Wat is een vrijstaande bokspaal?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  25 augustus 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Een staande bokszak is een stootkussen gemonteerd op een ronde basis, die is gevuld met een ballastmateriaal zoals zand, grind of water.

Het voordeel van een staande bokszak is

  • dat het veel gemakkelijker is om te verplaatsen wanneer dat nodig is
  • plus ze zijn ideaal voor kleine sportscholen, doe-het-zelf-sportscholen en voor gebruik buitenshuis
Wat is een vrijstaande bokspaal

Hoe moet je een vrij staande bokszak opstellen?

Alle staande bokszakken (beste hier beoordeeld) hebben dezelfde basiscomponenten:

  • Er is de plastic basis die op de grond staat
  • een kern met alle vulling er omheen
  • een nek- of verbindingsstuk dat de twee met elkaar verbindt

De precieze manier waarop ze worden geassembleerd verschilt per fabrikant, maar hun basiselementen zijn hetzelfde.

Je staande bokszak vullen

Hoe kun je voorkomen dat een vrijstaande bokszak beweegt bij het boksen?

Vrijstaande bokszakken bewegen wanneer ze worden geraakt en kunnen dit best veel doen, afhankelijk van een aantal factoren die vervelend kunnen zijn voor boksers.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat veel van het glijden het product mogelijk sneller kan verslijten, en dat is zonde na je dure aankoop!

Eerlijk gezegd is het beste wat je kunt doen om langer plezier uit je staande bokszak te halen het verminderen van de hoeveelheid schuiven die de paal doet.

Je staande bokspaal met zand vullen in plaats van water

In plaats van je vrijstaande zak met water te vullen, kun je dit in plaats daarvan met zand doen. Zand is zwaarder dan water in hetzelfde volume, dus als je dat doet, kun je het extra glijden verminderen.

Mocht het nog niet voldoende zijn kun je nog twee dingen doen:

  1. vul naast zand nog net wat bij met water. Zand bestaat natuurlijk uit heel veel losse korreltjes en als je die tot de nok toe vult is er altijd nog wat ruimte tussen alle korreltjes. Je kunt daar water doorheen laten sijpelen voor een nog zwaardere basis.
  2. Leg wat zandzakken rond de bokszak, die deze ofwel volledig op zijn plaats moet houden of veel beweging moet verminderen. Je kunt wat zandzakken ophalen bij je favoriete bouwmarkt en het kost misschien minder dan een paar tientjes.

Materiaal eronder plaatsen

Een van de meest praktische manieren om de beweging van de paal te minimaliseren wanneer deze wordt geraakt, is door er iets onder te plaatsen dat meer wrijving heeft dan gewoon je vloer.

De hoeveelheid beweging die de paal in eerste instantie zal hebben, hangt volledig af van waar hij op wordt geplaatst, aangezien tegels, hardhout en beton een verschillende mate van weerstand bieden.

Een extra voordeel van de geluiddempende matten zoals ik hierboven al had besproken is dat je paal minder zal schuiven, maar als je alleen op zoek bent om de wrijving te verminderen zou je ook andere ondergrond of matten kunnen gebruiken.

Je zou misschien denken dat al het beperken van dat extra glijden van de paal wanneer hij wordt geraakt gewoon niet nodig is, maar het goed stevig neerzetten ervan is zeker heel belangrijk.

Vanwege de natuurlijke verschuiving van de paal moet je hem vanuit allerlei hoeken raken om hem op één plek te houden waar goed voetenwerk voor nodig is, zodat je je training niet kunt concentreren op het juist raken van de bokspaal.

Lees ook: dit is de meest intensieve vrijstaande bokspaal training die je kunt volgen

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.