Scheidsrechters accessoires: alles voor de voetbal wedstrijd

door Joost Nusselder | Geupdate op:  20 augustus 2021

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Als scheidsrechter heb je bij voetbal verschillende accessoires nodig, sommige zijn strikt noodzakelijk en andere dingen zijn makkelijk om bij je te hebben.

Voor het aanschaffen van scheidsrechters accessoires kun je naar beneden scrollen, hier staat alles wat je nodig hebt.

scheidsrechter accessoires

Kijk voor het aanschaffen van scheidsrechterskleding op onze pagina met scheidsrechterskleding. Déze pagina gaat helemaal over de verschillende attributen die je nodig kunt hebben bij het fluiten van een wedstrijd.

Dit zijn de belangrijkste accessoires die een scheidsrechter nodig kan hebben:

Ik zal ze hieronder in meer detail behandelen. Het waarom, waar je ze kunt kopen en wat je er mee kunt doen en nog veel meer verschillende accessoires die jouw leven als scheidsrechter een stuk aangenamer kunnen maken.

Scheidsrechtersfluit

De fluit van de scheidsrechter is het belangrijkste accessoire. Tegenwoordig gebruiken bijna alle scheidsrechters fluiten zonder balletje erin zoals de Tornado of de Fox 40.

Dit komt omdat deze niet door externe factoren zoals modder, regen of kou onbruikbaar kunnen worden.

Ook produceren de fluiten zonder balletje een veel harder geluid.

De meest gebruikte fluiten behandelen we in onze aparte blogpost over fluiten. We hebben de ACME Tornado 2000. Deze fluit wordt gebruikt door de UEFA en FIFA en is met 122 Decibel `s wereld luidste fluit.

De middelste is de Fox 40 Classic en wordt ook door veel scheidsrechters gebruikt en daarnaast nog een normale fluit met balletje.

Ik heb een aparte pagina geschreven met alle informatie rondom de scheidsrechtersfluit en mijn top keuze.

Gele en rode kaarten

Geen enkele scheidsrechter vindt het leuk om kaarten te moeten geven bij voetbal, maar het is helaas vaak wel noodzakelijk.

Sommige scheidsrechters knippen de kaarten wat kleiner zodat ze handzamer zijn.

Vaak zijn de kaarten relatief groot en onhandig doordat ze daarom niet fijn in zakken passen, veel arbiters knippen daarom een rand van de kaarten af.

Sommige scheidsrechters hebben ook een mapje waarin zij de kaarten en het notitieblokje stoppen. Deze mapjes zijn veel verkrijgbaar bij sportwinkels zoals deze.

gele en rode kaarten scheidsrechter

De kaarten moeten fel zijn om zo goed duidelijk zichtbaar te zijn voor de spelers.

Ze moeten uiteraard in één keer duidelijk kunnen zien wat jouw oordeel is geweest over hun overtreding, zelfs op grote afstand.

Scoreblok

Het meenemen van een scoreblokje en pen / potlood is erg belangrijk voor het opschrijven van doelpunten, kaarten en wissels. Dit is een van de spullen die je continu bij je hebt.

Officiële KNVB scoreblokjes van scheidsrechters zijn bij lokale vestigingen van de KNVB te bestellen.

Hierin staan tevens alle codes voor waarschuwingen en rode kaarten zodat deze makkelijk te noteren zijn. Kijk ook eens op deze pagina voor alternatieve scorekaartjes door collega-scheidsrechter ontwikkelt!

Zo kun je precies noteren in welk deel van de speelhelften doelpunten en/ of kaarten zijn toegekend zodat er nooit meer verwarring kan ontstaan.

Alternatieve notitiekaarten

Als scheidsrechter is pen en papier tijdens de wedstrijd eigenlijk onmisbaar. De meeste scheidsrechters gebruiken het standaard scoreblok die de KNVB zelf gebruikt en beschikbaar heeft voor scheidsrechters.

Echter vinden veel scheidsrechters dit standaard scoreblok helemaal niet zo handig om te gebruiken omdat het erg klein is en omdat je lang niet alle informatie er goed op kwijt kan.

Het noteren van alle wissels en kaarten vergt vaak meer dan één papiertje uit dit blok.

Om dit te verhelpen hebben verschillende scheidsrechters een eigen scorekaartje ontwikkelt waar wel al deze informatie op kon en die alles ook nog overzichtelijk houdt.

Op het internet en via een aantal andere scheidsrechters heb ik deze alternatieve scorekaartjes kunnen bemachtigen en persoonlijk vind ik ze erg mooi!

Herkent u dit probleem ook en wilt u ook gebruik maken van een andere scorekaart neem dan eens een kijkje in de volgende documenten (pdf bestanden).

Vergeet niet deze pagina te delen met collega-scheidsrechters zodat ook zij gebruik kunnen maken van deze handige  kaartjes mochten zij dit willen!

Alternatieve scorekaarten:

Notitiekaarten

Met deze handige kaarten kun je ook de scores en het uitdelen van kaarten bijhouden om het spelverloop goed bij te kunnen houden.

Dit zijn de attributen die je in ieder geval moet hebben, welke spullen je verder ook nog wilt aanschaffen om het jouw leven gemakkelijker te maken.

De notitiekaarten passen weer handig in je notitieblok zodat je alles bij de hand hebt in het heetst van de strijd. Ik heb zelf deze handige insteekmap hier gekocht mocht je er ook in geïnteresseerd zijn.

Je kunt op de notitiekaarten niet alleen het spelverloop registreren, maar alles rondom de wedstrijd. Zo noteer je bijvoorbeeld:

 • welk team welk kleur shirt draagt
 • welk team de aftrap heeft genomen
 • wie uit speelt en wie thuis
 • in welke minuut er een doelpunt is gemaakt, per helft
 • welke wissels er al hebben plaatsgevonden, inclusief hun rugnummers

Probeer het maar eens allemaal uit je hoofd te onthouden. Geheid vergeet je wel eens wie ook alweer de eerste aftrap had, of welke speler er in de eerste helft al uit was gewisseld en nu niet meer terug mag komen.

Scheidsrechter Etui

De handige etui is waar bovenstaande uitrusting in terug komt. Een handig mapje om alles bijelkaar te houden.

Onmisbaar om te zorgen dat je niets vergeet mee te nemen en je alles binnen handbereik hebt. Je hebt er officiële van de KNVB.

Het is een stevig etui wat zowel met klittenband aan de voorzijde, als met een rits aan de achterzijde vastzit. Elke accessoire heeft zijn eigen insteekvakje om er direct bij te kunnen.

Ook aan de binnenkant zit nog een drukknop voor een extra vakje met wat losse artikelen zodat ze er niet uitvallen.

Deze etui biedt genoeg ruimte voor alle losse spullen die je bij je moet dragen. Zo kun je er je notitiekaarten in kwijt, maar heb je ook nog plek voor je pen of potlood en je kaarten (die je hopelijk niet nodig zult hebben!)

Wisselbord

Denk je dat je gelijk een elektronisch wisselbord moet kopen? Nee, gelukkig niet. Er zijn handige manieren om toch de cijfers van de wisselspelers te kunnen te tonen, zonder dat je daar een grote investering voor hoeft te doen.

Met een wisselbord kun je aangeven dat een speler gewisseld gaat worden. Bij een wissel komt er altijd een speler in het veld, in de plaats van een ander die op dat moment speelt.

Om die reden zijn er twee kleuren om beide aan te kunnen geven. Doorgaans wordt:

 • het rugnummer van de speler die eruit gaat met rood aangegeven
 • het rugnummer van de speler die erin komt met geel aangegeven

Het mooie van een wisselbord is dat je het, naast het aangeven van de wisselspelers, ook kunt gebruiken om aan te geven hoeveel extra tijd er nog gespeeld gaat worden voor de rust, of aan het einde van de tweede helft.

Er zijn twee varianten te krijgen:

 1. een handmatig wisselbord
 2. een elektronisch bord

Handmatig wisselbord

Het handmatige bord maakt gebruik van kunststof vakjes die je elk kunt omkeren. Net als bij een digitale klok maak je van deze vakjes een cijfer door sommige “in te kleuren” en andere niet.

Zo kun je alle cijfers van 0 tot en met 99 samenstellen en dus elke rugnummer combinatie maken. Een handmatig wisselbord is een stuk voordeliger dan een elektronische en daarmee uitermate geschikt voor amateurwedstrijden.

Je hebt varianten waar je één rugnummer tegelijk om kunt weergeven. Ik adviseer eigenlijk altijd om er dan eentje te kopen waar je zowel het nummer van de inkomende spelers áls van de uitgaande speler op kunt tonen.

Dit scheelt een hoop extra verwisselen van de getallen en komt een stuk professioneler over. Een goede reflectie op jullie voetbalclub.

Elektronisch wisselbord

Bij hogere klasse wedstrijden in professioneel voetbal wordt er vaak gebruik gemaakt van een elektronisch wisselbord.

Door te kiezen voor deze variant ben je een stuk sneller met het samenstellen van de getallen omdat je ze in kunt geven.

Tuurlijk word je naarmate je het kunststof bord meer gebruikt handiger in het omdraaien van de juiste vakjes, het is nog steeds een uitstekende keuze.

Maar in de topsport gaat het allemaal wat sneller, en je kunt op het cruciale moment niet wachten tot alles op zijn plaats zit om een wissel tussen twee spelers uit te voeren.

Een voordeel van de elektronische borden zijn hun felle LED lampjes. Deze geven zicht op het bord tot wel 100 meter.

Dit is ver genoeg voor zowel spelers, coaches en natuurlijk scheidsrechters, als het publiek.

Een ander voordeel van deze professionele borden is de mogelijkheid om advertenties te laten zien aan de onderkant, en ook vaak achterkant, van het bord.

Deze plekken zou je kunnen verkopen aan lokale of landelijke sponsoren die hun bedrijf willen verbinden aan het voetbal. Een professionele uitstraling voor zowel club als sponsor!

Het is een behoorlijke investering voor een scheids, maar wellicht meer een uitgave voor de vereniging zelf die het kan zien als een investering in de uitstraling van de club.

Ze gaan wel erg lang mee en hebben twee jaar garantie op alle onderdelen wat het mogelijk maakt de investering gedurende langere tijd af te schrijven.

Scheidsrechter spray

scheidsrechter spray - de ultieme accessoire
(bekijk meer afbeeldingen)

Een tijdlang was het waar iedereen het over had. Wat zijn ineens die bussen spuitschuim die scheidsrechters bij zich dragen? Dat heb ik nog nooit gezien!

Inmiddels weet iedereen waar het voor dient:

Scheidsrechters spray wordt gebruikt om een locatie op het veld te markeren, meestal voor het nemen van een vrije schop en komt uit een spuitbus die de scheidsrechter bij zich draagt.

Scheidsrechter spray

Het is een schuimachtige substantie die na enkele minuten weer verdwijnt zonder een spoor achter te laten.

Het wordt gebruikt om zowel af te tekenen vanaf welke plek de vrije schop genomen moet worden, als om aan te geven totaan waar de muur zich op mag stellen. Zo is gelijk (en blijvend) zichtbaar of de spelers zich aan de instructies houden.

Binnen een paar minuten is het spul weer weg zodat het niet in de weg ligt bij het spelen, of bij andere vrije schoppen. Dat zou alleen maar verwarrend zijn. Het wordt daarom ook wel vanishing spray genoemd.

Gemakkelijk bezorgd en ik houd altijd een voorraadje in huis om er eentje mee te kunnen nemen in mijn sporttas.

Zo gebruik je de scheidsrechtersspray:

Een amateurvoetballer (Pablo Silva) vond het uit in Argentinië nadat hij bij een wedstrijd een keer werd benadeeld door een muur van spelers die stiekem dichterbij was gaan staan.

Hij miste daardoor zijn belangrijke directe vrije schop. Althans, zo ervaarde hij het destijds.

Door zijn journalisten status in het land kon hij zijn uitvinding ook nog eens onder de aandacht krijgen bij de juiste mensen en zo werd het goedje al snel gebruikt bij grotere wedstrijden.

De vanishing spray bestaat uit:

 • water
 • buthaan
 • oppervlakte actieve stof

De oppervlakte actieve stof zorgt ervoor dat het bij vrijlating van de druk als een schuim naar buiten komt, net als bij scheerschuim eigenlijk.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Tossmunt

KNVB tossmunt accessoire
(bekijk meer afbeeldingen)

Om de wedstrijd te beginnen wordt er altijd getosst. Hiervoor kan elke willekeurige munt met 2 verschillende zijden voor worden gebruikt.

De KNVB heeft tijdelijk zwart-witte tossmunten beschikbaar gehad maar deze zijn niet meer voorradig. Wel zijn er bij veel verschillende webshops / winkels nog tossmunten te koop, zoals hier bij voetbalshop.nl

Het is in ieder geval belangrijk dat beide spelers duidelijk kunnen zien wat het is geworden. Een normale munt volstaat dan eigenlijk niet, die zul je toch van dichterbij moeten bekijken.

De KNVB munt is van metaal met officiële KNVB uitingen erop. Het is duidelijk te zien wat de toss is geworden doordat de ene kant oranje is en de andere kant zwart.

Scheidsrechtershorloge

Nu komen we wat meer in de techniek. Het eerste is een scheidsrechters horloge. Hierna volgt ook nog informatie over het eventueel gebruiken van een headset.

Natuurlijk moet je de tijd in de gaten houden dus een horloge is nodig. Aan te raden is wel om een digitaal horloge te gebruiken of een stopwatch.

Op deze manier kun je gewoon per helft de stopwatch naar 45:00 laten oplopen en de tijd stil zetten op het moment dat er lang oponthoud is door bijvoorbeeld blessures.

Er bestaan specifieke scheidsrechtershorloges (zie shop beneden) zoals de Spintso.

Lees alles over scheidsrechtershorloges in het aparte artikel wat ik erover heb geschreven. Zoals waar je op moet letten en welke de beste koop is.

Scheidsrechters stopwatch

Stanno Stopwatch accessoire
(bekijk meer afbeeldingen)

Voor als je misschien nog niet een heel horloge aan wilt schaffen met alle features van dien, is er ook nog de keuze om een stopwatch te nemen.

Met een koord kun je hem handig omhangen en gebruiken wanneer je hem nodig hebt. Een laagdrempelige manier om de tijd bij te houden en ook nog eens een erg voordelige.

Hét merk om voor te gaan is hier Stanno en je kunt hierbij kiezen voor twee modellen, de:

 1. Stanno professional stopwatch (op dit moment €27,50)
 2. Stanno stopwatch (op dit moment €16,99)

Voor amateurwedstrijden een hele handige optie dus.

Scheidsrechter Headset

Een headset kan erg handig zijn voor scheidsrechters, assistenten en grensrechter om continu met elkaar te communiceren. Lees er meer over op onze pagina over scheidsrechter headsets.

Piepvlaggen

Piepvlaggen voor scheidsrechter en grensrechters

(bekijk meer afbeeldingen)

Piepvlaggen kunnen ook een behoorlijke investering zijn en wordt meestal gedaan door de vereniging. Je kunt ze eventueel ook huren en wanneer je er slechts af en toe gebruikt van maakt kan dit de meest voordelige keuze zijn.

Piepvlaggen worden ook wel “referee paging systems” genoemd, een Engelse term ervoor. Een synoniem is ook gewoon “elektronische grensrechtersvlaggen”.

Ik heb ze zelf niet, hoewel het wel handig is. Ik heb zelf gewoon normale gekocht, volgens mij heb je die voor onder de 20,- euro.

Een onderdeel van de meer professionele uitstraling en spelbegeleiding van grote wedstrijden zijn de elektronische hulpmiddelen die de arbiters tot hun beschikking hebben.

Een van die hulp spullen zijn de piepvlaggen. De iets grotere clubs hebben deze af en toe beschikbaar om zo hun arbiters alle mogelijkheden te bieden zichzelf verder te ontwikkelen, ook in het gebruik van de nieuwe technieken die ze tegenwoordig tot hun beschikking hebben.

Hoe werken de piepvlaggen?

De set bestaat uit:

 • twee vlaggen
 • twee elektronische handvatten voor de grensrechters
 • een ontvanger voor de scheidsrechter

Doordat de vlaggen in verbinding staan met de ontvanger kunnen de grensrechters gemakkelijker communiceren met de scheids over belangrijke spelelementen.

Je wilt beslissingen zo snel mogelijk kunnen nemen, en de heldere communicatie die dit systeem biedt geeft daar de nodige ondersteuning in.

De ontvanger kan de scheids aan zijn pols bevestigen en is erg licht. Het is een armband die een trilsignaal en toon afgeeft die de grensrechter met zijn handvat doorstuurt.

De armband kan in volume aangepast worden zodat je deze prima kunt horen, terwijl je tegelijkertijd geen andere spelers hoeft te storen.

KNVB Scheidsrechtersbadge

Indien je een KNVB scheidsrechterscursus hebt gedaan krijg je een badge van de KNVB. Dit laat zien dat je een gediplomeerd scheidsrechter bent en kun je bevestigen op jouw shirt.

Wil je een nieuwe badge of een 2e badge voor een andere shirt dan kunt u deze bij de KNVB bijbestellen voor €2,40 per stuk plus €0,50 portokosten.

Scheidsrechtertas

Om al je nieuwe uitrusting mee te nemen heb je uiteraard ook een stevige tas nodig. Eentje die statig is en laat zien dat jij de verenging binnen komt lopen met de touwtjes stevig in handen.

Omdat ik zelf best veel fluit en veel onderweg ben heb ik onlangs een trolley gekocht. Wel een sporttas maar ook met wieltjes eronder.

Scheelt toch een hele hoop gedoe hoor. Dit is de Reece die ik heb gekocht, niet de duurste maar wel een hele stevige tas die je gemakkelijk mee kunt nemen.

Scheidsrechters wristband (polsband)

Een polsband is erg handig voor een scheidsrechter om te hebben. Velen gebruiken het voor zweet of in ieder geval voor aestetische waarde, om niet maar om één pols een band te hebben met horloge maar om beide.

Er is echter ook een polsband met koord waarbij je gemakkelijk je fluitje kunt bevestigen om deze niet te kunnen verliezen.

Je hebt hem toch altijd bij de hand nodig, dus de meest logische plek om hem dichtbij te houden is bij je hand en pols.

De laatste keer was hij in de aanbieding voor nog geen €5,- (check de laatste prijs hier)

Lees ook ons artikel voor een goede bal voor je club of het kopen van het juiste voetbaldoel

Aanschaffen van scheidsrechters accessoires

Hier nog een overzicht van de verschillende artikelen die een scheids nodig kan hebben:
 
Alles wat je nodig hebt als scheidsrechter. Badge, pen, polsbandje met fluit(en), notitieblokjes, horloge, tossmunt, en boekje met kaarten.

Last van je spieren na een wedstrijd? Bekijk ook ons artikel voor de beste foam rollers

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.