Is American football een Olympische Sport? Nee, dit is waarom

door Joost Nusselder | Geupdate op:  11 januari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

American Football is de populairste sport in de Verenigde Staten. Zondagmiddag en maandag- en donderdagavond zijn vaak gereserveerd voor de football fans, en op vrijdagen en zaterdagen wordt er college football gespeeld. Maar wordt het ook beschouwd als een Olympische sport?

Ondanks de opwinding over de sport, heeft het nog niet zijn weg gevonden naar de Olympische Spelen. Wel zijn er geruchten dat flag football, de non-contact variant van American football, wellicht deel uit gaat maken van een van de volgende Spelen.

Maar waarom wordt American football niet beschouwd als een Olympische Sport, en is het iets wat in de toekomst zou kunnen veranderen? Laten we dat eens bekijken.

Is American football een Olympische Sport? Nee, dit is waarom

Waar moet een sport aan voldoen om als Olympische Sport te worden aangenomen?

Niet iedere sport kan zomaar deelnemen aan de Olympische Spelen. De sport moet namelijk voldoen aan een aantal criteria om in aanmerking te komen voor het Olympische programma.

Historisch gezien moet een sport, om aan de Olympische Spelen te mogen deelnemen, een internationale federatie hebben en een wereldkampioenschap hebben gehouden.

Dit moet minimaal 6 jaar voor een geplande Olympische Spelen hebben plaatsgevonden.

De International Federation of American Football (IFAF), die zich in de eerste plaats richt op tackle football (het ‘gewone’ American football) maar ook flag football in zijn toernooien opneemt, voldeed aan deze norm en werd in 2012 goedgekeurd.

De sport kreeg daarom een voorlopige erkenning in 2014. Dit zou de weg vrijmaken voor American football als een officiële sport, en flag football mogelijk als onderdeel van deze sport.

Echter heeft de IFAF sindsdien te maken gehad met tegenslagen als gevolg van een vermeend schandaal, event mismanagement en verduistering van fondsen wat niet veel goeds voorspelt voor de opname van de sport op korte termijn.

Gelukkig heeft het International Olympic Committee (IOC) in 2007 een nieuwe, flexibelere regel aangenomen waardoor sporten vanaf 2020 na elke Olympische Spelen opnieuw de kans krijgen om zich kandidaat te stellen voor het meest prestigieuze sportevenement ter wereld.

Maar hoe overwinnen we de obstakels die de structuur van de sport opwerpt om te voldoen aan de eisen van een succesvol Olympisch sportevenement?

American football heeft al aan twee Olympische Spelen deelgenomen

Laten we eerst eventjes teruggaan in de tijd.

Want in feite heeft American football in de jaren 1904 en 1932 al meegedaan aan de Olympische Spelen. In die jaren werd het sportevenement gehouden in de VS.

Echter, werd de sport in beide gevallen gespeeld als demonstratiesport, en dus niet als officieel onderdeel van de Spelen.

In 1904 zijn er 13 football wedstrijden gespeeld tussen 28 september en 29 november in St. Louis, Missouri.

In 1932 werd de wedstrijd (tussen East en West All-Star teams, die bestonden uit afgestudeerde spelers) gespeeld in het Los Angeles Memorial Coliseum.

Hoewel deze wedstrijd het American football niet als Olympische sport opnam in het programma, was het een cruciale opstap naar een ‘College All-Star Game’ die tussen 1934 en 1976 zou worden gespeeld.

Waarom is American Football geen Olympische sport?

Redenen waarom American football (nog) geen Olympische sport is, zijn de grootte van de teams, ‘gender equality’, het speelschema, de kosten i.v.m. de uitrusting, de relatief geringe populariteit van de sport wereldwijd en het ontbreken van internationale vertegenwoordiging door de IFAF.

De Olympische regels

Eén van de redenen waarom American Football geen Olympische sport is, heeft te maken met de regels om in aanmerking te kunnen komen.

Als American Football een Olympische sport zou worden, zouden profspelers in aanmerking komen voor internationale vertegenwoordiging door de IFAF.

NFL-spelers komen echter niet in aanmerking voor vertegenwoordiging door de IFAF. Veel mensen weten niet eens dat de IFAF bestaat of wat zij doen.

Dat komt omdat de IFAF geen echte visie of richting heeft voor wat ze willen doen voor de groei van American Football.

De NFL heeft de IFAF in het verleden niet erg gesteund, volgens Growth of a Game, wat hun kansen heeft geschaad om de steun te krijgen die zij nodig hebben om het American football naar de Olympische Spelen te brengen.

De IFAF heeft in het verleden een aanvraag ingediend om American Football deel te laten uitmaken van de Olympische Zomerspelen van 2020, maar deze werd helaas afgewezen.

Wel een kans voor flag football

Wel kregen ze een voorlopige erkenning voor de Olympische Spelen van 2024, en de NFL werkt nu samen met de IFAF aan een voorstel om flag football naar de Olympische Spelen te brengen in 2028.

Flag football is een variant van American football waarbij, in plaats van spelers te tackelen, het verdedigende team een vlag om de middel van de baldrager moet verwijderen, en waarbij contact tussen spelers niet is toegestaan.

De team grootte

Volgens een artikel op NFL.com zijn de grootste logistieke problemen waarmee de sport te kampen heeft om opgenomen te worden in de Olympische Spelen, zeer vergelijkbaar met die van rugby.

Hierbij gaat het ten eerste om de grootte van de teams. De waarheid is dat de omvang van een Amerikaans football team gewoon niet praktisch is.

Als American football bovendien ook maar enigszins als Olympische sport in aanmerking wil komen, moeten de NFL en de IFAF samenwerken om een gecomprimeerd toernooispel te ontwikkelen, net als bij de rugby.

Gender equality

Daarnaast is het “gender equality” format een probleem, waarbij zowel mannen als vrouwen in elke sport moeten deelnemen.

De uitrusting is niet goedkoop

Verder is het voor een sport als football duur om alle spelers uit te rusten met de nodige bescherming.

Ik heb verschillende posts over de onderdelen van een American Football outfit, van de verplichte nummers zoals een goede helm en een degelijke girdle, tot de optionele items zoals armbescherming en back plates.

Globale populariteit

Wat ook meespeelt is het feit dat American football nog steeds wat minder populair in landen buiten Amerika.

In principe hebben slechts 80 landen een officiële erkenning voor de sport.

Desondanks kunnen we niet negeren dat de sport langzaamaan ook internationaal aan populariteit begint te winnen, zelfs onder vrouwen!

Al deze omstandigheden samen maken het moeilijk om football deel uit te laten maken van de Olympische Spelen.

Rubgy wel

Rugby is in veel opzichten vergelijkbaar met voetbal, omdat er weinig nodig is om de sport te kunnen beoefenen als het gaat om de uitrusting en daarnaast is deze sport, in vergelijking met football, veel populairder wereldwijd.

Dit, samen met andere redenen, heeft ervoor gezorgd dat rugby als sport vanaf 2016 is toegelaten tot de Olympische Spelen, waarbij de traditionele speelstijl veranderd is naar een 7 tegen 7 format.

Het spel is sneller en er zijn minder spelers voor nodig.

Veiligheidsoverwegingen aanpakken

Er komt steeds meer aandacht voor de veiligheid van football, en niet alleen in de NFL waar hersenschuddingen een grote zorg zijn.

Het aanpakken van de problemen rond veiligheid zal de sport ook meer kans geven om geaccepteerd te worden in de Olympische Spelen.

Zelfs bij jeugd football is bewijs gevonden dat ongeacht het voorkomen van een hersenschudding of niet, de herhaalde stoten en botsingen met het hoofd later kunnen leiden tot soortgelijke hersenbeschadigingen bij kinderen tussen de 8-13 jaar.

Veel onderzoekers suggereren dat kinderen helemaal geen football zouden moeten spelen, omdat het hoofd van kinderen een groter deel van hun lichaam is, en hun nek nog niet zo sterk is als die van volwassenen.

Kinderen lopen dus een groter risico op hoofd- en hersenletsel dan volwassenen.

Flag football: een sport op zich

Voor wie nog niet helemaal bekend is met flag football: dit is niet slechts een recreatieve bezigheid die aansluit bij het traditionele tackle football.

Flag football is een volwaardige beweging met een eigen identiteit en doel, en het wordt tijd dat we dat onderscheid ook gaan erkennen.

In Mexico is flag football ontzettend populair, waarbij de meeste mensen het als de tweede populairste sport beschouwen na voetbal.

Naar schatting zijn er 2,5 miljoen kinderen die alleen al op de lagere school deze sport beoefenen.

Ook in Panama, Indonesië, de Bahama’s en Canada is de sport populair aan het worden.

Steeds grotere flag football toernooien duiken overal ter wereld op, waar duizenden teams van verschillende leeftijdsgroepen tegen elkaar strijden voor geldprijzen die nog nooit zo hoog zijn geweest.

Ook sponsors beginnen deze trend te merken: EA Sports, Nerf, Hotels.com, Red Bull en andere grote merken zien de waarde en groei van flag football als een manier om hun doelgroep effectief en in grote aantallen te bereiken.

Ook de deelname van vrouwen is nog nooit zo hoog geweest, wat de populariteit op jeugd niveau weerspiegelt.

Drew Brees gelooft dat flag football tackle football kan redden

Sinds 2015 zijn er studies die hebben aangetoond dat flag football de snelst groeiende jeugd sport is in de VS.

Het overtreft zelfs ruim de groei van het traditionele American (tackle) football.

Veel middelbare scholen stappen over op flag football en zetten georganiseerde competities op om andere scholen in de buurt aan te sporen hetzelfde te doen.

Het is tegenwoordig zelfs een officieel erkende universiteitssport in vele Amerikaanse staten.

Vooral voor meisjes en vrouwen is flag football de perfecte sport om toch football spelen maar zonder de fysieke aard van het traditionele spel.

In een interview voor NBC’s pregame show werd Drew Brees, ex NFL quarterback, geïnterviewd, waarin hij meldt:

“Ik heb het gevoel dat flag football football kan redden.”

Brees coacht het flag football team van zijn zoon en heeft zelf flag football gespeeld tot en met de middelbare school. Tackle football kwam bij hem pas na de middelbare.

Volgens Brees is flag football een geweldige introductie van football voor veel kinderen.

Als kinderen al (te) vroeg in aanraking komen met het traditionele tackle football, kan het voorkomen dat ze een slechte ervaring opdoen en daarna de sport niet meer willen spelen.

Volgens hem zijn niet genoeg coaches voldoende op de hoogte van de echte grondbeginselen van football, vooral als het gaat om tackle football op jeugd niveau.

Veel andere pro atleten en coaches delen hetzelfde standpunt en zijn een en al lof over flag football, en de stijgende populariteit van de sport weerspiegelt dat ook.

Flag football is de sleutel tot Olympische integratie

Hier zijn de top 4 redenen waarom flag football als volgende Olympische sport in aanmerking zou moeten komen.

  1. Het is fysiek minder veeleisend dan tackle football
  2. Internationale belangstelling voor flag football neemt explosief toe
  3. Het vereist minder deelnemers
  4. Het is niet alleen een mannensport

Een veiliger alternatief

Flag football is een wat veiliger alternatief dan tackle football. Minder botsingen en ander fysiek contact betekent minder blessures.

Stel je voor dat je 6-7 tackle footballwedstrijden speelt met een beperkte ploeg en dat allemaal binnen een tijdspanne van ~16 dagen. Dat is gewoon niet te doen.

Voor flag football is het niet ongewoon om 6-7 wedstrijden te spelen in een weekend of soms zelfs op één dag, dus de sport is meer dan geschikt voor deze stijl van toernooien spelen.

Internationale belangstelling

Internationale belangstelling is een belangrijk punt bij het bepalen of een sport geschikt is om in aanmerking te komen voor de Spelen, en hoewel het traditionele American tackle football wereldwijd steeds populairder wordt, spreekt flag football meer landen aan.

Het is een lagere toetredingsdrempel wat kosten en uitrusting betreft, vereist geen voetbalvelden van volledige lengte om deel te nemen en het is gemakkelijker om grotere toernooien en competities te organiseren om lokale interesse te wekken.

Minder deelnemers nodig

Afhankelijk van het formaat dat gebruikt wordt (5v5 of 7v7), heeft flag football veel minder deelnemers nodig dan het traditionele tackle football.

Dit komt deels omdat het een minder fysiek veeleisende sport is en er minder wissels nodig zijn, en deels omdat er minder gespecialiseerde spelers nodig zijn (zoals kickers, punters, speciale teams, etc).

Waar een traditioneel tackle football team waarschijnlijk meer dan 50 deelnemers zou hebben, zou flag football hoogstens 15 spelers nodig hebben, waardoor dat aantal tot minder dan een derde zou worden teruggebracht.

Dit is belangrijk omdat de Olympische Spelen hun totaal aantal deelnemers beperken tot 10.500 atleten en coaches.

Het geeft ook meer landen de kans om mee te doen, vooral armere landen, waar een kleiner en minder financieel veeleisend team samen met de bovenstaande redenen zinvoller is.

Meer gendergelijkheid

Gendergelijkheid is een belangrijk aandachtspunt voor het IOC.

In de Olympische Zomerspelen van 2012 was het de eerste keer dat alle sporten in hun categorie ook vrouwen omvatten.

Tegenwoordig moet elke nieuwe sport die wordt toegevoegd aan de Olympische Spelen zowel mannelijke als vrouwelijke deelnemers bevatten.

Voor tackle football is er helaas nog niet genoeg belangstelling van vrouwelijke deelnemers om het zinvol te maken.

Hoewel er steeds meer vrouwelijke tackle football competities en organisaties komen, past het gewoon (nog) niet in het plaatje, vooral samen met de andere problemen die te maken hebben met de fysieke aard van het spel.

Voor flag football is dit geen probleem, met een sterke internationale participatie van vrouwen.

Conclusie

Nu weet je dat het niet zo eenvoudig is om als sport in aanmerking te komen voor de Olympische Spelen!

Maar de hoop voor Football is nog niet verloren, vooral flag football maakt een kans om toch een keer mee te mogen doen.

Ondertussen blijf ik zelf nog even bij American Football. Lees ook mijn post waarin ik uitleg hoe je het gooien van de bal fatsoenlijk aanpakt en ook kunt trainen.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.