Tafeltennis regels | alle regels uitgelegd +een paar vreemde regels

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Een post getiteld “Regels en voorschriften voor tafeltennis” klinkt misschien saai, maar dat is het niet! Ik hoop het tenminste niet. Daarom hebben we hem ook iets omgegooid om wat vreemde regels en mythen uit de weg te helpen.

In deze post zal ik duidelijk de belangrijkste regels van tafeltennis uitleggen en daarmee een einde maken aan de talloze argumenten die elke dag over de hele wereld voorkomen.

Als je een casual speler of een beginner bent, probeert dit bericht alle mythische, verzonnen tafeltennisregels te onthullen die op tafels over de hele wereld verschijnen (ok, rond de tafel is leuk op vakantie maar natuurlijk geen officieel spel).

Regels van tafeltennis

Ik zal ook een korte samenvatting geven van de basisregels van tafeltennis.

Als je een ervaren speler bent, hoop ik dat je dit artikel ook nuttig zult vinden. Ik probeerde onlangs een scheidsrechterlijk examen en slaagde toch niet.

Er zijn een paar vreemde en moeilijk te begrijpen regels en voorschriften in tafeltennis en ik zal ze benadrukken en om je mening vragen.

Laten we beginnen. Ik vind het leuk om eerst met de mythbusters te beginnen omdat sommige best voor een “oh, zit dat zo” momentje kunnen zorgen. Daarna ga ik ook verder in op alle regels:

Tafeltennis regels: Myth-busters

Gedurende de tijd dat ik tafeltennis speelde en coachte, denk ik dat ik alle verzonnen regels heb gehoord die er zijn! Hier zijn een paar die je misschien hoort en waarom ze onzin zijn.

Tafeltennis regels mythen myth busters

Moet je niet diagonaal serveren in tafeltennis?

Nee! Bij tennis, squash en badminton moet je diagonaal serveren, maar bij tafeltennis singles kun je overal serveren waar je maar wilt.

Ja, dat geldt ook voor de zijkanten van de tafel, als je genoeg sidespin kunt krijgen. Bij tafeltennisdubbels moet je diagonaal en altijd van je rechterhand naar de rechterhand van je tegenstander.

De bal heeft je geraakt, dus dat is mijn punt

Een veel voorkomende die je hoort bij de kinderen op school. Als de bal jou raakt verdien ik een punt.

Sorry, maar als je de bal tegen de tegenstander aan hebt geslagen en het niet eerst de tafel heeft geraakt, dan is dat een misser en is het punt voor de geraakte speler.

Lees ook: mag je de bal met je hand slaan in tafeltennis?

Ik dacht dat je tot 21 moest spelen? Ik speel niet graag tot 11

In dit geval zouden veel van de oudere spelers het waarschijnlijk met je eens zijn, maar de ITTF veranderde het scoresysteem van 21 punten naar 11 punten, al terug in 2001.

Als je competitief speelt, is het spel maximaal 11, dus je kunt net zo goed er vast aan aanpassen!

Je mag niet rond het net slaan

Eigenlijk mag je dat wel. En het kan een behoorlijk moeilijk schot zijn om terug te slaan.

Als jij een bal heel wijd uitsteekt, is je tegenstander ruimschoots binnen de regels om hem terug te geven rond het net.

Dit betekent zelfs dat de bal in sommige gevallen gewoon aan jouw kant van de tafel kan rollen en niet eens stuitert!

Dat is heel zeldzaam, maar het gebeurt wel. Er zijn talloze video’s op YouTube:

De bal moet vier keer over het net gaan voordat je begint met play for serve

Ik hoor hier vaak ruzie over. Play for serve (een rally om te bepalen wie eerst mag serveren) is verzonnen. In een competitief spel wordt de server meestal bepaald door een toss met munten of door te kiezen in welke hand je denkt dat de bal erin zit.

Als je echt wilt “spelen om wie er mag serveren”, ga dan gewoon samen akkoord wat hier de regels van zijn voordat je begint met de rally.

Het is echter waarschijnlijk gemakkelijker om de bal onder de tafel te houden en te raden in welke hand hij zit zoals je altijd op het schoolplein deed en je geen muntje bij je hebt voor de toss.

Basisregels tafeltennis

Ik heb de officiële (en zeer lange) regels van de ITTF samengevat in deze basisregels voor tafeltennis. Dit zou alles moeten zijn wat je nodig hebt om een ​​game te spelen.

Er zijn ook verschillende spelregelboekjes te vinden, meestal vanuit de verschillende clubs.

Service regels

Zo doe je een tafeltennis service

De service moet beginnen met de bal in een open handpalm. Dit voorkomt dat je het van te voren al een spin meegeeft.

De bal moet verticaal worden gegooid en minimaal 16 cm de lucht in. Dit voorkomt dat je direct uit je hand serveert en je tegenstander verrast.

De bal moet zich tijdens de serve boven en achter de tafel bevinden. Dit zorgt ervoor dat je geen gekke hoeken meer krijgt en je tegenstander een eerlijke kans geeft om terug te slaan.

Na het gooien van de bal moet de server zijn vrije arm en hand uit de weg halen. Dit is om de ontvanger de bal te laten zien.

Kun je overal serveren in tafeltennis?

De bal moet minstens één keer stuiteren aan de zijde van de tegenstander van de tafel en je kunt van en naar elk deel van de tafel serveren. In het dubbelspel moet de service echter wel diagonaal worden gespeeld.

Is er een maximum aantal netservices of heeft tafeltennis ook een double fault?

Er is geen limiet aan het aantal netservices dat je kunt hebben bij tafeltennis. Blijft de serveerder via het net slaan maar komt de bal wel telkens op de helft van de tegenstader, dan kan dit in wezen oneindig doorgaan.

Mag je met je backhand serveren?

Je mag in tafeltennis ook met je backhand serveren. Dit wordt vaak gebruikt vanuit het midden van de tafel om een service met veel spin te creeëren.

De volgende video, afkomstig van de Service Mastery-training van de Tafeltennisuniversiteit, is nog een geweldige samenvatting van de basisregels voor tafeltennisservices:

En hier bij tafeltenniscoach.nl vind je nog enkele tips over hoe je je service kunt verbeteren.

Tafeltennis Dubbelspel regels

De service moet bij dubbelspel wel diagonaal verlopen, van de rechterkant van de server naar de rechterkant van de ontvanger.

Regels voor tafeltennis dubbelspel

Dit zorgt ervoor dat je het tegengestelde paar spelers niet verstrikt raakt voordat ze zelfs maar een bal hebben geraakt.

Een dubbel paar moet afwisselend de bal slaan. Dit maakt dubbel zo uitdagend. Niets van die tennisbaan onzin waarbij iedereen hem telkens mag slaan.

Bij de verandering van service wordt de vorige ontvanger de nieuwe server en wordt de partner van de vorige server de ontvanger. Dit zorgt ervoor dat iedereen alles doet.

Na acht punten ben je terug bij het begin van de cyclus.

Algemeen wedstrijdspel

Je hebt twee rallies voordat het jouw beurt is om twee keer te serveren. Vroeger was dit elk vijf rallies, maar sinds de overstap naar 11 is het nu slechts twee.

Op 10-10 is het deuce. Je krijgt elk één serve en moet winnen met twee duidelijke punten verschil.

Dit is een sudden death of een tafeltennis-equivalent van een deuce.

Als je het beste van 3, 5 of 7 sets speelt (in tegenstelling tot slechts één set), moet je na elk spel van speelhelft wisselen. Dit zorgt ervoor dat beide spelers aan beide kanten van de tafel komen te staan met alle omstandigheden van dien, zoals lichtval bijvoorbeeld.

Je verandert ook van kant wanneer de eerste speler vijf punten bereikt in het laatste spel van een wedstrijd.

Wanneer is het een let?

Een let wordt uitgeroepen als:

 • Een verder goede service het net raakt en dan wel op de tafelhelft van de tegenstander stuitert. Dan moet je opnieuw serveren en dit zorgt ervoor dat je tegenstander een eerlijke kans heeft om terug te slaan.
 • De ontvanger is niet gereed (en probeert de bal niet te raken). Dit is gewoon gezond verstand en je moet de service opnieuw nemen.
 • Als het spel wordt verstoord door iets buiten de controle van de speler. Hiermee kun je het punt opnieuw spelen als er ineens iemand van de tafel naast je tussendoor komt lopen om hun balletje op te halen of iets dergelijks.

Hoe maak je een punt bij tafeltennis?

 • De service wordt gemist, bijvoorbeeld stuitert niet op de helft van de tegenstander.
 • De service wordt niet geretourneerd door je tegenstander.
 • Een schot gaat het net in.
 • Een schot gaat van de tafel zonder het veld aan de overkant te raken.
 • Een schot raakt eerst jouw eigen helft voor de helft van de tegenstander te raken (behalve bij je service natuurlijk).
 • Een speler verplaatst de tafel, raakt het net aan of raakt de tafel aan met zijn vrije hand tijdens het spelen.

Mag je de tafel aanraken tijdens tafeltennis?

Het antwoord is dus nee, wanneer je de tafel aanraakt terwijl de bal nog in het spel is verlies je automatisch het punt.

Vreemde tafeltennis regels

Hier zijn een paar regels en voorschriften voor tafeltennis die me hebben verrast:

Je mag naar de andere kant van de tafel lopen om de bal te slaan, indien nodig

Er is geen regel die zegt dat een speler slechts aan één kant van het net mag blijven. Het is natuurlijk niet vaak nodig, maar het kan leiden tot grappige situaties.

Laten we zeggen dat speler A een schot met zeer zware backspin slaat, zodat het op de kant van speler B van de tafel landt (een goede return) en de backspin ervoor zorgt dat de bal achteruit stuitert, over het net naar de kant van de tafel van speler A.

Als speler B dat schot niet slaat zodat het van zijn batje komt en vervolgens contact maakt met de speelhelft van speler A, dan wordt het punt toegekend aan speler A (omdat speler B geen goede return maakte).

Speler B kan echter proberen om dat schot terug te geven, zelfs als hij / zij voorbij het net moet rennen en de bal recht naar beneden in de kant van speler A van de tafel moet slaan.

Hier is een nog grappiger scenario dat ik heb gezien in een uitvoering (nooit in een echte wedstrijd):

Speler B rent rond naar de kant van speler A en in plaats van de bal recht naar de kant van de tafel van speler A te slaan, slaat speler B zijn / haar return zodat deze contact maakt met de kant van speler A en terug wordt gericht naar de helft van speler B.

In dat geval kan speler A naar de oorspronkelijk helft van speler B rennen en de bal op de kant van speler B slaan.

Dit zou tot gevolg hebben dat de 2 spelers van tafelhelft zijn veranderd en in plaats van de bal te raken nadat deze op de speelhelft heeft gestuiterd moeten ze nu de bal uit de lucht slaan, direct op de speelhelft waar ze staan en zorgen dat hij over het net gaat.

De rally zou doorgaan totdat een speler de bal zou missen op een zodanige manier dat deze eerst de kant van de tafel van de tegenstander zou raken (zoals gedefinieerd door hun oorspronkelijke posities aan het begin van de rally) of de tafel helemaal zou missen.

Je mag per ongeluk de bal ‘dubbel slaan’

 • In de regels staat dat je een punt verliest als je de bal opzettelijk twee keer achter elkaar slaat.
 • Wist jij dit? Ik denk dat het een nieuwe regel is. Wat denk jij er van?

Je mag maximaal twee advertenties op de achterkant van je shirt hebben, in internationale wedstrijden

 • Ik vraag me af of ze ooit controleren of spelers er drie hebben?
 • Ik heb zeker nog nooit gehoord dat een speler een shirt moest verwisselen omdat ze te veel advertenties op hun rug hadden.
 • Laat het me weten als je ooit een video ziet met iemand die drie draagt ​​in een internationale competitie, of zelfs gevraagd wordt zijn shirt te wisselen.

Het speeloppervlak van de tafel kan van elk materiaal worden gemaakt

 • Het enige wat het hoeft te doen om aan de regels te voldoen is een uniforme stuiter geven van ongeveer 23 cm wanneer een bal valt vanaf 30 cm.
 • Ik ben er vrij zeker van dat ze altijd van hout zijn gemaakt, maar ik kan het verkeerd hebben.

Lees ook: de beste tafeltennistafels beoordeeld voor elk budget

Het batje kan elke maat, vorm of gewicht hebben

Ik heb onlangs een paar grappige zelfgemaakte batjes gezien van spelers uit de lokale competitie. Een was gemaakt van balsahout en ongeveer een centimeter dik!

Destijds dacht ik: “Het is prima hier lokaal, maar daar zouden ze in een echt toernooi niet mee wegkomen”.

Nou ja, blijkbaar wel!

Lees ook: de beste batjes die je op dit moment kunt kopen om je spel te verbeteren

Als een rolstoelspeler in een valide toernooi speelt, moeten zijn tegenstanders ‘rolstoelregels’ tegen hem spelen

 • Ik kwam afgelopen zomer in contact met deze regel. Ik werd verzekerd door de scheidsrechter van het toernooi en de scheidsrechters van de zaal dat dit het geval was en ik had zelf geen idee, dus moest ik ermee doorgaan.
 • Sindsdien heb ik ontdekt dat de regels bepalen dat regels voor rolstoel service en ontvangst dan van toepassing zijn, als de ontvanger in een rolstoel zit ongeacht wie de server is.

Wat is Ping Pong?

Tafeltennis en ping pong zijn natuurlijk gewoon de zelfde sport, maar ik wil er toch even bij stil staan omdat veel mensen niet weten wat noude verschillen zijn, of denken dat ping pong aanstootgevend is.

Ping-pong  is op zich geen aanstootgevende term omdat het is afgeleid van ‘ping pang qiu’ in het Chinees, maar in feite is het Chinese equivalent slechts een nauwkeurige transliteratie van de Engelse spreektaal (imiterend van het geluid van de botsingen van de bal) die al meer dan 100 jaar werd gebruikt voordat ping-pong rond 1926 naar Azië werd geëxporteerd.

De term “ping-pong” is in feite een klank-term die in Engeland is ontstaan , waar de sport werd uitgevonden. Het Chinese woord “ping-pang” werd geleend van het Engels, niet andersom.

Persoonlijk vind ik de term niet aanstootgevend, hoewel hij altijd onofficieel is geweest  en de officiële term tafeltennis is. Het is gewoon beter om tafeltennis te gebruiken, dan lijkt het tenminste dat je weet waarover je het hebt.

Zijn de regels van Ping Pong en tafeltennis hetzelfde?

Ping pong en tafeltennis zijn in wezen dezelfde sport, maar aangezien tafeltennis de officiële term is, heeft ping pong over het algemeen betrekking op garagespelers, terwijl tafeltennis wordt gebruikt door spelers die formeel in de sport trainen.

In die zin zijn de regels van elk anders en heeft tafeltennis de strengere officiële regels terwijl ping pong jouw eigen garage regels volgt.

Dat is ook waarom je vaak een discussie over mythen in de regels hebt, omdat de ping pong regels niet echt duidelijk zijn afgesproken en je ruzie krijgt over of het punt voor jou is omdat de bal de tegenstander raakte, bijvoorbeeld.

Wat is het verschil tussen tafeltennis en ping-pong?

Vóór 2011 was “Ping Pong” of “Tafeltennis” dezelfde sport. Serieuze spelers noemen het echter liever tafeltennis en beschouwen het als een sport.

Over het algemeen heeft Ping Pong betrekking op ‘garagespelers’ ofwel amateurs, terwijl tafeltennis wordt beoefend door spelers die formeel trainen in de sport.

Wordt Ping Pong gespeeld op 11 of 21?

Een partijtje tafeltennis wordt gespeeld totdat een van de spelers 11 punten scoort of als er een verschil van 2 punten is nadat de score gelijk was (10:10). Het spel werd tot 21 jaar gespeeld, maar die regel werd in 2001 door de ITTF gewijzigd.

Hoe heet pingpong in China?

Bedenk dat dit een tijd was dat iedereen het spel nog Ping Pong noemde.

Dat klinkt heel Chinees, maar vreemd genoeg hadden de Chinezen geen karakter voor Pong, dus improviseerden ze en noemden ze het spel Ping Pang.

Of om precies te zijn, Ping Pang Qiu, wat letterlijk Ping Pong met bal betekent.

Kun je bij tafeltennis verliezen tijdens het serveren?

Op het gamepunt kan je het spel niet verliezen, tijdens je eigen opslag. Op het gamepunt kan je het spel niet winnen op de service van je  tegenstander. Als je een edge-ball maakt, krijgt de tegenstander een punt.

Hoe vaak serveer je bij tafeltennis?

Elke speler krijgt 2 x service  en het wisselt totdat een van de spelers 11 punten scoort, tenzij er een deuce is (10:10).

In dat geval krijgt elke speler slechts één service en deze wordt afgewisseld totdat een van de spelers een voorsprong van twee punten krijgt.

Wie is de eerste tafeltennisser?

De Engelsman David Foster. Een Engels octrooi (nummer 11.037) werd ingediend op 15 juli 1890 toen David Foster uit Engeland in 1890 voor het eerst tennis op een tafel introduceerde.

Wie speelde er eerst tafeltennis?

De sport is ontstaan ​​in het Victoriaanse Engeland, waar het werd gespeeld onder de hogere klasse als een spel na het eten.

Er is gesuggereerd dat geïmproviseerde versies van het spel rond 1860 of 1870 door Britse militaire officieren in India werden ontwikkeld, die het spel met zich meebrachten.

Wie is de nummer 1 tafeltennisser ter wereld?

Fan Zhendong. Zhendong is momenteel de nummer één tafeltennisser ter wereld, volgens de International Table Tennis Federation (ITTF).

Mag je een pingpongbal raken voordat deze stuitert?

Dat staat bekend als volley of ‘obstructie’ en het is een illegale opname in tafeltennis. Als je dit doet, verlies je het punt. 

Wat is de ‘barmhartigheidsregel’ in tafeltennis?

Wanneer je een spel met 10-0 leidt, probeer je je best te doen om je tegenstander een punt te geven. Het wordt een ‘genadepunt’ genoemd. Omdat 11-0 te grof is, maar 11-1 is gewoon normaal.

Is pingpong een goede work-out?

Ja, tafeltennis spelen is een geweldige cardiotraining en goed voor de spierontwikkeling, maar om je kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren, moet je meer doen.

Na regelmatig oefenenen zal je er beter uitzien en je beter voelen en wil je waarschijnlijk je tafeltennisspelniveau verhogen, je hardlooptijden verbeteren en met zwaardere gewichten trainen in de sportschool.

Conclusie

Of je nieuw bent in de sport of al jaren speelt, ik hoop dat je het interessant vond. Ik heb geprobeerd wat saaie regels te vertellen op een interessante manier met ook wat aparte myths en regels.

Als je uitgebreid de officiële regels en voorschriften voor tafeltennis wilt bekijken, dan kan dat op de pagina ITTF-voorschriften.

Je kunt zelfs een PDF-document downloaden met alle regels voor tafeltennis die je eventueel kunt gebruiken.

Heb ik iets belangrijks gemist? Serieus of grappig. Zo ja, laat het me weten en ik zal het bericht bijwerken.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.