Gebitsbeschermers: Wat je moet weten over deze sportbescherming

door Joost Nusselder | Geupdate op:  7 maart 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Ze zitten in de weg maar beschermen je wel. Heb je gebitsbeschermers echt nodig?

Een gebitsbeschermer is een kunststof hulpmiddel dat je tandvlees en tanden beschermt tegen letsel bij sporten. Een gebitsbeschermer is een soort airbag voor je gebit. Het verdeelt de klap- en slagkrachten over een groter gebied zodat de impact op je tandvlees en tanden aanzienlijk verminderd.

In dit artikel lees je alles over wat een gebitsbeschermer is, hoe hij werkt, waarvoor je hem gebruikt en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste beschermer.

Wat is een gebitsbeschermer

Gebitsbeschermers: een belangrijk hulpmiddel bij contactsporten

Waarom is het dragen van een gebitsbeschermer zo belangrijk?

Een gebitsbeschermer is een essentieel hulpmiddel voor sporters die een sport beoefenen waarbij lichaamscontact en/of het slaan van dingen met een stok of racket voorkomt. Het dragen van een gebitsbeschermer kan ernstig gebitsletsel voorkomen, wat anders aanzienlijk zou kunnen zijn. De Koninklijke Nederlandse Hockeybond beveelt het dragen van een gebitsbeschermer dan ook sterk aan voor alle hockeyers.

Welke soorten gebitsbeschermers bestaan er?

Er zijn verschillende soorten gebitsbeschermers verkrijgbaar. De goedkopere varianten zijn vaak standaard en bieden onvoldoende bescherming en draagcomfort. Daarnaast zijn er speciaal op maat gemaakte gebitsbeschermers, die door een tandarts of tandtechnisch laboratorium worden aangepast aan de vorm van het gebit van de sporter. Deze bieden een perfecte pasvorm en zorgen voor een optimale bescherming en draagcomfort.

Wanneer moet je een gebitsbeschermer dragen?

Het is verstandig om een gebitsbeschermer te dragen zodra het gebit volgroeid is, meestal rond de leeftijd van zestien jaar. Vooral bij contactsporten zoals hockey, rugby en boksen is het dragen van een gebitsbeschermer essentieel. Maar ook bij sporten waarbij men actief loopt en beweegt, zoals basketbal en voetbal, kan het dragen van een gebitsbeschermer gebitsletsel voorkomen.

Hoe zorg je ervoor dat een gebitsbeschermer goed past?

Een gebitsbeschermer moet goed passen om een optimale bescherming te bieden. Bij sportzaken zijn vaak goedkopere varianten verkrijgbaar die je zelf kunt aanpassen door ze in kokend water te leggen en daarna in je mond te plaatsen. Deze bieden echter vaak een slechte pasvorm en verminderen het draagcomfort. Het is daarom verstandiger om een speciaal op maat gemaakte gebitsbeschermer aan te schaffen. Deze kun je laten aanpassen door een tandarts of tandtechnisch laboratorium. Hierbij maak je eerst een afdruk van je gebit, die je opstuurt naar het laboratorium. Vervolgens wordt de gebitsbeschermer op maat gemaakt en naar je opgestuurd.

Hoe zorg je voor een duurzame en goed gereinigde gebitsbeschermer?

Om ervoor te zorgen dat een gebitsbeschermer duurzaam blijft en goed gereinigd wordt, is het belangrijk om deze na gebruik af te spoelen onder de kraan en te reinigen met een speciaal reinigingsmiddel. Daarnaast is het verstandig om de gebitsbeschermer op te bergen in een speciaal daarvoor bestemde bewaardoos. Een goed gereinigde en goed opgeborgen gebitsbeschermer gaat langer mee en biedt een optimale bescherming.

Hoe werkt een gebitsbeschermer?

Een gebitsbeschermer fungeert als een soort airbag voor het gebit. Het verdeelt de schok- en krachten die vrijkomen bij een klap over een groter gebied, zodat de impact op de tanden en kaken aanzienlijk wordt verminderd. Hierdoor wordt de kans op gebroken tanden, uitgeslagen tanden, beschadigde kaken en slijmvliezen aanzienlijk verkleind.

Welke soorten gebitsbeschermers zijn er?

Er zijn verschillende soorten gebitsbeschermers verkrijgbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten gebitsbeschermers.

Confectiebeschermer

Deze gebitsbeschermer wordt door fabrikanten geleverd en is in diverse maten verkrijgbaar. Het is gemaakt van thermoplastisch materiaal dat vervormt door verhitting en afkoeling. Na afkoeling wordt het materiaal weer stugge en vormt het zich naar de mond van de drager. Deze gebitsbeschermer is niet op maat vervaardigd en past soms niet goed. Het is daarom verstandig om deze regelmatig te controleren en eventueel te vervangen. De kosten van een confectiebeschermer zijn laag en soms vergoed het zorgbudget een eventuele eigen bijdrage.

Op maat vervaardigde gebitsbeschermer

Een op maat vervaardigde gebitsbeschermer wordt door een tandarts voor jouw gebit gemaakt. Deze gebitsbeschermer biedt een goede bescherming en zit vast in de mond, waardoor het niet gemakkelijk uitneembaar is en niet kan storen bij het ademhalen, praten of kokhalsneigingen kan veroorzaken. Het materiaal is reukloos en gemakkelijk te reinigen. De kosten van deze gebitsbeschermer zijn hoger dan die van een confectiebeschermer, maar de bescherming is ook beter.

Individueel verwarmde mondbeschermer

Deze gebitsbeschermer wordt op maat gemaakt door het materiaal te verwarmen en het op het gebit te vormen. Het biedt een goede bescherming en zit vast in de mond, maar kan soms storen bij het ademhalen, praten of kokhalsneigingen veroorzaken. Het materiaal is reukloos en gemakkelijk te reinigen. De kosten van deze gebitsbeschermer zijn hoger dan die van een confectiebeschermer, maar de bescherming is ook beter.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een gebitsbeschermer rekening te houden met de sport die je beoefent en de risico’s die daarbij komen kijken. Daarnaast is het verstandig om de gebitsbeschermer regelmatig te controleren en te vervangen als dat nodig is. Een gebitsbeschermer voorkomt niet alleen lichamelijk letsel, maar ook emotionele belasting en hoge kosten.

Waar moet een gebitsbeschermer voor sport aan voldoen?

Belangrijkste voorwaarde: bescherming

Als je een risicovolle sport beoefent, is het belangrijk om je gebit te beschermen met een goede gebitsbeschermer (beste voor American Football hebben we hier beoordeeld). Maar waar moet een (sport) gebitsbeschermer eigenlijk aan voldoen? Het belangrijkste is natuurlijk dat de beschermer je gebit goed beschermt tegen harde klappen en stoten.

Comfortabel en goed passend

Een andere belangrijke voorwaarde is dat de gebitsbeschermer comfortabel zit en goed past. Als de beschermer niet goed aansluit, kan hij belemmerend werken tijdens het sporten. Ook kan het zijn dat je erdoor gaat kokhalzen of dat je ademhalingsproblemen krijgt. Een goede gebitsbeschermer zit dus aansluitend en zodanig dun dat je er niet door afgeleid wordt tijdens het sporten.

Uitneembaar en gemakkelijk te reinigen

Een gebitsbeschermer moet ook gemakkelijk uitneembaar zijn en goed te reinigen zijn. Zo voorkom je dat er schadelijke stoffen vrijkomen die je mondslijmvliezen kunnen aantasten. Een goede gebitsbeschermer (de overall beste voor sport hebben we hier beoordeeld) is reukloos en vrij van schadelijke chemicaliën.

CE-keurmerk en Europese garantie

Let erop dat de gebitsbeschermer het CE-keurmerk heeft en dat het gebruikte materiaal is goedgekeurd. Een gebitsbeschermer moet namelijk voldoen aan Europese eisen en garantie bieden op bescherming.

Geschikt voor de sport die je beoefent

Daarnaast is het belangrijk dat de gebitsbeschermer geschikt is voor de sport die je beoefent. Zo zijn er verschillende soorten gebitsbeschermers voor bijvoorbeeld boksen en hockey. Een gebitsbeschermer voor boksen moet bijvoorbeeld extra sterk zijn en je kaken beschermen, terwijl een gebitsbeschermer voor hockey (hier een aantal beoordelingen) vooral je tanden beschermt tegen een bal of stick.

Voorkomt emotionele belasting en hoge kosten

Een gebitsbeschermer voorkomt niet alleen ernstig letsel aan je gebit, maar ook emotionele belasting en hoge kosten voor tandheelkundige behandelingen. Het is dus zeker de moeite waard om te investeren in een goede gebitsbeschermer.

Spotgoedkope gebitsbeschermers zijn af te raden

Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor de goedkoopste optie te gaan, zijn spotgoedkope gebitsbeschermers af te raden. Deze zijn vaak van mindere kwaliteit en bieden minder bescherming. Bovendien kunnen ze schadelijke stoffen bevatten die vrijkomen tijdens het dragen.

Laat een gebitsbeschermer op maat maken

Het beste is om een gebitsbeschermer op maat te laten maken bij de tandarts of een gespecialiseerde sportwinkel. Zo weet je zeker dat de beschermer goed past en voldoende bescherming biedt.

Moet ik een gebitsbeschermer dragen tijdens het sporten?

Ja, een gebitsbeschermer is een belangrijk hulpmiddel tijdens het sporten

Of je nu een competitieve sport beoefent of gewoon voor de lol beweegt, een gebitsbeschermer kan je tanden beschermen tegen de fysieke aanvaringen die kunnen voorkomen tijdens het sporten. Zelfs als je geen sport beoefent met lichaamscontact, kunnen dingen als een valpartij of botsing met hoge snelheid een risico vormen voor je tanden. Voorbeelden hiervan zijn skateboarden, hockey, rugby en vechtsporten zoals karate.

Directe impact op het gezicht kan leiden tot kaakfracturen en andere verwondingen

Wanneer je tijdens het sporten een directe slag op je gezicht krijgt, kan dit leiden tot ernstige verwondingen aan je tanden, onderkaak en kaken. Zelfs als je tanden niet breken, kunnen ze beschadigd raken en kan het nodig zijn om ze te laten repareren. In sommige gevallen kan een gebitsbeschermer zelfs kaakfracturen voorkomen.

Gebitsbeschermers zijn gebruikelijk in veel sporten

Het dragen van een gebitsbeschermer is gebruikelijk in veel sporten waarbij de kans op een directe slag op het gezicht groot is. Dit geldt bijvoorbeeld voor hockey, rugby en vechtsporten zoals karate. Maar ook in andere sporten kan het dragen van een gebitsbeschermer verstandig zijn, zoals bij skateboarden.

Conclusie

Een gebitsbeschermer is een hulpmiddel om je tanden en kiezen te beschermen tegen letsel tijdens sport. Het is belangrijk om er een te dragen wanneer je actief beweegt en slaat, zoals bij hockey, rugby en boksen.

Als je een gebitsbeschermer draagt, is het belangrijk om hem goed te passen en regelmatig te controleren. Zoals je gelezen hebt, is dit niet zo moeilijk als het lijkt.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.