Beste Scheidsrechtersfluit: Kooptips & tips voor het fluiten

door Joost Nusselder | Geupdate op:  13 juli 2021

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Dit is waar geen enkele scheidsrechter zonder kan, het fluitje. Hoe kun je jezelf immers laten horen zonder het doortastende signaal van dat ding aan je mond?

Ik heb er zelf twee, de scheidsrechtersfluit aan een koord en een handfluit.

Ik heb wel eens een tournooi gehad waarbij ik veel wedstrijden moest fluiten en toen vond ik het wel lekker om een handfluitje te gebruiken. Maar dat is helemaal wat je voorkeur heeft.

Beste scheidsrechtersfluit beoordeeld

Dit zijn de twee die ik heb:

Fluitje Afbeeldingen
Beste professionele scheidsrechtersfluit: Stanno Fox 40 Beste voor enkele wedstrijden: Stanno Fox 40

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste handfluit: Knijpfluit Wizzball original Beste knijpfluit Wizzball original

(bekijk meer afbeeldingen)

Hier zal ik ook nog wat meer informatie delen over het gebruik van het fluitje zodat je een goede start kunt maken als scheidsrechter.

Scheidsrechtersfluitjes voor het juiste geluid beoordeeld

Beste professionele scheidsrechtersfluit: Stanno Fox 40

Beste voor enkele wedstrijden: Stanno Fox 40

(bekijk meer afbeeldingen)

Het Fox 40 fluitje is meer dan alleen een hulpmiddel voor de wedstrijddag.

Je hoeft je geen zorgen meer te maken dat de regen die slordige oude plastic fluitjes die je al die jaren bij je had in de war schopt, want de Fox 40 heeft een belangrijk voordeel dat hij geen bal bevat, dus laat hij je niet in de steek als het nat is; een belangrijk voordeel voor de scheidsrechters die erop moeten rekenen!

Dit instrument heeft ook een duurzame ring om aan je eigen koord te bevestigen. Het koord zit er niet bij, maar misschien heb je er al eentje en voor deze prijs maakt het eigenlijk ook niet uit.

Check de laatste prijzen hier

Beste handfluit: Knijpfluit Wizzball original

Beste knijpfluit Wizzball original

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze wizzball zal bij elke wedstrijd zeker veel gebruikt worden. Knijp in de bal en laat hem los, zodat de lucht er snel uit stroomt en een scherp hoogfrequent geluid ontstaat dat over mensenmassa’s of lawaaierige machines heen hoorbaar is.

De hygiënische wizzball is ideaal voor gebruik door meerdere mensen die een fluitje nodig hebben, zodat het risico van besmetting van de ene gebruiker op de andere wordt geminimaliseerd.

Waar is het goed voor?

  • Voor gebruik door sportcoaches, scheidsrechters
  • Brengt geluid en trilling binnen handbereik (letterlijk!)
  • Kan ook goed gebruikt worden door kinderen, wat met fluitjes soms lastig is omdat ze niet hard genoeg kunnen blazen

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Tips voor het fluiten als scheidsrechter

Draag de fluit in je handen, niet in je mond

Voetbalscheidsrechters dragen hun fluitjes in hun handen, niet continu in hun mond. Naast het feit dat dit niet lekker zit een hele wedstrijd lang heeft het ook nog een tweede belangrijke reden.

Door het scheidsrechtersfluitje naar de mond te brengen om te kunnen blazen heeft een scheidsrechter een moment om een ​​fout te analyseren. Zo kan hij er tegelijk dus zeker van zijn dat er geen voordeel situatie is ontstaan en is het affluiten eerlijker voor de benadeelde partij.

Als ik een scheidsrechter zie rennen met het fluitje in zijn of haar mond, dan weet ik dat die scheidsrechter onervaren is

Gebruik hem alleen wanneer nodig

De jongen die continu wolf schreeuwde gebruikte het te veel. Toen het echt nodig was luisterde niemand meer. Met fluiten bij een voetbalwedstrijd is het ook een beetje zo.

Om het gebruik van het fluitsignaal extra te benadrukken wanneer het echt nodig is kun je het ook af en toe laten wanneer het niét echt nodig is.om het te blazen.

Wanneer de bal bijvoorbeeld zo buiten het veld wordt geschopt dat iedereen dit kan zien is fluiten wellicht wat overbodig. Of wanneer een team na een doelpunt mag aftrappen kun je ook eenvoudigweg zeggen: “Spelen”.

Zet extra kracht bij met essentiële spelmomenten

Zo zet je voor de essentiële spelmomenten en momenten waar het minder evident is voor de spelers extra kracht bij met je fluitsignaal.

Zo worden spelonderbrekingen bij overtredingen zoals buitenspel of gevaarlijk spel extra duidelijk kenbaar gemaakt. Fluit met mate.

Als de bal duidelijk het doel in is gegaan, is het niet nodig om te fluiten. Wijs dan eenvoudigweg in de richting van de middencirkel.

Je kunt dan echter wel weer blazen op die zeldzame momenten dat doelpunt minder duidelijk is.

Bijvoorbeeld wanneer de bal de paal raakt, over de doellijn gaat en dan terugkaatst. Je blaast het fluitje in deze situatie zodat het direct voor iedereen duidelijk is dat het toch een doelpunt is.

Deze video legt uit hoe je op een fluitje kunt blazen:

Goed fluiten is een kunstvorm

Goed fluiten is een kunstvorm. Ik beschouw het vaak als een dirigent die een ​​grote symfonie van spelers, coaches en assistent-scheidsrechters moet leiden met zijn fluit als dirigeerstok.

  • Je blaast het fluitje in normale spelsituaties voor veel voorkomende fouten, buitenspel en wanneer de bal nét over de zijlijn of doellijn gaat
  • Je blaast heel hard voor een slechte overtreding, voor een strafschopfout of om een ​​doelpunt te weigeren. Het hard blazen van de fluit benadrukt voor iedereen dat je precies hebt gezien wat er is gebeurd en dat je besluitvaardig gaat handelen

De intonatie is ook erg belangrijk. Mensen praten in het dagelijks leven ook met een scala aan emoties die vreugde, verdriet, enthousiasme en nog veel meer kunnen overbrengen.

En naar sprekers die een hele presentatie op dezelfde  monotone manier vertellen zou je ook niet meer aandachtig luisteren.

Dus waarom fluiten sommige scheidsen precies hetzelfde als de bal buiten de grenzen raakt of als er een strafschopfout wordt gemaakt?

Intonatie is belangrijk

Ik was scheidsrechter voor een jongeren team en blies tijdens een wedstrijd heel hard. De speler het dichtste bij me wist het gelijk “Owh….iemand krijgt een kaart!”

Hij kon het direct horen. En ook de speler die de overtreding maakte zei direct “sorry”. Hij wist al hoe laat het was.

Samengevat, scheidsrechters moeten leren om de toonhoogte van hun fluitjes te gebruiken voor een strakke spelbesturing.

De fluitsignalen die een voetbalscheidsrechter gebruikt

scheidsrechter signalen voetbal infographic

Het lot van de wedstrijd ligt in handen van de scheidsrechter, letterlijk! Of beter gezegd, de fluit. Want dit is het middel waarmee de beslissingen kenbaar worden gemaakt met signalen.

Omdat de scheidsrechter een essentieel onderdeel is van een voetbalwedstrijd, die verantwoordelijk is voor het houden van orde en het afdwingen van de regels, is het cruciaal dat de juiste signalen worden afgegeven.

Dit is een spoedcursus fluitsignalen voor scheidsrechters.

Gebruik de juiste intonatie

Een scheidsrechter die zijn fluit blaast, heeft iets gezien, meestal een fout of een onderbreking in het spel, waardoor hij het spel onmiddellijk moet stilleggen. Met de fluittoon geeft je vaak de aard van de fout aan.

Een kort, snel fluitsignaal geeft aan dat een kleinere fout alleen wordt bestraft met een vrije trap, en langere, hardere “ontploffingen” van fluitkracht wijzen op ernstige overtredingen die worden bestraft met kaarten of strafschoppen.

Zo weet elke speler direct bij het affluiten waar hij aan toe is.

Fluit niet bij voordeel

Let op het voordeel. Voordeel geef je aan door, zonder op je fluitje te blazen, beide armen naar voren te wijzen. Dit doe je wanneer je een fout hebt gezien maar hebt besloten om door te laten spelen.

Dit doe je in het voordeel van de benadeelde partij wanneer je van mening bent dat ze nog steeds het voordeel hebben in de situatie.

Doorgaans heeft de scheidsrechter ongeveer 3 seconden om te bepalen of affluiten beter is, of de voordeelregel.

Als aan het einde van de 3 seconden een voordeel werd behaald door het benadeelde team, zoals balbezit of zelfs een doelpunt, wordt de overtreding genegeerd.

Als de overtreding echter een kaart rechtvaardigt, kun je deze als nog toekennen bij de volgende onderbreking in het spel.

Signaal voor een directe vrije schop

Om een ​​directe vrije schop aan te duiden blaas je duidelijk op je fluit en wijs je met een opgeheven arm in de richting van het doel waar het team dat de vrije trap heeft gekregen naar aanvalt.

Een doelpunt kan direct worden gescoord bij een directe vrije schop.

Signaal voor een indirecte vrije schop

Bij het signaleren van een indirecte vrije schop houd je je hand boven je hoofd en fluit je af.  Bij deze vrije schop mag er niet direct een doelpoging worden gedaan totdat een andere speler de bal heeft geraakt.

Bij het nemen van een indirecte vrije schop houdt de scheidsrechter zijn hand op totdat de bal is genomen én aangeraakt door een andere speler.

Fluit voor de strafschop

Laat nu duidelijk merken dat het menens is door scherp te fluiten. Dan wijs je natuurlijk direct naar de penaltyspot.

Hiermee geef je aan dat een speler een directe vrije schop overtreding heeft begaan binnen zijn eigen strafschopgebied en dat een strafschop is toegekend.

Fluit bij een gele kaart

Zeker bij het geven van een gele kaart zul je de aandacht moeten trekken zodat iedereen kan zien wat je van plan bent.

Laat ook in je fluitsignaal “horen” dat de overtreding echt niet door de beugel kon en je dus geel gaat geven. Eigenlijk moet de speler het al voordat je de kaart toont kunnen weten aan je signaal.

Een speler die een gele kaart krijgt, wordt genoteerd door de scheidsrechter en als een tweede gele kaart wordt uitgegeven, wordt de speler het veld uitgestuurd.

Fluit nog duidelijker bij een rode kaart

Kijk uit bij de rode kaart. Dit is echt een serieus vergrijp en dat moet je ook direct laten horen. Je kent de momenten wel van TV.

Er wordt afgefloten, het ziet er naar uit dat het een kaart gaat worden, maar welke? Hoe duidelijker je dit kunt laten weten hoe beter.

Een scheidsrechter die een speler de rode kaart laat zien geeft aan dat de speler een ernstige overtreding heeft gepleegd en onmiddenlijk het speelveld moet verlaten (in professionele wedstrijden betekent dit meestal dat hij naar de kleedkamer gaat.

Fluiten in combinatie met andere signalen

Fluiten gaat vaak in combinatie met andere signalen. Een scheidsrechter die naar het doel wijst met zijn arm recht, evenwijdig aan de grond, signaleert een doelpunt.

Een scheidsrechter die met zijn arm naar de hoekvlag wijst, geeft daarmee een hoekschop aan.

Fluiten bij een doelpunt

Zoals ik eerder al zei is fluiten niet altijd absoluut noodzakelijk als het meer dan duidelijk is dat de bal in het doel is gegaan (of op andere wijze buiten het spel is gegaan natuurlijk).

Er zijn geen officiële signalen voor een doelpunt.

Een scheidsrechter mag in de middencirkel wijzen met zijn arm naar beneden, maar er wordt van uitgegaan dat wanneer de bal de doellijn tussen de doelpalen volledig heeft overschreden, er een doelpunt is gemaakt.

Het fluitje wordt meestal geblazen om een ​​doel aan te geven, omdat je het signaal gebruikt om het spel te starten en te stoppen. Wanneer een goal wordt gescoord, kan het spel echter ook automatisch stoppen.

Dus is het overduidelijk, dan hoef je hem niet te gebruiken.

Dat zijn de beste tips om de fluit in te zetten voor het strak en duidelijk leiden van een voetbalwedstrijd. Ik gebruik zelf dus deze van Nike, die een duidelijk signaal afgeeft wat gemakkelijk is te variëren in intensiteit en volume.

Zodra je er een beetje handigheid in gaat krijgen zul je zien dat het geweldig is om op deze manier om te gaan met het leiden van het spel.

Hier is nog een stukje geschiedenis van de fluit als je ook het ontstaan ervan interessant vindt.

De geschiedenis van de fluit

Waar voetbal wordt gespeeld, is de kans groot dat het fluitsignaal van de scheidsrechter ook te horen is.

Uitgevonden door Joseph Hudson, een Engelse gereedschapmaker uit Birmingham, in 1884, is zijn “Thunderer” gehoord in 137 landen; bij Wereldbekers, Bekerfinale, in parken, speelvelden en stranden over de hele wereld.

Meer dan 160 miljoen van deze fluiten zijn vervaardigd door Hudson & Co. dat nog steeds is gevestigd in Birmingham, Engeland.

Naast voetbal worden Hudson-fluitjes ook gebruikt door bemanningsleden op de Titanic, door Britse ‘bobbies’ (politieagenten) en door reggaemuzikanten.

Tegenwoordig zijn de Nike fluitjes erg populair bij veel scheidsrechters vanwege hun goede geluid.

De ontwikkeling

1860 tot 1870: een gereedschapmaker in Engeland, genaamd Joseph Hudson, verbouwde zijn eenvoudige wasruimte aan het St. Marks Square in Birmingham die hij huurde om tot een workshop om fluiten te maken.

1878: Over het algemeen wordt aangenomen dat de eerste voetbalwedstrijd met een fluitsignaal werd gehouden in 1878 tijdens de Engelse Football Association Cup 2e ronde wedstrijd tussen Nottingham Forest (2) v Sheffield (0). Dit was waarschijnlijk het messingfluitje ‘Acme City’, oorspronkelijk gemaakt door Joseph Hudson rond 1875. Voordien werden signalen door de scheidsrechters aan de spelers doorgegeven door met een zakdoek, een stok of door te schreeuwen.

In 1878 werden voetbalwedstrijden nog steeds geleid door twee scheidsrechters die binnen het speelveld patrouilleerden. De grensrechter in die dagen, nam een ​​ondergeschikte rol op de zijlijn, en werd alleen gebruikt als een bemiddelaar als de twee scheidsrechters niet in staat waren om een ​​beslissing te nemen.

1883: Joseph Hudson creëerde het eerste London Police-fluitje om de rammelaar, die ze daarvoor gebruikten, te vervangen. Joseph kwam per ongeluk over het kenmerkende geluid dat nodig was toen hij zijn viool liet vallen. Toen de brug en de snaren braken, mompelde het een stervende toon die naar het perfecte geluid leidde. Het insluiten van een balletje binnenin het fluitje van de politiemannen creëerde het unieke gekweelgeluid, door de luchttrilling te verstoren. Het politiefluitje was meer dan anderhalve kilometer te horen en werd aangenomen als het officiële fluitsignaal van de Londense Bobby.

1884: Joseph Hudson, gesteund door zijn zoon, bleef de wereld van de fluitjes revolutioneren. ’s Werelds eerste betrouwbare’ erwtenfluit ‘The Acme Thunderer’ werd gelanceerd, die totale betrouwbaarheid, controle en kracht biedt aan de scheidsrechter.

1891: Het was pas in 1891 dat scheidsrechters als grensrechters aan de zijlijn werden afgeschaft en de (hoofd)scheidsrechter werd geïntroduceerd. In 1891 verscheen hij voor de eerste keer in het speelveld. Het was waarschijnlijk hier, nu de scheidsrechter regelmatig werd verplicht het spel te stoppen, dat de fluit zijn echte introductie kreeg in het spel. Het fluitje was inderdaad een zeer nuttig hulpmiddel.

1906: De eerste pogingen om gegoten fluitjes te produceren uit een materiaal dat bekendstaat als vulcaniet waren niet succesvol.

1914: Toen Bakelite zich begon te ontwikkelen als vormmateriaal, werden de eerste vroege plastic fluitjes gemaakt.

1920: Een verbeterde ‘Acme Thunderer’ dateert van rond 1920. Het werd ontworpen om kleiner te zijn, schriller en met zijn taps toelopende mondstuk comfortabeler voor scheidsrechters. Whistle ‘Model No. 60.5, een klein fluitje met een taps mondstuk produceert een hoge toonhoogte. Dit was waarschijnlijk het type fluit dat werd gebruikt in de eerste Wembley Cup finale die op 28 april 1923 tussen Bolton Wanderers (2) en West Ham United ( 0) werd gespeeld. Hij is ontworpen voor gebruik in grote menigten om deze te oversteigen en kwam van pas in de steeds groter wordende stadions. En er was die dag een grote menigte van 126.047 mensen!

1930: het ‘Pro-Soccer’-fluitje, voor het eerst gebruikt in 1930, had een speciaal mondstuk en een vat voor nog meer kracht en een hogere toonhoogte voor gebruik in een rumoerig stadion.

1988: The ‘Tornado 2000.’, gemaakt door Hudson, werd gebruikt bij World Cups, UEFA Champions League-wedstrijden en bij de F.A. Cup Finale en is een krachtig model. Deze hogere toonhoogte geeft een grotere penetratie en creëert een crescendo van geluid dat zelfs het grootste publiekgeluid doorsnijdt.

1989: De ACME Tornado is officieel geïntroduceerd en gepatenteerd en biedt een assortiment van zes erwt-vrije sportfluiten met hoge, gemiddelde en lage frequenties voor verschillende sporten. De Tornado 2000 was waarschijnlijk het ultieme in powerfluitjes.

2004: Er zijn veel fabrikanten van fluiten en ACME blijft kwaliteitst-producten maken. De Tornado 622 heeft een vierkant mondstuk en is een groter fluitje. Middelhoge toonhoogte met diepere tweespalt voor zachter geluid. Zeer luid maar minder hard. De Tornado 635 is extreem krachtig, qua toonhoogte en volume. Het unieke onconventionele ontwerp is voor diegenen die iets willen dat er echt uitspringt. Drie verschillende en onderscheidende geluiden; perfect voor “drie op drie” of elke situatie waarin er meerde spellen in de buurt van elkaar worden gespeeld. De Thunderer 560 is een kleinere fluit, met een hoge toonhoogte.

Hoe werkt een fluitje?

Alle fluitjes hebben een mondstuk waar de lucht in een holte of holle, besloten ruimte wordt gedwongen.

De luchtstroom wordt door een afschuining gespleten en wervelt gedeeltelijk rond de holte voordat deze de fluit verlaat via een geluidsopening. De opening is gewoonlijk vrij klein in verhouding tot de grootte van de holte.

De grootte van de fluit-holte en het volume van de lucht in het fluitvat bepalen de toonhoogte of frequentie van het geproduceerde geluid.

De fluitconstructie en het ontwerp van het mondstuk hebben ook een drastisch effect op het geluid. Een fluitje dat is gemaakt van dik metaal, produceert een helderder geluid vergeleken met het meer resonerende zachte geluid als er dunner metaal wordt gebruikt.

Moderne fluitjes worden geproduceerd met verschillende soorten plastic, waardoor de nu beschikbare tonen en geluiden worden verbreed.

Het ontwerp van het mondstuk kan ook het geluid drastisch veranderen.

Zelfs een paar duizendsten van een duim verschil in de luchtweg, hoek van het blad, grootte of breedte van het ingangsgat, kan een drastisch verschil maken wat betreft volume, toon en chiff (adem of stevigheid van het geluid).

In een erwt fluitje, komt de luchtstroom door het mondstuk. Het raakt de afschuining en splitst zich naar buiten de lucht in, en binnenwaarts vult de luchtkamer totdat de luchtdruk in de kamer zo groot is dat deze uit het holte komt en ruimte maakt in de kamer voor de hele proces om opnieuw te beginnen.

De erwt wordt rond en rond geforceerd en onderbreekt de luchtstroom en verandert de snelheid van luchtverpakking en uitpakken in de luchtkamer. Dit zorgt voor het specifieke geluid van de fluittoon.

De luchtstroom komt binnen via het mondstuk van het fluitje.

De lucht in een fluitkamer verpakt en pakt 263 keer per seconde uit om de toon midden-C te maken. Hoe sneller het inpakken en uitpakken is, hoe hoger het geluid dat door het fluitje wordt gecreëerd.

Zo, dat is alle informatie rondom het scheidsrechtersfluitje. Van welke je kunt kopen, tot tips in het gebruik ervan om het spel te leiden en helemaal tot aan de geschiedenis en de werking ervan. Ik hoop dat je nu alle informatie hebt over het belangrijkste hulpmiddel van elke scheids!

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.