Beste facemask voor je American Football helm beoordeeld [top 5]

door Joost Nusselder | Geupdate op:  18 november 2021

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Investeren in een goede facemask zal veel schelen tijdens wedstrijden en trainingen.

Een facemask maakt deel uit van je American football helm en beschermt je gezicht, voornamelijk de gevoelige delen zoals de mond, neus en ogen.

De facemask, die vastzit aan je helm, is de enige barrière tussen je gezicht en je tegenstander. En dat is in feite slechts een dun stuk metaal.

Veel (beginnende) football atleten hebben de neiging om een facemask te kiezen met zoveel mogelijk staven – omdat dat de meeste bescherming zou bieden – maar zo makkelijk is het niet.

Hierover lees je meer in dit artikel.

Beste facemask voor je American Football helm beoordeeld [top 5]

Aangezien een facemask een veiligheidsfunctie heeft, raad ik zeker niet aan om dit item in een opwelling te kopen.

Met dit artikel wil ik je helpen om de juiste facemask voor jouw situatie te vinden via gedetailleerde koop instructies.

Het is essentieel voor je eigen veiligheid- en natuurlijk voor je portemonnee – dat je de juiste facemask koopt voor je helm.

Over het algemeen koop je een facemask los van je helm, maar soms wordt een helm geleverd met facemask.

Voordat ik je precies uitleg waar je op moet letten bij het kopen van je volgende facemask, verklap ik alvast mijn nummer 1 facemask: dat is de Schutt DNA ROPO UB Varsity facemask. Niet alleen heb je met deze facemask een duurzaam en sterk product, ook is het zeer betaalbaar en kan het gebruikt worden door spelers van verschillende posities. Montage is eenvoudig en je krijgt de vereiste bevestigingsmiddelen erbij geleverd.

Ben je benieuwd naar andere goede opties? Bekijk dan onderstaande tabel en lees verder voor meer informatie over iedere facemask, en hoe je precies de beste facemask kiest.

Beste American Football facemaskAfbeelding
Beste overall American Football facemask: Schutt DNA ROPO UB Varsity facemaskBeste overall American Football facemask- Schutt DNA ROPO UB Varsity facemask

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste met American Football facemask met open cage & van RVS: Green Gridiron SF-2BD-SW for Riddell SpeedFlexBeste met American Football facemask met open cage & van RVS- Green Gridiron Riddell Speed SF- 2BD Football Facemask

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste American Football facemaskvoor alle posities & van koolstofstaal: Xenith PrimeBeste American Football facemaskvoor alle posities & van koolstofstaal- Xenith Prime

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste American Football facemask voor combinatie met meeste visors: Schutt Sports F7-F5 Varsity FacemaskBeste American Football facemask voor combinatie met meeste visors- Schutt Sports F7-F5 Varsity Facemask

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste American Football facemask met closed cage & voor linemen: Schutt Sports VTEGOPBeste American Football facemask met closed cage & voor linemen- Schutt Sports VTEGOP

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Waar houd je rekening mee bij het kopen van een American Football facemask?

Een facemask koop je niet zomaar. Er zijn een aantal dingen die je moet weten voordat je een facemask gaat kopen voor je American Football helm.

Lees de volgende informatie aandachtig door zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Materiaal

Er zijn drie soorten materialen die voor facemasks worden gebruikt, namelijk koolstofstaal, RVS en titanium.

Koolstofstaal

Koolstofstaal is de populairste keuze en de standaard in de football industrie. De voordelen ervan zijn de betaalbare prijs evenals de hoge duurzaamheid en stevigheid.

Het enige nadeel tegenover de andere twee materialen is dat het veel zwaarder is. Koolstofstalen facemasks worden vaak gekozen door beginnende football atleten en jeugd spelers.

RVS

RVS facemasks zijn de perfecte combinatie van licht gewicht en robuustheid. Ze zijn lichter dan koolstofstalen facemasks, maar ook ietsje duurder.

Omdat ze lichter zijn, kunnen ze ervaren spelers een voorsprong geven en hun snelheid verbeteren.

Dit type materiaal wordt vaak aangeraden voor de serieuzere jeugd- en high school atleten, maar ook voor de ‘casual’ volwassen speler.

Titanium

Titanium is de favoriete keuze van de professionals, college atleten en elite high school atleten. Het materiaal is licht qua gewicht, maar tegelijkertijd sterk en duurzaam.

Titanium geeft spelers een opmerkelijk voordeel op het veld, waardoor ze sneller, wendbaarder en beter geconditioneerd blijven voor lange wedstrijden.

Titanium is 60% lichter dan de traditionele koolstofstalen facemask en veel sterker dan staal. De titanium facemasks zijn overigens ook de duurste op de markt.

Functie

Een van de belangrijkste doelen van een facemask is natuurlijk de bescherming. Jouw doel zou moeten zijn om een stevige, duurzame en beschermende facemask te nemen.

Een ander mogelijk doel is om het zicht te verbeteren. Sommige facemasks kunnen functioneren als een zonnebril, om je zicht te verbeteren als je ogen in contact komen met extreem fel licht.

Daarnaast kun je je keuze ook baseren op de manier waarop je jezelf zou willen uiten en onderscheiden van de rest. Kies er bijvoorbeeld een met coole patronen en kleuren.

Positie

Facemasks zijn ontworpen om het gezicht te beschermen, vooral de ogen, neus en mond. Bij het kiezen van een facemask moet zowel je gezicht beschermd worden als het gezichtsveld duidelijk blijven.

Gebaseerd op jouw positie in het veld, is de ene facemask geschikter dan de ander. De staafconfiguratie van een facemask bepaalt jouw prestaties en de mate van bescherming.

Een facemask met veel dwarse staven hoger over de ogen zal de speler beschermen, maar het zal ook het zicht belemmeren.

Dit zal bijvoorbeeld een quarterback of een wide receiver niet veel helpen, aangezien zij een volledig zicht nodig hebben om hun taken op het veld uit te kunnen voeren.

Aan de andere kant zou een meer open staafconfiguratie voor meer zicht zorgen, maar zou het de mond en ogen minder goed beschermen tegen vingers of handen van de tegenstander.

Offensive linemen – dit zijn samen met de defensive linemen de spelers die het meeste fysieke contact ervaren – zouden in grote problemen komen als ze die droegen, en de handen van de tegenstanders in hun gezicht zouden krijgen.

Gesloten vs open kooi

Over het algemeen kun je dus kiezen uit twee soorten facemasks: een open en een meer gesloten facemask.

Gesloten kooi (complete kooi)

Deze is bedoeld om je hele gezicht te beschermen, maar zonder het zicht al te veel te belemmeren.

Spelers die betrokken zijn bij blokkeren, tackelen of andere vormen van hard contact doen er goed aan een gesloten gezichtsmasker te dragen.

Hoewel het het zicht van de speler een beetje kan beperken, voorkomt de extra bescherming verwondingen aan de ogen en neus.

Daarnaast geeft een gesloten facemask extra steun aan de kaaklijn om schade aan de tanden en de mond te voorkomen.

Dit soort facemasks hebben vaak veel horizontale staven die over de onderste helft van het masker lopen.

Ze zijn geschikt voor defensive linemen die de maximale protectie wensen voor de mond, ogen, het gezicht en de kin. Een gesloten masker is daarnaast geschikt voor offensive linemen, fullbacks en linebackers.

Hoe meer staven, hoe meer je bent beschermd en hoe groter de duurzaamheid. Aan de andere kant zal het je zicht en je gezichtsveld dus enigszins verminderen.

Open kooi

Voor sommige posities is zicht de sleutel tot succes. Voor hun is een open kooi rond de ogen essentieel om maximale zichtbaarheid te garanderen.

Ze zullen echter nog altijd staven rondom het neusgebied hebben, die naar beneden lopen voor bescherming. Dit soort facemasks is geschikt voor wide receivers, quarterbacks, defensive backs, running backs en kickers.

Er zijn een aantal open kooi modellen die ‘skill players’ (de posities die gewoonlijk de bal hanteren en het meest verantwoordelijk zijn voor het scoren van punten) extra bescherming bieden.

Deze facemask modellen zijn voorzien van extra verticale staven in het perifere gezichtsveld of de kaaklijn, om de veiligheid van de ogen en de mond te verhogen.

De juiste facemask moet bescherming en performance kunnen uitbalanceren.

Extra functies/eigenschappen

Wat de beste football facemasks onderscheidt van de ‘standaard’ facemasks zijn hun ‘special features’.

Er wordt altijd aangeraden om voor de meest geavanceerde technologieën te kiezen, mocht dat mogelijk zijn (voornamelijk voor je budget).

Deze geavanceerde eigenschappen zullen een speler namelijk net dat beetje extra bescherming bieden. Daarnaast zullen ze een beter zicht toestaan en daarmee ook een betere performance.

Een voorbeeld is het gebruik van lichtere materialen en buigzame metalen. Met deze eigenschappen zal een facemask de impact van een tackle of val beter absorberen.

Daarnaast zullen ze ook effectiever zijn in het beschermen van je mond en tanden, in het voorkomen van blessures en hersenschuddingen.

Houd er rekening mee dat de grootste football fabrikanten, waaronder Xenith, Riddell en Schutt, hun facemasks zo ontwerpen dat ze praktisch alleen op hun eigen helmen passen.

Op een Xenith helm past dus vaak alleen een Xenith facemask, en hetzelfde geldt voor de andere merken.

Er zijn zelfs een aantal facemasks, bijvoorbeeld de SpeedFlex facemasks van Riddell, die ontworpen zijn voor specifieke helmen binnen hetzelfde merk – in dit geval het Riddell SpeedFlex model – en op geen andere helm zullen passen.

Maar er zijn ook facemasks die op verschillende helmen passen.Voordat je dus een facemask aanschaft voor je helm, moet je weten of deze twee inderdaad compatibel zijn.

Bescherm je gebit met deze top 6 beste mouthguards voor American Football

Uitgebreide American Football facemask review

Nu je precies weet waar je op moet letten bij het kopen van je volgende facemask, zal ik nu een aantal top facemasks uitlichten. Te beginnen met de beste overall facemask: de Schutt DNA ROPO UB Varsity facemask.

Beste overall American Football facemask: Schutt DNA ROPO UB Varsity facemask

Beste overall American Football facemask- Schutt DNA ROPO UB Varsity facemask

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Zeer betaalbaar
 • Zeer duurzaam en sterk
 • Van koolstofstaal
 • Vereist weinig moeite en tijd om aan je helm te bevestigen
 • Voldoet aan de behoeften van verschillende spelers en posities
 • Wordt geleverd met de vereiste bevestigingsmiddelen

De Schutt DNA Ropo is de perfecte keuze als je een beetje op je geld moet of wil letten, maar toch een goede facemask wil aanschaffen. Er wordt niet afgedaan aan robuustheid en duurzaamheid.

Bij het ontwerpen van deze facemask is er gebruik gemaakt van een innovatieve technologie, waardoor het makkelijk wordt om deze aan je helm te monteren.

Daarnaast is het een van de meest duurzame facemasks voor football, gemaakt van koolstofstaal. De facemask is speciaal ontworpen voor grote Schutt DNA helmen, maar past ook op de DNA Pro+ (Elite) helmen.

De facemask is voorzien van extra bescherming rond de mond en voorziet in de behoeften van verschillende spelers op verschillende posities, waaronder de quarterback, wide receiver, tight end en punter.

ROPO staat dan ook voor Reinforced Oral Protection Only.

Het enige nadeel van de facemask is dat deze enigszins zwaar is, vergeleken met facemasks van titanium of RVS. Al met al is het een van de beste facemasks voor een Schutt DNA of Schuitt DNA Pro+ (Elite) helm.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste met American Football facemask met open cage & van RVS: Green Gridiron SF-2BD-SW for Riddell SpeedFlex

Beste met American Football facemask met open cage & van RVS- Green Gridiron Riddell Speed SF- 2BD Football Facemask

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Biedt een breed gezichtsveld
 • Stevig en duurzaam gebouwd
 • Licht van gewicht (gemaakt van roestvrij staal van hoge kwaliteit)
 • Een goede pasvorm voor ‘skill position’ spelers
 • Biedt bescherming voor je mond en gezicht

Deze facemask is gemaakt van RVS – wat deze licht van gewicht maakt – en wordt door veel atleten gewaardeerd. Vooral ervaren spelers kiezen graag voor dit product.

De Green Gridiron facemask biedt een hoog niveau van bescherming voor zowel je mond als de rest van je gezicht.

De bescherming wordt zo geboden dat het niet je zicht zal beperken. Integendeel; het zal zelfs je zicht verbeteren!

De fabrikanten van deze facemask gaan er prat op dat het de kracht en de impact die je helm op je gezicht uitoefent, kan verminderen.

De facemask kan zowel door volwassenen als jeugd spelers gebruikt worden.

Het enige nadeel is dat het misschien moeilijk kan zijn om deze aan je helm te monteren en dat deze facemask slechts ontworpen is om goed te passen op de nieuwe SpeedFlex helm (maat S, M, L XL Adult en Youth) van Riddell.

De facemask is 20% lichter dan andere helmen dankzij de kwalitatieve RVS constructie met dunnere staven.

Door het brede gezichtsveld is deze facemask perfect voor ‘skill position’ spelers zoals de running back, quarterback en wide receiver.

De facemask is zeer solide en gebouwd om lang mee te gaan. Weet wel dat de facemask wat aan de dure kant is en je krijgt er ook geen hardware kit bij.

Heb je een SpeedFlex helm en ben je een ‘skill position’ speler? Dan is dit waarschijnlijk de beste facemask die je kunt kiezen.

Heb je echter een ander merk helm, bijvoorbeeld een Schutt model? Dan kan de Schutt DNA ROPO UB Varsity facemask – die ik hiervoor uitlichtte – juist een goede keuze zijn.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste American Football facemaskvoor alle posities & van koolstofstaal: Xenith Prime

Beste American Football facemaskvoor alle posities & van koolstofstaal- Xenith Prime

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Geschikt voor alle spelers, vooral ervaren atleten
 • Van koolstofstaal met polyethyleen poedercoating
 • Sterk en duurzaam
 • Licht
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
 • Coole look
 • Gemakkelijke montage, hardware inbegrepen

Ervaren football atleten die op zoek zijn naar een facemask die hun zichtbaarheid verbetert maar toch ultieme bescherming biedt, zouden de Xenith Prime facemask kunnen overwegen.

Het enige nadeel van dit product is – wederom- dat het alleen past op helmen van Xenith zelf. Maar pas op! De facemask past niet op de kleine maten helmen van Xenith!

De solide constructie en het hoogwaardige koolstofstaal materiaal zorgen voor een uitstekende duurzaamheid. Deze facemask garandeert de beste bescherming bij iedere directe impact.

Bovendien verhoogt de polyethyleen poedercoating de duurzaamheid van het product. Het is een facemask met een lange levensduur die voor betere prestaties zorgt; en dat tegen een betaalbare prijs.

Fijn is ook dat de fabrikant veel aandacht heeft besteed aan het toevoegen van specifieke instructies wat de montage betreft. De installatie is eenvoudig en kun je probleemloos thuis uitvoeren.

Ook de nodige hardware zit bij de prijs inbegrepen.

De Xenith Prime facemask is aan te bevelen voor football spelers die op zoek zijn naar een open facemask voor een beter zicht op het veld.

Ook het materiaal (koolstofstaal) is een van de voornaamste redenen voor spelers om dit masker aan te schaffen.

Een ander geweldig aspect van deze facemask is dat deze verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Welke je ook kiest, je zult er altijd cool uit zien.

De facemask is licht en je zult je er gegarandeerd comfortabel mee voelen op de ‘gridiron’.

Deze facemask is dus alleen een optie als je een Xenith helm hebt. Heb je een Schutt model? Dan kan de Schutt DNA ROPO UB Varsity facemask een goede keuze zijn, of de Schutt Sports F7-F5 Varsity Facemask (die ik hierna zal bespreken).

De eerste die ik noemde van Schutt is geschikt voor alle type spelers. De Schutt Sports F7-F5 Varsity Facemask is echter meer geschikt voor running backs, wide receivers, defensive ends en tight ends.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste American Football facemask voor combinatie met meeste visors: Schutt Sports F7-F5 Varsity Facemask

Beste American Football facemask voor combinatie met meeste visors- Schutt Sports F7-F5 Varsity Facemask

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Deze facemask is te combineren met alle grote merken visors
 • Het Raised Brow ontwerp kaatst schokken weg van de helm
 • Grote bewegingsvrijheid en verkleining van de gebieden van potentiële impact
 • Gemaakt voor running backs, wide receivers, defensive ends en tight ends.

Deze facemask past alleen op alle Schutt F7 VTD (S-2XL) helmen. Aan de andere kant kan de facemask wel weer perfect gecombineerd worden met visors van andere merken.

Dankzij het Raised Brow ontwerp worden schokken van de helm weggekaatst. Ook wordt met deze facemask de bewegingsvrijheid vergroot en de gebieden van potentiële impact worden verkleind.

De perfecte facemask voor running back, wide receiver, defensive end en tight end posities.

Deze facemask is dus alleen een optie als je een Schutt F7 VTD (S-2XL) helm hebt. Gelukkig kan deze facemask wel prima gecombineerd worden met visors van andere merken, mocht jij graag een visor willen gebruiken.

Heb je een ander model Schutt helm, of een compleet ander merk? Check dan nog eens de andere opties uit deze review!

Houd er rekening mee dat deze facemask voornamelijk bedoeld is voor bepaalde posities (running backs, wide receivers, defensive ends en tight ends).

Speel jij een andere positie maar heb je een Schutt F7 VTD helm? Kijk dan liever voor een ander model facemask van Schutt.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste American Football facemask met closed cage & voor linemen: Schutt Sports VTEGOP

Beste American Football facemask met closed cage & voor linemen- Schutt Sports VTEGOP

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Kaak en mond bescherming
 • Gemaakt van het sterke titanium
 • Ontzettend licht
 • Het ontwerp biedt bewegingsvrijheid en verkleint de potentiële impactgebieden
 • Biedt ultieme bescherming met behoud van maximaal zicht
 • Perfect voor o-line, d-line, full back, linebacker en tight end posities

Dit product heeft een hoog prijskaartje, maar dat is volledig gerechtvaardigd gezien de premium kenmerken.

De Schutt Sports VTEGOP heeft een flexibel ontwerp en is geschikt voor verdedigende en aanvallende lijnspelers (defensive en offensive linemen).

Schutt heeft aan deze facemask mondbescherming toegevoegd door middel van stevige staven. Spelers kunnen zich volledig vrij bewegen zonder bang te hoeven zijn voor een plotselinge impact.

Het ontwerp met breed zicht zorgt er ook voor dat je het spel beter kunt zien, maar je niet verblind wordt als het licht erop valt.

Het materiaal is het grootste hoogtepunt van dit product. Schutt Sports VTEGOP maakt gebruik van het hoogwaardige titanium materiaal dat je vaak terugziet in de NFL.

Het is het sterkste materiaal wat je kunt hebben voor je facemask. Het is duurzamer en tot 60% lichter dan het traditionele koolstofstaal.

Dit materiaal is zeer duurzaam terwijl het gewicht tot een minimum beperkt blijft. Soepel bewegen op het veld zal niet langer meer een droom zijn.

Dankzij het ‘verlengde wenkbrauw’ (‘raised brow’) ontwerp wordt er ook perfecte bescherming geboden voor het hele gezicht.

Bovendien kun je kiezen uit 13 verschillende kleuren. Je zult je zelfverzekerd voelen en opvallen met dit product.

Als je geen zware facemask meer wil, dan is dit de perfecte keuze. Ultieme bescherming is gegarandeerd terwijl je maximaal zicht houdt op het spel.

Ben jij een lijnspeler en heb jij een Schutt helm? Dan is dit waarschijnlijk de beste keuze die je kunt maken.

Check altijd goed of de facemask die je op het oog hebt ook daadwerkelijk compatibel is met jouw helm!

Check de meest actuele prijzen hier

American Football facemask Q&A

Nu heb je een goed beeld van welke facemasks er zoal beschikbaar zijn. Ik zal nog een aantal vragen behandelen zodat je helemaal geïnformeerd op pad kunt.

Wordt een football facemask met een hardware kit geleverd?

In de meeste gevallen niet. Je zult deze apart moeten aanschaffen. Vaak krijg je alleen de nodige accessoires om de facemask aan je helm vast te zetten, zoals een rvs schroef, moeren en riempjes.

Hoe kun je een facemask kiezen die op je helm past?

Afhankelijk van het type helm dat je hebt (en de positie die je speelt!), kun je de juiste facemask uitkiezen.

Zoals eerder vermeldt, moet je wel rekening houden met de grote merken, die vaak facemasks ontwerpen die alleen op hun helmen passen.

Welke facemasks worden gebruikt voor de verschillende posities?

 • Linemen: Een ‘closed cage’ facemask voorkomt dat bepaalde objecten, meestal vingers of handen, in het gezicht komen. Het kan de neus, de kaak en de mond goed beschermen. Deze soort facemasks heeft vaak een verticale staaf om meer bescherming te bieden.
 • Defensive backs, wide receivers, running backs en quarterbacks: Dit soort spelers hebben een facemask nodig die meer nadruk legt op het zicht dan bescherming.’Open cage’ facemasks hebben geen verticale staven. In plaats daarvan hebben ze horizontale staven die ontworpen zijn om de zichtbaarheid te vergroten.
 • Punters of kickers: deze atleten hebben een gezichtsmasker nodig met een eenvoudig ontwerp. Het moet voorzien zijn van een paar enkele staven om de zichtbaarheid zo groot mogelijk te houden.

Welke materiaal facemask is geschikt voor mij?

Je kunt kiezen uit RVS, koolstofstaal of titanium.

Als je bereid bent om wat neer te tellen voor je facemask om het hoogste niveau van bescherming te garanderen, dan kun je gaan voor titanium, dat de sterkste en lichtste van de drie is, maar ook het meest prijzig is.

RVS is perfect als je op zoek bent naar een gemiddeld niveau facemask qua gewicht, prijs en prestaties. Dit materiaal is prima als je een serieuze speler bent op de middelbare school of in jeugdcompetities.

Als je je aan een budget wilt houden, dan is koolstofstaal ideaal. Het is het meest betaalbaar, terwijl het toch voldoet aan de standaard van de football lindustrie.

Conclusie

Het is niet altijd makkelijk om een passende facemask te vinden. Je moet wat onderzoek doen en de producten aandachtig evalueren voordat je een beslissing maakt.

Aangezien het in direct verband staat met je eigen veiligheid, is het zeker belangrijk dat je tijd steekt in het vinden van de perfecte facemask.

Check altijd of de facemask die je wil aanschaffen ook daadwerkelijk op je helm past. Er zijn een heleboel soorten facemasks, dus neem de tijd om de juiste voor jouw situatie uit te kiezen.

Weet dat – om je facemask aan je helm vast te maken – je een hardware kit nodig hebt, die vaak niet wordt meegeleverd.

Ik hoop dat dit artikel je vast een end op weg heeft geholpen in je zoektocht naar de beste facemask!

Lees ook welke andere gear je nodig hebt om American Football te spelen, van helm tot jersey

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.