Fantasy football: De ins en outs [en hoe je wint]

door Joost Nusselder | Geupdate op:  11 januari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Maak je voor het eerst kennis met fantasy football? Dan zit je helemaal goed!

Fantasy football is een spel waarin je eigenaar, manager en zelfs coach bent van je eigen football team. Je stelt een team samen dat bestaat uit NFL spelers; deze spelers kunnen uit verschillende teams komen. Vervolgens neem je het met jouw team op tegen de teams van je vrienden.

Op basis van de realistische prestaties van de NFL spelers, scoor jij (wel of geen) punten. Laten we er eens uitgebreid bij stilstaan.

Fantasy football | De ins en outs [en hoe je wint]

Stel dat je Odell Beckham Junior in je team hebt opgenomen en hij scoort in het echt een touchdown, dan scoort jouw fantasy team punten.

Aan het einde van de NFL week telt iedereen alle punten bij elkaar op, en het team met de meeste punten is de winnaar.

Dat klinkt makkelijk, niet? Toch zijn er een aantal details waarin je je moet verdiepen voordat je je aan het spel waagt.

Fantasy football is eenvoudig qua opzet, maar eindeloos complex in haar toepassingen.

Maar dat maakt fantasy football nu juist zo leuk en boeiend! Naarmate het spel verder is ontwikkeld, is ook de complexiteit ervan toegenomen.

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten voor je aan het spel begint.

Ik zal het hebben over de ins en outs van fantasy football: wat het is, hoe het wordt gespeeld, welke verschillende soorten competities er zijn en andere spel opties.

Het kiezen van jouw spelers (start en reserve)

Om je eigen team samen te stellen, moet je spelers gaan selecteren.

De spelers die je kiest voor jouw American Football team, worden geselecteerd middels een draft die plaatsvindt tussen jou en je vrienden of competitiegenoten.

Meestal bestaan fantasy football competities uit 10 – 12 fantasy spelers (ofwel teams), met 16 atleten per team.

Als je eenmaal je droomteam hebt samengesteld, zul je iedere week een opstelling moeten maken met je startende spelers, gebaseerd op de regels van de competitie.

De statistieken die jouw startende spelers verzamelen op basis van hun realistische prestaties op het veld (touchdowns, het aantal gewonnen yards, etc.) dragen bij aan het puntentotaal van de week.

De speler posities die je moet invullen zijn meestal:

 • een quarterback (QB)
 • twee running backs (RB)
 • twee wide receivers (WR)
 • een tight end (TE)
 • een kicker (K)
 • een verdediging (D/ST)
 • een FLEX (meestal RB of WR, maar sommige competities laten toe dat een TE of zelfs een QB op de FLEX positie kan spelen)

Heb jij aan het einde van de week meer punten dan je tegenstander (ofwel een andere speler en zijn/haar team in jouw competitie waar je die week tegen hebt gespeeld), dan heb jij die week gewonnen.

De reservespelers

Behalve startende spelers, zijn er natuurlijk ook reservespelers die op de bank zitten.

De meeste competities laten gemiddeld vijf van deze reserve spelers toe en ook zij kunnen punten bijdragen.

Echter, tellen de punten die reserve spelers maken niet mee voor je totaalscore.

Het is dus cruciaal om jouw opstelling zo goed mogelijk te managen, en het laten starten van bepaalde spelers kan jouw week maken of breken.

Reserve spelers zijn desalniettemin belangrijk omdat ze diepte toevoegen aan je team en geblesseerde spelers kunnen vervangen.

Het NFL football seizoen

Iedere week speel je een wedstrijd tot het einde van het reguliere fantasy football seizoen.

Normaal gesproken loopt een dergelijk seizoen tot week 13 of 14 van het reguliere NFL seizoen. De playoffs van fantasy football vinden meestal plaats in week 15 en 16.

De reden dat het fantasy kampioenschap niet doorloopt tot week 16 is dat de meeste NFL spelers in die week rusten (ofwel een ‘bye week’ hebben).

Je wil natuurlijk voorkomen dat jouw 1st round draft pick op de bank komt te zitten vanwege een blessure.

De teams met de beste winst-verlies records zullen de fantasy playoffs spelen.

Wie de wedstrijden in de playoffs wint, wordt meestal uitgeroepen als kampioen van de competitie na week 16.

De verschillende fantasy football leagues variëren in playoffs settings, timelines en scoring settings.

Fantasy football league types

Er zijn verschillende soorten fantasy football leagues. Hieronder de uitleg van ieder type.

 • Redraft: dit is het meest voorkomende type, waarbij je ieder jaar een nieuw team samenstelt.
 • Keeper: in deze league blijven eigenaren ieder seizoen spelen en behouden ze een aantal spelers van het vorige seizoen.
 • Dynasty: Net als in een keeper league, blijven de eigenaren jarenlang deel uit maken van de league, maar behouden ze in dit geval het hele team van het vorige seizoen.

In een keeper league behoudt iedere team eigenaar een bepaald aantal spelers van het vorige jaar.

Laten we voor het gemak aanhouden dat je competitie drie keepers per team toestaat. Dan begin je de competitie als een redraft waar iedereen een team opstelt.

In jouw tweede en elk opvolgende seizoen, selecteert iedere eigenaar drie spelers uit zijn team die hij wil behouden voor het nieuwe seizoen.

Spelers die niet als blijvertje (keeper) zijn aangewezen, kunnen door elk team worden uitgekozen.

Het verschil tussen een dynasty en keeper competitie is dat, in plaats van slechts een paar spelers te houden voor het komende seizoen, je in een dynasty league het hele team houdt.

In een dynasty league hebben jongere spelers meer waarde, omdat ze hoogstwaarschijnlijk meer jaren zullen spelen dan veteranen.

Fantasty football league indelingen

Daarnaast kan er onderscheid worden gemaakt tussen verschillende competitie indelingen. Hieronder lees je welke dat zijn.

 • Head-to-head: Hierbij spelen teams/eigenaren iedere week tegen elkaar.
 • Best ball: Er wordt automatisch een team voor je opgesteld met jouw best scorende spelers
 • Rotisserie (Roto): Er wordt gebruik gemaakt van statistische categorieën als punten systeem.
 • Points Only: In plaats van iedere week tegen een ander team te spelen, gaat het slechts om het puntentotaal van je ploeg.

In een Head-to-head indeling wint het team met de hoogste score. Aan het eind van het reguliere fantasy seizoen gaan de teams met de beste scores door naar de play-offs.

In een Best ball indeling worden jouw best scorende spelers op iedere positie automatisch toegevoegd aan de opstelling.

In deze competitie zijn meestal geen waivers en trades (hierover lees je verderop meer). Je stelt je team samen en wacht af om te zien hoe het seizoen verloopt.

Deze competitie is ideaal voor fantasy spelers die graag een team opstellen, maar niet graag – of geen tijd hebben om – een team te beheren gedurende het NFL seizoen.

Om het Roto systeem uit te leggen, neem ik als voorbeeld even touchdown passes.

Zouden er 10 teams aan de competitie meedoen, dan zou het team dat de meeste touchdown passes heeft gemaakt 10 punten scoren.

Het team met de tweede meeste touchdown passes krijgt 9 punten, enzovoort. Elke statistische categorie levert een bepaald aantal punten op die worden opgeteld om tot een totaalscore te komen.

Het team met de meeste punten aan het eind van het seizoen is de kampioen. Dit puntensysteem wordt echter zeer zelden gebruikt in fantasy football en wordt meer gebruikt in fantasy honkbal.

In een Points only systeem is het team met de meeste punten aan het eind van het seizoen de kampioen. Dit puntensysteem wordt echter ook bijna nooit gebruikt in fantasy football.

Fantasy football Draft Format

Dan zijn er ook nog twee verschillende draft formats, namelijk de Standaard (Snake of Serpentine) of de Auction format.

 • Bij de Standaard format zijn er meerdere rondes in iedere draft.
 • Bij de Auction (veiling) format begint ieder team met hetzelfde budget om op spelers te bieden.

Bij een Standaard format wordt de draft volgorde vooraf bepaald of willekeurig gekozen. Elk team kiest om de beurt spelers voor zijn of haar team.

Als er bijvoorbeeld 10 eigenaars zijn in je competitie, zal het team dat als laatste kiest in de eerste ronde, de eerste keuze hebben in de tweede ronde.

Auction spelers voegen een interessant aspect toe aan een nieuwe competitie dat een standaard draft niet kan bevatten.

In plaats van drafting in een vaste volgorde, begint elk team met hetzelfde budget om op spelers te bieden. Eigenaars kondigen om beurten een speler aan die geveild gaat worden.

Elke eigenaar kan op ieder moment bieden, zolang hij genoeg geld heeft om het winnende bod te betalen.

Scoring variaties in fantasy football

Hoe kun je nu precies punten scoren in fantasy football spel? Dan kan op verschillende manieren, namelijk:

 • Standaard scoring
 • Extra point
 • Field goals
 • PPR
 • Bonus points
 • DST
 • IDP

Onder de standaard scoring vallen 25 passing yards, die als 1 punt tellen.

Een passing touchdown is 4 punten waard, 10 rushing of receiving yards is 1 punt, een rushing of receiving touchdown is 6 punten en een interceptie of verloren fumble kost je twee punten (-2).

Een extra punt is 1 punt waard en field goals zijn 3 (0-39 yard), 4 (40-49 yards) of 5 (50 + yards) punten waard.

Point Per Reception (PPR) is hetzelfde als standard scoring, maar een catch levert 1 punt op.

Deze competities maken receivers, tight ends en pass-catching running backs veel waardevoller. Er zijn ook halve-PPR competities die 0.5 punt per catch toekennen.

Veel competities geven een bepaald aantal bonuspunten voor bereikte mijlpalen. Bijvoorbeeld, als je quarterback meer dan 300 yards gooit, krijgt hij 3 extra punten.

Bonuspunten kunnen ook worden toegekend voor ‘big plays’; een 50-yard touchdown catch kan bijvoorbeeld extra punten krijgen, gebaseerd op het door jou gekozen scoresysteem.

DST punten kunnen worden verdiend door de verdediging.

In sommige competities draft je de verdediging van een team, zeg bijvoorbeeld de verdediging van de New York Giants. In dit geval worden punten toegekend op basis van het aantal sacks, interceptions en fumbles die de verdediging maakt.

Sommige competities kennen ook punten toe op basis van het aantal punten tegen en andere statistieken.

Individual Defensive Player (IDP): In sommige leagues draft je de IDP’s van verschillende NFL teams.

De puntentoekenning voor IDP’s is puur gebaseerd op de statistische prestaties van elke individuele verdediger in je fantasy team.

Er is geen standaard systeem voor het scoren van defensieve punten in IDP competities.

Elke verdedigingsstatistiek (tackles, intercepties, fumbles, passes defended, enz.) zal zijn eigen puntenwaarde hebben.

Speelschema en de startopstelling

Ook hiervoor zijn een aantal regels en mogelijkheden.

 • Standaard
 • 2 QB & Superflex
 • IDP

Bij een standaard speelschema wordt er uitgegaan van 1 quarterback, 2 running backs, 2 wide receivers, 1 tight end, 1 flex, 1 kicker, 1 team defense, en 7 reserve spelers.

Bij een 2 QB & Superflex wordt er gebruik gemaakt van twee startende quarterbacks in plaats van één. Superflex staat je toe om met een QB in te zetten op één van de flex posities.

Een flex positie is typisch gereserveerd voor running backs, wide receivers en tight ends.

IDP – Zoals hierboven beschreven, staan sommige competities eigenaars toe om individuele verdedigende spelers in te zetten in plaats van de volledige verdediging van een NFL team.

IDP’s voegen fantasy punten toe aan je team door tackles, sacks, turnovers, touchdowns en andere statistische prestaties.

Dit wordt beschouwd als een meer geavanceerde competitie omdat het een nieuwe laag van complexiteit toevoegt en de beschikbare spelerspool vergroot.

Waiver Wire vs. Free Agency

Heeft een speler het moeilijk, of presteert hij niet zoals je had verwacht? Dan kun je hem inruilen voor een speler uit een ander team.

Het toevoegen of het ontslaan van spelers kan gaan volgens twee principes, namelijk de Waiver Wire en de Free Agency principes.

 • Waiver Wire – Als een speler slecht presteert of geblesseerd is, kun je hem ontslaan en een speler uit de free agency pool toevoegen.
 • Free Agency – In plaats van waivers, is het toevoegen en ontslaan van een speler gebaseerd op wie het eerst komt, het eerst maalt.

In het geval van een Waiver Wire systeem kies je dus een speler die momenteel niet op het roster van een ander team in je fantasy league staat.

Je wilt je richten op spelers die net een goede week achter de rug hebben en een stijgende lijn vertonen.

In veel competities kan de speler die je hebt ontslagen 2-3 dagenlang niet door een andere eigenaar worden toegevoegd.

Dit is om te voorkomen dat eigenaars die als eerste de transactie zagen gebeuren direct de speler toevoegen aan hun team.

Bijvoorbeeld, als een bepaalde running back geblesseerd raakt tijdens een wedstrijd, dan zou het geen race moeten zijn naar de site van je competitie om de reserve running back toe te voegen.

Deze periode geeft alle eigenaars de kans om een nieuw beschikbare speler te ‘kopen’ zonder dat ze de hele dag de transacties hoeven te controleren.

Eigenaars kunnen dan een claim indienen voor een speler.

Als meerdere eigenaars een claim indienen voor dezelfde speler, zal de eigenaar met de hoogste waiver prioriteit (hierover lees je meteen meer) hem krijgen.

In het geval van een Free Agency systeem kan, op het moment dat een speler gedropt is, iedereen hem op elk moment toevoegen.

Waiver prioriteit

Aan het begin van het seizoen wordt de waiver prioriteit meestal bepaald door de draft volgorde.

De laatste eigenaar die een speler selecteert in de draft heeft de hoogste waiver prioriteit, de op één na laatste eigenaar heeft de op één na hoogste waiver prioriteit, enzovoort.

Dan, als teams hun waiver prioriteit beginnen te gebruiken, wordt de rangorde bepaald door de stand van de divisie of door een voortdurend doorlopende lijst waarin elke eigenaar naar de laagste prioriteit zakt steeds wanneer één van hun waiver claims succesvol is.

Waiver budget

Laten we stellen dat een begeerde reserve running back gaat invallen voor een geblesseerde running back die nu uitgeschakeld is voor de rest van het seizoen.

Iedere eigenaar kan dan een bod doen op die speler en degene met het hoogste bod wint.

In sommige competities krijgt elke ploeg een vrijstellingsbudget (‘waiver budget’) voor het seizoen. Dit wordt een ‘free agent acquisition budget’ of ‘FAAB’ genoemd.

Dit voegt een strategie laag toe aangezien je het hele seizoen met je budget moet doen, en eigenaars moeten elke week op hun uitgaven (bij het kopen van beschikbare free agents) letten.

Je moet rekening houden met de limieten van je roster, dus als je spelers wil toevoegen, zal je een van je huidige spelers moeten ontslaan om plaats te maken.

Soms maakt een bepaalde speler een doorbraak en wil ineens iedereen hem kopen. Maar beter is om eerst goed te kijken naar wie de speler is en de situatie.

Het gebeurt vaak dat een speler doorbreekt, maar je ineens niets meer van hem hoort.

Wees dus voorzichtig dat je niet je hele FAAB uitgeeft aan een eendagsvlieg of een goede speler uit je team ontslaat om een ‘overhypte’ speler te kopen.

Ontheffingsclaims moeten op dinsdag worden ingediend, en nieuwe spelers worden meestal op woensdag aan je team toegekend.

Vanaf dit moment totdat de wedstrijd begint, kun je spelers toevoegen of ontslaan wanneer je wil.

Wanneer de wedstrijden beginnen, wordt jouw opstelling geblokkeerd en kun je geen wijzigingen meer aanbrengen.

Trades

Naast de waiver wire zijn ‘trades’ met je competitiegenoten een andere manier om spelers te kopen gedurende het seizoen.

Als je team het niet zo goed doet als je had verwacht, of je hebt te maken met blessures, dan kun je overwegen om een trade te doen.

Er zijn echter een aantal dingen waar je op moet letten als je erover nadenkt om een trade te doen:

 • Betaal niet teveel en laat je niet afzetten door andere spelers
 • Richt je op je behoeften
 • Kijk of er eerlijke transacties plaatsvinden in jouw divisie
 • Weet wanneer de deadline voor handel is in jouw divisie
 • Richt je op je behoeften: Ga niet handelen in een speler omdat je toevallig zijn team leuk vindt of een vooroordeel hebt over die speler. Richt je op je positiebehoeften.
 • Houd trade deadlines in de gaten: Dit zou in de competitie settings moeten staan en is standaard tenzij deze wordt aangepast door de competitieleider.

Bye Weeks

Elk NFL team heeft een ‘bye week’ in hun reguliere seizoensschema.

De bye week is een week gedurende het seizoen waarin het team niet speelt en spelers wat tijd geeft om uit te rusten en te herstellen.

Dit is dus ook belangrijk voor fantasy spelers omdat de spelers die je bezit allemaal 1 week per jaar vrij zullen zijn.

Idealiter wil je ervoor zorgen dat spelers in je team niet allemaal dezelfde bye week hebben.

Aan de andere kant hoef je hier ook weer niet te veel aandacht aan te besteden als je een aantal prima reservespelers hebt.

Je kunt ook altijd nog een speler van de waiver wire kopen. Zolang de meerderheid van je spelers niet dezelfde bye week hebben, zal dit verder geen probleem moeten zijn.

Week 1 is aangebroken: wat nu?

Nu je de basis begrijpt en je team hebt samengesteld, is week 1 eindelijk aangebroken.

Fantasy football week 1 komt overeen met week 1 van het NFL seizoen. Je moet je opstelling maken en ervoor zorgen dat je de juiste spelers in het veld hebt staan.

Hier zijn enkele basistips en trucs om je voor te bereiden op de eerste week en daarna.

 • Zorg ervoor dat al je startposities gevuld zijn
 • Zorg ervoor dat op elke positie de best mogelijke speler start
 • Pas je opstellingen ruim voor de wedstrijd aan
 • Bekijk de wedstrijden
 • Wees scherp en wees je ook bewust van de waiver wire
 • Wees competitief!

Houd er rekening mee dat sommige wedstrijden op donderdagavond plaatsvinden, dus zorg ervoor dat als je speler speelt, je hem in je opstelling hebt staan.

Dit is jouw team, zorg er dus voor dat je overal bovenop zit!

Extra fantasy football tips

Als je nieuw bent in fantasy football, is het belangrijk dat je begint met wat inzicht in het spel en de industrie.

Nu je een idee hebt van hoe je moet spelen, zijn er nog een aantal laatste dingen waar je je bewust van moet zijn om jezelf een voorsprong te geven op de concurrentie.

 • Neem deel aan competities met mensen die je aardig vindt
 • Wees zelfverzekerd, doe onderzoek
 • Domineer je opstelling
 • Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws
 • Geloof niet altijd in een speler vanwege zijn naam
 • Kijk naar trends in spelers
 • Stel geen spelers op die vatbaar zijn voor blessures
 • Wees niet bevooroordeeld ten opzichte van een team dat je sympathiek vindt

Het domineren van je opstelling is cruciaal voor je succes. Kijk naar de statistieken van spelers en ga niet blind af op hun naam.

Kijk verder naar de trends van spelers: succes laat sporen na en mislukking ook. Stel geen spelers op die vatbaar zijn voor blessures: hun geschiedenis spreekt voor zich.

Stel altijd de best mogelijke speler op en wees niet bevooroordeeld ten opzichte van een team dat je aanspreekt.

Hoe populair is fantasy football eigenlijk?

Er zijn fantasy leagues voor vrijwel iedere sport, maar fantasy football is het populairst in de VS. Vorig jaar speelden naar schatting 30 miljoen mensen fantasy football.

Hoewel het spel zelf meestal gratis te spelen is, wordt er in de meeste competities geld ingezet aan het begin van het seizoen, dat aan het eind wordt uitbetaald aan de kampioen.

Fantasy heeft de football cultuur grondig doordrongen, en er zijn zelfs aanwijzingen dat het een belangrijke motor is geweest achter de voortdurende stijging van de populariteit van de NFL.

Fantasy football is de reden waarom football uitzendingen tegenwoordig worden overladen met statistieken en waarom er nu een enorm populair kanaal is dat gewoon live van touchdown naar touchdown stuitert in plaats van een volledige wedstrijd te laten zien.

Om deze redenen promoot de NFL zelf actief fantasy football, ook al is het in feite een vorm van gokken.

Er zijn zelfs NFL-spelers die zelf ook fantasy football spelen.

Het spel wordt doorgaans gespeeld met spelers uit de NFL, maar het kan ook om andere leagues gaan, zoals de NCAA (college) en de Canadian Football League (CFL).

Waar kan ik fantasy football online spelen?

Er zijn veel gratis sites die jou en je vrienden een platform bieden om te spelen. NFL en Yahoo zijn de twee goede voorbeelden van gratis sites.

Ze zijn vrij geavanceerd qua flexibiliteit en beschikbare functies. De statistieken en informatie zijn betrouwbaar en de apps die ze aanbieden zijn mobiel-vriendelijk en makkelijk te gebruiken.

Er is een ander platform dat een beetje meer gedateerd is, maar wel veel veelzijdiger. Het heet My Fantasy League.

Deze site is beter te gebruiken met een desktop, maar biedt veel meer personalisatie. Deze site is een aanrader als je overweegt om in een ‘keeper league/dynasty league’ te spelen.

Als je in een competitie zit met andere spelers en vrienden, beslist de commissaris meestal over het platform.

Verder is er nog de DFS, Daily Fantasy Sports, waarbij je elke week een nieuw team samenstelt. Je kunt het spelen op Fanduel en Draftkings.

Zij zijn de leiders in DFP, maar zijn nog niet in alle Amerikaanse staten legaal.

Is fantasy football niet simpelweg gokken?

Volgens de federale wet worden fantasy sports technisch gezien niet als gokken beschouwd.

De wet die het Congres in 2006 aannam om online gokken (vooral poker) te verbieden, bevatte een uitzondering voor fantasy sports, die officieel werd geplaatst onder de categorie ‘behendigheidsspellen’ (‘games of skill’).

Maar je kunt moeilijk beweren dat fantasy niet onder de eigenlijke definitie van het woord ‘gokken’ valt.

De meeste platforms vragen namelijk een soort inschrijvingsgeld dat aan het begin van het seizoen moet worden betaald.

Aan het einde van het seizoen zal er een uitbetaling aan de winnaar plaatsvinden.

De NFL is sterk tegen gokken. En toch heeft het een uitzondering gemaakt voor fantasy football.

Fantasy wordt niet alleen getolereerd: het wordt zelfs actief gepromoot in reclamespotjes met huidige spelers, en op NFL.com wordt een platform aangeboden waar mensen het gratis kunnen spelen.

De reden is dat de NFL geld verdient aan fantasy football.

Het is indirect – spelen in een fantasy league op NFL.com is gratis, maar de populariteit van fantasy in zijn geheel krikt zeker de kijkcijfers voor alle wedstrijden op.

Het is ook vooral effectief om mensen aandacht te laten besteden aan anders ‘zinloze’ wedstrijden die plaatsvinden aan het eind van het seizoen.

Fantasy lijkt eigenlijk niet veel op conventioneel gokken: er zijn geen bookmakers, geen casino’s en het geld wordt pas uitbetaald na een ingewikkeld proces dat een heel seizoen duurt, maanden nadat het oorspronkelijke inschrijfgeld werd ingelegd.

Tot slot

Fantasy football kan daarmee een erg leuk, en sportief, tijdverdrijf zijn. Heb jij al zin gekregen om jouw droomteam samen te stellen?

Nu je weet hoe fantasy football werkt en waar je op moet letten, kun je gelijk aan de slag!

Lees ook: Wat zijn de scheidsrechter posities in American football? Van referee tot field judge

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.