Padelrackets: hoe kies je vormen, materialen en gewicht?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  29 juli 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Een racket om padel mee te spelen. Padel is een racketsport die tennis, squash en badminton samenbrengt. Het wordt binnen en buiten gespeeld in het dubbelspel. 

Speel jij al een tijd Padel en voelt het een beetje alsof je een plateau hebt bereikt in je spel?

Wellicht ben je er aan toe om over te stappen op een nieuw padelracket!

Een ding staat vast, er bestaat geen “perfect” padelracket.

Wat is een padel racket

Natuurlijk speelt prijs een rol, maar welk racket de juiste keuze is hangt vooral af van jouw niveau van spelen en naar welke prestaties je precies opzoek bent. Én je wilt misschien ook dat je racket er goed uitziet. 

In deze koopgids vind je alle antwoorden wat betreft het kopen van een nieuw padelracket en geven we je handige tips die je helpen de juiste keuze te maken.

Een padelracket is echt heel wat anders wat betreft bouwtechniek dan een squashracket

Hoe moet je een Padel Racket kiezen?

Als je aan het kijken bent voor een padelracket, wil je aan een aantal dingen denken.

 • Hoe zwaar of licht is het racket?
 • Van welk materiaal is het gemaakt?
 • Voor welke dikte moet je gaan?
 • Welke vorm moet je kiezen?

Decathlon heeft deze Spaanse video vertaald naar het Nederlands waarin ze kijken naar het kiezen van een padelracket:

Laten we eens kijken hoe je deze vragen voor jezelf kunt beantwoorden.

Welke padel racket vorm is het beste?

Padel rackets zijn er in drie vormen. Sommige vormen zijn beter voor spelers van bepaalde niveaus.

 1. Ronde vorm: ronde koppen zijn het beste voor beginners. Het ronde racket heeft een vrij grote sweetspot, zodat je behoorlijk veel van je shots kunt raken en niet gedemoraliseerd raakt om het spel te verlaten! De sweet spot bevindt zich precies in het midden van de kop, dus het racket is relatief eenvoudig te gebruiken. Het racket heeft een lage balans, wat betekent dat het gewicht een beetje naar het handvat toe is, weg van de kop. De ronde kop zorgt ervoor dat het racket zijn gewicht gelijkmatig spreidt. Over het geheel genomen is deze racketvorm het makkelijkst te hanteren voor de beginner.
 2. Traanvorm: zoals je je kunt voorstellen, zal de traanvorm zijn gewicht grotendeels uitgebalanceerd hebben in het midden van het racket. Het zal noch zwaar zijn, noch licht. De sweet spot van dit racket zal effectiever zijn op de bovenkant van de kop. Het racket heeft een snellere swing dan een rond racket, vanwege de aerodynamica. Dit type  geeft je een goede balans tussen kracht en controle. Over het algemeen, is het traanvormige racket geschikt voor spelers die al een tijdje Padel spelen. Het is het meest populaire type racket onder padel-spelers.
 3. Diamantvorm: De diamant- of pijlvormige kop heeft een sweet spot die hoger in het racket zit. Gevorderde of professionele spelers vinden het gemakkelijker om de bal hard te slaan met de diamantvormige kop. Beginners kunnen het diamanten racket nog niet aan.

Over het algemeen zullen padelproducenten hun racket labelen als ontworpen voor professionals, beginners of reguliere spelers.

Als je tegen iemand speelt die op een vergelijkbaar niveau als jij speelt, zal het type racket dat je gebruikt de stijl van het spel beïnvloeden.

Ronde rackets zorgen ervoor dat je de bal langzamer en met minder speciale effecten speelt. Wanneer je net begint, is dit wat je wilt. Wanneer je leert en je racket upgrade, speel je een snellere game met meer effecten zoals topspin, cut, etc.

Hier lees je meer over wat Padel precies is én alle regels.

Balans

In een Padel-racket geeft de balans het punt aan waar het meeste gewicht van het racket langs zijn verticale as concentreert.

 • Hoog: deze rackets worden “grote koppen” genoemd omdat ze het gewicht dichter bij de kop van het racket hebben, aan het andere uiteinde van het handvat. Ondanks het feit dat ze minder wegen, zal het gewicht op een grotere afstand van onze hand liggen, waardoor het voelt alsof ze meer wegen. Dit soort rackets zullen ons veel kracht geven, maar kunnen de pols overbelasten, omdat het gewicht verder weg ligt. We zullen meer kracht moeten gebruiken om het racket vast te houden. Deze hoge balansrackets hebben meestal een diamantvorm aan de bovenkant.
 • Midden / gebalanceerd: het gewicht ligt iets dichter bij het handvat, waardoor we het racket beter kunnen hanteren, dus meer controle hebben en ons kunnen helpen de pols wat te laten rusten. Deze balansrackets hebben meestal een traanvorm en sommige modellen kunnen rond zijn.
 • Laag: het gewicht ligt ver naar onder, dicht bij het handvat en dit geeft ons uitstekende controle, omdat de hand in staat zal zijn om het gewicht gemakkelijker te verplaatsen, maar we zullen veel kracht verliezen bij de volley- en verdedigingsschoten. Het is een balans die wordt gebruikt door ervaren spelers met een geweldige aanraking en hoewel het tegenstrijdig lijkt, wordt het ook aanbevolen voor beginners vanwege het feit dat ze betere controle zullen hebben. Deze balansrackets hebben meestal een ronde vorm.

Als je net begint met het beoefenen van Padel, raden we je aan om een ​​racket te nemen dat ondergebalanceerd (of Laag gebalanceerd) en rond gevormd is, en je zult het racket goed kunnen hanteren.

Het hebben van een ronde kop vergroot dus ook de sweet spot (het natuurlijke en beste punt van impact op het oppervlak van het racket) en vergemakkelijkt je aannames.

Als je een regelmatige speler bent met kennis van je zwakkere punten, raden we je aan een racket te kiezen om je te helpen je fouten te corrigeren. Een diamantvorm heeft een hogere sweet spot, het geeft je meer kracht en vereist daarom meer controle en beheersing.

Hier vind je de beste padelrackets van het moment (met reviews).

Overweeg het gewicht van het racket

Rackets zijn er in drie gewichten:

 • zwaar
 • medium
 • licht

Lichtere rackets zijn beter voor de controle, zo bevestigt ook padelwereld.nl. Maar je zult niet zoveel kracht in je schoten hebben als je hebt met een zwaarder racket.

Het juiste gewicht voor jou hangt af van je

 • lengte
 • geslacht
 • gewicht
 • fitheid/kracht

De meeste rackets variëren tussen 365 gram en 396 gram. Een zwaarder racket zal tussen 385 gram en 395 gram zijn. Een lichter racket zou tussen 365 gram en 375 gram wegen.

 • Vrouwen zullen merken dat een racket tussen 355 en 370 gram licht en gemakkelijker te hanteren is, met een betere controle.
 • Mannen vinden rackets tussen 365 en 385 gram goed voor een balans tussen controle en kracht.

Welk materiaal is goed voor jou?

Rackets zijn er in verschillende materialen. Je wilt een combinatie van duurzaamheid, stevigheid en elasticiteit. Een padelracket heeft een frame, het oppervlak waarop de bal slaat en de schacht.

Het frame geeft de racket kracht en stevigheid. Het impactoppervlak, afhankelijk van waaruit het is gemaakt, heeft invloed op onze prestaties en ons “gevoel”.

De schacht zal meestal worden gewikkeld in een grip of rubber voor comfort tijdens het spelen.

Carbon frame rackets geven een goede combinatie van stevigheid en kracht. Sommige rackets hebben een plastic beschermkap die het frame beschermt.

Deze functie is goed voor beginnersrackets, omdat deze vaak tegen de vloer worden geschraapt of de muren raken.

Over het algemeen zijn padel rackets moeilijk te repareren, in tegenstelling tot tennisrackets die kunnen worden gerepareerd als ze knappen.

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je in het begin een duurzaam racket koopt.

Zachtere rackets zijn het beste voor kracht, omdat ze elastischer zijn. Deze rackets zijn goed voor de back court en voor krachtige volleying. Natuurlijk zijn ze minder duurzaam.

Hardere rackets zijn goed voor kracht en controle, maar je zult meer moeite doen om krachtige slagen te maken. Ze zijn het beste voor gevorderde spelers die een techniek hebben ontwikkeld om het beste uit hun slagen te halen.

Uiteindelijk is het aan jou, of je meer kracht of controle wilt, of een combinatie van beide wilt.

Om het je gemakkelijk te maken, hebben we in het begin van dit artikel al de beste padelrackets vermeld in onze kopersgids. Zo kun je er makkelijk eentje kiezen, op basis van jouw behoeften.

De beste padelbaan locaties in Nederland: hier lees je er meer over

Hardheid, ken je kracht

Zoals hierboven uitgelegd, hebben Padelrackets een solide slagvlak dat is gevuld met gaten om een ​​eenvoudige zwaai in de lucht mogelijk te maken.

Dit oppervlak kan hard of zacht zijn en zal de prestaties van het racket sterk bepalen. Een zachter racket zal meer elasticiteit hebben om de bal terug te kaatsen en zal meer kracht geven aan je aannames.

Het oppervlak is normaal gesproken een kern, gemaakt van EVA of FOAM bedekt met verschillende materialen, afhankelijk van de fabrikant, maar de meest voorkomende zijn: glasvezel en koolstofvezel.

EVA-rubber is hard, minder felixble en geeft minder kracht aan de bal. Het voordeel ligt dan ook in de duurzaamheid van de loger en meer controle.

EVA is de meest gebruikte kern door fabrikanten.

FOAM, aan de andere kant, is zacht, biedt een beetje minder controle, maar veel meer elaticity en biedt meer kracht en snelheid aan de bal. Uiteraard is FOAM minder duurzaam.

De laatste tijd hebben sommige fabrikanten een derde type kern ontwikkeld die zowel EVA als FOAM combineert. Deze hybride, is een zacht rubber met veel langere duurzaamheid, een kern gemaakt van schuim, omringd door EVA-rubber.

In het algemeen:

 • Zachte rackets: bieden kracht aan je aannames omdat hun hogere elasticiteit de bal extra energie geeft. Aan de andere kant verminderen ze je controle. Deze rackets helpen je jezelf te verdedigen aan het eind van het speelveld (omdat het je hits naar de andere kant zal helpen). Het is duidelijk dat zachte rackets de neiging hebben minder mee te gaan dan harde rackets, omdat zachtere materialen makkelijker te beschadigen zijn.
 • Harde rackets: in tegenstelling tot de zachte rackets bieden harde rackets controle en kracht. Ze zijn veeleisender dan zachte, omdat wat ze missen in rebound-kracht, moet worden geleverd door je arm en daarom moet je een goede techniek hebben om deze impact te optimaliseren.

Het is moeilijk om een ​​hardheid aan te bevelen aan beginners of gevorderden, bijvoorbeeld omdat een vrouw die begint waarschijnlijk een zachtere racket nodig heeft dan een man, omdat hij meestal over meer kracht zal beschikken.

Naarmate we onze techniek verbeteren, moeten we bekijken welke hardheid van het racket beter bij onze game past.

Welke dikte moet een padelracket hebben?

Als het op dikte aankomt, mogen padelrackets een dikte van 38 mm niet overschrijden. De dikte zal niet echt een bepalende factor zijn.

Over het algemeen zijn rackets tussen 36 mm en 38 mm dik en sommige hebben een andere dikte op het frame dan op het raak-oppervlak.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.