Tennis scheidsrechter: Umpire functie, kleding & accessoires

door Joost Nusselder | Geupdate op:  6 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Eerder hebben we al geschreven en de nodige informatie gegeven over alles wat je nodig hebt om een:

Hoewel deze twee sporten super populair zijn in Nederland, zal tennis hier zeker niet aan onder doen.

Tennisscheidsrechters - functie kleding accessoires

Er zijn een hele hoop actieve tennisclubs en het aantal wordt alleen maar groter, mede door de toenemende populariteit van Nederlandse spelers op grote toernooien.

In dit artikel wil ik je alles vertellen over wat je nodig hebt als scheids bij tennis en wat het beroep nu precies inhoudt.

Wat heb je nodig als scheidsrechter bij tennis?

Laten we beginnen met de basis benodigdheden:

Scheidsrechtersfluitje

Om je gezag goed te laten gelden kun je vanuit je stoel gebruik maken van een fluitje om signalen door te geven. Er zijn meestal basic fluitjes beschikbaar.

Ik heb er zelf twee, de scheidsrechtersfluit aan een koord en een drukfluitje. Soms loopt een match enorm uit en is het wel fijn om ook iets bij je te hebben dat je niet continu aan je mond hoeft te zetten. Maar zo heeft ieder zijn voorkeur.

Dit zijn de twee die ik heb:

Fluitje Afbeeldingen
Beste voor enkele wedstrijden: Stanno Fox 40 Beste voor enkele wedstrijden: Stanno Fox 40

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste voor toernooien of meerdere wedstrijden op een dag: Knijpfluit Wizzball original Beste knijpfluit Wizzball original

(bekijk meer afbeeldingen)

De juiste tennisschoenen voor een scheidsrechter

Kijk, eindelijk eens een baan waar je niet continu heen en weer hoeft te rennen. De conditie die je moet hebben als veldvoetbal scheidsrechter is enorm, misschien nog wel groter dan die van de spelers zelf.

Bij tennis ligt dit helemaal anders.

Ook de schoenen hoeven dus niet, zoals bij de spelers, de beste ondersteuning en rencomfort te bieden. Waar je hier naar wil kijken, is eigenlijk vooral stijl en dat je goed voor de dag komt op de baan.

Bol.com heeft een heel uitgebreide keuze in sportschoenen en is altijd betaalbaar, plus ze bezorgen lekker snel (bekijk het aanbod hier)

Kleding voor een tennisscheidsrechter

De scheidsrechters moeten een donkere kleur uitrusting hebben, eventueel met hoedjes of petjes. Tennisschoenen en witte sokken als deze Quick Tennis Sokken Meryl 2-pack zijn wenselijk. Toch valt er genoeg te kiezen voor scheidsrechters.

Een goed donker shirt als deze bijvoorbeeld is zeker een perfecte keuze:

Zwarte tennispolo voor scheidsrechters

(Bekijk meer kledingartikelen)

Functieomschrijving van de tennisscheidsrechter

Dus je wilt in de stoel zitten? Wil je ‘On’ en ‘Out’ zijn op Wimbledon? Het is mogelijk – maar het is niet gemakkelijk.

Je zal veel liefde voor Tennis moeten hebben, evenals een haviksoog en een volledige onpartijdigheid. Als je alle drie deze kenmerken hebt, blijf dan lezen!

Er zijn twee soorten scheidsrechters:

 • lijn scheidsrechters
 • en stoelscheidsrechters

Maar je moet eerst de lijn hebben gehad voordat je in de stoel kunt zitten – er heerst hier tenslotte een hiërarchie!

Een lijnscheidsrechter is verantwoordelijk voor het bellen, als een bal binnen of buiten de lijnen op het speelveld is gevallen, en de stoelscheidsrechter is verantwoordelijk voor het bijhouden van de score en voor de controle over het spel.

Wat is het salaris van een tennis scheidsrechter?

Een lijnrechter kan verwachten ongeveer £ 20.000 per jaar te verdienen, zodra ze in het professionele spel komen, waar de meeste stoelscheidsrechters ongeveer £ 30.000 verdienen.

Als je eenmaal aan de top bent, kan je als scheidsrechter ongeveer £ 50-60.000 per jaar verdienen!

Er zijn veel voordelen in dit beroep, waaronder fitnessfaciliteiten, vergoeding van reiskosten en uniformen gemaakt door Ralph Lauren, maar dat is niets vergeleken met het hebben van de belangrijkste en hoogste stoel in huis!

Werkuren

Werktijden zijn natuurlijk volledig afhankelijk van het speelschema, games kunnen vaak uren achtereen doorgaan en er is geen pauze voor de scheidsrechters, die constant op topniveau moeten zijn.

Dit betekent dat er in de gewerkte uren een extreem hoge druk heerst en er geen fouten zijn toegestaan.

Hoe kun je starten als tennis scheidsrechter?

Je moet beginnen met de basisopleiding voordat je deze expertise gaat gaat gebruiken in lokale en regionale evenementen.

Goede scheidsrechters krijgen de kans om hogerop te komen en gaan dan door als scheidsrechter in professionele toernooien waar het echte geld wordt verdiend.

Zodra ervaring is opgedaan in het veld, zullen de beste scheidsrechters worden uitgenodigd om te solliciteren naar de stoel scheidsrechter accreditatie cursus.

Deze cursus borduurt verder op de verworven kennis als lijnscheidsrechter en biedt ook een inleiding tot de cursus van stoelscheidsrechter. Degenen die slagen kunnen hier mee verder.

Welke opleiding en voortgang moet je doen als tennis scheidsrechter?

Wanneer je de cursus tot scheids- en lijnrechter met succes hebt doorlopen, kan je aanvullende opleidingen volgen om je te blijven ontwikkelen als scheidsrechter.

Voel je je klaar om een stap hoger te zetten? Lees dan hieronder alles over de promotie naar regionaal scheidsrechter en/of nationaal scheidsrechter.

Cursus Nationaal Scheidsrechter

Als je al regionaal scheidsrechter bent en je wil graag op nationale toernooien en evenementen als stoelscheidsrechter functioneren, dan kan je de cursus Nationaal Scheidsrechter volgen. Je volgt dan een theoretisch jaar (kandidaat nationaal 1) met een theorie-examen aan het einde van dit jaar, gevolgd door een praktijkjaar (kandidaat nationaal 2). Gedurende deze twee jaar draai je volledig mee met de nationale scheidsrechtersgroep en word je begeleid door gekwalificeerde docenten. Deze cursus is gratis.

Internationale Scheidsrechtersopleiding (ITF)

De internationale Tennis Federation heeft een speciaal opleidingstraject voor scheidsrechters. Dit is in drie niveaus verdeeld:

 • Niveau 1: Nationaal
  In het eerste niveau worden de basistechnieken uitgelegd. De KNLTB verzorgt de cursus nationaal scheidsrechter.
 • Niveau 2: ITF White Badge Official
  Scheidsrechters kunnen op aanbeveling van de KNLTB worden aangemeld voor een opleiding bij de ITF en via een schriftelijk examen en een praktijkexamen niveau 2 bereiken (ITF White Badge Official).
 • Niveau 3: Internationaal Official
  ITF White Badge Officials die de ambitie hebben om International Official te worden kunnen op voordracht van de KNLTB worden aangemeld voor de ITF opleiding. Niveau 3 gaat in op vergevorderde technieken en procedures, bijzondere situaties en stresssituaties die een scheidsrechter tegenkomt in de internationale arbitrage. Degenen die slagen voor zowel het schriftelijke als het mondelinge niveau 3 examen kunnen hun Bronze Badge (stoelscheidsrechter) of Silver Badge (referee en chief umpire) behalen.

Degenen die het hoofd koel kunnen houden, een scherp oog hebben en een vermogen om zich urenlang te concentreren, zijn de beste scheidsrechters, degenen die indruk maken op lokaal niveau zijn vaak degenen die naar voren komen om de officials te worden in de belangrijkste wedstrijden ter wereld.

Wil je een tennisscheidsrechter zijn?

De stoel (of senior) scheidsrechter zit in de hoge stoel aan een uiteinde van het net. Hij noemt de score en kan de lijnscheidsrechters overrulen.

De lijnscheidsrechter houdt alle rechtslinies in de gaten. Het is zijn taak om te beslissen of de bal in of uit is.

Er zijn ook scheidsrechters die achter de schermen werken, in contact staan ​​met spelers en dingen organiseren zoals de loting en de volgorde van spelen.

Wat je nodig hebt om een goede scheids te kunnen worden

 • Goed zicht en gehoor
 • Uitstekende concentratie
 • Eigenschap om koel te blijven onder druk
 • Een teamspeler zijn, die opbouwende kritiek kan accepteren
 • Een goede kennis van de regels
 • Een luide stem!

Beginnen aan je carrière

De Lawn Tennis Association organiseert gratis scheidsrechterseminaries in het National Tennis Centre in Roehampton. Het begint met een inleiding tot scheidsrechterlijke technieken en van daaruit kun je beslissen of je verder wil gaan.

De volgende stap is een LTA-accreditatiecursus. Dit omvat training op de baan, in de rij en in de stoel en een schriftelijk examen over de spelregels van tennis.

Het beste deel van de baan

“Ik heb alle top tennisevenementen meegemaakt en op mijn reizen heb ik vrienden gemaakt in alle uithoeken van de wereld.” Het was een geweldige ervaring. “Phillip Evans, LTA scheidsrechter

Het slechtste deel van het werk

“Realiseer je dat je een fout kan maken. Je moet in luttele seconden beslissen, dus je moet meegaan met wat je ziet. Onvermijdelijk worden er fouten gemaakt.” Phillip Evans, LTA-scheidsrechter

“De tweede week van de US Open in 2018 is aan de gang en degenen die nog in de race zitten, gaan voor een plek in de halve finale.

Maar de spelers zijn niet de enigen die lange, zware uren maken: de lijnscheidsrechters zijn al aan het fluiten vanaf de kwalificatierondes van het toernooi dat twee weken geleden begonnen is.”

“We zijn er altijd, wanneer de bal dicht bij de lijn komt, in of uit, en we moeten de call maken.”

Het is een zeer intense job die veel concentratie vergt,” zegt lijnscheidsrechter Kevin Ware, die sindsdien full-time aan het toeren is. Hij gaf zijn baan als webdesigner vijf jaar geleden op.

“Aan het einde van het toernooi heeft iedereen heel veel kilometers gemaakt en veel geroepen.”

Als scheidsrechter weet je nooit hoe lang of kort je dag zal zijn, en dat is een van de moeilijkste onderdelen van het optreden. Ware vertelt het volgende aan CNBC Make It:

“We gaan net zo lang door als het spel. Dus als elke wedstrijd drie sets telt, kunnen we wel 10 uur of 11 uur achter elkaar aan het werk zijn.”

Er zijn twee bemanningen van scheidsrechters toegewezen aan elke court.

De eerste ploeg begint om 11 uur ’s morgens bij het begin van het spel en de bemanning wisselt afwisselend in werktijd om, totdat elke wedstrijd op hun veld voor die dag is afgelopen.

“Regen kan de dag nog meer verlengen”, voegt Ware toe, “maar we zijn hier op getraind.”

Na elke dienst gaan Ware en zijn team terug naar hun kleedkamer om te “rusten en te doen wat we moeten doen om voor onszelf te zorgen, zodat we al onze wedstrijden voor vandaag kunnen doorstaan ​​en we even goed kunnen fluiten aan het einde van de dag als aan het begin van de dag,” vertelt hij aan CNBC Make It.

Wat doet een tennisscheidsrechter?

Een lijnscheidsrechter is verantwoordelijk voor het aanroepen van de lijnen op de tennisbaan en de stoelscheidsrechter is verantwoordelijk voor het aanroepen van de score en het handhaven van de tennisregels. Je moet je een weg banen om stoelscheidsrechter te worden door te beginnen als lijnscheidsrechter

Wat dragen tennisscheidsrechters?

De marineblauwe jas ,verkrijgbaar bij High Street-leveranciers. Deze is vaak te vinden tegen redelijke prijzen. Of het marineblauwe jack, identiek aan het jack dat deel uitmaakt van het officiële ITTF-uniform voor internationale scheidsrechters.

Mogen tennisscheidsrechters naar het toilet gaan?

De pauze, die kan worden gebruikt voor het toilet of om van kleding te veranderen, moet aan het einde van een set worden genomen, tenzij dit door de stoelscheidsrechter als een noodgeval wordt beschouwd. Als spelers midden in een set gaan, moeten ze dit doen vóór hun eigen servicegame.

Hoeveel krijgen Wimbledon-scheidsrechters betaald?

Info uit The New York Times toonde aan dat Wimbledon scheidrechters rond de £ 189  per dag aan gouden badge-scheidsrechters betaalde. De French Open betaalde 190 euro, zelfs voor de kwalificatierondes van het toernooi, terwijl de United States Open $ 185 per dag betaalt voor de kwalificatierondes

Wat is een gouden badge-scheidsrechter in tennis?

Scheidsrechters met een gouden badge verzorgen doorgaans Grand Slam-, ATP World Tour- en WTA Tour-wedstrijden. De lijst bevat alleen degenen die een gouden badge hebben als stoelscheidsrechter.

Hoe lang zijn de pauzes bij tennis?

In het professionele spel krijgen spelers een rustperiode van 90 seconden tussen de eindwissels. Deze wordt aan het einde van een set verlengd tot twee minuten, al krijgen de spelers bij de eerste omschakeling van de volgende set geen rust. Ze mogen ook de baan verlaten om naar het toilet te gaan en kunnen een behandeling op de tenniscourt aanvragen.

Conclusie

Je hebt zojuist alles kunnen lezen over tennisscheidsrechters, hoe je er een kan worden, op welk niveau en welke kwaliteiten je nodig hebt.

Je hebt van nature een scherp zicht en uitstekend gehoor nodig, maar vooral een geweldig concentratievermogen en heel veel geduld.

Niet alleen heb ik het over geduld tijdens de game, maar ook geduld dat je nodig hebt om het hele traject tot top scheids af te leggen, als dat jouw droom is natuurlijk.

Misschien doe je liever gewoon een basiscursus en fluit je als hobby bij jouw eigen tennisclub.

Ik hoop in ieder geval, dat je wijzer bent geworden betreffende dit onderwerp en je beter begrijpt wat je wil bereiken als scheids in de tennis scene.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.