Kickboxen – welke uitrusting heb je nodig voor een goede start

door Joost Nusselder | Geupdate op:  6 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Kickboxing is een geweldige sport om een ​​goede cardio te krijgen en het is ook een geweldige sport om je hand-oog coördinatie te verbeteren.

Het is ook een geweldige krijgskunst als je wilt leren hoe je jezelf kunt beschermen.

Ik ben nu een paar jaar bezig met kickboksen en het heeft mijn hand-oogcoördinatie en -balans enorm verbeterd, samen met een verbeterde onderlichaamsterkte.

Kickboxen uitrusting en accessoires

Als je wilt beginnen met de krijgskunst / sport, zijn hier wat uitrusting die je nodig hebt om te beginnen met kickboksen.

In dit artikel heb ik het niet over cardio-kickboksen; cardio kickboxing is het type kickboksen dat gewoonlijk wordt gegeven op fitnesscentra en dat strikt wordt gebruikt voor cardio (zoals deze video).

In dit artikel heb ik het over kickboksen als een sport / vechtkunst, een die boren, techniek en live sparren vereist (zoals deze video).

Welke uitrusting heb je nodig om met Kickboxing te starten?

Bokshandschoenen

Bokshandschoenen zijn essentieel bij het kickboksen. Geen zakhandschoenen, zorg voor echte bokshandschoenen.

Voor het slaan van de tassen en het sparren moeten handschoenen van 14oz of 16oz goed zijn. Reebok heeft geweldige bokshandschoenen; mijn eerste bokshandschoenen waren Reebok-handschoenen als deze.

Reebok handschoenen voor kickboxen

(bekijk meer afbeeldingen)

Ze zullen zeker een tijd lang meegaan.

Zorg er echter voor dat je na elk gebruik Lysol in sprayt of baby poeder erin legt en laat het drogen – of het zal na een maand of zo gaan ruiken.

Gebitsbeschermer

Mondbeschermers zijn een absolute noodzaak als je gaat sparren.

Zelfs als je gewoon techniek wilt oefenen en wilt sparren, is het een goed idee om te hebben. De mondbeschermer vermindert de impact van elke stoot of klap tot aan de kin of wang.

Voordat je de mondbeschermer gebruikt, moet je deze eerst 30 seconden laten koken voordat je hem in je mond stopt, zodat deze perfect in je mond past.

Voor mondbeschermers, raad ik je deze van Venum aan. Het zorgt ervoor dat je je mondbeschermer niet verliest en dat het tegelijkertijd lang meegaat.

Reinig na elk gebruik met zeep of tandpasta.

Beste goedkope mouth guard venum challenger

(bekijk meer afbeeldingen)

Lees hier meer over de beste bitjes voor sport

Scheenbeschermers

Scheenbeschermers zijn net zo noodzakelijk als bokshandschoenen als het gaat om kickboksen.

Als je de muay thai-taktiek trapt, wil je geen scheenbeschermers omdat je de kans wilt krijgen om je schenen te verharden.

Als je echter gaat sparren, moet je absoluut scheenbeschermers hebben.

Het scheenbeencontact kan potentieel je huid scheuren als je niet voorzichtig bent. De scheenbeschermers beschermen je tegen ongelukjes.

Voor scheenbeschermers, wil je er een die veel van de impact op je schenen absorbeert, maar je wilt ook dat het niet te volumineus of zwaar is dat het je schoppen vernauwt.

Dat is de reden waarom ik opteer voor de meer compacte scheenbeschermers.

Deze scheenbeschermers van Venum doen het uitstekend om je scheenbeen en je voeten te beschermen en zijn behoorlijk compact en een goed instapmodel.

Op zoek naar iets meer? Lees dan ook ons artikel over de beste scheenbeschermers voor kickboksen

Venum scheenbeschermers voor kickboxen

Bekijk meer afbeeldingen

Enkel support-wraps

Kickboxing vereist veel beweging, met name zijwaartse bewegingen. Hierdoor zijn je enkels vatbaar voor verwondingen door verkeerd te landen.

Ik heb een enkelverstuiking in graad 3 van mijn rechterenkel door kickboksen opgelopen, omdat ik tijdens een sparring-sessie geen enkel support wraps droeg.

Deze zijn extreem belangrijk en je moet ze altijd dragen, zelfs als je gewoon een schaduw kickbokser bent. Deze van LP support zijn de beste die ik tegen ben gekomen.

Enkel wraps voor de beginnende kickboxer

Bekijk meer afbeeldingen

Als je echt zwakke enkels hebt en je denkt dat de enkelwikkelingen je onvoldoende steun bieden, kun je ook je enkels wikkelen met een atletische wikkel eronder. Dat is wat ik doe.

Hoofduitrusting

Als je van plan bent om te sparren, zorg dan voor een goede uitrusting.

Hoofduitrusting absorbeert de impact van eventuele stoten of trappen die naar het gezicht gaan. Er zijn veel soorten hoofddeksels en sommige zijn goedkoper dan de andere.

Maar hoofdbescherming is niet iets dat je qua prijs wilt besparen. De goedkopere zijn meestal minder goed in het absorberen van harde stoten en trappen dan de duurdere.

Dus als je van plan bent om te sparren met 100% snelheid of met mensen die veel kracht hebben, haal dan niet de goedkopere.

Voor hoofdkledij die veel bescherming biedt, raad ik deze Everlast Pro-hoofduitrusting met hoofdvlak aan.

Everlast Pro kickboks hoofdbescherming

Bekijk meer afbeeldingen

Het heeft nogal wat opvulling die veel slagen van krachtige vechtmachines kan absorberen.

Het is ook geweldig om geen zicht te belemmeren, wat van vitaal belang is in elke sparring-wedstrijd.

En vergeet niet om je hoofduitrusting vaak schoon te maken, zodat het niet begint te stinken.

Handwraps

Handwraps zijn belangrijk om je polsen te beschermen tegen letsel.

Het is een goed idee om ze te allen tijde te gebruiken. Ze kunnen een beetje vervelend zijn om aan te trekken.

Als dat een probleem met je is, dan raad ik aan om deze Fightback Boxing Hand Wraps te kopen; ze zijn als kleine handschoenen die ogenblikkelijk uitglijden, dus er is geen echte “verpakking” bij betrokken.

Fight back boxing handwraps

Bekijk meer afbeeldingen

Handwraps zijn ook iets dat je vrij vaak moet wassen, anders begint het te stinken.

Scheidsrechters bij kickboxen

Chief Duty en Verantwoordelijkheid van de IKF scheidsrechter is om de veiligheid van de vechters te waarborgen.

Er zijn soms 2 scheidsrechters nodig, afhankelijk van of een pro-evenement en hoeveel wedstrijden.

De ringscheidsrechter is verantwoordelijk voor het algemene toezicht op de wedstrijd.

Hij handhaaft de IKF-regels en -voorschriften zoals vermeld in de reglementen.

Hij bevordert de veiligheid van de jagers in de ring en verzekert een eerlijk gevecht tussen de jagers.

De scheidsrechter moet voor elke aanval aan elke jager vragen wie zijn chef-trainer / trainer op de eerste rang staat.

De scheidsrechter zal de trainer verantwoordelijk houden voor het gedrag van zijn assistenten en tijdens het gevecht, waarbij hij verzekert dat hij de officiële IKF Cornerman-regels volgt.

De scheidsrechter MOET ervoor zorgen dat elke vechter hun taal begrijpt, zodat er tijdens het gevecht geen verwarring ontstaat over “Ringcommando’s”.

Drie verbale commando’s moeten worden herkend:

 1. “STOP” bij het vragen van de vechters om te stoppen met vechten.
 2. “BREAK” wanneer je de vechters opdracht geeft om te scheiden.
 3. “FIGHT” bij het vragen van de vechters om de wedstrijd voort te zetten.

Wanneer ze de opdracht krijgen om te “BREKEN”, moeten beiden minimaal 3 stappen teruggaan voordat de scheidsrechter het gevecht voortzet.

De scheidsrechter zal beide vechters voor elk gevecht naar het midden van de ring roepen voor de laatste instructies, elke vechter zal vergezeld worden door zijn chef-secondant.

Dit mag geen SPEECH zijn. Dit zou een basale herinnering aan EX moeten zijn: “Heren, gehoorzaam mijn bevelen te allen tijde en laten we een eerlijk gevecht voeren.”

De bout starten

Onmiddellijk voordat het gevecht begint, zullen de jagers buigen voor de scheidsrechter, gevolgd door de jagers die buigen voor elkaar.

Eenmaal gedaan, zal de scheidsrechter de jagers opdracht geven om “STRIJD POSITIES” en signaal de tijdwaarnemer om het gevecht te beginnen.

De tijdwaarnemer zal aanbellen en de wedstrijd zal beginnen.

Volledige contactregels bout

In een VOLLEDIGE CONTACTREGELS heeft de scheidsrechter de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat elke vechter het gevraagde aantal schoppen per ronde behaalt.

Als dat niet het geval is, moet de scheidsrechter een dergelijke vechter waarschuwen en uiteindelijk de bevoegdheid hebben om een ​​punt af te trekken als hij niet voldoet aan de gevraagde minimale schoptelling.

In een MUAY THAI RULES Bout

De scheidsrechter waarschuwt een vechter die voortdurend van zijn tegenstander rent om dit niet te doen. Als hij dit blijft doen, krijgt hij een aftrek van 1 punt voor INTENTIONAL EVASION OF CONTACT.

LEG SWEEPS, CUT KICKS, SLIPS OF FALLS

 • A-voet te voet, naar binnen en buiten de voorste voet van de tegenstander zijn toegestaan.
 • Geen zwaaibeweging.
 • Geen bewegingen boven het voetpad.
 • Geen vegen van het ondersteunende been tenzij in een Muay Thai-aanval.
 • Alle bewegingen / schoppen naar de benen die ervoor zorgen dat een jager van het verlies van de grond valt, uitglijden, ZULLEN NIET als een knock-down worden geteld.
 • Als de FALL ITSELF blessures veroorzaakt, begint de scheidsrechter met tellen op de neergestorte jager. Als de jager niet bij de telling van 10 staat, is het gevecht voorbij en verliest de jager.
 • Als de schop tegen de benen de jager lastigvalt en hij / zij wordt gedwongen om naar 1 knie of naar de ringbodem te vallen vanwege het LETSEL op hun benen, begint de scheidsrechter met tellen.
 • Nogmaals, als de jager er niet in slaagt om te staan ​​nadat de telling van 10 “OF” de pijn één keer omhoog hapert, zal de scheidsrechter het gevecht stoppen en die jager zal door KO de verliezer worden verklaard.

STAANDE 8 TELLEN

Tijdens een flurry zal de scheidsrechter niet ingrijpen om de actie te stoppen wanneer de vechters nog “sterk” staan.

Als een vechter hulpeloos lijkt en verschillende slagen krijgt op het hoofd of lichaam, maar blijft staan, niet beweegt en niet in staat is om zichzelf te verdedigen, zal de scheidsrechter ingrijpen en de vechter een staande 8 tellen geven.

Op dit moment moet de scheidsrechter over de jager kijken en als de scheidsrechter het nodig acht, kan hij / zij het gevecht op dit moment stopzetten.

Als een jager niet “sterk” staat en zijn / haar ogen niet helder zijn, kan de scheidsrechter ervoor kiezen om een ​​gevecht te stoppen voorafgaand aan een staande 8-telling als de jager beat wordt en niet in staat is om zijn / haar handen tot kinhoogte op te houden en bescherm hem nog steeds zelf.

Op ELK moment kan de scheidsrechter de huisarts van de eerste rang vragen om naar de ring te komen en een echte medische beslissing te nemen of een vechter moet doorgaan of niet.

KNOCKDOWNS & KNOCKOUTS

Als een vechter 3 keer in 1 ronde wordt neergehaald, is het gevecht voorbij.

Vegen tellen ook niet mee als een KNOCKDOWN en een beenschop voor een enkel steunbeen.

Als een vechter op de ringbodem wordt geslagen of op de grond valt, moet hij op eigen kracht opstaan.

Vechters kunnen alleen worden gered door de bel in de laatste ronde.
Als een jager wordt neergehaald, moet de scheidsrechter de andere jager opdracht geven zich terug te trekken naar de verste neutrale hoek – WIT.

Clinchen

De scheidsrechter moet wachten tot een telling van 3 voordat een clinch wordt onderbroken bij alle Full Contact & International Rule Bouts. Laat de vechters vechten.

Bij Muay Thai periodes, duurt de clinch niet langer dan 5 seconden en soms niet meer dan 3 seconden. Dit wordt bepaald in matchmaking.

De scheidsrechter neemt contact op met de promotor en / of IKF-vertegenwoordiger van de overeengekomen clinch-tijd en verifieert dit vervolgens aan beide vechters en hun trainers voor het begin van de wedstrijd.

CORNERMAN REGELS

De scheidsrechter geeft ALLEEN een maximum van -2 waarschuwingen aan een cornerman of een tweede die op de ringbodem leunt, de ringtouwen aanraakt, klapt of de ring raakt, roept of coach zijn / haar jager of roept naar een official tijdens de vechtronde.

Als na -2- waarschuwingen, genoemde cornerman of seconden dit blijven doen, zowel amateurs als pro’s, kan de jager die de hoek niet volgt de regels en voorschriften van een cornerman volgen een punt verliezen of kan zijn / haar hoek / trainer een boete krijgen, geschorst of gediskwalificeerd door de wedstrijd door de IKF-vertegenwoordiger op de eerste rang.

Indien gediskwalificeerd, verliest de jager door TKO.

De enige persoon anders dan de scheidsrechter en de jagers die het ringdoek in het midden van een ronde mogen aanraken, is de tijdwaarnemer die het ringdoek “3” keer klap wanneer 10 seconden overblijft in elke ronde.

VECHTERS BESCHERMEN VANAF BUITENAFZETTING

Als een toeschouwer een voorwerp uit de menigte in de ring gooit, wordt TIJD door de scheidsrechter gebeld en zal evenementbeveiliging de toeschouwer uit de arenaruimte escorteren.

De toeschouwer zal worden onderworpen aan arrestatie en boetes.

Als een seconde of hoek iets in de ring gooit, zal dit worden opgevat als een verzoek om het gevecht te stoppen en deze hoek zal verliezen door technische knock-out.

FOULING-STOPT DE STRIJD

De scheidsrechter dient het volgende te beheren voor fouten:
1e keer waarschuwing voor de jager.
2e keer, aftrek van 1 punt.
3e keer, diskwalificatie.
(*) Als de overtreding ernstig is, kan de scheidsrechter & of de IKF-vertegenwoordiger de wedstrijd op ELK moment stoppen.

NIET OPZETBAAR

Als de scheidsrechter vaststelt dat de vechter tijd nodig heeft om te herstellen, kan hij het gevecht en de tijd stoppen en de gewonde deelnemer de tijd geven om te herstellen.

Aan het einde van die tijd zullen de scheidsrechter en de eerste rangarts bepalen of de jager door kan gaan. Als dat zo is, begint de ronde op de stoptijd.

Als dit niet het geval is, verzamelt de scheidsrechter alle 3 scorekaarten voor rechters en wordt de winnaar bepaald door wie op het moment van de fout op de 3 scorekaarten stond.

Als de vechters gelijk waren, wordt een TECHNISCHE TREK toegekend. Als de fout in de eerste ronde optreedt, wordt aan elke jager GEEN WEDSTRIJD toegekend.

Als de scheidsrechter vaststelt dat de deelnemer tijd nodig heeft om te herstellen, kan hij het gevecht en de tijd stoppen en de gewonde jager de tijd geven om te herstellen.

Aan het einde van die tijd zullen de scheidsrechter en de eerste rangarts bepalen of de jager door kan gaan. Als dat zo is, begint de ronde op de stoptijd.

Als dit niet het geval is, verzamelt de scheidsrechter alle 3 scorekaarten voor rechters en wordt de winnaar bepaald door wie op het moment van de fout op de 3 scorekaarten stond.

Voor het begin van het gevecht moet de scheidsrechter bepalen of hij / zij:

 • Bied een waarschuwing aan de Fouling Fighter aan.
 • Neem een ​​aftrek van 1 punt van de vechter die de overtreding begaat.
 • Diskwalificeer de Fouling Fighter.
 • Als de vervuilde jager niet verder kan gaan.
 • Als de vervuilde jager niet verder kan gaan na de OPGELETTE FOUL, ongeacht de scorekaarten, wint de vervuilde jager automatisch door diskwalificatie.
 • Mocht het nodig zijn om de wedstrijd te stoppen of een jager te straffen, dan zal de scheidsrechter de reden onmiddellijk doorgeven aan de IKF Event vertegenwoordiger na het doen van de aankondiging.

Wanneer een jager wordt neergehaald of opzettelijk naar beneden valt zonder te staan, zal de scheidsrechter de andere jager opdracht geven zich terug te trekken naar de verste neutrale hoek van de ring van de neergestorte jager.

De telling van de neergestorte jager door de tijdopnemer aan de ringside moet beginnen zodra de gevallen jager de ringbodem raakt.

Als de scheidsrechter bezig was met het instrueren van de andere jager om zich terug te trekken naar de verste neutrale hoek, zal de scheidsrechter bij zijn terugkeer naar de neergestorte jager de werkelijke telling van de tijdbasis van de eerste rang oppikken, die de telling duidelijk en zichtbaar maakt door te tellen met zijn vingers voorbij zijn hoofd zodat de scheidsrechter het tellen duidelijk kan kiezen.

Vanaf dat punt zal de scheidsrechter de telling over de neergestorte jager voortzetten, waarbij de scheidsrechter met zijn arm het aantal tellen toont met 1 hand tot maximaal 5 en op dezelfde hand blijft tot 5 vingers om een ​​telling van 10 te signaleren.

Aan het einde van elke neerwaartse beweging is de telling van elk getal.

Als de jager tijdens de telling staat, gaat de scheidsrechter door met tellen. Als de staande jager de neutrale hoek verlaat, stopt de scheidsrechter de telling en instrueert de staande jager nogmaals naar de neutrale hoek en start de telling opnieuw vanaf het moment van onderbreking wanneer de staande jager voldoet.

Als de jager op het doek niet vóór de telling van 10 staat, zal de staande jager de winnaar worden bepaald door knock-out.

Als de scheidsrechter voelt dat de jager kan doorgaan, veegt de scheidsrechter het einde van de handschoenen van de jager af op het shirt van de scheidsrechter voordat hij verder gaat met vechten.

Procedure als een vechter uit de ring valt

Als een vechter door de ringtouwen en uit de ring valt, moet de scheidsrechter zijn tegenstander laten staan ​​in een tegenovergestelde neutrale hoek en als de bokser buiten de touwen blijft, begint de scheidsrechter met tellen tot 10.

De jager die buiten de touwen is gevallen, heeft maximaal 30 seconden om terug te keren naar de ring.

Als de jager terugkeert naar de ring voordat de telling eindigt, zal hij / zij niet gestraft worden voor een “Standing 8 count” TENZIJ het een strike van zijn / haar tegenstander was die hem / haar door de touwen en uit de ring stuurde.

Als iemand verhindert dat de gevallen jager terugkeert naar de ring, waarschuwt de scheidsrechter die persoon of stopt hij het gevecht als hij doorgaat met zijn actie.

Als deze persoon wordt geassocieerd met zijn / haar tegenstander, wint de gevallen jager door diskwalificatie.

Als beide boksers uit de ring vallen, begint de scheidsrechter te tellen.

Als een bokser probeert te voorkomen dat zijn / haar tegenstander terugkeert naar de ring voordat de telling eindigt, wordt hij / zij gewaarschuwd of gediskwalificeerd.

Als beide boksers uit de ring vallen, begint de scheidsrechter te tellen en wordt de jager die terugkeert naar de ring voordat de telling eindigt, beschouwd als de winnaar.

Als beide binnen de toegestane 30 seconden terugkeren, kan het gevecht doorgaan.

Als geen van beide boksers kan, zal het resultaat als gelijkspel worden beschouwd.

OFFICIEEL SIGNAAL VAN DE SCHEIDSRECHTER VOOR EINDE VAN HET EVENEMENT

Als de scheidsrechter bepaalt dat het gevecht voorbij is door een knock-down, knock-out, TKO, fout enz.

Geeft de scheidsrechter dit aan door beide handen te overschrijden BOVEN zijn / haar hoofd en / of over zijn gezicht als hij / zij tussen de jagers stapt.

STOPPEN VAN EEN BOUT

De scheidsrechter, de eerste lijnsarts of de IKF-vertegenwoordiger op de eerste rang hebben de macht om een ​​wedstrijd te stoppen.

Scorecards

Aan het einde van elk gevecht, verzamelt de scheidsrechter de scorekaarten van elk van de drie juryleden, inspecteert deze om te verzekeren dat ze allemaal correct zijn en ondertekend door elke rechter en legt ze voor aan de IKF Event Representative of IKF Scorekeeper, afhankelijk van wat door de jury is aangewezen IKF Event-vertegenwoordiger om de scores te tellen.

Zodra een beslissing is genomen, zal de scheidsrechter beide jagers naar de middenring brengen. Na de aankondiging van de winnaar zal de scheidsrechter die vechtershand opsteken.

Voor TITLE BOUTS
Aan het einde van elke RONDE verzamelt de scheidsrechter de scorekaarten van elk van de drie juryleden, inspecteert deze om te verzekeren dat ze allemaal correct zijn en ondertekend door elke rechter en legt ze voor aan de IKF Event Representative of IKF Scorekeeper, naargelang wat door de jury is aangewezen IKF Event-vertegenwoordiger om de scores te tellen.

Alle IKF Event-officials zijn in dienst van de promotor en worden ALLEEN goedgekeurd door de IKF Event Representative.

Elke official moet alle regels en voorschriften kennen voor een IKF kickboksevenement. Om goed gekwalificeerde ambtenaren te vinden, neem contact op met de plaatselijke atletiekcommissie of werk direct met de IKF om de best gekwalificeerde ambtenaren voor elke functie te selecteren.

De IKF behoudt zich alle rechten voor om alle noodzakelijke functionarissen te weigeren of aan te stellen als de selecties van de promotor niet voldoen aan de vereiste kwalificaties van de IKF.

Elke ambtenaar wordt gevonden onder invloed van ELK drugs- of alcoholpoeder onmiddellijk voorafgaand aan of tijdens het evenement, wordt beboet door de IKF $ 500,00 en geplaatst op een schorsing bepaald door de IKF.

Elke official bij een IKF-evenement geeft toestemming aan de IKF voor drugstests voor of na een gevecht, amateur of pro en vooral als de wedstrijd een wedstrijd voor de titel is.

Als een ambtenaar wordt gevonden onder invloed van ELK drugs, wordt de ambtenaar beboet door de IKF $ 500,00 en geplaatst op een schorsing bepaald door de IKF.

ALLE officials moeten vooraf goedgekeurd en in licentie gegeven worden door de IKF “TENZIJ” andere IKF erkende functionarissen in het gebied Promotors beschikbaar zijn voor het evenement.

Lees ook: de beste beoordeelde bokshandschoenen op een rijtje

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.