Wat is padel? Regels, afmetingen van de baan & wat het zo leuk maakt!

door Joost Nusselder | Geupdate op:  3 oktober 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Deze relatief nieuwe tennis variant gaat de wereld veroveren. Het ziet eruit als een mix van squash en tennis en is ook een racketsport. Maar wat is padel tennis?

Als je ooit in Spanje bent geweest en aan sport doet, heb je waarschijnlijk gehoord van Padel tennis. Het is eigenlijk een van de snelst groeiende sporten ter wereld en in Spanje is het enorm!

Wat is padel

Naar schatting wordt padel gespeeld door tussen de zes en 10 miljoen Spanjaarden, vergeleken met ongeveer 200.000 die actief tennissen.

Hier legt Mart Huveneers uit wat padel precies is:

Padel tennis groeit elk jaar. Je hebt waarschijnlijk de banen wel eens gezien. De grootte is een derde van een tennisbaan en de muren zijn van glas.

De bal kan tegen elke muur stuiteren maar kan slechts één keer de grond raken voordat hij wordt geretourneerd. Vergelijkbaar met tennis.

Het padelracket is kort, zonder draad maar met gaten in de oppervlakte. Je gebruikt een tennisbal met lage compressie en serveert altijd onderhands.

Padel is een sport die actie combineert met plezier en sociale interactie. Het is een geweldige sport voor spelers van alle leeftijden en vaardigheden, omdat het zowel snel als gemakkelijk te leren is.

De meeste spelers krijgen de basis binnen het eerste half uur na het spelen door zodat ze al snel van het spel kunnen genieten.

Padel wordt niet zo gedomineerd door kracht, techniek en services als het gebeurt in tennis en is daarom een ​​ideaal spel voor mannen, vrouwen en jongeren om samen te concurreren.

Een belangrijke vaardigheid is match-craft, omdat punten eerder worden gewonnen door strategie dan door pure kracht en kracht.

Heb je padel tennis geprobeerd?

Biecht: ik heb zelf padel tennis nog niet geprobeerd. Ik wil natuurlijk wel, maar tennis heeft een speciale plaats in mijn hart en zal prioriteit krijgen.

Maar veel van mijn tennisspelende vrienden zijn er dol op. Vooral sommige van die jongens die echt goede tennisspelers waren maar nooit de pro-tour hebben gehaald.Dit is een unieke kans om je verder te ontwikkelen in een nieuwe sport.

Het ziet er zeker heel leuk uit, vooral omdat de meeste punten worden gewonnen door tactiek en slim spel, niet zozeer kracht.

Ik hou ook van het idee om geen racket te hoeven laten spannen. Een racket spannen kan een leuke therapie zijn, maar het rijgen van 3-5 rackets achter elkaar kan behoorlijk vervelend en saai zijn.

Padelspelers hebben dit probleem niet.

Lees ook: dit zijn de beste padelrackets om mee te beginnen

Aangezien je de slice-shot en volley vooral in padel gebruikt, dacht ik dat het minder gevallen van elleboogletsel zou hebben, maar het lijkt eigenlijk heel gewoon te zijn op basis van mijn onderzoek.

Wat zijn de afmetingen van een padelbaan?

Afmetingen padelbaan

(afbeelding van tennisnerd.net)

De baan is een derde van de grootte van een tennisbaan.

Een Padelbaan is 20 meter lang en 10 meter breed met de achterwanden van glas tot een hoogte van 3 meter, terwijl de glazen zijwanden eindigen na 4 meter.

De muren kunnen worden gemaakt van glas of een ander massief, zelfs materiaal zoals beton als dat gemakkelijker was voor de bouw van het veld.

De rest van het veld is gesloten met een metalen gaas tot een hoogte van 4 meter.

Midden op het speelveld bevindt zich een net dat het veld in tweeën deelt. Het heeft een maximale hoogte van 88 cm in het midden, aan beide zijden oplopend tot 92 cm.

Deze velden worden dan in het midden gescheiden door een lijn met een tweede lijn kruislings hieroverheen op drie meter van de achterwand. Dit markeert het servicegebied.

De padelbond heeft een uitgebreid document opgesteld met alles over de accommodatie om beginnende clubs te begeleiden in het neerzetten van de juiste banen.

Regels van padel tennis

Padel is een mix tussen tennis en squash. Het wordt meestal in het dubbelspel gespeeld op een afgesloten terrein omgeven door glazen wanden en metalen gaas.

De bal kan tegen elke muur stuiteren maar kan de grond slechts eenmaal raken voordat hij wordt teruggeslagen. Punten kunnen worden gescoord wanneer de bal twee keer stuitert in het veld van de tegenstander.

De game is snel en gemakkelijk te leren, waardoor het een leuke en verslavende sport is om te spelen.

Met behulp van een kort, stringloos racket met een elastisch oppervlak met gaten en een tennisbal met lage compressie, wordt de service onderhands genomen.

Slagen worden gespeeld vóór of nadat de bal tegen de omringende glazen wanden stuitert, waardoor een unieke dimensie aan de sport wordt toegevoegd boven conventioneel tennis.

Hoe werkt de puntentelling in Padel?

De scores en regels zijn zeer vergelijkbaar met tennis, met het grootste verschil dat de serve in padel onderhands is en dat ballen op dezelfde manier vanaf de glazen wanden kunnen worden gespeeld als in Squash.

De regels staan ​​het gebruik van de rug en zijwanden toe, wat resulteert in langere rally’s dan bij een conventionele tenniswedstrijd.

Punten worden eerder gewonnen door strategie dan door kracht en macht en je wint een punt wanneer de bal tweemaal stuitert in de speelhelft van je tegenstander.

Padel vs tennis

Als je graag padel tennis wilt proberen, weet ik zeker dat er een veld is ergens niet ver van je vandaan. Je zult binnenkort meer padelbanen zien dan tennisbanen.

Dit breekt mijn hart een beetje voor tennis, maar het is natuurlijk goed dat mensen op elke mogelijke manier sporten.

Laten we eens kijken naar enkele voor- en nadelen van padel versus tennis:

+ Het is veel gemakkelijker te leren dan tennis
+ Je hoeft je geen zorgen te maken over strikers, harde services
+ Omdat er altijd vier spelers zijn, creëert het een sociaal element
+ Een baan is kleiner, zodat je meer banen in een kleinere ruimte kunt plaatsen
– Tennis is aantoonbaar gevarieerder omdat je tegenstanders kunt overmeesteren, een slice and dice game kunt spelen of alles daartussenin.
– Je hebt slechts twee spelers nodig om tennis te spelen, maar je kunt ook dubbelspel spelen, dus meer opties.
– Tennis heeft een rijke geschiedenis als sport.

Padel is duidelijk enorm in Spanje en veel meer gespeeld dan tennis. Het is ook veel eenvoudiger dan tennis en is echt een sport voor alle leeftijden en maten.

Het duurt niet lang om Padel te leren en als tennisspeler zul je het heel snel oppakken.

Het vereist veel minder vaardigheid en fitness dan tennis, terwijl het nog steeds een zeer intensieve sport is en gemakkelijker op de gewrichten, omdat het geen snelle sprints en plotselinge stops vereist.

Het is ook een geweldige kijksport, omdat goede games zeer lange en snelle wedstrijden kunnen hebben.

Zijn er andere voor- en nadelen van padel versus tennis die ik heb gemist?

Veelgestelde vragen over padel

Ontstaan van Padel

De sport werd uitgevonden in Acapulco, Mexico, door Enrique Corcuera in 1969. Het is momenteel het meest populair in Latijns-Amerikaanse landen zoals Argentinië en Mexico, evenals in Spanje en Andora, hoewel het zich nu snel begint te verspreiden over Europa en andere continenten.

Padel Pro Tour (PPT) was het professionele padelcircuit dat in 2005 werd opgericht als gevolg van de overeenkomst tussen een groep organisatoren van wedstrijden van padel en de Association of Professional Players of Pádel (AJPP) en de Spaanse vrouwelijke vereniging van Pádel (AFEP ).

Tegenwoordig is het belangrijkste padelcircuit de World Padel Tour (WPT), die in Spanje is gestart, maar vanaf 2019 worden 6 van de 19 toernooien buiten Spanje gespeeld.

Daarnaast is er de Padel World Championship wat een groot evenement is geworden en georganiseerd door de International Padel Federation.

Is Padel een Olympische sport?

Volgens de website van Padel Olympic Sport stelt het Internationaal Olympisch Comité, om een ​​sport in de Olympische Spelen op te nemen, dat deze op alle continenten moet worden gespeeld, of anders, dat deze in een bepaald aantal landen wordt gespeeld.

Met de opkomst van padel tennis over de hele wereld, suggereert de website dat Padel al volledig aan deze eisen voldoet, dus misschien is de sport niet te ver weg om erkend te worden!

Padel is op dit moment van schrijven nog geen olympische sport.

Waarom wordt paddle tennis ook gespeeld in de winter?

Paddle is de enige racketsport die buiten wordt gespeeld bij koud weer dankzij de verhoogde banen omsloten door wanden. Het speeloppervlak is verwarmd zodat sneeuw en ijs smelt.

Deze aspecten trekken liefhebbers van het buitensporten en fitnessfans aan, enthousiast over de mogelijkheid om op een koude winterdag buiten een balsport te beoefenen.

Wie heeft Padel tennis uitgevonden?

De oprichter van padel, Enrique Corcuera, was een rijke zakenman. Thuis had hij niet genoeg ruimte om een ​​tennisbaan op te zetten, dus bedacht hij een soortgelijke sport. Hij creëerde een court van 10 bij 20 meter en omgeven door 3-4 meter hoge muren.

Hoe ziet een padelbaan eruit?

Padel wordt gespeeld op een veld van ongeveer 20 m x 10 m. De baan heeft achterwanden en gedeeltelijke zijwanden gemaakt van stucbeton waardoor de Padel-bal er tegen kan stuiteren. Padel wordt gespeeld op binnen- en buitenbanen.

Hoeveel kost het om een ​​padelbaan te bouwen?

Om een globaal idee te geven; de prijs kan tussen 14.000 en 32.000 euro per padelbaan liggen, afhankelijk van meerdere factoren als bijvoorbeeld het constructiesysteem op basis van windbelasting en plaats van installatie.

Kun je Padel 1 vs 1 spelen?

Kun je single padel spelen? Technisch gezien kun je padel spelen als een enkelspel, maar het is niet ideaal. Het padelspel is bedacht voor vier spelers die spelen op een speciaal ontworpen veld dat 30% kleiner is dan een tennisbaan.

Welke landen spelen Padel?

Welke landen spelen padel? Argentinië, Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, Chili, Engeland, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Mexico, Paraguay, Portugal, Spanje, Zwitserland, de Verenigde Staten, Uruguay, Finland, Verenigde Arabische Emiraten, het VK en Ierland.

Wat zijn de regels van Padel?

In Padel begint het spel met een onderhandse opslag vanaf het rechter serveervak ​​in het speelveld van de tegenstander, diagonaal tegenover tennis. De serveerder moet de bal één keer laten stuiteren voordat hij hem raakt en de bal moet onder de heup worden geraakt. De opslag moet in het servicevak van de tegenstander terechtkomen.

Hoe lang is een padel-match?

Er kan een pro-set van 8 games zijn of de beste van 3 in een standaard set van zes games. Pauzes van 60 seconden bij het wisselen van zijde, 10 minuten tussen 2e en 3e set en 15 seconden tussen punten zijn toegestaan.

Conclusie

Ik vind padel tennis of ‘padel’ zoals het vaker wordt genoemd, een geweldige nieuwe toevoeging aan racketsporten. Het is gemakkelijker om te leren dan tennis en je hoeft niet zo fit te zijn gezien de baan kleiner is.

Je hoeft niet de ene sport boven de andere te kiezen, maar je kunt natuurlijk op beide spelen en uitblinken.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.