Scheidsrechter voetbal schoenen – dit is de beste keuze

Ook voor een scheidsrechter zijn goede voetbalschoenen onmisbaar. Zowel voor op het veld als in de zaal heeft ook de arbiter goede voetbalschoenen nodig. Ik heb hier mijn keuzes voor verschillende veldtypen. Als scheidsrechter kom je vaak in aanraking met verschillende soorten ondergrond en het is dan ook verstandig om in ieder geval enkele van deze in de kast te hebben.

Ik heb er in mijn tijd aardig wat geprobeerd, en dit zijn mijn keuzes van het moment voor verschillende soorten ondergrond. Verder in het stuk zal ik ook nog verder uitleggen wat de reden is dat ik voor deze kies.

 

Veldtype Mijn keuze schoen Hier kun je hem vinden
Zachte natte velden Puma King Pro SG check prijzen bij Serieastore
Vast natuurgras Puma Future 18.3 FG check prijzen bij Serieastore
Harde en droge speelvelden Adidas Predator 18.2 FG check prijzen bij Serieastore
Kunstgras Nike Hypervenom Phelon 3 AG check prijzen bij Serieastore
Zaalvoetbal Adidas Predator Tango 18.3 check prijzen bij Serieastore

 

 

Waar moet je op letten bij het kopen van je scheidsrechtersschoenen?

Uiteraard zul je niet hoeven te schieten. Alle technieken die tegenwoordig ingebakken zitten in de neus van de schoenen kun je daarmee achterwege laten. In plaats daarvan kun je focussen op andere aspecten van de schoenen.

 

Bij het kopen van je scheidsrechtersschoenen voor voetbal moet je letten op:

  1. welk type speelveld zijn ze voor
  2. zitten ze comfortabel
  3. hebben ze schok absorberende demping voor de hiel
  4. bieden ze voldoende steun aan je achillespees met een verharde hiel

 

Wanneer je deze zaken allemaal meeneemt in je beslissing, dan kom je zeker tot de beste keuze. Je zult straks best wat meters heen en weer moeten rennen op het veld, de scheidsrechter moet overal bij zijn!

Laten we eerst kijken naar de verschillende veldtypes.

 

Voor welk type speelveld ben je op zoek?

Het juiste schoeisel is uiterst belangrijk, ongeacht de sport die je speelt. Maar omdat voetbal op zoveel verschillende oppervlakken wordt gespeeld, kan het hebben van een schoen met de juiste tractie voor het type veld je persoonlijke prestaties aanzienlijk verbeteren. De markt van vandaag is overspoeld met zoveel verschillende opties. Hoe kies je dan de juiste schoen?

Ik heb hier wat uitleg over het type ondergrond en vervolgens de beste keuze scheidsrechtersschoen die je erbij zou kunnen kiezen voor het beoefenen van jouw vak. Het hoeft natuurlijk niet per se, maar ik heb zelf voor elk veldtype een aparte schoen gekocht.

 

Zachte natte velden – drassige ondergrond

Als het nat en regenachtig is, wil je niet plat op de grond glijden en je grip verliezen. Dit is het moment waarop je een paar SG-schoenen of “Soft Ground” moet kiezen. Deze variant hebben meestal een 6-noppenontwerp met 2 achteraan en 4 aan de voorkant, hoewel sommige fabrikanten soms wat gegoten noppen toevoegen voor nog meer tractie.

voetbalschoenen voor zachte natte gronden

De vervangbare aluminium noppen zijn langer en graven echt in de modder om ervoor te zorgen dat je rechtop blijft staan. Let op: deze schoenen zijn niet geschikt voor een ander oppervlak! Ik gebruik de mijne dus lang niet elk weekend, waardoor ze wel weer een lange tijd meegaan.

Ik heb zelf voor een drassig veld deze Puma King Pro SG van Serieastore gekozen.

 

Vast natuurgras

Er is geen beter oppervlak ter wereld om op te spelen dan een nieuw, vers gesneden en bestrooid natuurgrasveld. Ik doel op het soort waarmee spelers echt kunnen pingelen en de bal rond kunnen bewegen zonder kale, zonovergoten vlekken die je problemen bezorgen. Denk aan Old Trafford of het Neu Camp.

Speciaal ontworpen voor dit oppervlak is de FG-collectie schoenen. Dit is wat de meeste spelers automatisch kopen zonder het zelf te beseffen, zeker voor beginners. In ieder geval de basis set scheidsrechtersschoenen die je in ieder geval in je kast wilt hebben staan.

scheidsrechtersschoenen voor natuurgras

De configuratie kan bestaan ​​uit conische noppen, gegoten noppen of een combinatie van beide. Ze zijn de opstap in het middensegment die zonder veel problemen op andere oppervlakken kunnen worden gebruikt, maar ze zijn perfect geschikt voor het veld met mooi, weelderig gras.

Dit zijn de schoenen die ik veruit het meeste gebruik voor het fluiten van mijn wedstrijden. Ik heb hier gekozen voor de Puma Future 18.3 FG, de variant met de gele Puma streep om bij mijn shirt te passen. Leuk detail maar hoeft natuurlijk niet per se. Je hebt ze bij Seriastore en je kunt de prijs daar checken.

 

Harde en droge speelvelden

Voor die spelers die spelen in warme, zonnige omstandigheden, waar water en sprinklerinstallaties op standplaatsen niet lijken te bestaan, heb je een paar HG-laarzen of een ouderwets paar “Mouldies” nodig. Zeker in amateurvoetbal kom je nogal eens velden tegen die niet perfect onderhouden worden en op een warme voorzomerse dag kan dit nog wel eens voor problemen zorgen.

scheidsrechter voetbalschoenen voor harde ondergrond

Kortom, dit zijn scheidsrechtersschoenen met lagere profielen en laat je dichter bij de grond staan. Ze hebben ook conische noppen in enorme hoeveelheden. Het beste voorbeeld van een schoen in deze categorie is de Adidas Copa Mundial, die in totaal 12 noppen heeft. Maar in Nederland is het helemaal niet nodig om er een speciaal paar voor te kopen. Het verdelen van druk zorgt wel voor betere tractie als het veld hard is en minder geeft.

Als ik weet dat ik moet fluiten op dit soort velden neem ik mijn Adidas Predator 18.2 FG schoenen mee. Iets duurder dan de Puma Future, maar ze bieden een stuk meer ondersteuning bij de enkel zodat je goed beschermd bent bij een eventuele misstap op de harde ondergrond.

 

Kunstgras

Terwijl het spel over de hele wereld groeit, schakelen steeds meer velden over op kunstgras, vooral omdat het het hele jaar een consistent oppervlak biedt met weinig onderhoud. Onlangs zijn we zelfs zo ver dat de beste natuurgras velden al behoorlijk nagebootst kunnen worden.

Voetbalmerken zijn begonnen zich aan te passen aan deze switch en beginnen hun eigen unieke zoolconfiguraties te creëren die bij het kunstgras oppervlak passen. Nike heeft bijvoorbeeld een eigen AG-zoolplaat die veel lovende kritieken en positieve recensies heeft gekregen. Als je een AG kunt vinden, zijn ze de moeite van het testen waard.

kunstgras voetbalschoenen kopen

Maar realistisch gezien, kun je gemakkelijk een FG-zoolplaat dragen met weinig tot geen problemen. Ik heb verscheidene opmerkingen gelezen van critici die vinden dat de FG-configuratie vast komt te zitten in de oppervlakken van de grasmat en enkelgewonden veroorzaakt, maar hier geloof ik niks van. Ik speel al een aantal jaren op kunstgras met FG-schoenen en ben nooit zulke problemen tegen gekomen.

Toch als je wat serieuzer met het fluiten omgaat zul je zien dat je elk steuntje in de rug kunt gebruiken, en de beste grip voor de ondergrond kan een groot verschil maken voor de moeite die je moet doen om op het veld rond te bewegen. Ik heb daarom een tijdje terug de Nike Hypervenom Phelon 3 AG gekocht, met dynamic fit. Lekkere pasvorm en bieden een goede ondersteuning.

Zaalvoetbal

Als je op binnenoppervlakken speelt, is er maar één manier om te fluiten – met indoorschoenen. Ok, dat zal geen verrassing zijn. Het herkennen van de schoenen is erg gemakkelijk, blijf bij schoenen die IN aangeven aan het einde van de titel.

Zaalvoetbalschoenen

Elk merk ontwikkelt zijn eigen stijl van de zoolplaat en je ziet verschillende typen ontstaan. Het wordt een geval waarvan je het beste bij je past en voor het grootste deel zullen ze allemaal zorgen voor een gelijk niveau van prestaties.

De pasvorm en ondersteuning zijn bij zaalvoetbalschoenen erg belangrijk, ook voor de wendbaarheid als scheidsrechter. Ik heb daarom zelf gekozen voor de Adidas Predator Tango 18.3 zaalvoetbalschoenen. Indoor Core black, natuurlijk om niet af te steken bij de rest van het tenue.

 

Zitten ze comfortabel?

Schoenen zijn gemaakt voor een specifiek doel en zijn ondertussen al zo ver doorontwikkeld dat ze zich tot in de puntjes richten op het beste comfort voor die taak. Zo zijn er schoenen gemaakt voor:

  • Controle – ontworpen met behulp van elementen rond de neus en de controle zone, helpt spelers als het gaat om het garanderen van snelle controle en solide passes
  • Kracht – biedt spelers een extra dosis oomph bij het maken van een schot, meestal komt dit in de vorm van technologie in de gehele neus van de schoen
  • Snelheid – alles over het produceren van een lichtgewicht schoen, bevat meestal een synthetisch bovenwerk en een zeer minimaal totaalontwerp
  • Hybride – een schoen die verschillende stijlen, zoals snelheid en comfort, lijkt te combineren. Dit zal een lichtgewicht variant zijn met een toegevoegde technologie aan de neus
  • Klassiek – gericht op het bieden van een no-nonsense eindproduct dat comfortabel en duurzaam is. Minder technologie, meer leer!

Aangezien je als scheidsrechter geen schoten zult gaan doen op het doel kun je je keuze met name focussen op ofwel snelheid, dus een lichtgewicht schoen, of klassiek.

Lichtgewicht betekent minder duurzaamheid

Gewoon een opmerking hier, de huidige trend op de markt is lichte schoenen en we zien dat fabrikanten toegaan naar steeds naar lichter en lichter. Dit betekent dat er minder materialen in worden gebruikt en dat de duurzaamheid daardoor wordt aangetast.

In het verleden kon een goede schoen een speler gemakkelijk een solide twee seizoenen bieden, maar we zijn nu in de fase waarin een enkel seizoen een prestatie lijkt te zijn. Gelukkig is dit voor scheidsrechters iets anders aangezien je ze anders gebruikt. Minder balcontact en met name ook minder spelercontact.

Dit zorgt ervoor dat het voor ons scheidsen best een goed alternatief kan zijn.

 

Zoek je voetvorm uit

Een ding dat veel nieuwe scheidsen niet weten, is dat vrijwel elke schoen op de markt een andere pasvorm heeft. Zelfs als je kijkt naar de varianten van één merk, zul je zien dat ze elke variant opzettelijk op een andere manier hebben aangepast aan verschillende soorten mensen. Dit is ook de reden dat je soms wel twee maten groter moet kopen dan je met gewone schoenen gewend bent.

 

Ik adviseer eigenlijk om bij het online kopen altijd in ieder geval een maat groter te nemen, en misschien zelfs wel twee als je al eens een keer eerder teleur bent gesteld. Koop ze ook ruim op tijd zodat je niet op de dag voor de wedstrijd moet constateren dat je te kleine schoentjes hebt ontvangen!

 

Dit is waar de vuistregel erbij komt kijken. Als je een duimruimte tussen je tenen en de bovenkant van het leer hebt, zijn ze te groot. Als je geen ruimte hebt, zijn ze te klein. De juiste afstand is ongeveer een breedte van je pink tussen je teen en de bovenkant van het leer. Als je voelt dat je teen tegen de bovenkant drukt, zijn ze absoluut te strak.

Een van de meest voorkomende fouten die mensen maken, is het blijven dragen van een paar dat niet de juiste maat heeft. Trap er niet in.

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal een paar gekocht, geopend en thuis geprobeerd, vonden ze íets te klein en besloten om ze toch uit te proberen “voor het geval ze zouden passen”. Helaas is het zo dat ze dat waarschijnlijk niet zullen doen waardoor je met een gebruikt paar voetbalschoenen blijft zitten.

Luister naar je eerste gevoel en zorg ervoor dat je wat extra ruimte hebt aan de voorkant van de schoen, dat je tenen niet zwaar tegen de voorkant van de schoen worden gedrukt en dat je enkel niet volledig tegen de hiel wordt gedrukt wanneer je ze voor de eerste keer draagt. Als je een pasvorm kunt vinden die geen enkel deel van je voeten vernauwt, ben je in de goede richting van spelen zonder blaren.

Nog een tip voor mensen die eigenlijk nooit hun goede pasvorm lijken te vinden aan de voorkant omdat ze een brede voet hebben. Kijk in dat geval naar modellen met een bovenwerk van natuurlijk leer. Het gebruik van een laars met K-leer zorgt voor wat stretch-ruimte.

En een snelle tip voor mensen die een paar hebben die toch te strak zitten. Gooi ze niet weg, maar probeer ze eerst nog eens gedurende 15 minuten in warm water te houden terwijl je ze draagt. Het zal het stiksel losser maken en wat extra stretch toestaan. Op die manier kunnen ze uiteindelijk toch misschien passen en is het niet weggegooid geld geweest.

 

Hebben ze schok absorberende demping?

Nieuwe voetbalschoenontwerpen concentreren zich nu ook op veiligheid en comfort. Naarmate het spel zich verder verwijdert van de zware, dikke voetbalschoen en het spel van een meer fysieke game naar meer vaardigheden en snelheid, is het design echt af van beveiliging en meer naar comfort en stroomlijnfunctie.

Twee belangrijke kenmerken, de zool en de omringende structuur, dragen in belangrijke mate bij tot het algemene comfort en de veiligheid van de moderne voetbalschoen.

Als de interface tussen de voet en de grond, is de functie van de voetzool om de voet te beschermen en het comfort van de speler en scheidsrechter te behouden door een schok te absorberen van herhaalde botsingen met het speeloppervlak.

Hierdoor zie je nu steeds meer fabrikanten met kussens in de zijkant van de schoen. Deze demping lijkt op het typische schokabsorberende materiaal dat wordt gebruikt in hardloop- en sportschoenen. In deze schoenen is het echter op kleine schaal ontworpen om meer gewicht efficiënt te zijn.

 

Bieden ze voldoende steun?

Net zoals een goede balletschoen de danser ondersteunt, ondersteunt de structuur van de voetbalschoen de scheids. De dichte omhulsing biedt bescherming op kritieke locaties. De hielkap aan de achterkant van de schoen helpt de hiel vast te zetten en de voet op zijn plaats te vergrendelen.

In tegenstelling tot hardloopschoenen met gewatteerde hieltrechters aan de binnenkant, heeft een goede voetbalschoen een externe hielkap die meer stijve ondersteuning biedt met een verbeterde fitness- en schokbescherming voor de hiel. Het asymmetrische vetersysteem verwijderde ook de druk van de veters aan de bovenkant van het midden van de voet, die gevoeliger is dan de minder kwetsbare kant van de voet.

Bij de lekkerst zittende modellen is het middengedeelte van de zool voorzien van een gecomprimeerd schuimmateriaal dat speciaal is ontworpen voor schokabsorptie en drukverdeling, en de hak van de zool is voorzien van een zoom met lucht die een lichtgewicht aanvullende demping biedt. De schoen heeft ook steunbalken die van de voorkant naar de achterkant van de schoen lopen. Deze structurele versterking zorgt voor grote stevigheid en stabiliteit tijdens het buigen.

Je wil een stevige doch lichte schoen als scheidsrechter, en ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen helpen in je keuze.