Tafeltennis regels | alle regels uitgelegd +een paar vreemde regels

by joost | Last Updated: 13 mei 2020

Een post getiteld “Regels en voorschriften voor tafeltennis” klinkt misschien saai, maar dat is het niet! Ik hoop het tenminste niet. Daarom hebben we hem ook iets omgegooid om wat vreemde regels en mythen uit de weg te helpen.

In deze post zal ik duidelijk de belangrijkste regels van tafeltennis uitleggen en daarmee een einde maken aan de talloze argumenten die elke dag over de hele wereld voorkomen.

Als je een casual speler of een beginner bent, probeert dit bericht alle mythische, verzonnen tafeltennisregels te onthullen die op tafels over de hele wereld verschijnen (ok, rond de tafel is leuk op vakantie maar natuurlijk geen officieel spel).

Regels van tafeltennis

Ik zal ook een korte samenvatting geven van de basisregels van tafeltennis.

Als je een ervaren speler bent, hoop ik dat je dit artikel ook nuttig zult vinden. Ik probeerde onlangs een scheidsrechterlijk examen en slaagde toch niet.

Er zijn een paar vreemde en moeilijk te begrijpen regels en voorschriften in tafeltennis en ik zal ze benadrukken en om je mening vragen.

Laten we beginnen. Ik vind het leuk om eerst met de mythbusters te beginnen omdat sommige best voor een “oh, zit dat zo” momentje kunnen zorgen. Daarna ga ik ook verder in op alle regels:

Tafeltennis regels: Myth-busters

Gedurende de tijd dat ik tafeltennis speelde en coachte, denk ik dat ik alle verzonnen regels heb gehoord die er zijn! Hier zijn een paar die je misschien hoort en waarom ze onzin zijn.

Tafeltennis regels mythen myth busters

Moet je niet diagonaal serveren in tafeltennis?

Nee! Bij tennis, squash en badminton moet je diagonaal serveren, maar bij tafeltennis singles kun je overal serveren waar je maar wilt.

Ja, dat geldt ook voor de zijkanten van de tafel, als je genoeg sidespin kunt krijgen. Bij tafeltennisdubbels moet je diagonaal en altijd van je rechterhand naar de rechterhand van je tegenstander.

De bal heeft je geraakt, dus dat is mijn punt

Een veel voorkomende die je hoort bij de kinderen op school. Als de bal jou raakt verdien ik een punt.

Sorry, maar als je de bal tegen de tegenstander aan hebt geslagen en het niet eerst de tafel heeft geraakt, dan is dat een misser en is het punt voor de geraakte speler.

Lees ook: mag je de bal met je hand slaan in tafeltennis?

Ik dacht dat je tot 21 moest spelen? Ik speel niet graag tot 11

In dit geval zouden veel van de oudere spelers het waarschijnlijk met je eens zijn, maar de ITTF veranderde het scoresysteem van 21 punten naar 11 punten, al terug in 2001.

Als je competitief speelt, is het spel maximaal 11, dus je kunt net zo goed er vast aan aanpassen!

Je mag niet rond het net slaan

Eigenlijk mag je dat wel. En het kan een behoorlijk moeilijk schot zijn om terug te slaan.

Als jij een bal heel wijd uitsteekt, is je tegenstander ruimschoots binnen de regels om hem terug te geven rond het net.

Dit betekent zelfs dat de bal in sommige gevallen gewoon aan jouw kant van de tafel kan rollen en niet eens stuitert!

Dat is heel zeldzaam, maar het gebeurt wel. Er zijn talloze video’s op YouTube:

De bal moet vier keer over het net gaan voordat je begint met play for serve

Ik hoor hier vaak ruzie over. Play for serve (een rally om te bepalen wie eerst mag serveren) is verzonnen. In een competitief spel wordt de server meestal bepaald door een toss met munten of door te kiezen in welke hand je denkt dat de bal erin zit.

Als je echt wilt “spelen om wie er mag serveren”, ga dan gewoon samen akkoord wat hier de regels van zijn voordat je begint met de rally.

Het is echter waarschijnlijk gemakkelijker om de bal onder de tafel te houden en te raden in welke hand hij zit zoals je altijd op het schoolplein deed en je geen muntje bij je hebt voor de toss.

Basisregels tafeltennis

Ik heb de officiële (en zeer lange) regels van de ITTF samengevat in deze basisregels voor tafeltennis. Dit zou alles moeten zijn wat je nodig hebt om een ​​game te spelen.

Er zijn ook verschillende spelregelboekjes te vinden, meestal vanuit de verschillende clubs.

Service regels

Zo doe je een tafeltennis service

De service moet beginnen met de bal in een open handpalm. Dit voorkomt dat je het van te voren al een spin meegeeft.

De bal moet verticaal worden gegooid en minimaal 16 cm de lucht in. Dit voorkomt dat je direct uit je hand serveert en je tegenstander verrast.

De bal moet zich tijdens de serve boven en achter de tafel bevinden. Dit zorgt ervoor dat je geen gekke hoeken meer krijgt en je tegenstander een eerlijke kans geeft om terug te slaan.

Na het gooien van de bal moet de server zijn vrije arm en hand uit de weg halen. Dit is om de ontvanger de bal te laten zien.

Kun je overal serveren in tafeltennis?

De bal moet minstens één keer stuiteren aan de zijde van de tegenstander van de tafel en je kunt van en naar elk deel van de tafel serveren. In het dubbelspel moet de service echter wel diagonaal worden gespeeld.

Is er een maximum aantal netservices of heeft tafeltennis ook een double fault?

Er is geen limiet aan het aantal netservices dat je kunt hebben bij tafeltennis. Blijft de serveerder via het net slaan maar komt de bal wel telkens op de helft van de tegenstader, dan kan dit in wezen oneindig doorgaan.

Mag je met je backhand serveren?

Je mag in tafeltennis ook met je backhand serveren. Dit wordt vaak gebruikt vanuit het midden van de tafel om een service met veel spin te creeëren.

De volgende video, afkomstig van de Service Mastery-training van de Tafeltennisuniversiteit, is nog een geweldige samenvatting van de basisregels voor tafeltennisservices:

En hier bij tafeltenniscoach.nl vind je nog enkele tips over hoe je je service kunt verbeteren.

Tafeltennis Dubbelspel regels

De service moet bij dubbelspel wel diagonaal verlopen, van de rechterkant van de server naar de rechterkant van de ontvanger.

Regels voor tafeltennis dubbelspel

Dit zorgt ervoor dat je het tegengestelde paar spelers niet verstrikt raakt voordat ze zelfs maar een bal hebben geraakt.

Een dubbel paar moet afwisselend de bal slaan. Dit maakt dubbel zo uitdagend. Niets van die tennisbaan onzin waarbij iedereen hem telkens mag slaan.

Bij de verandering van service wordt de vorige ontvanger de nieuwe server en wordt de partner van de vorige server de ontvanger. Dit zorgt ervoor dat iedereen alles doet.

Na acht punten ben je terug bij het begin van de cyclus.

Algemeen wedstrijdspel

Je hebt twee rallies voordat het jouw beurt is om twee keer te serveren. Vroeger was dit elk vijf rallies, maar sinds de overstap naar 11 is het nu slechts twee.

Op 10-10 is het deuce. Je krijgt elk één serve en moet winnen met twee duidelijke punten verschil.

Dit is een sudden death of een tafeltennis-equivalent van een deuce.

Als je het beste van 3, 5 of 7 sets speelt (in tegenstelling tot slechts één set), moet je na elk spel van speelhelft wisselen. Dit zorgt ervoor dat beide spelers aan beide kanten van de tafel komen te staan met alle omstandigheden van dien, zoals lichtval bijvoorbeeld.

Je verandert ook van kant wanneer de eerste speler vijf punten bereikt in het laatste spel van een wedstrijd.

Wanneer is het een let?

Een let wordt uitgeroepen als:

Hoe maak je een punt bij tafeltennis?

Mag je de tafel aanraken tijdens tafeltennis?

Het antwoord is dus nee, wanneer je de tafel aanraakt terwijl de bal nog in het spel is verlies je automatisch het punt.

Vreemde tafeltennis regels

Hier zijn een paar regels en voorschriften voor tafeltennis die me hebben verrast:

Je mag per ongeluk de bal ‘dubbel slaan’

Je mag maximaal twee advertenties op de achterkant van je shirt hebben, in internationale wedstrijden

Het speeloppervlak van de tafel kan van elk materiaal worden gemaakt

Lees ook: de beste tafeltennistafels beoordeeld voor elk budget

Het batje kan elke maat, vorm of gewicht hebben

Ik heb onlangs een paar grappige zelfgemaakte batjes gezien van spelers uit de lokale competitie. Een was gemaakt van balsahout en ongeveer een centimeter dik!

Destijds dacht ik: “Het is prima hier lokaal, maar daar zouden ze in een echt toernooi niet mee wegkomen”.

Nou ja, blijkbaar wel!

Lees ook: de beste batjes die je op dit moment kunt kopen om je spel te verbeteren

Als een rolstoelspeler in een valide toernooi speelt, moeten zijn tegenstanders ‘rolstoelregels’ tegen hem spelen

Wat is Ping Pong?

Tafeltennis en ping pong zijn natuurlijk gewoon de zelfde sport, maar ik wil er toch even bij stil staan omdat veel mensen niet weten wat noude verschillen zijn, of denken dat ping pong aanstootgevend is.

Ping-pong  is op zich geen aanstootgevende term omdat het is afgeleid van ‘ping pang qiu’ in het Chinees, maar in feite is het Chinese equivalent slechts een nauwkeurige transliteratie van de Engelse spreektaal (imiterend van het geluid van de botsingen van de bal) die al meer dan 100 jaar werd gebruikt voordat ping-pong rond 1926 naar Azië werd geëxporteerd.

De term “ping-pong” is in feite een klank-term die in Engeland is ontstaan , waar de sport werd uitgevonden. Het Chinese woord “ping-pang” werd geleend van het Engels, niet andersom.

Persoonlijk vind ik de term niet aanstootgevend, hoewel hij altijd onofficieel is geweest  en de officiële term tafeltennis is. Het is gewoon beter om tafeltennis te gebruiken, dan lijkt het tenminste dat je weet waarover je het hebt.

Zijn de regels van Ping Pong en tafeltennis hetzelfde?

Ping pong en tafeltennis zijn in wezen dezelfde sport, maar aangezien tafeltennis de officiële term is, heeft ping pong over het algemeen betrekking op garagespelers, terwijl tafeltennis wordt gebruikt door spelers die formeel in de sport trainen.

In die zin zijn de regels van elk anders en heeft tafeltennis de strengere officiële regels terwijl ping pong jouw eigen garage regels volgt.

Dat is ook waarom je vaak een discussie over mythen in de regels hebt, omdat de ping pong regels niet echt duidelijk zijn afgesproken en je ruzie krijgt over of het punt voor jou is omdat de bal de tegenstander raakte, bijvoorbeeld.

Conclusie

Of je nieuw bent in de sport of al jaren speelt, ik hoop dat je het interessant vond. Ik heb geprobeerd wat saaie regels te vertellen op een interessante manier met ook wat aparte myths en regels.

Als je uitgebreid de officiële regels en voorschriften voor tafeltennis wilt bekijken, dan kan dat op de pagina ITTF-voorschriften.

Je kunt zelfs een PDF-document downloaden met alle regels voor tafeltennis die je eventueel kunt gebruiken.

Heb ik iets belangrijks gemist? Serieus of grappig. Zo ja, laat het me weten en ik zal het bericht bijwerken.