Scheidsrechter: wat is het en welke zijn er?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  11 oktober 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Een scheidsrechter is een official die ervoor moet zorgen dat de regels van een spel of wedstrijd worden nageleefd.

Hij moet er ook voor zorgen dat de spelers zich eerlijk en sportief gedragen.

Scheidsrechters worden vaak gezien als de belangrijkste personen in een wedstrijd, omdat zij de macht hebben beslissingen te nemen die van invloed kunnen zijn op de resultaat.

Wat is een scheidsrechter

Als een speler bijvoorbeeld een overtreding maakt en de scheidsrechter een vrije trap toekent, kan dit de beslissende factor zijn voor het al dan niet scoren van een doelpunt.

Namen in verschillende sporten

Scheidsrechter, rechter, arbiter, commissaris, tijdwaarnemer, umpire en grensrechter zijn namen die gebruikt worden.

Bij sommige wedstrijden is er slechts één scheidsrechter, terwijl er bij andere meerdere zijn.

Bij sommige sporten, zoals voetbal, wordt de hoofdscheidsrechter bijgestaan door twee grensrechters die hem helpen beslissen of de bal buiten de grenzen is gegaan en welk team balbezit krijgt als er een overtreding is.

De scheidsrechter is vaak degene die beslist wanneer het spel of de wedstrijd eindigt.

Hij kan ook de bevoegdheid hebben om waarschuwingen te geven of zelfs spelers uit het spel te zetten als ze zich niet aan de regels houden of zich op een gewelddadig of onsportief gedrag.

Het werk van een scheidsrechter kan zeer moeilijk zijn, vooral bij wedstrijden op hoog niveau waar de spelers zeer vaardig zijn en de inzet hoog is.

Een goede scheidsrechter moet kalm kunnen blijven onder druk en snel beslissingen kunnen nemen die eerlijk en onbevooroordeeld zijn.

De scheidsrechter (arbiter) in de sport is de hoogst aangewezene die moet toezien op het toepassen van de spelregels. Het aanwijzen geschiedt door het organiserend lichaam.

Om deze reden dienen er ook regels te bestaan die de scheidsrechter onafhankelijk maken van de organisatie, wanneer hun taken strijdig zijn.

Gewoonlijk kan een scheidsrechter assistenten hebben zoals grensrechters en vierde officials. Bij tennis onderscheidt men de stoelscheidsrechter (chair umpire) van de (daaraan ondergeschikte) lijnrechters (line umpires).

Ook is het mogelijk meerdere gelijkwaardige scheidsrechters te hebben, bijvoorbeeld bij hockey, waar elk van de twee scheidsrechters het halve veld bestrijkt.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.