Hockey accessoires & kleding voor scheidsrechters

door Joost Nusselder | Geupdate op:  3 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Dit zijn de belangrijkste accessoires en attributen die je bij het Hockey kunt gebruiken. Deze benodigdheden helpen je met gemak de wedstrijd door en zorgen ervoor dat jij je concentreren op het leiden van de spelers.

Ik zal hier de belangrijkste kleding & accessoires noemen voor hockeyscheidsrechters.

Hockey accessoires en kleding voor scheidsrechters

Scheidsrechtershorloge hockey

Ook bij hockey hebben scheidsrechters een goed horloge nodig. Dit om alle tijden en spelonderbrekingen goed bij te kunnen houden. Ik heb een uitgebreid stuk geschreven over scheidsrechtershorloges die ook voor hockey zijn te gebruiken.

Headset

Misschien een van de attributen die je het minste echt per se nodig zult hebben, maar het kan zeker helpen in de communicatie met je medescheidsrechters. Het helpt de wedstrijd op een professionelere manier in de grip te houden.

Tips nodig voor je clubspelers? Lees ook: de 9 beste veldhockey sticks van dit moment

Kleding

De kleding van de scheidsrechter heeft een hele duidelijke functie, hij moet duidelijk herkenbaar zijn als kleding van de spelleider. Dit betekent dat:

 1. je felle opvallende kleuren kunt gebruiken
 2. minimaal twee sets tenues het beste is

Het is verstandig om altijd twee sets tenues te hebben omdat het kan zijn dat je eerste tenue teveel lijkt op de kleuren van een van de spelende teams. Wanneer dit gebeurt kunnen de spelers niet meer snel zien wie de leiding heeft over het spel, en zou er zelfs in een verwarring per ongeluk naar je gepassed kunnen worden. Koop daarom altijd minimaal twee sets en neem je reserve mee.

Hockey Broek

Reece Australia heeft een van de beste hockey shorts die ik heb gezien. Ze ademen goed en zitten niet in de weg bij het rennen. Je zult veel zijdelings en achterwaarts moeten lopen en dat is toch een andere beweging dan je als speler maakt. Een goede pasvorm en soepelheid is dus wel nodig.

Als heren short kies ik zelf voor de Reece Australia broeken, kijk hier voor de afbeeldingen bij sportdirect. Ze hebben ook een uitgebreid aanbod damesshort en rokjes om uit te kiezen, gemaakt van dezelfde materialen.

Scheidsrechters shirt

Dan is het volgende wat je moet hebben een goed scheidsrechters shirt. Dit wordt het item aan je outfit wat het meeste zal opvallen dus een slimme keuze is verstandig. Sokken en een broek kunnen overal wel een beetje bij. Kies daarvoor een redelijk neutrale kleur zoals zwart of donkerblauw. Het shirt moet echter juist opvallend zijn.

Plutosport heeft een aantal hele goede voor zowel mannen als vrouwen (kijk hier voor het assortiment). Vooral de shirts van Adidas vind ik altijd erg fijn zitten en de meeste hebben maarliefst twee borstzakken om de handigste spulletjes bij de hand te hebben. Dit is natuurlijk wel een essentiële feature van een scheidsrechtersshirt, en dit maakt het anders dan normale tenues voor spelers.

Naast het feit dat deze het meest opvallen aan je outfit, krijgen ze ook het meest te verduren. Je zult veruit het meeste zweten bij je bovenlichaam dus goed ademende stoffen zijn het beste om hier te kiezen.

Welke kleur je ook kiest, kies een tweetal shirts met sterk contrasterende kleuren. Een goede combinatie is altijd een felgele, en een felrode. Kleuren die het minste voorkomen in de normale tenue kleuren van teams en je hebt op die manier altijd nog de ander om het contrast voor (en met) de spelers optimaal te houden.

Scheidsrechter Sokken

Ook hier zou ik gaan voor een neutrale kleur, bijpassend bij je short zou bijvoorbeeld wel mooi zijn. Ook kun je bijpassend bij je shirt gaan, maar dan zul je ook twee verschillende kleuren moeten kopen én meenemen naar de wedstrijd. Hier zijn een aantal opties in verschillende kleuren die je zou kunnen kopen.

Welk trainingspak draag je als scheids?

Als scheids wil je een goed trainingspak om voor en met name na de wedstrijd aan te doen. Je lichaam heeft zich hard ingespannen en waarschijnlijk ben je al wat ouder dan de meeste spelers. Jezelf warmhouden is daarom essentieel terwijl je lichaam zich herstelt van alle inspanning.

Het Hockeyhuis heeft een aantal high- end trainingspakken van Osaka. Hier is hij voor heren, en hier voor dames.

Ze hebben nog veel meer merken die allen heel goed hun werk doen. Wat Osaka zo bijzonder maakt is de slim fit pasvorm zodat je niet in een hobbezak rondloopt zoals met zoveel trainingspakken, en ze hebben waterdichte zakken met ritssluiting om je belangrijke spullen in op te bergen die je niet nat wilt laten worden, zoals je telefoon of je horloge die je af hebt gedaan voor je scheidsrechtershorloge.

Kaarten

Naast gele kaarten of rode kaarten kun je in Hockey ook een groene kaart uitdelen. Dit maakt het anders dan de meeste andere sporten en dat betekent dat je ook een specifiek hockey set kaarten zult moeten halen.

De betekenis van de hockey kaarten

Kaarten worden getoond voor ruw of gevaarlijk spel, wangedrag of opzettelijke overtredingen. Er zijn drie kaarten te onderscheiden met elk hun eigen betekenis:

 • Groen: De scheidsrechter geeft een officiële waarschuwing aan een speler door de groene kaart te tonen. Daarvoor had de speler waarschijnlijk een mondelinge waarschuwing gekregen
 • Geel: Krijg een gele kaart en je bent vijf minuten of langer van het veld af
 • Rood: Een rode kaart wordt gegeven voor meer ernstige overtredingen. Neem een vroege douche – want je gaat niet terug het veld op.

Het is aan te raden om een setje te kopen wat specifiek voor Hockey is gemaakt om ook dit onderscheid te kunnen maken. Gelukkig kosten ze bijna niets en je kunt het hier bij sportdirect kopen.

Hockey scheidsrechter Fluiten, Signalering & waarneming

Ook bij Hockey moet je je fluit goed gebruiken. Eerder had ik er al over geschreven bij het voetbal, maar er zijn ook nog wat specifieke zaken aan het fluiten bij het hockey.

Dit zijn de twee die ik heb:

Fluitje Afbeeldingen
Beste voor enkele wedstrijden: Stanno Fox 40

Beste voor enkele wedstrijden: Stanno Fox 40

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste voor tournooien of meerdere wedstrijden op een dag: Knijpfluit Wizzball original

Beste knijpfluit Wizzball original

(bekijk meer afbeeldingen)

Het beste kun je deze aanbevelingen volgen voor het strak leiden van de wedstrijd met behulp van je fluit:

 • Hard en gedecideerd fluiten. Durf beslissingen te nemen.
 • Met één arm de richting aangeven (of met twee bij strafcorner, strafbal, doelpunt). Meestal is dat genoeg.
 • Liever niet tegelijk richting wijzen en je voet aanwijzen
 • Fluit heb je in de hand – niet de hele tijd in de mond (ook niet aan koordje om je nek, die is er alleen om hem niet kwijt te raken en voor voor- en na de wedstrijd).
 • Het is niet erg om een beetje laat te fluiten. Misschien komt er voordeel uit de situatie! Zeg dan “ga door!” en wijs met de arm schuin omhoog voor de ploeg die het voordeel heeft.
 • Houding en fluiten:
  – Fluit luid en duidelijk. Zo kom je zelfverzekerd over en hoort iedereen dat je fluit.
  – Probeer te variëren in je fluitsignalen: bij fysieke, harde en (andere) opzettelijke overtredingen fluit je harder en strenger dan bij kleine, onopzettelijke overtredingen.
  – Gebruik een fluitje met een helder signaal waarmee je goed kunt variëren in hardheid en toon.
  – Geef duidelijke aanwijzingen met je armen kort na het fluitsignaal.
  – Strek je arm(en) horizontaal; alleen voordeel duid je met een schuin gestrekte arm aan.
  – Maak jezelf groot.
  – Een vrije slag voor de aanval geef je aan met je rechterarm, een vrije slag voor de verdediger met je linkerarm.
  – Sta met je rug naar de zijlijn. Zorg dat je door je houding altijd open staat naar de situatie op het veld en dat je je hoofd zo min mogelijk hoeft te draaien om het
  hele veld te overzien.

 

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.