Scheidsrechterskleding – dít is wat je aan moet trekken

knvb scheidsrechters 2011

Hoe kies je de perfecte scheidsrechter outfit?

Scheidsrechterskleding is in vele soorten en maten verkrijgbaar. Momenteel heeft de KNVB een samenwerkingsverband met Nike. Dit betekent dat alle scheidsrechters in de professionele Nederlandse competities Nike kledij aan hebben.

Sinds een aantal jaar zijn deze scheidsrechterstenues ook te koop voor amateurscheidsrechters.

Dit betekent natuurlijk helemaal niet dat je ook allemaal spullen van Nike moet kopen, je hebt nog steeds vrij keus en zeker wanneer je je aan onderstaande simpele regels houdt.

 

Wil je ook scheidsrechters accessoires aanschaffen kijk dan op de pagina met scheidsrechtersaccessoires.

Scheidsrechterskleding kopen

In bijna elke sportwinkel is wel scheidsrechterskleding te verkrijgen. Op internet is ook in allerlei prijscategoriën scheidsrechterskleding te vinden. Sommige winkels bieden setjes aan voor ongeveer €40 ,-, dit betreft dan vaak merken zoals KWD.

Hiernaast zijn de officiële FIFA (Adidas) en KNVB (Nike) scheidsrechterstenues ook te koop, deze vaak voor rond de €80,- voor de hele set (shirt, broek en sokken).

Alle artikelen zijn in bijna alle winkels of webshops ook gewoon los te bestellen. Kijk verder op deze pagina om scheidsrechterskleding aan te schaffen. De huidige Eredivisie collectie van Nike staat hier ook tussen.

De KNVB verkoopt zelf ook scheidsrechterskleding in haar webshop. In het geval dat je een officieel KNVB scheidsrechterstenue aan wilt schaffen zul je deze zelf bij een sportzaak, de KNVB of hier onder moeten aanschaffen.

Het staat natuurlijk altijd wel leuk, zo’n shirt met officieel logo van de KNVB, maar voor de meeste wedstrijden zal dit zeker niet nodig zijn.

 

Waaruit bestaat een Scheidsrechterstenue?

Een tenue is eigenlijk een volledig scheidsrechterpak. Je hebt alles nodig van onderaan je scheidrechter schoenen, waar ik hier nog een heel apart artikel aan heb gewijd, tot helemaal bovenaan je shirt. Een scheidskostuum is daarom wel iets wat je bijelkaar aan zult moeten schaffen. Het moet namelijk wel goed bijelkaar staan.

Wanneer je de kleding uitkiest, begin dan eigenlijk bij de schoenen. Daar heb je vaak maar één paar van zodat je meerdere tenues kunt samenstellen die allemaal qua stijl en kleuren bij die schoenen passen.

 

Ook kun je natuurlijk altijd twee identieke setjes kopen zodat je altijd een reserve hebt en er niet teveel over na wilt denken.

Scheidsrechter shirt

Elke scheidsrechter wil natuurlijk ook goed voor de dag komen. Er wordt immers veel naar hem gekeken gedurende de wedstrijd, maar bovenal zal hij moeten afsteken tegen de twee spelende teams.

Bij het kiezen van het shirt moet je zoveel mogelijk nadenken over de kleuren om verwarring op het veld te voorkomen.

 

Welke kleur is het shirt van een scheidsrechter?

Een shirt is tegenwoordig niet meer alleen zwart met wit. Vaak nog wel, maar je ziet ook steeds meer kleuren terugkomen. De bijna gehele zwarte kleur was makkelijk, omdat teams dat niet hadden als hun uit- of thuis tenue. Zo was het altijd gelijk duidelijk wie de scheids op het veld was.

Tegenwoordig is voetbal veel meer een mode-fenomeen geworden. De spelers hebben de mooiste schoenen en sokken en de scheids kan dan eigenlijk ook niet achterblijven. Vandaar dat je nu steeds meer kleur ziet terugkomen, met name in de shirts.

Een goede kleur voor een scheidsrechtershirt is een felle kleur, soms tegen neon aan. Dat is een kleur wat zeker niet in een voetbal tenue terug zal komen voor een van de teams en het is gelijk erg opvallend. Ook andere kleuren die nooit in voetbalshirts voorkomen zijn een goede keuze. In dat geval zijn het ook vaak juist weer aardse kleuren die je terug ziet komen.

Ook de trouwe zwarte shirts kun je natuurlijk prima dragen.

Kies in ieder geval geen rood/ wit shirt, dan weet je zeker dat je in de problemen komt met je herkenbaarheid op het veld!

Zijn zowel shirts met lange mouwen als korte scheidsrechter t-shirts toegestaan?

Als scheids ben je veel in beweging om achter de bal aan te rennen en alles te overzien. Toch zijn er ook vaak wat rustiger momentjes, zoals bijvoorbeeld bij het stil leggen van het spel. Gelukkig kun je ook warm blijven met lange mouwen.

Scheidsrechters mogen zelf kiezen of ze hun shirt met lange mouwen willen, of meer in t-shirt vorm met korte mouwen. En dat komt soms goed uit in dit koude kikkerland waarin we wonen!

Het belangrijkste is dat het shirt je comfortabel zit en dat je vrijuit kunt bewegen. Voor de rest heb je de vrije hand in het kiezen van je top.

Scheidsrechter broek

Een scheidsrechter broekje is toch eigenlijk altijd wel een korte broek, in het zwart. Misschien nog ergens met een logo erop van Adidas of Nike in het wit. Het voordeel is wel dat je het zwarte broekje kunt combineren met alle mogelijke shirtkleuren zoals hierboven vermeld. Zwart kleurt bijna overal wel bij.

Ga hier met name voor pasvorm en vochtabsorptie. Je zult behoorlijk wat heen en weer rennen, en als scheidsrechter zul je waarschijnlijk niet meer zo jong zijn als de spelers.

Scheidsrechter sokken

Dan de onderkant van je outfit, de scheidsrechterssokken. Ook hier kun je weer los gaan in je keuze want de klassieke zwarte sokken, dat hoeft al lang niet meer. In de meeste gevallen heb je nu een solide basis aan de zwarte broek, een zwart shirt of misschien wel een felle gekleurde, en kun je hier nu je sokken verder op afstemmen.

 

Kies geen kleuren die bijna bij elkaar in de buurt komen, bijvoorbeeld een zandkleurig shirt en ook sokken, maar dan van een ander merk. Dan kun je beter voor óf een setje gaan, óf voor iets volledig anders.

Comments are closed.

Open

Decathlon - alles voor de sporters