Beste voetbal: beoordeling van de beste ballen voor veld- of zaal

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Voetbal is een van de meest vooruitstrevende sporten die er is, in de manier waarop het integratie bevordert. Iedereen verdient de mogelijkheid om het veld op te gaan om deze geweldige game te spelen.

Dit zijn de beste voetballen die kunnen helpen dromen in realiteit te veranderen.

Beste voetbal of zaalvoetbal kopen

Lees ook onze tips over het aanschaffen van het juiste voetbaldoeltje

De beste beoordeelde ballen die je op het moment kunt vinden, in verschillende prijsklassen:

 

Afbeeldingen Voetbal
Adidas glider championship voetbal(bekijk meer afbeeldingen) Beste trainingsbal voor buiten: adidas MLS Glider Soccer Ball
Wilson voetbal

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste goedkope buitenbal: Wilson Traditional Soccer Ball
Erima Senzor Match Evo voetbal

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste wedstrijdbal voor buiten: Erima Senzor Match Evo
Adidas Starlancer V voetbal

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste voetbal onder 25 euro: adidas Starlancer
Jako performance wedstrijdbal

(bekijk meer afbeeldingen)

Budget wedstrijdbal: Jako Performance
Mikasa zaalvoetbal

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste zaalvoetbal: Mikasa
Adidas Capitano voetbal

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste buiten voetbal onder de 40 euro: adidas Conext Capitano
Nike pitch voetbal bal

(bekijk meer kleuren)

Meest opvallende kleuren: Nike Pitch EPL
Beste goedkope zaalvoetbal: Derbystar indoor

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste goedkope zaalvoetbal: Derbystar indoor

Onze beoordelingen over de beste voetbalballen

Beste trainingsbal voor buiten: adidas MLS Glider Soccer Ball

Adidas MLS Glider trainings voetbal

(bekijk meer afbeeldingen)

In de loop van de tijd hebben veel voetballen de neiging om uit de ronde te gaan, vooral als ze goed worden gebruikt.

De bal is ontworpen om zijn vorm te behouden zonder lucht te verliezen dankzij de stevigheid en consistentie van de butylblaas.

Bij regelmatig gebruik vonden we dat de luchtdruk consistent genoeg was dat we geen lucht meer aan de bal hoefden toe te voegen.

Als je in georganiseerd voetbal speelt, dan is consistentie van de oefenbal naar de wedstrijdbal erg belangrijk voor de ontwikkeling van vaardigheden.

De machinaal gestikte panelen bieden die ervaring voor de meeste spelers, ook al heeft de bal het standaard paneelontwerp.

Bekijk hem hier bij Bol.com

Beste goedkope buitenbal: Wilson Traditional Soccer Ball

Wilson voetbal

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze voetbal biedt het traditionele uiterlijk en ontwerp van de vijfhoekpanelen in afwisselend zwart en wit, waardoor spelers de voetplaatsing kunnen leren voor een goede bocht.

Er is genoeg gewicht om de bal nauwkeurig te laten kruisen en door te laten gaan, terwijl er genoeg rebound is voor dribbelen en schieten.

Als je je spel serieus neemt en je thuis wilt verbeteren, is dit een van de beste en meest betaalbare opties die je in overweging wilt nemen.

Meerdere maten zijn beschikbaar met dit traditionele ontwerp.

Bekijk hier de aanbieding op Amazon

Beste voetbal onder 25 euro: Adidas Starlancer

Adidas Starlancer V voetbal

(bekijk meer afbeeldingen)

Of het nu een maat 3, 4 of 5 was, we ontdekten dat de Adidas Starlancer presteerde zoals het hoort. Hierdoor kunnen beginnende spelers op elke leeftijd een gevoel krijgen voor hoe het is om de bal aan hun voeten te hebben.

Er zijn ook twee kleurenopties die bij de Starlancer worden geleverd en die elk presteren zoals het hoort. Voor normaal passeren, kruisen en schieten boren, vonden we deze voetbal bal trouw te vormen.

De machinale stiksels zijn sterk en bieden een vrij langdurige prestatie.

Hier in de aanbieding bij bol.com

Beste zaalvoetbal: Mikasa

Mikasa zaalvoetbal

(bekijk meer afbeeldingen)

Dit is mijn eerste aanbeveling voor iedereen die op zoek is naar een indoor bal. Mikasa Indoor is een voetbal die specifiek is gebouwd voor binnen.

Het is een met de hand genaaide bal met zachte buitenlaag waardoor hij uitstekend in de voeten voelt. Deze bal wordt alleen in maat 5 geleverd. Bovendien wordt deze geleverd met 1 jaar garantie.

Als je aan het headers werkt, zal je voorhoofd niet het gevoel hebben dat het herhaaldelijk wordt geraakt met een vleesvermalser dankzij het ontwerp van deze bal.

Die zachte aanraking vertaalt zich ook in een redelijk authentieke beweging bij het werken aan kruisen of schoten, en specifiek gemaakt voor zaalvoetbal.

Er is een redelijke bocht waardoor spelers een leidende bal rond een verdedigingslinie kunnen wikkelen, een schot rond een muur kunnen omcirkelen of aan nauwkeurig passen kunnen werken.

Controle vaardigheden op de borst of knie voelen ook bijna in de buurt van authentiek. Het is de best beoordeelde indoor voetbal op Bol.com voor zaalvoetbal.

Bekijk hem hier bij Bol.com

Beste buiten voetbal onder de 40 euro: adidas Conext Capitano

Adidas Capitano voetbal

(bekijk meer afbeeldingen)

We vonden dat het gevoel van deze bal een beetje harder was dan andere voetballen op deze prijs.

Dit heeft geen invloed op de prestaties van de bal, omdat de bewegingen accuraat en authentiek waren bij het slaan.

Het gewicht heeft de neiging om de voet en enkel na verloop van tijd te beïnvloeden, wat een beetje pijn veroorzaakt na continu spelen.

Het beschikt ook over een machinaal gestikte constructie die wordt vergezeld door een intern nylon gewikkeld karkas, zodat de bal een verbeterde duurzaamheid heeft ten opzichte van andere voetballen op deze prijs.

Klik hier door naar bol.com voor de meest recente prijs

Meest opvallende kleuren: Nike Pitch

Nike pitch voetbal bal

(bekijk meer kleuren)

Dit was een van de weinige voetballen die op onze weg kwamen en niet uit de doos kwamen. Hoe goed de bal is opgeblazen, hangt af van de levensvatbaarheid op lange termijn van de butylblaas in deze bal.

Als de lucht correct is opgeblazen met de juiste naald, kan de lucht weken, of zelfs maanden, tegelijkertijd worden vastgehouden.

In vergelijking met latexblazen, die gemiddeld ongeveer eenmaal per week moeten worden opgeblazen, biedt deze Nike-voetbal een minimale onderhoudservaring.

Als oefen- en speelbal biedt de Nike Pitch Premier League Soccer Ball spelers een aantal opties die hen kunnen helpen hun vaardigheden te verbeteren.

Hier is hij bij bol.com

Beste goedkope zaalvoetbal: Derbystar indoor

Beste goedkope zaalvoetbal: Derbystar indoor

(bekijk meer afbeeldingen)

Derbystar is bekend om de geweldige ballen die ze produceren. Het is een geweldige bal die speciaal is ontworpen voor indoor-activiteiten op hardhouten oppervlakken.

Het is een lichte bal die wordt geleverd met een zachte vilten buitenhoes die in wezen is gebouwd voor kinderen. Zoals altijd wordt deze bal geleverd met een garantie van één jaar, wat bewijst dat de makers overtuigd zijn van de duurzaamheid van deze bal.

Deze prijs van deze bal is een beetje hoger dan de gemiddelde indoor ballen. We hopen echter dat dit om een ​​goede reden is. Deze bal is onlangs toegevoegd aan Bol.com, wat verklaart waarom er nog geen beoordelingen zijn, maar je kunt ze hier bekijken bij Bol.com

Hoeveel moet je uitgeven aan een nieuwe bal?

Hier is goed nieuws: de beste goedkope voetballen kunnen net zo effectief zijn met de ontwikkeling van vaardigheden als de duurste voetbalballen.

Als het gaat om specifieke vaardigheden of gameplay-routines, kan de investering in een voetbal-bal van drie cijfers een speler op elk niveau helpen.

De meeste georganiseerde competities op het middelbare schoolniveau en daarboven gebruiken premium voetballen voor games, wat betekent dat een speler er baat bij heeft als ze kunnen oefenen met een soortgelijke bal.

Dus als je op zoek bent naar de beste voetbal dat aan je behoeften voldoet, kun je nu meteen de juiste bal kiezen voor jouw spel en speelstijl.

Wat zijn de verschillende soorten voetballen?

Je zult merken dat er verschillende soorten voetballen zijn die beschikbaar zijn. Elk type voetbal heeft enkele unieke functies die in een speler-voordeel kunnen worden omgezet.

Hier zijn de verschillende opties die op dit moment beschikbaar zijn.

 • Turf Balls: Deze voetbal is speciaal ontworpen om te werken op kunstmatige oppervlakken die gras nabootsen. Ze zijn duurzaam en redelijk betaalbaar, maar hebben de neiging om lager te stuiteren als ze op een natuurlijk veld worden gebruikt.
 • Trainingsballen: Deze voetballen zijn ontworpen voor een ultiem niveau van duurzaamheid. Ze kunnen op vrijwel elk veld worden gebruikt. Je kunt ze zelfs op straat of een speeltuin schoppen zonder dat ze snel slijten. Ze zijn ontworpen voor basisontwikkeling van vaardigheden en kunnen door spelers op elk niveau worden gebruikt.
 • Wedstrijd ballen: Deze voetballen kosten meer dan die voor gras of trainingsballen, maar ze hebben een superieur kwaliteitsniveau. De buitenbehuizing is van leer of een goedgekeurde kunststof en het is meestal ook waterbestendig. Alle dimensioneringseisen zoals bepaald door de wetten van het spel moeten ook worden gevolgd.
 • Premium wedstrijdballen: Dit zijn de duurste voetbalballen die je vandaag op de markt vindt. Het zijn FIFA-goedgekeurde ballen, dus ze voldoen aan alle normen die nodig zijn voor internationaal spelen. Luchtbehoud, waterbestendigheid en prestaties zijn veel beter dan bij een oefenbal. Vrijwel elke professionele competitie gebruikt een bal van deze kwaliteit voor het spelen van wedstrijden.
 • Zaalvoetbal: Een ander type voetbal dat sommige spelers nuttig vinden, is de zaalvoetbal. Ballen voor binnen zijn ontworpen om minder te stuiteren en terug vering te hebben, waardoor het mogelijk is om de bal op een strakkere baan of veld te besturen. De cover van een indoor bal is ook de sterkste van elke categorie, dus het is bestand tegen spelen op de harde oppervlakken van de zaal en botsingen met muren.

Er zijn ook miniatuurvoetbalballen en strandvoetbalballen die allemaal beschikbaar zijn als je op zoek bent naar de beste voetbalballen om aan je behoeften te voldoen, maar daar zullen we het hier niet over hebben.

Wat mensen al allemaal niet kunnen doen he, wanneer je ze een goede voetbal geeft:

Wat zijn de verschillende maten voetbal en wat betekenen ze?

Voetballen zijn er in vijf verschillende maten.

 • Maat 1. Deze kleine voetbal bal is uiterst klein en wordt gebruikt om het voetenwerk van een speler aan te scherpen. Ze worden vaak meer voor de lol verkocht of als baby-bal dan als een serieuze voetbal.
 • Maat 2. Deze maat is ongeveer de helft van een voetbalbal met regulatie-afmetingen. Het is een goede optie om in een kleine ruimte te spelen. Het is ook een aanbevolen balmaat voor kinderen in georganiseerde voetbalcompetities op U4-niveau.
 • Maat 3. Deze voetbalmaat wordt aanbevolen voor jongere kinderen. Het heeft dezelfde gewichtsverhouding ten opzichte van een jeugdvoet als regulatiebal voor een volwassen voet.
 • Maat 4. Deze voetbal is bedoeld voor kinderen op U12-niveau of lager. Het is niet helemaal de volledige grootte van een reguliere bal, maar het zal wel helpen om de vaardigheden van jongere spelers te verbeteren.
 • Maat 5. Dit is de normale maat voor een voetbal. Zowel mannen als vrouwen gebruiken deze maat voor alle georganiseerde spelen op het middelbare school-, amateur en professionele niveau.

Wat elke voetbal onderscheidt van een ander is de kwaliteit van de materialen die worden gebruikt in de constructie.

De voering, blaas, dekking en de kwaliteit van het algehele vakmanschap zullen allemaal van invloed zijn op de uiteindelijke kosten van het voetbal waar je naar kijkt.

Ballen van hogere kwaliteit worden meestal aan elkaar gehecht om een ​​superieur vormbehoud te bieden en een meer getrouwe vlucht door de lucht te bieden.

Goedkopere voetballen kunnen een bepaald niveau van onvoorspelbaarheid bieden tijdens het gebruik, maar ze hebben ook de neiging om een ​​betere algehele duurzaamheid te hebben.

Dit geldt vooral als het gaat om spelen op ruwere oppervlakken of op kunstgras.

Hoe worden de beste voetbalballen geconstrueerd?

De kwaliteit van vakmanschap en constructie die in een voetbalbal terechtkomt, heeft een directe invloed op hoe de manier waarop hij door de lucht zweeft.

Dit is waar, ongeacht hoeveel de voetbal je aan het eind van de dag heeft gekost. Goede panelen, of ze nu zijn gefuseerd of genaaid, zorgen voor een goed balgevoel.

Voor de moderne voetbal zijn er drie opties voor constructie die door elk merk worden gebruikt:

 1. Thermische hechting
 2. Hand-stiksels
 3. Machine-stiksels

Afhankelijk van de kwaliteit van het werk om het omhulsel aan elkaar te bevestigen, kan een voetbal ongelofelijk waterbestendig zijn of kan het water absorberen als een droge papieren handdoek.

Extra waterabsorptie zal de bal zwaarder maken voor de voet, de kans op een persoonlijk letsel vergroten en de materialen van de bal zelf vroegtijdig laten slijten en loslaten.

Zoek naar sterke waterbestendigheid om de best mogelijke waarde te verkrijgen van je nieuwe voetbal.

Er is geen bepaald aantal panelen dat gebruikt wordt voor de constructie van de hedendaagse voetbal.

Het meest voorkomende ontwerp omvat 32 panelen, maar ontwerpen met 18 en 26 panelen zijn ook goed genoeg om te kopen.

Sommige thermisch gebonden voetballen met moderne paneelontwerpen mogen slechts 8 panelen bevatten, net zoals de eerste voetballen die vroeger werden gemaakt.

Over het algemeen biedt het ontwerp met 32 ​​panelen een vergelijkbare vliegervaring voor de bal, ongeacht welk merk het heeft gemaakt.

Unieke ontwerpen die worden aangeboden, met name door Adidas, kunnen leiden tot wijzigingen in de vliegervaring en de algehele prestaties van de bal.

De bottom line is dit: minder panelen betekent minder naden die verzegeld moeten worden. Dit betekent dat de bal in staat is zijn vorm met grotere regelmaat te behouden en water beter te weerstaan.

Lees ook onze post over goede trainingspakken die je achteraf kunt betalen met Afterpay

Welke materialen gaan de moderne voetbal in?

Hoewel lederen voetballen vaak zijn goedgekeurd voor gebruik volgens de regels van het spel, is het ongelooflijk zeldzaam om er echt een te gebruiken.

De overgrote meerderheid van de voetballen die vandaag op de markt zijn, heeft een buitenlaag die is gemaakt van PVC of polyurethaan.

Als prijs de belangrijkste factor is bij het kopen van de beste voetbal om aan je behoeften te voldoen, dan wil je een PVC-bal.

PVC is te gebruiken voor de meeste indoor ballen en is goedkoper dan polyurethaan, dus je geeft minder uit om een ​​bal te krijgen die duurzamer is.

Polyurethaan wordt meestal gebruikt voor premium wedstrijdballen, hoewel sommige standaard wedstrijdballen op dezelfde manier kunnen worden gemaakt.

Er is een merkbaar verschil in de zachtheid van de voetbal wanneer deze is gemaakt met een polyurethaan hoes. Zoek naar een glanzende laag om de best mogelijke waterbestendigheid te krijgen met je nieuwe voetbal.

In de hoes zit de binnenzak van de bal. De meeste van de premium-ballen hebben een natuurlijke latex-blaas, die de speler een zachtere aanslag en een natuurlijke veerkracht geeft tijdens het oefenen of spelen.

Het enige probleem met een natuurlijke latexblaas is dat het de neiging heeft om snel lucht te verliezen,  dus het moet vaak worden bijgepompt.

Om het onderhoudsprobleem met luchtdruk te voorkomen, is een butylrubberen blaas een optie om te overwegen. Ze hebben een zekere onbuigzaamheid, waardoor de bal zijn vorm heel goed kan handhaven, zonder dat het nodig is om de bal opnieuw te vullen.

Hoe zorg je voor je nieuwe voetbal

Een voetbal kan lang meegaan als het op regelmatige basis op de juiste manier wordt verzorgd. Zelfs als de bal vaak wordt gebruikt voor oefenen en spelen, kun je nog steeds meerdere seizoenen halen uit een goed onderhouden bal.

Een goede verzorging van je nieuwe voetbal begint met het handhaven van een ideaal inflatieniveau. Voor de meeste voetbalballen ligt de juiste hoeveelheid inflatie tussen 9-10,5 kilo lucht.

Als je niet zeker weet wat je specifieke bal nogid heeft, moet er een aanbeveling van de fabrikant voor de bal zijn (staat meestal naast het opblaasventiel).

Als een aanbeveling niet beschikbaar is, kijk dan op de verpakking en er zou er een moeten zijn. Zo niet, volg dan voor het gemak gewoon de hierboven genoemde algemene aanbeveling.

Het is ook een goed idee om je voetbal schoon te maken nadat je hem hebt gebruikt. Hoewel het regelmatig schoonmaken van een voetbal een tijdrovende klus kan zijn, verlengt dit de levensduur van de bal.

Het gruis, vuil en puin dat de bal op elk speelveld kan oppakken, beïnvloedt de panelen en hecht na elke rotatie. Reinig hem dus grondig en laat hem drogen voor de best mogelijke resultaten.

Veranderingen in temperatuur hebben ook invloed op het oppompniveau van de voetbal.

Extreme hitte of extreme kou zullen de vorm van de blaas veranderen en dit zal de integriteit van de voetbal beïnvloeden.

Hoewel het niet lijkt alsof je een extreme temperatuur zou kunnen bereiken die dit zou kunnen doen met een voetbal, kan het gewoon laten liggen bijvoorbeeld in de kofferbak van je auto op een hete zomerdag zeker veel en veel te heet zijn.

Toch iets om op te letten.

In het jeugdvoetbal zul je ook merken dat kinderen de neiging hebben om een ​​voetbal te pakken en het als een stoel te gebruiken als je met ze over iets praat.

Probeer deze praktijk zoveel mogelijk te ontmoedigen. Het toegevoegde gewicht dat op de bal wordt geplaatst, kan zijn vorm zeer snel veranderen.

Prijs-Punten voor de beste voetballen

Als je op zoek bent naar een betaalbare voetbal bal of eentje die voor algemeen gebruik werkt, dan kun je tegenwoordig al een fatsoenlijke vinden voor ongeveer €20,-. Deze ballen zijn redelijk duurzaam, maar behouden hun vorm mogelijk niet altijd goed.

Voor spelers die hun persoonlijke vaardigheden willen ontwikkelen en willen dat een bal thuis gebruikt wordt, bevindt een goede trainingsbal zich meestal in het bereik van €30- €50.

Deze ballen gaan meerdere seizoenen mee als er voldoende onderhoud en verzorging aan wordt gegeven.

Ballen van wedstrijdkwaliteit bevinden zich meestal in het bereik van €50- €100. Dit is de beste voetbal die je kunt kopen als je competitief, georganiseerd voetbal speelt.

Middelbare school- of hogeschoolspelers profiteren enorm van het hebben van dit niveau van kwaliteit in hun bal, evenals volwassen recreatie of competitieve spelers in lokale parken en amateurcompetities.

Hoogwaardige wedstrijdballen zijn over het algemeen €100- €150, maar kunnen soms zelfs nog hoger geprijsd zijn. Deze ballen hebben meestal een glanzend oppervlak, zijn gemaakt met een polyurethaan hoes en natuurlijke latex blaas, en bieden de beste praktijk en speelervaring.

Je zult regelmatig de luchtdruk willen controleren om de integriteit van deze voetbal te behouden.

Indoor voetbal

De beste voetbal helpt je om plezier te hebben en je spel te verbeteren.

Of het nu thuis is, op een lokaal veld, of je neemt de bal mee om te oefenen, je zult merken dat dit de voordeligste opties zijn die vandaag in de branche beschikbaar zijn.

Het feit is, dat je voor indoor-voetballen een specifieke bal wilt, vanwege de manier waarop hij op de ondergrond stuitert.

De meeste mensen beschouwen alle voetbalballen als hetzelfde. Dat is een grote fout.

Het is de reden waarom mensen klagen over waarom een ​​bepaalde bal geen goede curve heeft of waarom hij geen lucht vasthoudt.

Het is cruciaal om te begrijpen dat er veel soorten voetballen zijn die anders zijn gebouwd.

Elk type is opgebouwd uit verschillende materialen, zodat elk type in een bepaalde context moet worden gebruikt.

Gebruik dezelfde bal bij allerlei activiteiten: futsal, indoor, voetbalwedstrijden en training kunnen alleen je bal beschadigen en het ergste van alles maakt je speelervaring vreselijk.

Dus, hier zal ik ook mijn favoriete lijst van zaalvoetbalballen met je delen die ik beschouw als de beste beschikbare opties die momenteel op de markt zijn.

Deze ballen hieronder zijn zorgvuldig uitgekozen na veel onderzoek en discussie met mijn vrienden. Daarom geloof ik echt in hen en ik denk dat je er geen spijt van zult hebben.

Lees ook ons artikel over de beste zaalvoetbalschoenen

Indoor Soccer Balls versus Futsal Balls

Het is een veel voorkomende fout om indoorballen met futsalballen te verwarren. De reden dat deze fout heel gewoon is, is te wijten aan een misverstand over waar een indoor voetbal voor is bedoeld.

We snappen allemaal dat een futsal bal de bal is die mensen gebruiken in wedstrijden die plaatsvinden in een kleiner bedekt veld met teams van vijf spelers elk.

Zaalvoetballen zijn echter nog steeds een beetje dubbelzinnig.

Indoor voetballen worden gebruikt in velden die niet noodzakelijkerwijs zijn gebouwd voor voetbal.

Je kunt ze bijvoorbeeld thuis, op een tennisbaan, op een basketbalveld of in je achtertuin gebruiken.

Het echte verschil tussen zaalvoetballen en futsalballen is echter technisch. Futsal ballen zijn kleiner (meestal maat 4) dan indoor ballen en ze hebben een specifieke blaas die gevuld is met schuim om de bal zwaarder te maken en minder te laten stuiteren.

Indoor ballen aan de andere kant hebben ook een minder stuiterende eigenschap dan buiten voetballen. Maar het verschil is dat ze een buitenlaag hebben die is gebouwd met materialen die vergelijkbaar zijn met die van tennisballen.

Ze zijn dus zachter dan futsal-ballen.

Zoals je kunt zien, is er een enorm verschil tussen de twee typen, waardoor de hele gebruikerservaring onvergelijkbaar is.

Dat is waarom ik een heel segment heb toegewijd om dit op te lossen.

Nu, ik denk dat je zeker weet wat voor soort voetbal je nodig hebt. Als zaalvoetballen nog steeds zijn waarnaar je op zoek bent, kijk dan hieronder naar mijn aanbevolen lijst.

Conclusie

Ik hoop dat mijn tips je op weg hebben geholpen om een goede bal te kiezen die bij je wensen past en heel veel speelplezier!

Meer binnensporten spelen? Lees ook onze post over het beste tafeltennisbatje

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.