Beste gebitsbeschermer | Top 6 mouthguards voor American Football

door Joost Nusselder | Geupdate op:  21 oktober 2021

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Een bitje of gebitsbeschermer, ook wel een ‘mouthguard’ genoemd, beschermt je mond en tanden tegen blessures tijdens een football wedstrijd. Als je in teamverband speelt of traint, is dat soort bescherming noodzakelijk.

Als beschermend onderdeel van je football gear, kan de juiste gebitsbeschermer een levenslange impact hebben. We weten allemaal dat ‘permanente’ tanden niet echt voor altijd zijn.

Tandheelkundige reparaties kunnen er natuurlijk voor zorgen dat je tanden na een ongeluk er weer goed uitzien, maar het liefst wil je zo’n ingreep gewoon voorkomen. Daarom bescherm je je gebit tijdens de game met een gebitsbeschermer.

Beste gebitsbeschermer | Top 6 mouthguards voor American Football

Door het enorme aanbod mouthguards op de huidige markt, is het niet altijd makkelijk om de beste te kiezen.

Je hebt bitjes in diverse vormen, materialen en maten, en het kan soms moeilijk zijn om de perfecte te vinden die zowel goed zit als goed beschermt.

Met dat in gedachten, heb ik voor jou een top zes gemaakt om je te helpen een geschikte beschermende uitrusting te kiezen.

Voordat ik je de beste producten laat zien, wil ik je eerst kennis laten maken met mijn all-time favorite. Dat is de Shock Doctor Max Airflow Lip Guard. Deze mouthguard beschermt zowel je tanden als je lippen en heeft een uitstekend ademend vermogen. Daarnaast is het product relatief goedkoop en geschikt voor verschillende posities en alle leeftijden. Last but not least: hij zit erg comfortabel, waardoor je bijna vergeet dat je ‘m draagt.

In de tabel hieronder vind je mijn top 6 gebitsbeschermers, en verderop in het artikel bespreek ik de details van iedere mouthguard.

Beste mouthguards / gebitsbeschermers voor American FootballAfbeelding
Beste gebitsbeschermer overall: Shock Doctor Max Airflow Lip GuardBeste gebitsbeschermer overall- Shock Doctor Max Airflow Lip Guard

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste converteerbare gebitbeschermer: Battle Oxygen Lip ProtectorBeste converteerbare gebitbeschermer- Battle Oxygen Lip Protector

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste gebitsbeschermer voor jonge spelers: Vettex YouthBeste gebitsbeschermer voor jonge spelers- Vettex Youth

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste prijs-kwaliteit gebitsbeschermer: Under Armour Mouthwear ArmourFitBeste prijs-kwaliteit gebitsbeschermer- Under Armour Mouthwear ArmourFit

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste gebitsbeschermer voor beugel: Shock Doctor Double BracesBeste gebitsbeschermer voor beugel- Shock Doctor Double Braces

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste gebitsbeschermer met smaakje: Shock Doctor Adult Gel Nano Flavor FusionBeste gebitsbeschermer met smaakje- Shock Doctor Adult Gel Nano Flavor Fusion

(bekijk meer afbeeldingen)

Waar moet je op letten als je een AF mouthguard koopt?

Erachter komen wat de beste mouthguard voor jou is en hoeveel geld je eraan wil uitgeven, kan in het begin misschien moeilijk zijn.

Er zijn verschillende dingen die je moet overwegen voordat je een gebitsbeschermer koopt.

Gewapend met de essentiële informatie in deze koopgids, zult je in staat zijn om de beste gebitsbeschermer uit te kiezen die je zal beschermen tegen blessures.

Beste gebitsbeschermer | Blijf veilig met deze top 6 mouthguards voor American Football

Bij het kiezen van een bitje voor American football, houd je rekening met het volgende:

Ga voor kwaliteit

Mijn voornaamste advies is om je niet te veel zorgen te maken over de prijs, vooral als je de kosten van een tandarts voor het fixen van tandproblemen meeneemt in de overweging.

Zoek een mouthguard uit die je zeker zult dragen, om ongelukken op het speelveld zo veel mogelijk te voorkomen.

Het voornaamste doel van een gebitsbeschermer is natuurlijk de tanden te beschermen tegen verwondingen en impact. Een goede gebitsbeschermer kan maximale bescherming bieden.

Alle gebitsbeschermers die ik in dit artikel noem, bieden effectieve bescherming tegen verwondingen die je kunt oplopen tijdens American football.

Comfort

In de zoektocht naar een gebitsbeschermer voor American Football is het belangrijk om een product te vinden dat goed past: dat comfortabel is voor jouw mond en de uitlijning van je tanden en kaak.

Een goede mouthguard moet voldoende comfort bieden en moet goed in de mond passen. Daarnaast moet je nog steeds probleemloos kunnen ademen, drinken en praten.

Als het niet comfortabel zit of pijn doet, zult je het niet dragen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Er zijn verschillende materialen, zoals gels en flexibele kunststoffen, die zich naar je gebit kunnen vormen voor een perfecte fit.

Sommige mouthguards, bijvoorbeeld die met lipbescherming, maken praten wat moeilijker, maar bieden wel extra bescherming.

Pasvorm

Alleen als je de juiste pasvorm hebt, kun je volledig comfort en complete bescherming bereiken.

Een goed passende gebitsbeschermer blijft op z’n plaats zitten, zelfs als je getackled wordt of zelf iemand naar de grond haalt.

Beugel

Heb je een beugel? dan moet je -zoals eerder genoemd- daar extra rekening mee houden bij het kopen van een gebitsbeschermer.

Er zijn mouthguards die speciaal ontworpen zijn voor atleten met een beugel.

Met of zonder riempje

Een andere belangrijke overweging die je moet maken is het riempje.

Wil je een bitje die je door middel van een riempje aan je facemask (dit zijn de beste facemasks) kunt bevestigen? Dit kan ideaal zijn voor spelers die vaak hun bitje kwijtraken.

Daarnaast kunnen de scheidsrechters zo ook meteen zien dat je er een draagt.

Er zijn competities waarbij gebitsbeschermers die geen bevestiging hebben, niet zijn toegestaan. Losse bitjes kun je snel kwijtraken, maar er zijn atleten die een riempje vervelend vinden en dus toch liever voor een los bitje gaan.

Er zijn gelukkig ook bitjes die zowel los als met een bevestiging kunnen worden gedragen (converteerbaar)

Of je een gebitsbeschermer kiest met of zonder riempje, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en wellicht de regels van de competitie waar jouw team aan deelneemt.

Met of zonder lip bescherming

Tegenwoordig zijn er gebitsbeschermers die – naast de tanden – ook de buitenkant van de mond en de lippen beschermen.

Het mooie aan dit soort gebitsbeschermers is dat je ze kunt krijgen met toffe prints, bijvoorbeeld boze tanden die jouw tegenstanders zullen intimideren.

Football is een sport waarbij veel impact plaatsvindt. Je moet er daarom voor zorgen dat je zo goed mogelijk beschermd bent met (onder andere) een goede gebitsbeschermer.

Er zijn bitjes die voorzien zijn van lipbescherming, zodat je ook meteen verwonding aan de lippen voorkomt tijdens het trainen of spelen.

Deze gebitsbeschermers hebben een voorgevormd model en een schelpvormig schild dat de buitenkant van je mond bedekt (vergelijkbaar met een speen).

Welke positie speel je?

In het geval je een rol in het veld hebt waarbij je veel moet communiceren, moet je zorgen dat je een bitje neemt die nauwsluitend is zodat je gemakkelijk kunt spreken, ademen en drinken.

In het geval all-round bescherming het belangrijkst voor je is, neem dan een bitje die ook als lipbeschermer kan dienen. Ze belemmeren echter wel het spreken, omdat je mond volledig bedekt is.

Met of zonder smaakje

Je kunt nu zelfs mouthguards kopen met een smaakje, die de smaak van rubber tegengaan.

Als jij die rubber smaak dus echt onaangenaam vindt – en daarom misschien een bitje vermijdt – dan zou zo’n mouthguard wel eens een uitkomst kunnen zijn.

Voorgevormd of zelf vormen

Zoals ook al eerdere genoemd, zijn er bitjes die je in heet water moet onderdompelen en waar je vervolgens in moet bijten om de juiste, persoonlijke vorm te krijgen.

Deze bitjes zijn vaak goedkoop, maar beschermen verder prima.

Ook zijn er merken die bitjes aanbieden van instant-fit materiaal, waarbij het materiaal zich aanpast naar de vorm van jouw beet.

Op zoek naar een bitje voor hockey? Ik heb de beste gebitsbeschermers voor hockey hier voor je op een rijtje gezet

Uitgebreide beoordeling van de beste gebitsbeschermers voor American Football

Als het goed is, weet je nu precies waar je op moet letten bij het kiezen van je volgende mouthguard.

Nu ben je vast benieuwd welke de beste gebitsbeschermers op de markt zijn. Ik zal ze hieronder stuk voor stuk in detail bespreken.

Beste gebitsbeschermer overall: Shock Doctor Max Airflow Lip Guard

Beste gebitsbeschermer overall- Shock Doctor Max Airflow Lip Guard

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Geschikt voor verschillende posities
 • Beschermt mond, lippen en tanden
 • Je kunt gemakkelijk drinken en praten met het bitje in
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten
 • Geschikt voor atleten van alle leeftijden
 • Goed ademend vermogen

Mijn top keuze is de Shock Doctor Max Airflow gebitsbeschermer. Deze gebitsbeschermer is relatief goedkoop, veilig en gemakkelijk in gebruik.

Verder is het ontzettend handig dat deze gebitsbeschermer gebruikt kan worden door iedere type speler, inclusief linebackers en quarterbacks, wat het dus een zeer veelzijdig product maakt.

Daarnaast is het geschikt voor alle leeftijden, dus ook voor kinderen.

Hij is overigens niet specifiek ontworpen voor football atleten; de mouthguard kan ook voor verschillende andere sporten worden gebruikt.

Het bitje zal niet alleen de tanden beschermen, maar ook de mond en lippen. Je kunt goed door het bitje heen ademen, dus zelfs al heb je je tanden op elkaar, kun je goed blijven ademen.

De atleten die deze mouthguard gebruiken, geven aan dat hij niet alleen een geweldige bescherming biedt voor hun tanden en zeer comfortabel is, maar dat de lipbescherming een van de belangrijkste redenen is waarom ze keer op keer weer voor deze mouthguard zouden gaan.

De beschermer is ten slotte verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Het enige nadeel van deze mouthguard is misschien dat je er geen doosje bij krijgt om je mouthguard in op te bergen.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste converteerbare gebitbeschermer: Battle Oxygen Lip Protector

Beste converteerbare gebitbeschermer- Battle Oxygen Lip Protector

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Comfortabel
 • Goede bescherming
 • Geschikt voor beugel
 • Beschermt mond, lippen en tanden
 • Uitstekende luchtstroom / maximaal ademend vermogen
 • Onbeperkte garantie
 • Met converteerbaar riempje
 • One-size-fits-all

Een geweldige mouthguard die zowel met als zonder bevestiging gedragen kan worden. Hij zit prima in de mond en zorgt voor een perfect pasvorm.

De mouthpiece is ook geschikt voor atleten met een beugel en vormt een prima protectie voor zowel de lippen, de mond als de tanden.

De Battle Oxygen-mondbeschermer zorgt voor een uitstekende luchtstroom en betere prestaties. Omdat je meer zuurstof krijgt, zullen ook de spieren sneller herstellen, kun je tijdens het spel helder blijven denken en snel reageren.

Ook voorkomt het vermoeidheid door zuurstoftekort op het veld. Deze mouthguard zal je vertrouwen en gemoedsrust geven op de ‘gridiron’ zodat je je kunt concentreren op je taak.

De mouthguard is voorzien van een grote opening om door te kunnen ademen en is dus perfect voor mensen die moeite hebben met ademhalen wanneer ze een gebitsbeschermer dragen met een traditioneel ontwerp.

De gebitsbeschermer heeft overigens een onbeperkte garantie.

Een nadeel zou kunnen zijn dat, aangezien de mouthpiece gemaakt is van zacht rubber, deze misschien niet heel lang mee zal gaan als er veel op wordt gekauwd. Houd daar dus eventueel rekening mee.

Als we deze gebitsbeschermer vergelijken met die van de Shock Doctor, is deze een stuk goedkoper. Beide hebben echter bijna duizenden positieve reviews ontvangen en ze zijn allebei voorzien van lipbescherming.

De Shock Doctor heeft daarentegen geen riempje, waardoor je deze dus niet zou kunnen bevestigen aan je helm. Het hangt er dus nu maar net vanaf wat jij handig vindt.

Raak jij vaak je mouthguard kwijt? Dan kun je beter voor eentje gaan met een riempje, zoals die van Battle Oxygen Lip Protector Football Mouthguard.

Vind jij een riempje irritant? Kies er dan eentje zonder, zoals de Shock Doctor. En wil je er graag eentje die zowel met als zonder riempje kan worden gedragen? Dan is de Battle nogmaals een betere keuze.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste gebitsbeschermer voor jonge spelers: Vettex Youth

Beste gebitsbeschermer voor jonge spelers- Vettex Youth

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Beschermt mond, lippen en tanden
 • Speciaal gemaakt voor kinderen, jeugd en jonge spelers
 • Het heeft goede ademhalingskanalen
 • Zorgt voor een uitstekende luchtstroom, in en uit de mond
 • Bestand tegen tandenknarsen en kauwen
 • Met riempje

Aan de jonge spelers is ook gedacht! Deze mouthguard is speciaal ontworpen voor atleten tussen de 8 en 16 jaar.

De Vettex Youth Football gebitsbeschermer is ontworpen voor jonge spelers die om hun mond en tanden geven. In het geval van een jongvolwassene, is er ook nog de (‘gewone’) Vettex gebitsbeschermer.

Het bitje is voorzien van een verstelbaar riempje waarmee je hem aan je helm kunt bevestigen.

Het riempje maakt het daarnaast gemakkelijker voor spelers om hun bitje tussendoor uit te doen met hun handschoenen aan.

De mouthguard biedt uitstekende bescherming, vooral voor spelers die op posities spelen waarbij ze de hele wedstrijd klappen moeten incasseren

Dit product is gemaakt van hetzelfde buigzame, thermische rubber als de versie voor volwassenen en sluit perfect aan op je tanden, vooral nadat je deze een tijdje hebt gebruikt.

Een van de redenen waarom deze mouthguard zo populair is, is dat het materiaal stevig is, maar tegelijkertijd zacht dat kinderen er niet op kunnen kauwen zoals bij andere gebitsbeschermers.

Net als in het geval van de volwassen versie hebben sommige spelers gemeld dat het moeilijk is om met deze beschermer in te praten. Dit kan een nadeel zijn voor sommige atleten.

De Vettex gebitsbeschermer heeft ongeveer dezelfde prijs als de Shock Doctor. Beiden hebben voornamelijk positieve beoordelingen ontvangen, echter heeft de Shock Doctor er een heleboel meer en lijkt daarmee toch wat populairder.

De Vettex is voorzien van een riempje, de Shock Doctor daarentegen niet. Beide hebben lipbescherming.

De Battle mouthpiece is een stuk goedkoper dan deze twee, heeft ook lipbescherming en is daarnaast converteerbaar (kan dus met of zonder riempje worden gedragen).

Daarnaast heb je bij deze laatste een grote keuze aan kleuren, waarbij er zelfs nog goedkopere opties zijn.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste prijs-kwaliteit gebitsbeschermer: Under Armour Mouthwear ArmourFit

Beste prijs-kwaliteit gebitsbeschermer- Under Armour Mouthwear ArmourFit

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Football + andere contact sporten
 • Aangepaste en comfortabele pasvorm
 • Kauwbestendig
 • Verkrijgbaar in jeugd- en volwassen maat
 • Verkrijgbaar in vijf kleuren

Deze mouthguard is ontwikkeld voor football en andere contact sporten. De ArmourFit technologie zorgt voor een pasvorm zoals bij de tandarts; het materiaal van dit bitje past zich namelijk aan aan jouw gebit.

Het zit lekker en zal geen druk op je tanden of huid uitoefenen. Het bitje zit dicht op de huid, zodat je lippen tijdens gebruik niet opzwellen.

Behalve dat dit gewoon prettiger aanvoelt, verklein je er ook de kans mee dat je lippen verwondt raken tijdens het spelen.

De mouthguard ii kauwbestendig en zorgt ervoor dat je gemakkelijk kunt praten en ademen. Daarnaast heb je keuze uit verschillende kleuren, zodat je de mouthguard helemaal bij jouw stijl kunt laten passen.

Je kunt ervoor kiezen om de mouthguard even in kokend water te leggen; het materiaal wordt dan zach, waardoor je deze nog beter kunt aanpassen aan jouw gebitsvorm.

Under Armour is niet alleen populair, het is ook nog eens een betrouwbaar merk. Dit is de perfecte mouthguard als je het belangrijk vind dat je lippen niet uitpuilen en er eentje zoekt die perfect in de mond past.

Het biedt een goede bescherming aan de tanden en zal lang meegaan. Last but not least: deze mouthguard kost nog geen tientje!

De nadelen zijn eventueel dat de mouthguard geen lipbescherming biedt en dat je er geen riempje bij krijgt. Echter, het feit dat deze mouthguard geen riempje heeft, zou zeker geen reden moeten zijn om ‘m niet te nemen.

Omdat hij goed in de mond past, zal hij namelijk niet snel uit je mond vallen.

Is het voor jou echter essentieel om een mouthguard te hebben met riempje en/of lipbescherming, dan kun je beter voor een andere gaan, zoals de Battle mouthguard.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste gebitsbeschermer voor beugel: Shock Doctor Double Braces

Beste gebitsbeschermer voor beugel- Shock Doctor Double Braces

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Geschikt voor atleten met beugel op boven- en ondertanden
 • Voor iedere leeftijd
 • 100% medische kwaliteit silicone
 • Latexvrij, BPA-vrij, ftalaatvrij
 • Verkrijgbaar met of zonder riempje
 • Kauwbestendig

De Shock Doctor Double Braces mouthguard is bedoeld voor atleten die zowel op de boven- als ondertanden een beugel dragen en extra bescherming daarvoor zoeken.

De mouthguard helpt om de beugel op zijn plaats te houden en is comfortabel in gebruik. De mouthguard past zich probleemloos aan aan de veranderingen in de stand van de tanden wanneer de beugel door de tandarts wordt aangepast.

Daarnaast is de gebitsbeschermer geschikt voor atleten van alle leeftijden, van kinderen tot volwassenen. Het mooie aan deze mouthguard is dat je zelf bepaalt of je ‘m neemt met riempje of liever zonder.

Deze gebitsbeschermer is gemaakt van 100% siliconen van medische kwaliteit. Het biedt bescherming zonder ruwe randen of materialen die irritatie kunnen veroorzaken.

Dankzij het siliconenmateriaal en de geïntegreerde ventilatiekanalen in het midden, biedt deze beschermer het grootste comfort.

Ondanks dat deze gebitsbeschermer voor sommigen mogelijk wat volumineus of groot is, is hij zeer duurzaam en heeft hij een goede pasvorm, waardoor ongewenste snijwonden aan de binnenkant van de mond van de drager worden voorkomen.

Een ander opmerkelijk aspect dat dit product zo populair maakt, is dat het niet gekookt hoeft te worden voordat het kan worden gevormd. Bij gebruik past de gebitsbeschermer zich aan de vorm van je mond en beugel aan.

De Shock Doctor Double Braces gebitsbeschermer is bestand tegen kauwen. Dus als jij in korte tijd door een reeks gebitsbeschermers heen kauwt, is dit misschien de gebitsbeschermer die je nodig hebt, ook al heb je misschien geen beugel.

Een ander punt dat gebruikers melden is dat hij de lippen niet naar buiten duwt, in tegenstelling tot sommige andere gebitsbeschermers.

Nadelen van deze mouthguard zijn dat het geen bescherming voor de lippen biedt en het zonder doosje wordt geleverd. Als je een beugel hebt, is dit de perfecte mouthguard.

Zoek je er echter eentje met lipbescherming, dan kun je beter gaan voor bijvoorbeeld de Battle mouthguard of de Shock Doctor.

Volstaat een simpele gebitsbeschermer of moet deze vooral zo weinig mogelijk kosten? Overweeg dan die van Under Armour.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste gebitsbeschermer met smaakje: Shock Doctor Adult Gel Nano Flavor Fusion

Beste gebitsbeschermer met smaakje- Shock Doctor Adult Gel Nano Flavor Fusion

(bekijk met afbeeldingen)

 • Met smaakje
 • Converteerbaar (met en zonder riempje)
 • Voor alle leeftijden
 • Gel-fit voering technologie
 • Heeft een groot ademhalingsgat waardoor de lucht goed kan stromen
 • Professionele tandbescherming voor tanden en kaken
 • Duurzaam
 • Gemakkelijk te vormen (koken en bijten)
 • Geschikt voor alle contactsporten
 • Comfortabel
 • Beschikt over een gepatenteerd shock frame
 • Verschillende kleuren en maten

Vind jij die rubbersmaak van sommige gebitsbeschermers maar niets en ben je op zoek naar een alternatief? Zoek niet verder; de Shock Doctor Gel Nano is namelijk voorzien van een smaakje die je zelf uitkiest.

De smaak zou een heel seizoen moeten blijven. Samen met een hoop andere atleten, ben ik een groot fan van deze mouthguard.

Het is ontworpen met een zwaar rubberen Shock Frame en Gel-Fit Liner om maximale bescherming, pasvorm en comfort te bieden.

Ook bij de hardste impacts. De mouthguard is converteerbaar en kan zowel met als zonder riempje worden gebruikt. Het is geschikt voor atleten van verschillende leeftijden en heeft een gemakkelijke kook- en bijt pasvorm.

Dit mondstuk beschermt je kaak en tanden van alle kanten en is ontworpen voor alle contactsporten waarbij een gebitsbeschermer wordt aanbevolen, zoals football, worstelen, boksen en nog veel meer.

Lees ook: Beste boksbandages | De juiste support voor jouw handen en polsen

De kleuren waar je uit kunt kiezen, zijn blauw en zwart. Het slanke ontwerp duwt de lippen niet naar buiten

De mouthguard is voorzien van een driedubbele laag die ongelofelijke bescherming biedt, maar tegelijkertijd ook comfort.

Dankzij de gel kun je het bitje probleemloos om je tanden en tandvlees plaatsen, en door de geïntegreerde ademhalingskanalen kun je altijd goed blijven ademen en presteren.

Wat deze mouthguard nu daadwerkelijk onderscheidt van de rest? Behalve het smaakje, biedt het bescherming voor zowel de boven- als de ondertanden dankzij het gebruik van de gepatenteerde Shock Frame.

Je krijgt een perfecte, gepersonaliseerde pasvorm. Verder is het product licht van gewicht, zodat je na een tijdje zelfs vergeet dat je ‘m in je mond hebt.

Als je graag van alle kanten beschermd wil zijn en een mouthguard zoekt die comfortabel is, goed beschermt en ook nog eens een lekker smaakje heeft, dan is dit de perfecte keuze. Je kunt ‘m krijgen in verschillende kleuren en maten.

Deze mouth guard is echter niet geschikt voor atleten met een beugel! Ook is het wat moeilijk schoon te maken en krijg je er geen doosje bij.

De mouthguard heeft bovendien geen riempje. Sommige atleten hebben aangegeven moeite te hebben in het begin met het vormen van het bitje, maar na een paar keer proberen, moet het lukken.

De mouthguard heeft geen lipbescherming, dus als dat voor jou en vereiste is, ga je idealiter voor de Battle Oxygen Lip Protector Football Mouthguard of de Shock Doctor Max Airflow Mouth Guard.

De mouthguard is zo gemaakt dat je goed kan blijven ademen en ook praten en drinken moetenkunnen tijdens gebruik.

Check de meest actuele prijzen hier

Voordelen van gebitsbeschermers

Of het nu gaat om een training, een georganiseerde activiteit, of een echte wedstrijd: een mouthguard moet worden gedragen als het risico bestaat dat je in de mond of op de kaak wordt geraakt.

De ideale gebitsbeschermer is duurzaam, veerkrachtig en comfortabel. Het moet goed passen, gemakkelijk schoon te maken zijn en mag je vermogen om te ademen niet beïnvloeden.

De kracht van een klap verdelen

Gebitsbeschermers fungeren als het ware als een kussen om de kracht van iedere impact gelijkmatiger te verdelen. De beschermer zal een barrière vormen tussen je tanden en het zachte weefsel in en rond je mond.

Beschermen tegen mond- en tandletsel

Een enkele klap op je mond of kaak kan voor ernstige tandschade zorgen.

Dit is niet alleen pijnlijk, maar ook duur om te laten behandelen. Gebitsbeschermers beschermen het tandvlees en ander zacht weefsel in de mond, en natuurlijk de tanden.

Ook zullen ze beschermen tegen ernstig letsel waaronder een kaakbreuk, een hersenbloeding, hersenschudding en nekletsel.

Om je beugel te beschermen

Heb je een beugel? Dan kan een gebitsbeschermer ook erg goed van pas komen.

Zou je een klap op je mond krijgen, dan kan dat de beugel namelijk beschadigen en kan het snijwonden en scheuren veroorzaken in de mond.

In de meeste gevallen worden gebitsbeschermers alleen gedragen op de boventanden. Echter, voor mensen met een beugel op de ondertanden, is het verstandig om er een op zowel de boven- als de ondertanden te dragen.

Er zijn speciale mouthguards die gemaakt zijn voor atleten met een beugel. Ze bieden extra ruimte voor de beugel, terwijl ze de tanden goed blijven beschermen.

Gebitsbeschermers op maat

Ook is er nog de mogelijkheid om via je tandarts een gebitsbeschermer te laten maken die perfect op jouw gebit is afgestemd. Er wordt dan een model van je tanden gemaakt om zo een nauwsluitende en comfortabele pasvorm te garanderen.

Echter is dat een dure keuze en vaak onnodig omdat er genoeg goede mouthguards te vinden zijn.

Zijn er ook nadelen aan een gebitsbeschermer?

Een mouthguard is essentieel voor American football atleten en voorkomt blessures. Echter, zijn er ook enkele nadelen aan het gebruik van een gebitsbeschermer.

Ze zullen op den duur losser gaan zitten

Na verloop van tijd bestaat er de kans dat een mondbeschermer losser gaat zitten, waardoor hij minder effectief wordt. Ze hebben dan vaak de neiging hebben om hun vorm en goede pasvorm te verliezen.

In zo’n geval is het tijd voor een nieuwe mouthguard. Kies dus voor een duurzame mouthguard waar je een aantal seizoenen mee vooruit kan.

Aanpassing maakt een gebitsbeschermer dunner

Als jij kiest voor een gebitsbeschermer die je af kunt stemmen op je gebit, dan moet je deze vaak in kokend water leggen en vervolgens in je mond stoppen om de juiste pasvorm te creëren.

Echter, kan de laag van de gebitsbeschermer hiermee dunner worden waardoor het beschermingsniveau afneemt.

Ook zijn deze ‘boil and bite’ gebitsbeschermers niet altijd even gemakkelijk te gebruiken.

Vervelend om te dragen

Als de gebitsbeschermer geen comfortabele pasvorm heeft, vinden spelers hem onhandig om te dragen. Er kan weefselirritatie ontstaan tijdens gebruik. Kies daarom een mouthguard die prettig zit.

American Football mouthguards Q&A

Welke gebitsbeschermers gebruiken NFL-spelers?

NFL-spelers dragen gebitsbeschermers van bekende merken als Battle, Shock Doctor en Nike. Deze gebitsbeschermers hebben een unieke stijl en beschermen de kaak en de mond.

NFL-spelers zijn echter niet verplicht om gebitsbeschermers te dragen.

Moet ik een gebitsbeschermer dragen bij football?

Gebitsbeschermers zijn verplicht in bijna elke football organisatie. Een goed ontworpen gebitsbeschermer biedt bescherming aan de tanden, lippen en tong.

Afhankelijk van de positie van de atleet op het veld zijn er verschillende ontwerpen en pasvormen beschikbaar.

Kun je football spelen zonder gebitsbeschermer?

Als je tijdens een wedstrijd in je gezicht wordt geraakt, stuurt die klap schokgolven door je tanden, kaak en schedel. Zonder een gebitsbeschermer is er niets om de klap tegen te houden of de intensiteit ervan te verminderen.

Dragen quarterbacks geen gebitsbeschermers?

Technisch gezien is het volgens de NFL-regels niet nodig dat quarterbacks een gebitsbeschermer dragen.

Mijn advies is echter om, onafhankelijk van je positie op het veld, toch een gebitsbeschermer te dragen om jezelf te beschermen tegen hersenschuddingen en tandletsel.

Moet de gebitsbeschermer boven of onder?

Tenzij je een beugel draagt op je onder- of bovengebit, hoef je alleen een gebitsbeschermer te dragen voor de bovenste rij tanden.

Naast een bitje is ook een goede helm onmisbaar in American Football (uitgebreide review)

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.