Squash vs tennis | 11 verschillen tussen deze balsporten

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Er zijn inmiddels heel veel spelers die over zijn gestapt op squash, of er in ieder geval over nadenken.

Squash wint enorm aan populariteit, maar is nog steeds nog lang niet zo gebruikelijk als het spelen van tennis, en er zijn ook wat minder banen beschikbaar door Nederland heen dan tennisbanen.

11 verschillen tussen squash en tennis

Lees ook: hoe zoek je een goed racket voor squash, beoordelingen en tips

In dit artikel wil ik stil staan bij squash vs tennis en een aantal punten neerleggen om je het verschil uit te leggen:

11 verschillen tussen squash en tennis

Squash is een fantastisch spel dat inmiddels verre van een kleine sport is, maar eigenlijk populairder zou moeten zijn dan tennis. Dit is waarom:

 1. De service is niet zo bepalend bij squash: Ondanks wijzigingen in tennisballen om ze een beetje te vertragen, wordt het moderne tennisspel in veel te grote mate gedomineerd door de serve, vooral in het mannenspel. Het hebben van een krachtige serve is essentieel om het hoogste niveau in tennis te bereiken en als je consequent goed serveert, kun je wedstrijden winnen met slechts enkele goede shots.
 2. De bal is langer in het spel: Omdat het zo belangrijk is, concentreren de meeste tennisspelers zich vooral op het slaan van een goede serve die direct wint, en omdat de server twee kansen krijgt om de bal te serveren, betekent dit ook dat een enorm deel van een tenniswedstrijd wordt doorgebracht aan de lijn, wachtend op de serve. Daarnaast betekent een goede service meestal een korte rally van niet meer dan 3 schoten, vooral op een snel oppervlak zoals gras. Volgens een Wall St Journal-analyse van 2 tenniswedstrijden, werd slechts 17,5% van een tenniswedstrijd daadwerkelijk aan het spelen van tennis besteed. Toegegeven, van 2 van de onderzochte wedstrijden kon niet worden gezegd dat ze representabel waren om de hele sport te vertegenwoordigen, maar ik vermoed dat het cijfer heel dicht bij de waarheid ligt. Met squash is de serve juist een manier om de bal weer in het spel te krijgen en op professioneel niveau komen aces bijna nooit voor.
 3. Squash is een betere workout dan tennis: Je verbrandt meer calorieën per uur tijdens het spelen van squash. Omdat je minder hoeft te wachten met squash verbrand je calorieën sneller dan tennis, dus het is een efficiënter gebruik van je tijd. Ook is er, in tegenstelling tot amateur dubbel tennis, weinig gevaar om koud te worden tijdens het spelen van squash, zelfs op een koud veld in de winter. (hoewel die moeilijk te vinden zullen zijn in NL). Je bent constant in beweging en eenmaal opgewarmd zul je niet afkoelen totdat je het veld verlaat. Squash is daarmee een geweldige manier om af te vallen.
 4. Meer gelijkheid in squash: In tegenstelling tot tennisvrouwen, die spelen slechts een maximum van drie sets, zelfs in een Grand Slam-toernooi, spelen mannen en vrouwen bij squash beide het beste van 5 spellen tot 11 punten. Mannen en vrouwen kunnen ook gemakkelijker tegen elkaar spelen.
 5. Wat maakt het uit wat voor weer het is? Het enige wat je nog in de weg kan staan is een algehele stroomuitval, maar buiten dat zullen er nooit onderbrekingen zijn voor slecht licht, en regen zal alleen een probleem zijn als het dak lekt. Plus geen gevaar voor verbrande armen van de zon bij het spelen van squash.
 6. Pro squash profiteert niet van uitbuiting van kinderen: Geen behoefte aan een leger van ballenjongens en -meisjes die zonder betaald te krijgen zwoegen terwijl de spelers miljoenen verdienen. Squash heeft slechts een paar betaalde volwassenen om het zweet op het veld te dweilen wanneer dat nodig is.
 7. Squash is milieuvriendelijker: Oké, deze reden klinkt een beetje zwak, maar lees even verder. Voor elk toernooi worden tienduizenden tennisballen geproduceerd omdat alle ballen minstens één keer, zo niet twee keer per wedstrijd worden vervangen. Squashballen zijn duurzamer dan tennisballen, dus dezelfde bal kan meestal voor de hele wedstrijd worden gebruikt. Dus tijdens een toernooi betekent dit dat tienduizenden ballen minder hoeven te worden gebruikt. Niet alleen dat, maar omdat elke squashbal veel kleiner is, wordt minder rubber gebruikt om elke bal te produceren.
 8. Minder ego’s in squash: Elke sport heeft zijn idioten, maar omdat zelfs de meest succesvolle squashspelers geen bekende namen buiten de sport zijn, hebben (de meeste) professionele squashspelers niet een al te groot ego.
 9. Professionele squashspelers reizen niet met een gevolg: Daarvoor is er niet genoeg geld in de sport. Het is moeilijk genoeg voor spelers buiten de top 50 om zichzelf te betalen en een trainer te hebben om naar verschillende locaties te gaan, laat staan nog ​​iemand anders mee te nemen.
 10. Squashspelers kreunen niet bij elk schot: Waarom moeten tennissers dat doen? Het is nu zelfs verspreid van het damesspel naar het mannenspel.
 11. Squash heeft geen vreemd scoresysteem zoals tennis: Je krijgt één punt per gewonnen rally, niet 15 of 10 zoals bij tennis. Waarom tennis is blijven bestaan ​​met zo’n vreemd systeem , kon de winnaar van het spel niet maximaal 4 punten halen om een ​​spel te winnen in plaats van het huidige arrangement? Dit is een indicatie van de onwil van de tennisbonden om te veranderen.

Lees ook: dit zijn de leukste tennisjurk merken om de laatste trends te volgen

Natuurlijk leg ik het er een beetje dik bovenop en beide sporten zijn leuk om te beoefenen.

Hoop dat je het een leuk artikel vond en er genoeg informatie voor je inzat om te kijken welke sport je als volgende zou willen beoefenen.

Lees ook: de beste tennisschoenen beoordeeld voor extra wendbaarheid op de baan

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.