Beste American Football helm | Top 4 voor optimale bescherming

door Joost Nusselder | Geupdate op:  9 september 2021

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

American football is een van de grootste sporten in America. De regels en opzet van het spel lijken in het begin nogal ingewikkeld, maar als je jezelf een beetje verdiept in de spelregels, is het spel goed te begrijpen.

Het is een fysiek en strategisch spel waarbij veel spelers ‘specialisten’ zijn en dus een geheel eigen rol hebben in het veld.

Zoals je in mijn post over American Football gear kan lezen, heb je voor American football veel soorten bescherming nodig. Vooral de helm speelt een belangrijke rol, en daar ga ik in dit artikel wat dieper op in.

Beste American Football helm | Top 4 voor optimale bescherming

Hoewel er geen helm bestaat die 100% bestand is tegen hersenschuddingen, kan een football helm een atleet wel degelijk helpen beschermen tegen ernstig hersen- of hoofdletsel.

Een American Football helm biedt bescherming voor zowel het hoofd als het gezicht.

Bescherming moet een top prioriteit zijn in deze sport. Er bestaan tegenwoordig diverse merken die fantastische football helmen produceren en de technologieën worden ook steeds beter.

Een van mijn favoriete helmen is nog altijd de Riddell Speedflex. Het is zeker niet een van de nieuwste helmen, maar wel eentje die (nog steeds) ontzettend populair is onder professionele en divisie 1 atleten. Aan het ontwerpen van deze helm gingen duizenden uren van onderzoek vooraf. De helm is gemaakt om te beschermen, te presteren en atleten 100% comfort te bieden.

Er zijn nog een aantal andere helmen die niet mogen ontbreken in deze review over de beste American football helmen.

In de tabel vind je mijn favoriete opties voor verschillende situaties. Lees verder voor een uitgebreide koopgids en beschrijving van de beste helmen.

Beste helmen en mijn favorietenAfbeelding
Beste overall American Football helm: Riddell SpeedflexBeste overall American Football helm- Riddell Speedflex

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste budget American Football helm: Schutt Sports Vengeance VTD IIBeste budget American Football helm- Schutt Sports Vengeance VTD II

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste American Football helm tegen hersenschudding: Xenith Shadow XRBeste American Football helm tegen hersenschudding- Xenith Shadow XR

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste prijs-kwaliteit American Football helm: Schutt Varsity AiR XP Pro VTD IIBeste prijs-kwaliteit American Football helm- Schutt Varsity AiR XP Pro VTD II

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Waar let je op bij het kopen van een helm voor American Football?

Voordat je op zoek gaat naar de beste helm, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je wil er zeker van zijn dat je er eentje aanschaft die jou goed beschermt, comfortabel zit, en past bij jouw persoonlijke situatie.

Een helm is een dure aankoop, dus zorg ervoor dat je met aandacht de verschillende modellen bekijkt. Ik geef je hieronder alle nodige informatie.

Check het label

Neem enkel een helm met een label waarop de volgende informatie staat:

 • “MEETS NOCSAE Standard®” zoals gecertificeerd door de fabrikant of door SEI2. Dat betekent dat het model getest is en voldoet aan de NOCSAE prestatie- en beschermingsnormen.
 • Of de helm opnieuw kan worden gecertificeerd. Als dat niet het geval is, zoek dan naar het label dat aangeeft wanneer de certificering volgens de NOCSAE-norm vervalt.
 • Hoe vaak de helm een revisie nodig heeft (‘reconditioned’) – waarbij een expert een gebruikte helm inspecteert en wellicht herstelt – en gehercertificeerd (‘recertified’) moet worden.

Fabricagedatum

Controleer de fabricagedatum (‘date of manufacture’).

Deze informatie komt van pas als de fabrikant:

 • de levensduur van de helm heeft gespecificeerd;
 • heeft gespecificeerd dat de helm niet mag worden gereviseerd en gehercertificeerd;
 • of als er ooit een terugroeping is geweest voor dat specifieke model of jaar.

Virginia Tech Safety Rating

De Virginia Tech-veiligheidsclassificatie voor football helmen is een uitstekende manier om de veiligheid van helmen in één oogopslag te beoordelen.

Virginia Tech heeft ranglijsten voor varsity/volwassenen en jeugd helmen. Niet alle helmen zijn in de classificatie terug te vinden, maar wel de bekendere modellen.

Om de veiligheid van de helmen te testen, gebruikt Virginia Tech een slingerimpactor om elke helm op vier plaatsen en met drie snelheden te raken.

De STAR-classificatie wordt dan berekend op basis van verschillende factoren – met name de lineaire versnelling en de rotatieversnelling bij de impact.

Helmen met een lagere acceleratie bij impact beschermen de speler beter. Vijf sterren is de hoogste rating.

Voldoen aan NFL prestatie-eisen

Naast de Virginia Tech rangschikking, mogen professionele spelers alleen door de NFL goedgekeurde helmen gebruiken.

Gewicht

Het gewicht van een helm is ook een belangrijke factor om te overwegen.

Over het algemeen wegen helmen tussen de 3 en 5 pond, afhankelijk van de hoeveelheid vulling, het materiaal van de helmschaal, de facemask (het gezichtsmasker) en andere eigenschappen.

Normaal gesproken zijn helmen met een betere bescherming zwaarder. Echter, kan een zware helm je trager maken of je nekspieren overbelasten (dit laatste is vooral voor jonge spelers een belangrijke factor).

Je zult zelf de juiste balans moeten vinden tussen bescherming en gewicht.

Als je goede bescherming wil, is het verstandig om je nekspieren te trainen en aan je snelheid te werken om de eventuele vertraging veroorzaakt door een zwaardere helm te compenseren.

Waar wordt een American football helm van gemaakt?

Buitenkant

Waar American Football helmen vroeger van zacht leer werden gemaakt, bestaat de buitenschaal tegenwoordig uit polycarbonaat.

Polycarbonaat is een zeer geschikt materiaal voor helmen omdat het licht, sterk en slagvast is. Daarnaast is het materiaal bestand tegen verschillende temperaturen.

Jeugdhelmen worden gemaakt van ABS (Acrylonitril Butadieen Styreen), omdat dit lichter is dan polycarbonaat, maar toch sterk en duurzaam.

Polycarbonaat helmen kunnen niet worden gedragen in jeugdcompetities, omdat de polycarbonaat schaal een ABS schaal ernstig kan beschadigen bij een helm tegen helm impact.

Binnenkant

De helm is aan de binnenkant voorzien van materialen die de impact van klappen absorberen. Na meerdere klappen moeten de materialen weer hun oorspronkelijke vorm terugkrijgen, zodat ze de speler opnieuw optimaal kunnen beschermen.

De binnenvoering van de buitenschaal wordt vaak gemaakt van EPP (geëxpandeerd polypropyleen) of thermoplastisch polyurethaan (EPU) en Vinylnitrilschuim (VN) voor demping en comfort.

VN is een mengsel van hoogwaardig plastic en rubber, en wordt beschreven als praktisch onverwoestbaar.

Verder hebben verschillende fabrikanten hun eigen opvulmaterialen die ze toevoegen, om een aangepaste pasvorm te bieden en het comfort en de veiligheid van de drager te verhogen.

Compressie schokdempers verminderen de kracht van een klap. Secundaire elementen die een schok verminderen zijn de schokabsorberende kussentjes, die ervoor zorgen dat de helm comfortabel zit.

De impact van botsingen wordt verminderd en zo ook de kans op schadelijke verwondingen.

Schutt helmen, bijvoorbeeld, gebruiken uitsluitend TPU demping. TPU (Thermoplastisch Urethaan) heeft het voordeel dat het beter werkt bij extreme temperaturen dan andere voeringen voor helmen.

Het is meest geavanceerde schokabsorptiesysteem in football en absorbeert een aanzienlijke hoeveelheid schokken bij impact

De vulling van de helm is ofwel voorgevormd of opblaasbaar. Je kunt dikkere of dunnere pads gebruiken om de helm goed op je hoofd aan te laten sluiten.

Als je een helm met opblaasbare kussentjes gebruikt, heb je de juiste pomp nodig om deze te kunnen oppompen. De perfecte fit is een must; alleen dan kan een speler optimaal beschermd worden.

Ook worden helmen voorzien van een luchtcirculatie systeem zodat je geen last hebt van het zweet en je hoofd kan blijven ademen tijdens het spelen.

Facemask en chinstrap

Een helm is daarnaast voorzien van een facemask en chinstrap. Een facemask zorgt ervoor dat een speler geen gebroken neus of verwondingen aan het gezicht kan oplopen.

De facemask wordt gemaakt van titanium, koolstofstaal of RVS. De koolstofstalen facemask is duurzaam, zwaar, maar wel het goedkoopst en zie je ook het vaakst terug.

De RVS facemask is lichter, beschermt goed, maar is wel wat duurder. De duurste is titanium, die licht is, sterk en duurzaam. Bij de facemask is het model echter belangrijker dan het materiaal.

Je moet een facemask kiezen die matcht bij jouw positie op het veld. Hierover lees je meer in mijn artikel over de beste facemasks.

De chinstrap beschermt de kin en houdt het hoofd stabiel in de helm. Wanneer iemand een klap op het hoofd krijgt, blijft deze dankzij de chinstrap op de plaats.

De chinstrap is verstelbaar zodat je deze helemaal op jouw maten kan afstellen.

De binnenkant is vaak van hypoallergenisch schuim dat uitneembaar is, zodat je dit gemakkelijk kunt wassen, of van schuim van medische kwaliteit.

De buitenkant wordt meestal gemaakt van stootvast polycarbonaat om iedere klap te doorstaan, en de straps (riempjes) worden gemaakt van nylon materiaal voor stevigheid en comfort.

De beste American Football helmen beoordeeld

Nu je ongeveer een idee hebt gekregen waar je op moet letten bij het aanschaffen van jouw volgende American football helm, is het tijd om een kijkje te gaan nemen bij de beste modellen.

Beste American Football helm overall: Riddell Speedflex

Beste overall American Football helm- Riddell Speedflex

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Virginia Star Rating: 5
 • Duurzame polycarbonaat schaal
 • Comfortabel
 • Gewicht: 1,6 kg
 • Flexliner voor meer stabiliteit
 • PISP gepatenteerde impactbescherming
 • TRU-curve liner system: beschermende kussentjes die goed aansluiten
 • Quick release system facemask voor het snel (de)monteren van je facemask

Samen met Xenith en Schutt, is Riddell een van de bekendste namen in de wereld van American football helmen.

Volgens het Virginia Tech STAR waarderingssysteem, waarbij het draait om veiligheid en bescherming, krijgt de Riddell Speedflex een achtste plaats met een gemiddelde waardering van 5 sterren.

Dat is de hoogste waardering die je kunt krijgen voor een helm.

Voor de buitenkant van de helm zijn de laatste technologieën en materialen gebruikt die atleten goed zullen beschermen tegen blessures. De helm is stevig, robuust en gemaakt van duurzaam polycarbonaat.

Ook is deze helm voorzien van gepatenteerde impactbescherming (PISP) die ervoor zorgt dat zijdelingse impact wordt verminderd.

Hetzelfde systeem is toegepast op de facemask, waardoor deze helm een van de beste beschermende uitrusting heeft die er is.

Verder is de helm voorzien van het TRU-curve liner system, bestaande uit 3D pads (beschermende kussentjes) die beter aansluiten op het hoofd.

Dankzij de overliner flexliner technologie wordt er extra comfort en stabiliteit geboden.

Er wordt gebruik gemaakt van een strategische combinatie van padding materialen aan de binnenzijde van de helm die impactenergie absorberen en hun positie en doel behouden over een langere speelduur.

Maar dat is nog niet alles: met een eenvoudige druk op de knop kun je jouw facemask losmaken. Dragers kunnen zo heel gemakkelijk hun facemask vervangen door een nieuwe, zonder in de weer te gaan met gereedschappen.

Het gewicht van de helm betreft 1,6 kg.

De Riddell Speedflex is ondersteund door uitgebreid onderzoek waarbij er getest is op meer dan 2 miljoen datapunten. De helm is beschikbaar in verschillende kleuren en maten.

Het is een helm die zelfs geschikt is voor spelers die de droom hebben om ooit in de NFL te spelen. De helm wordt over het algemeen geleverd met chinstrap, maar zonder facemask.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste budget American Football helm: Schutt Sports Vengeance VTD II

Beste budget American Football helm- Schutt Sports Vengeance VTD II

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Virginia Star Rating: 5
 • Duurzame polycarbonaat schaal
 • Comfortabel
 • Licht (1,4 kg)
 • Goedkoop
 • TPU demping
 • Inter-link kaakbeschermers

Helmen zijn nu eenmaal niet goedkoop, en je zou ook eigenlijk niet moeten besparen op een helm. Hoofdletsel oplopen tijdens het beoefenen van je favoriete sport is natuurlijk wel het laatste wat je wil.

Echter, begrijp ik goed dat je optimale bescherming zoekt, maar je je misschien niet een van de nieuwste of duurste modellen kunt veroorloven.

Zoek je er daarom eentje die goed beschermt, maar in de wat lagere budget klasse valt, dan kan de Schutt Sports Vengeance VTD II wel eens goed van pas komen.

Gewapend met het nieuwste en meest kenmerkende Schutt TPU dempingssysteem is deze helm bedoeld om enorme hoeveelheden impact te absorberen tijdens een wedstrijd.

Wist je dat, op het moment dat de VTD II op de markt werk gebracht, het meteen de hoogste rating kreeg in Virginia Tech’s STAR evaluatie?

Virginia Tech rankt helmen gebaseerd op hun vermogen om te beschermen en om de veiligheid van de dragers te garanderen.

De voordelen van deze helm zijn dat het goed beschermd, comfortabel zit, verkrijgbaar is in verschillende maten en kleuren, goed gebouwd is en ontzettend duurzaam is.

De helm heeft een gedurfde, (veer)krachtige schaal van polycarbonaat dankzij de Mohawk- en Back Shelf-ontwerpelementen, die steviger en groter is dan de oudere modellen die Schutt eerder verkocht.

Naast de schaal, is de facemask zo ontworpen dat het ook een groot deel van de impact kan absorberen. Veel atleten zijn geneigd om vooral naar de buitenkant te kijken.

Echter, komt er bij het kiezen van de juiste helm meer kijken dan alleen de duurzaamheid van de buitenkant; ook de binnenkant van de helm is een belangrijk aspect.

Deze helm biedt aan de binnenkant volledige dekking en comfort. In tegenstelling tot de meeste opties, heeft deze helm TPU demping, zelfs in de kaak pads (inter-link kaakbeschermers).

Deze TPU demping helpt de absorberende eigenschappen van de VTD II te verbeteren en geeft het een zacht, bijna kussen-achtig gevoel.

Ook verdeelt het de druk en het gewicht gelijkmatig, waardoor de kracht van een klap aanzienlijk wordt verminderd. De TPU voering is daarnaast gemakkelijk schoon te maken en is ongevoelig voor schimmel, meeldauw en zwam.

De helm is simpel en licht (weegt ongeveer 3 pounds= 1,4 kg) en wordt standaard geleverd met een SC4 Hardcup chinstrap. Het is een betaalbare keuze die duurzaamheid en goede bescherming biedt.

Schutt heeft haar helmen beter beschermd tegen impacts van lage snelheid, waarvan is aangetoond dat ze tot meer hersenschuddingen leiden dan impacts van hoge snelheid.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste American Football helm tegen hersenschudding: Xenith Shadow XR

Beste American Football helm tegen hersenschudding- Xenith Shadow XR

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Virginia Star Rating: 5
 • Polymeer schaal
 • Comfortabel
 • Gewicht: 2 kg
 • Beste bescherming tegen hersenschuddingen
 • RHEON schokdempers
 • Shock Matrix: voor perfecte pasvorm

De Xenith Shadow XR helm is pas begin dit jaar (2021) op de markt gekomen, maar heeft al veel positieve feedback ontvangen.

Niet alleen staat het bekend als een van de beste football helmen op de huidige markt, ook wordt er beweerd dat het de beste is helm om hersenschuddingen te voorkomen.

Ook deze helm heeft een vijf sterren rating gekregen van de Virginia Tech helm beoordeling en is ontworpen met Xenith’s gepatenteerde polymeer schaal, en daarmee super licht qua gewicht (4,5 pond= 2 kg).

Shadow XR voelt lichter aan op je hoofd omdat hij een lager zwaartepunt heeft.

Bij het opvangen van een klap komt de slimme technologie van RHEON cellen om de hoek kijken: een ultra-energie-absorberende technologie die zijn gedrag op intelligente wijze aanpast als reactie op een impact.

Deze cellen beperken de impact door de acceleratiesnelheid te verminderen die schadelijk kan zijn voor het hoofd.

De helm biedt optimaal comfort en bescherming: dankzij de gepatenteerde Shock Matrix en interne padding is er een 360 graden veilige en aangepaste pasvorm op de kruin, kaak en achterkant van het hoofd.

Het zorgt ook voor een gelijkmatige drukverdeling op het hoofd. De Shock Matrix vergemakkelijkt daarnaast het op- en afdoen van de helm en het binnenkussen vormt zich perfect naar het hoofd van de drager.

De helm is ontworpen om zich aan te passen aan een breed scala van temperaturen, zodat de speler ook droog en koel blijft bij hogere temperaturen.

Daarnaast is de helm waterdicht en wasbaar, dus onderhoud is zeker geen probleem. Ook is de helm anti-microbieel en ademend.

De facemask moet je er nog bij kopen en wordt dus niet meegeleverd. Alle bestaande Xenith facemask passen op de Shadow, behalve de Pride, Portal en XLN22 facemasks.

Een helm die beschermt en presteert tot wel 10 jaar lang.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste prijs-kwaliteit American Football helm: Schutt Varsity AiR XP Pro VTD II

Beste prijs-kwaliteit American Football helm- Schutt Varsity AiR XP Pro VTD II

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Virginia Star Rating: 5
 • Duurzame polycarbonaat schaal
 • Comfortabel
 • Gewicht: 1.3 kg
 • Goede prijs
 • Surefit Air liner: nauwsluitende pasvorm
 • TPU vulling ter bescherming
 • Inter-Link kaakbeschermers: meer comfort en bescherming
 • Twist Release faceguard retainer system: snel facemask verwijderen

Voor de prijs die je betaalt voor deze Schutt helm, krijg je veel comfort terug.

Het is misschien niet de meest geavanceerde helm op de huidige markt, maar gelukkig is hij wel voorzien van de beschermende technologieën van het Schutt merk.

De AiR XP Pro VTD II is dus zeker niet de beste op de lijst, maar volgens de Virginia Tech test nog steeds genoeg voor 5 sterren.

In de 2020 NFL helm performance test, belandde deze helm ook op de #7 plek: dat is zeer respectabel. Het beste kenmerk van de helm is misschien wel de Surefit Air liner, die een nauwsluitende pasvorm garandeert.

De Surefit Air Liner is een aanvulling op de TPU vulling, die de kern van bescherming vormt van deze helm. De schaal is van polycarbonaat en de helm heeft een traditionele standoff (de ruimte tussen de helmschaal en het hoofd van de speler).

Over het algemeen geldt dat hoe groter de afstand is, hoe meer vulling in de helm kan worden gestopt, waardoor de bescherming toeneemt.

Vanwege de traditionele standoff is de AiR XP Pro VTD II niet zo beschermend als helmen met een hogere standoff.

Voor nog meer comfort en bescherming heeft deze helm Inter-Link kaakbeschermers, en het handige Twist Release faceguard retainer systeem zorgt ervoor dat er geen riempjes en schroeven nodig zijn voor het verwijderen en vastzetten van je facemask.

Bovendien is de helm licht van gewicht (2,9 pounds= 1.3 kg).

De helm is perfect voor allerlei soorten spelers: van de beginner tot de pro. Het is er eentje die geniet van de nieuwste technologieën, maar tegen een goede prijs voor professionele hoofd bescherming.

Het heeft een uitstekende schokabsorptie en een dynamische pasvorm die het veelzijdig maakt. Houd er rekening mee dat de helm niet met facemask wordt geleverd.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Hoe weet ik mijn American Football helm maat?

Eindelijk! Je hebt de helm van je dromen uitgekozen! Maar hoe weet je nu welke maat je moet hebben?

De maten van helmen kunnen verschillen per merk of zelfs per model. Gelukkig heeft iedere helm een maattabel waarin duidelijk staat aangegeven welke maat geschikt zou moeten zijn.

Hoewel ik weet dat het niet altijd mogelijk is, is het toch verstandig om een helm eerst te passen voordat je er een gaat bestellen.

Misschien kun je de helmen passen van je (toekomstige) teamgenoten om een idee te krijgen wat jij fijn vindt zitten en welke maat eventueel goed moet zijn. Hoe je de perfecte maat voor je helm kiest, lees je hieronder.

Vraag iemand om de omtrek van je hoofd te meten. Laat deze persoon een meetlint 1 inch (=2,5 cm) boven je wenkbrauwen aanbrengen, rondom je hoofd. Noteer dit getal.

Nu ga je naar de ‘size chart’ van het merk van jouw helm en zul je kunnen zien welke maat voor jou geschikt is. Zit je tussen twee maten in? Kies dan de kleinere maat.

Het is voor een football helm uitermate belangrijk dat deze goed zit, anders kan het jou niet de juiste bescherming bieden.

Wees je er daarnaast van bewust dat geen enkele helm je compleet kan beschermen tegen een blessure, en dat je met een helm op dus nog steeds (wellicht een kleine) kans loopt op een hersenschudding.

Hoe weet je of de helm goed zit?

Nadat je de helm hebt aangeschaft, zijn er een aantal dingen die je moet doen om er zeker van te zijn dat hij perfect zit.

Het is van uiterst belang om deze stappen te volgen en de helm precies naar jouw hoofd af te stellen. Een hersenschudding is wel het laatste wat je wil oplopen.

Zet de helm op je hoofd

Houd de helm vast met je duimen over het onderste gedeelte van de kaak kussentjes. Breng je wijsvinger in de gaten bij de oren en schuif de helm over je hoofd. Zet de helm vast met de chinstrap.

De chinstrap moet in het midden onder de kin van de atleet zitten en goed aansluiten. Om zeker te weten dat deze goed vast zit, doe je je mond wijd open alsof je flink moet gapen.

De helm moet nu naar beneden duwen op je hoofd. Heb je dat gevoel niet, dan moet je de chinstrap strakker aantrekken.

Bij helmen met een vierpunts kinbandsysteem moeten alle vier de bandjes worden vastgeklikt en aangetrokken. Volg altijd de montage-instructies van de fabrikant.

Blaas eventueel de kussentjes op

Er kunnen twee verschillende soorten vulling worden gebruikt om de binnenkant van de helmschaal op te vullen. Helmvulling is ofwel voorgevormd of opblaasbaar.

Heeft jouw helm opblaasbare padding, dan moet je die oppompen. Dit doe je met een speciale pomp met naald.

Zet de helm op je hoofd en laat iemand de naald in de gaatjes aan de buitenkant van de helm aanbrengen.

Vervolgens moet het pompje worden aangebracht en laat je de persoon pompen totdat je voelt dat de helm strak, maar comfortabel rondom het hoofd zit.

De kaak kussentjes moeten bovendien goed tegen het gezicht aan drukken. Als je klaar bent, haal je de naald met pomp er weer uit.

In het geval de helm verwisselbare pads heeft, kunt je deze originele pads eventueel vervangen door dikkere of dunnere pads.

Mocht je voelen dat de kaak kussentjes te strak of te los zitten en je kunt deze niet oppompen, verwissel deze dan.

Check de pasvorm van je helm

Houd er rekening mee dat je de helm past met het kapsel dat je zult dragen tijdens de trainingen en wedstrijden. De pasvorm van een helm kan namelijk veranderen als het kapsel van de atleet verandert.

Een helm mag niet te hoog of te laag op het hoofd zitten en moet ongeveer 1 inch (=2,5 cm) boven de wenkbrauwen van de atleet moeten zitten.

Controleer ook of de oorgaten op één lijn zitten met je oren en of het inzetstuk aan de voorkant van de helm je hoofd bedekt vanaf het midden van het voorhoofd tot het achterhoofd.

Zorg ervoor dat je recht naar voren en opzij kan kijken. Wees er zeker van dat er geen ruimte zit tussen je slapen en de helm, en tussen je kaken en de helm.

Test druk en beweging

Druk met beide handen op de bovenkant van je helm. De druk zou je moeten voelen op je kruin, niet op het voorhoofd.

Beweeg nu met je hoofd van links naar rechts en van boven naar beneden. Als de helm goed zit, mag er geen verschuiving zijn van het voorhoofd of de huid tegen de kussentjes.

Alles moet als één geheel bewegen. Is dat niet het geval, kijk dan of je de kussentjes meer kunt oppompen of dat je de (niet-opblaasbare) kussentjes kunt vervangen door dikkere pads.

Is dit allemaal niet mgoelijk, dan is een kleinere helm wellicht gewenst.

Een helm moet goed aanvoelen en mag niet over het hoofd glijden wanneer de chinstrap op zijn plaats zit.

Als de helm kan worden verwijderd terwijl de chinstrap vast zit, dan is de pasvorm te ruim en moet deze aangepast worden.

Meer informatie over het passen van een football hem vind je op de website van de fabrikant.

Helm afzetten

Maak de chinstrap los met de onderste drukknoppen. Breng je wijsvingers aan in de oor gaten en druk je duimen op de onderzijde van de kaak kussentjes. Duw de helm omhoog over je hoofd en zet ‘m af.

Hoe verzorg ik mijn American Football helm?

Schoonmaken

Houd je helm goed schoon, zowel van binnen als van buiten, met warm water en eventueel mild schoonmaakmiddel (geen sterke reinigingsmiddelen). Laat je helm of losse onderdelen nooit weken.

Beschermen

Zet je helm niet in de buurt van hitte bronnen. Laat ook nooit iemand op je helm zitten.

Opslag

Bewaar je helm niet in een auto. Berg ‘m op in een ruimte die niet te warm, maar ook niet te koud is, en ook niet in direct zonlicht.

Versieren

Voordat je je helm gaat versieren met verf of stickers, check bij de fabrikant of dit de veiligheid van de helm kan beinvloeden. De informatie moet staan op het instructie-etiket of op de website van de fabrikant.

Herconditionering (reconditioning)

Herconditionering houdt in dat een expert een gebruikte helm inspecteert en herstelt door: scheuren of beschadigingen te repareren, ontbrekende onderdelen te vervangen, te testen op veiligheid en opnieuw te certificeren voor gebruik.

Helmen moeten regelmatig worden gereviseerd door een erkend NAERA2-lid.

Vervangen

Helmen moeten uiterlijk 10 jaar na de productiedatum worden vervangen. Veel helmen zullen eerder aan vervanging toe zijn, afhankelijk van de slijtage.

Je mag nooit zomaar zelf je helm proberen te repareren. Gebruik ook zeker nooit een helm die gebarsten of kapot is, of waarvan onderdelen of vulling onderbreken.

Vervang of verwijder nooit de vulling of andere (interne) onderdelen, tenzij je dat doet onder toezicht van een getrainde uitrustingsmanager.

Controleer voor het seizoen en ook zo nu en dan tijdens het seizoen of je helm nog heel is en er niets ontbreekt.

Lees ook: Beste bitje voor sport | Top 5 mouth guards beoordeeld

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.