordt over het algemeen afgeraden om over de onderrug te rollen, omdat dit mogelijk discproblemen kan verergeren.

Leg de roller in plaats daarvan in de lengte zodat deze over de lengte van je rug loopt en kantel je lichaam van links naar rechts om één kant tegelijk te rollen, en zorg ervoor dat je niet over de ruggengraat zelf rolt.

Lees ook: de beste bokshandschoenen voor fitness en training

Verzorging en onderhoud

De verzorging van je schuimroller hoeft niet moeilijk te zijn. Bewaar je grote roller rechtop, ergens niet in direct zonlicht (sommige foams kunnen door UV-licht worden afgebroken).

Draag geen kleding met ritsen of knopen die het oppervlak van de roller kunnen vernielen als je aan het rollen bent.

Wrijf na gebruik over de roller met een vochtige spons of antibacteriële doekjes en maak deze schoon met een doek die is ondergedompeld in een sopje en spoel af en toe goed na (doordrenk niet, want sommige schuimen kunnen water absorberen en dan duurt het heel lang om te drogen).

Hoe we hebben hebben getest en gekozen

Onze experts zijn het erover eens dat een gladde 6-inch, 36-inch lange roller de beste algemene tool is voor SMR, omdat deze de meest veelzijdige is voor zowel grotere als kleinere spiergroepen, en kan worden gebruikt als een steun in jouw trainingen.

Hoewel korte rollers voor sommige delen van het lichaam de juiste oplossing zijn, kun je alleen lange rollen gebruiken om comfortabel over hun lengte te liggen om je rugspieren zachtjes te laten rollen of de voorkant van je lichaam te strekken.

En in de meeste gevallen wil je het stevigste materiaal dat je kunt verdragen om zo diep mogelijk te gaan. Sommige trainers die ik ken, gebruiken echte PVC-buis en slaan het schuim helemaal over!

Een hobbelige, geribbelde of anderszins getextureerde roller kan goed zijn voor het richten op specifieke knopen (bekend als triggerpoints) of voor iemand die nog dieper wil werken.

En een handheldoptie die in een sporttas past, is geweldig voor zijn draagbaarheid, maar ook voor kleinere spieren zoals je nek of enkels, of voor partnerwerk, als je het geluk hebt iemand te hebben die de roller op je gebruikt.

Maar omdat je fysiek niet zoveel druk kunt uitoefenen door met je armen te duwen als je kunt door te liggen op een roller (ah, zwaartekracht!), is de handheld beter als extra hulpmiddel en waarschijnlijk niet de beste als je primaire roller.

Evenzo zijn andere werktuigen, zoals stevige rubberballen of kleinere rollen, ook beschikbaar en zijn ze zeer geschikt voor zeer specifieke doeleinden, maar vanwege hun specificiteit hebben we er niet naar gekeken voor deze test.

Om de producten te kiezen die we hebben getest, heb ik uren besteed aan het lezen van online beschrijvingen en recensies en redactionele aanbevelingen van Amerikaanse websites.

Ik heb ook rekening gehouden met de reputatie van bedrijven op het gebied van kwaliteit. Vervolgens selecteerde ik representatieve producten van elk van de drie typen: groot, glad, groot en gestructureerd en een hand-held exemplaar.

We hebben elke roller beoordeeld voor:

 • Grootte, inclusief diameter, lengte en gewicht
 • Dichtheid in termen van zachtheid / stevigheid
 • Oppervlakte textuur
 • Waargenomen duurzaamheid
 • Gebruiksgemak / rollend vermogen
 • Beoogd en beste gebruik, en hoe goed het deze bereikt

We hebben ook elk beoordeeld op de beste kenmerken, eventuele tekortkomingen en algehele bruikbaarheid, zowel individueel als uiteindelijk als een groep vergeleken.

Lees ook alles over sporthorloges om nog meer uit je training te halen.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.