Is American football gevaarlijk? Letsel risico’s en hoe je jezelf beschermt

door Joost Nusselder | Geupdate op:  11 januari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

De gevaren van (professioneel) American football zijn de laatste jaren een veelbesproken onderwerp. Studies hebben bij voormalige spelers hoge percentages hersenschuddingen, traumatisch hersenletsel en een ernstige hersenaandoening – chronische traumatische encefalopathie (CTE) – aangetoond.

American football kan inderdaad gevaarlijk zijn als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Gelukkig zijn er diverse manieren om letsels zoals hersenschuddingen zo veel mogelijk te voorkomen, zoals hoogwaardige bescherming dragen, de juiste tackle technieken te leren en fair play te stimuleren.

Als je – net zoals ik! – enorm van football houdt, wil ik je met dit artikel niet afschrikken! Ik zal je daarom ook een aantal handige veiligheidstips geven, zodat je deze fantastische sport kunt blijven spelen zonder jezelf in gevaar te brengen.

Is American football gevaarlijk? Letsel risico's en hoe je jezelf beschermt

Hersenletsels kunnen vreselijk slopende gevolgen hebben. Wat is een hersenschudding precies – hoe kun je die voorkomen- en wat is CTE?

Welke regels heeft de NFL veranderd om het spel veiliger te maken en wat zijn de voor- en nadelen van football?

Fysiek letsel en gezondheidsrisico’s bij American football

Is American football gevaarlijk? We weten allemaal dat football een harde en fysieke sport is.

Desondanks is het erg populair, vooral in Amerika. Maar ook buiten de Verenigde Staten wordt de sport steeds vaker gespeeld.

Niet alleen zijn er veel atleten die deze sport graag beoefenen, ook kijken veel mensen er graag naar.

Naast de fysieke letsels die spelers op kunnen lopen, zijn er helaas ook ernstigere gezondheidsrisico’s verbonden aan het spel.

Denk aan hoofdletsels en hersenschuddingen, die tot permanente hersenschuddingen kunnen leiden en in tragische gevallen zelfs tot de dood.

En wanneer spelers herhaaldelijk hoofdletsel oplopen, kan er CTE worden ontwikkeld; chronische traumatische encefalopathie.

Dit kan later in hun leven dementie en geheugenverlies veroorzaken, maar ook depressie en stemmingswisselingen, die tot zelfmoord kunnen leiden indien ze onbehandeld blijven.

Wat is een hersenschudding / concussion?

Een hersenschudding ontstaat wanneer de hersenen door een botsing tegen de binnenkant van de schedel stoten.

Hoe groter de kracht van de impact, hoe ernstiger de hersenschudding.

Symptomen van een hersenschudding kunnen zijn: desoriëntatie, geheugenproblemen, hoofdpijn, wazigheid en verlies van bewustzijn.

Een tweede hersenschudding gaat vaak gepaard met symptomen die langer duren dan de eerste.

De CDC (Centers for Disease Control and Prevention) meldt dat het ervaren van meer dan één hersenschudding depressie, angst, agressie, persoonlijkheidsveranderingen en een verhoogd risico op Alzheimer, Parkinson, CTE, en andere hersenaandoeningen kan veroorzaken.

Hoe kan ik een hersenschudding voorkomen bij American football?

Sporten brengt altijd risico’s met zich mee, maar er zijn diverse manieren om ernstige hersenschuddingen in football te voorkomen.

De juiste bescherming dragen

Helmen en gebitsbeschermers worden veel gebruikt en kunnen helpen. Zorg ervoor dat je altijd een helm draagt die goed past en in goede staat is.

Bekijk onze artikelen met de beste helmen, shoulder pads en gebitsbeschermers voor American football om jezelf zo goed mogelijk te beschermen.

De juiste technieken leren

Daarnaast is het belangrijk dat atleten de juiste technieken aanleren en manieren om klappen op het hoofd te voorkomen.

De hoeveelheid fysiek contact beperken

Nog beter is natuurlijk het verminderen of elimineren van bodychecks of tackles.

Beperk daarom de hoeveelheid fysieke contact tijdens de training en zorg dat er deskundige atletiektrainers aanwezig zijn bij wedstrijden en trainingen.

Deskundige trainers in dienst nemen

Coaches en atleten moeten de regels van de sport voor fair play, veiligheid en sportiviteit blijven handhaven.

Atleten goed in de gaten houden tijdens running plays

Ook moeten atleten goed in de gaten worden gehouden tijdens running plays, vooral atleten op de running back positie.

De regels handhaven en onveilige acties vermijden

Verder moet ervoor worden gezorgd dat atleten onveilige acties vermijden, zoals: een andere atleet tegen het hoofd (de helm) slaan, hun helm gebruiken om een andere atleet te raken (helm-tot-helm of helm-tot-lichaam contact), of met opzet proberen een andere sporter te bezeren.

Wat is CTE (chronische traumatische encefalopathie)?

Tot de gevaren van football behoren hoofdletsels en hersenschuddingen die kunnen leiden tot permanente hersenbeschadiging of in extreme gevallen zelfs de dood.

Spelers die herhaaldelijk hoofdletsel oplopen, kunnen chronische traumatische encefalopathie (CTE) ontwikkelen.

CTE is een hersenaandoening die wordt veroorzaakt door herhaaldelijk hoofdletsel.

Veel voorkomende symptomen zijn geheugenverlies, stemmingswisselingen, beoordelingsstoornissen (impaired judgement), agressie en depressie en dementie later in hun leven.

Deze veranderingen in de hersenen verergeren in de loop van de tijd, en worden soms pas maanden, jaren of zelfs tientallen jaren (decades) na het laatste hersenletsel opgemerkt.

Sommige voormalige atleten met CTE hebben zelfmoord gepleegd of een moord gepleegd.

CTE wordt het vaakst aangetroffen bij atleten die herhaaldelijk hoofdletsel hebben opgelopen, zoals voormalige boksers, hockeyspelers en footballers.

De nieuwe NFL regelgeving voor veiligheid

Om American football veiliger te maken voor NFL spelers, heeft de National Football League haar regelgeving aangepast.

Kickoffs en touchbacks worden van verder weg genomen, scheidsrechters (referees) zijn strenger in het beoordelen van onsportief en gevaarlijk gedrag, en dankzij de CHR wordt helm tegen helm contact gestraft.

Zo worden kickoffs nu vanaf de 35 yard line genomen in plaats van de 30 yard line, en touchbacks in plaats van de 20 yard line nu vanaf de 25 yard line.

De kortere afstanden zorgen er voor dat, wanneer spelers op snelheid op elkaar afrennen, de impact wat minder groot is.

Hoe groter de afstand, hoe meer snelheid er kan worden gewonnen.

Daarnaast is de NFL van plan om spelers die onsportief en gevaarlijk gedrag vertonen, te blijven diskwalificeren. Dit zou het aantal blessures moeten verminderen.

Verder is er nog de crown-of-the-helmet rule’ (CHR), waarbij spelers gestraft worden die contact met een andere speler maken met de bovenkant van hun helm.

Helm tegen helm contact is zeer gevaarlijk voor beide spelers. Voor deze overtreden is er nu een 15-yard straf.

Dankzij CHR zullen hersenschuddingen en andere hoofd- en nekblessures afnemen.

Echter heeft deze nieuwe regel ook een keerzijde: spelers zullen nu meer geneigd zijn om het onderlichaam te tackelen, waardoor het risico op letsels aan het onderlichaam misschien zal toenemen.

Ik ben zelf van mening dat, als de coaching staff van jouw team veiligheid op nummer één zetten, ze er alles aan zullen doen om hun spelers de juiste tackle techniek aan te leren om het aantal blessures en letsels zo veel mogelijk te voorkomen en de sport vooral heel leuk te houden.

Verbetering hersenschuddingsprotocol

Vanaf het eind van 2017 heeft de NFL ook diverse wijzigingen aangebracht in het hersenschuddingsprotocol.

Voordat deze veranderingen werden ingevoerd, moest een speler die het veld verliet met een mogelijke hersenschudding uit het spel blijven terwijl hij werd geëvalueerd.

Zou de dokter hem diagnosticeren met een hersenschudding, dan moest de speler op de bank blijven zitten voor de rest van de speeltijd totdat de dokter hem toestemming gaf om weer te spelen.

Dit proces is niet meer aan de orde.

Om spelers beter te beschermen, wordt er voor iedere wedstrijd een (onafhankelijke) neurotrauma-adviseur (UNC) aangesteld.

Iedere speler die een gebrek aan motorische stabiliteit of evenwicht laat zien, wordt daardoor geëvalueert.

Ook die spelers die tijdens de wedstrijd op een hersenschudding zijn beoordeeld worden binnen 24 uur na de eerste evaluatie opnieuw evalueert.

Omdat de deskundige onafhankelijk is en niet werkt voor de teams, is het de beste manier om de veiligheid van de spelers zo veel mogelijk te waarborgen.

Meer onderzoek nodig over de gevaren?

Het is nu eenmaal een feit dat football spelers een grote kans op hersenletsel lopen. En dat is natuurlijk geen tof nieuws.

Echter, is er veel literatuur gepubliceerd in het Journal of Athletic Training waarin wordt vastgesteld dat er toch nog een hoop onbekend is over de risico’s van hersenschuddingen.

Er zijn veel studies over het onderwerp, maar het is nog te vroeg om radicale conclusies te trekken.

Dit betekent dus dat er nog niet genoeg overtuigende informatie is om te stellen dat het risico te groot is, of dat het spelen van football gevaarlijker is dan andere dingen die we graag of dagelijks doen – zoals autorijden.

De voordelen van American football spelen

Football is een sport die meer goede of positive kan opleveren dan veel mensen zich waarschijnlijk realiseren.

De conditie en kracht die je ermee opbouwt, bevorderen je cardiovasculaire gezondheid.

Ook kan football je concentratie verbeteren en leer je hoe waardevol teamwork kan zijn.

Je leert over leiderschap, discipline, omgaan met teleurstellingen en ook hoe je je werkethiek kunt verbeteren.

Football vereist verschillende soorten training, zoals sprinten, lange afstanden rennen, intervaltraining en krachttraining (gewichtheffen).

Football is daarnaast een sport die al je aandacht en focus vereist om succesvol te kunnen zijn.

Door te ploeteren of iemand te tackelen, kun je je concentratievermogen verbeteren, iets wat natuurlijk ook hartstikke goed van pas komt op je werk of tijdens je studie.

De sport dwingt je om je te concentreren op je taak. Doe je dat niet, dan kun je een ‘slachtoffer’ worden.

Eigenlijk kun je het je dus niet veroorloven om niet constant op je hoede te zijn.

Je leert omgaan met je tijd, met verlies en teleurstellingen en je leert gedisciplineerd te zijn.

Dit zijn allemaal ontzettend belangrijke zaken, voornamelijk voor jongeren die nog veel moeten leren en ervaren in het leven, en deze dingen dus moeten gaan toepassen op situaties in het echte leven.

De nadelen van American football

In Amerika zijn er volgens de National High School Sports-Related Injury Surveillance Study tussen het schooljaar 2014-2015 meer dan 500.000 football blessures voorgekomen op middelbare scholen.

Dit is een groot probleem dat zo snel mogelijk moet worden aangepakt door scholen en coaches voor de veiligheid van de spelers.

In 2017 stemden duizenden profvoetballers in met een schikking met de National Football League over ernstige gezondheidsaandoeningen in verband met hersenschuddingen.

Dit is een kwestie die ze al jaren aan het bestrijden waren en het werpt eindelijk zijn vruchten af. Hoe veilig we de sport ook maken, het is en blijft een gevaarlijke sport.

Het is voor teams vaak uitdagend om een seizoen door te komen zonder dat er mensen geblesseerd raken.

De nadelen van football zijn de blessures die je ermee kunt oplopen.

Enkele veel voorkomende blessures zijn: verstuikte enkels, een gescheurde hamstring, ACL of meniscus en hersenschuddingen.

Er zijn zelfs gevallen geweest waarbij kinderen hoofdletsel hadden opgelopen door een tackle, wat tot de dood heeft geleidt.

Dat is natuurlijk tragisch en zou nooit mogen gebeuren.

Je kind wel of geen football laten spelen?

Als ouder is het belangrijk om de risico’s van football te kennen.

Football is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd en als bij jouw kind een hersenbeschadiging is vastgesteld, moet je met de arts bespreken of het verstandig is om je kind football te laten blijven spelen.

Als jouw zoon of dochter graag football speelt, zorgt er dan voor dat je de tips in dit artikel in achting neemt om gezondheidsrisico’s te minimaliseren.

Als je kind nog jong is, is flag football waarschijnlijk een beter alternatief.

Flag football is een non-contact versie van American football en is een uitstekende manier om kinderen (maar ook volwassenen) kennis te laten maken met football op een zo veilig mogelijke manier.

Er zijn risico’s verbonden aan het spelen van tackle football, maar naar mijn mening maakt dat deze sport nu juist zo opwindend.

Zou je alle risico’s wegnemen, dan haal je in feite een groot deel van de reden weg waarom het zo aantrekkelijk is voor zo veel mensen, hoe gek het misschien ook klinkt.

Ik raad je ook zeker aan om naar mijn artikelen te kijken over de beste American football gear om je kind zo veilig mogelijk te laten genieten van de sport die hem/haar zo lief is!

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.