Internationale Padel Federatie: Wat doen ze precies?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  4 oktober 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Speel je padel, dan heb je vast wel van de FIP gehoord. Maat WAT doen ze nou precies voor de sport?

De International Padel Federation (FIP) is de internationale sportorganisatie voor padel. De FIP is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, het bevorderen en de regelgeving van de sport van padel. Daarnaast is de FIP verantwoordelijk voor de organisatie van de World Padel Tour (WPT), de wereldwijde padelcompetitie.

In dit artikel leg ik je uit wat de FIP precies doet en hoe zij de sport van padel ontwikkelen.

International_Padel_Federation_logo

Internationale federatie sluit geweldige overeenkomst met World Padel Tour

De missie

De missie van deze overeenkomst is om padel te internationaliseren en nationale federaties te helpen bij hun ontwikkeling door het organiseren van toernooien die spelers de kans bieden om toegang te krijgen tot het professionele circuit, de World Padel Tour.

Verbeteren van de ranglijst

De overeenkomst zal de basis vormen voor de relatie tussen de internationale federatie en de World Padel Tour, met als doel om het aantal spelers met verschillende nationaliteiten te vergroten en de beste spelers uit elk land de kans te bieden om zichzelf op een internationale ranglijst te zien.

Verbeteren van de organisatorische capaciteiten

Deze overeenkomst zal de secties van de ranglijst consolideren door de omstandigheden van professionele spelers te verbeteren. Daarnaast zal het de organisatorische capaciteiten van alle federaties verbeteren, die al belangrijke evenementen in hun agenda hebben staan.

Verhoogde zichtbaarheid

Met deze overeenkomst wordt de zichtbaarheid van de sport vergroot. Luigi Carraro, de voorzitter van de internationale federatie, is van mening dat de samenwerking met World Padel Tour voortgezet moet worden om padel tot één van de belangrijkste sporten te maken.

Padel is op weg naar de top!

De International Padel Federation (FIP) en World Padel Tour (WPT) hebben een overeenkomst bereikt die de consolidatie van de structuur van elite padel op wereldniveau verder versterkt. Mario Hernando, algemeen directeur van de WPT, benadrukt dat dit een belangrijke stap vooruit is.

De eerste stap

Twee jaar geleden hebben de FIP en de WPT een duidelijk doel geformuleerd: het creëren van een basis om spelers uit alle landen de kans te geven om de top van de WPT-tornooien te bereiken. De eerste stap was de eenmaking van de ranglijst.

Een kalender voor 2021

Hoewel de wereldwijde gezondheidssituatie en reisbeperkingen de ontwikkeling van sportevenementen uitdagen, hebben de WPT en de FIP er alle vertrouwen in dat ze in 2021 een kalender zullen voltooien. Met deze overeenkomst laten ze zien hoe ver ze met de sport willen komen.

Padel verbeteren

De FIP en de WPT zullen samenwerken om padel te blijven verbeteren en het tot een van de beste professionele sporten te maken. Met deze overeenkomst kunnen honderden spelers met professionele ambities hun dromen waarmaken.

Padel-categorie FIP GOLD is geboren!

De padel-wereld is in rep en roer! De FIP heeft een nieuwe categorie gelanceerd: FIP GOLD. Deze categorie is een perfecte aanvulling op de World Padel Tour en biedt spelers van over de hele wereld een compleet wedstrijdaanbod.

De FIP GOLD categorie voegt zich bij de bestaande FIP STAR-, FIP RISE- en FIP PROMOTION-tornooien. Elke categorie levert punten op voor de WPT-FIP-ranglijst, waardoor spelers van hoog niveau de kans krijgen om bevoorrechte posities te veroveren.

Het is dus een grote dag voor iedereen die op zoek is naar een competitieve padel-ervaring! Hieronder vind je een lijst met de voordelen van de FIP GOLD categorie:

  • Het biedt spelers van over de hele wereld een compleet wedstrijdaanbod.
  • Het levert punten op voor de WPT-FIP-ranglijst.
  • Het biedt spelers van hoog niveau de kans om bevoorrechte posities te veroveren.
  • Het vervolledigt het aanbod voor spelers van hoog niveau.

Dus als je op zoek bent naar een competitieve padel-ervaring, is de FIP GOLD categorie de perfecte keuze!

Padeltoernooien combineren: veelgestelde vragen

Mag ik in dezelfde week twee nationale padeltoernooien spelen?

Nee, helaas. Je mag maar één toernooi meespelen dat meetelt voor de nationale padelranglijst. Maar als je meerdere toernooien speelt die niet meetellen voor de padelranglijst, is dat geen probleem. Vergeet alleen niet om voorafgaand aan de toernooien contact op te nemen met de toernooiorganisaties om te zien of het haalbaar is.

Mag ik in dezelfde week een nationaal padeltoernooi en een FIP toernooi spelen?

Ja, dat mag. Maar je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je op beide parken je verplichtingen nakomt. Neem daarom altijd contact op met de toernooiorganisaties om te zien of het haalbaar is.

Ik ben in beide toernooien nog actief, waardoor het toch niet mogelijk blijkt om beide toernooien te spelen. Wat nu?

Als je verplichtingen bij één van de twee toernooien niet na kan komen, meld je dan zo snel mogelijk af voor dat toernooi. Bijvoorbeeld als je je op donderdag en vrijdag door de kwalificatie van een FIP toernooi hebt gespeeld en daardoor op zaterdag niet in het hoofdschema van het nationale toernooi kunt spelen. Geef dit dan meteen door zodat je niet meegenomen wordt in de loting voor het hoofdschema.

Kan een speler twee nationale padeltoernooien in één week spelen?

Mag een speler in dezelfde week twee nationale padeltoernooien spelen?

Spelers mogen in één toernooiweek maar één onderdeel meespelen dat meetelt voor de nationale padelranglijst. Als het om onderdelen gaat die niet meetellen voor de padelranglijst, is het wel mogelijk om meerdere toernooien in een week te spelen. Maar spelers moeten dit wel in overeenstemming met beide toernooiorganisaties doen.

Wat als een speler in beide toernooien nog actief is?

Als blijkt dat een speler zijn/haar verplichtingen bij één van de twee toernooien niet na kan komen, dient diegene zich zo snel mogelijk vóór de loting af te melden bij een van de twee toernooien. Bijvoorbeeld als de speler zich op donderdag en vrijdag door de kwalificatie van een FIP toernooi heeft gespeeld, kan hij/zij op zaterdag niet in het hoofdschema van het nationale toernooi spelen. Dan moet de speler dit zo snel mogelijk doorgeven aan de organisatie, zodat hij/zij nog vóór de loting teruggetrokken kan worden.

Hoe kan ik als toernooileiding hier zo goed mogelijk rekening mee houden?

Het is handig om al in het contact met de spelers de (on)mogelijkheden te bespreken, zodat je in kaart krijgt of het reëel is dat de speler in beide toernooien zijn/haar verantwoordelijkheden na kan komen. Daarnaast is het verstandig om de loting (van met name het hoofdschema) zo laat mogelijk te doen. Zo kan je eventuele terugtrekkingen op vrijdag nog verwerken voordat je de loting verricht voor de dag erna.

Moet ik het toestaan dat spelers ook ergens anders spelen terwijl ze ook aan mijn toernooi meedoen?

Hoewel er nergens vastgelegd is dat dit niet mag, staat het de spelers vrij om twee toernooien tegelijk te spelen. Maar dit vraagt veel flexibiliteit van toernooiorganisaties. Als je inschat dat dit niet haalbaar is op jullie toernooi, kan je opnemen in de toernooibepalingen dat jullie geen spelers accepteren die ook een ander toernooi spelen.

Conclusie

Nu weet je dat de International Padel Federation (IPF) een hele hoop doet voor de sport en continu bezig is met het internationaliseren van padel en het ontwikkelen van nationale federaties.

Waarschijnlijk is DE reden dat je nu denkt over padel spelen of het misschien al doet te danken aan de Federatie zelf!

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.