Beste hockeystick voor veld | bekijk onze top 7 geteste sticks

door Joost Nusselder | Geupdate op:  11 januari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Er zijn ZOVEEL verschillende hockey-merken en verschillende soorten stokken op het moment, dat je misschien niet eens weet waar te beginnen.

De beste voor aanvallende spelers en gelijk de beste overall is deze STX XT 401 die je balbeheersing en handling aanzienlijk zal verbeteren voor de beste nauwkeurigheid in je shot. Erg veel controle om de bal goed bij je te houden, terwijl je met stevige pushes je teamgenoten kunt bereiken.

Het is moeilijk te zeggen welke stick “de beste veldhockeystick ter wereld” is, omdat elke stick verschillende kenmerken heeft die passen bij de stijlen of positie van verschillende spelers, maar ik heb de 7 beste voor elk speltype voor je uitgezocht.

Beste hockeystick voor veld

Voordat we ingaan op de beoordelingen van de stick, moeten we ook vermelden dat alle hockeysticks die hier worden bekeken, zijn goedgekeurd door de International Hockey Federation, het bestuursorgaan van veldhockey.

Bekijk ook onze beoordeling van de beste zaalhockeysticks

Laten we ze eerst in vogelvlucht bekijken en daarna kun je meer lezen over elk van deze sticks:

Overall beste veldhockey stick

STXXT 401

40% carbon en een extreem lage kromming, ideaal voor een pro aanvallende speler.

Product image

Beste goedkope veldhockeystick

STXStallion 50

Gemaakt van hoogwaardige glasvezel is deze stick echt gemaakt voor de beginner die niet teveel uit wil geven.

Product image

Beste balcontrole

OsakaPro Tour 40 Pro Bow

55% glasvezel, 40% carbon, 3% kevlar en 2% aramidedus biedt veel kracht met uitstekende controle over de stick.

Product image

Beste voor beginners

GraysGX3000 Ultrabow

Ultrabow is uitermate geschikt voor beginners om het hockey onder de knie te krijgen.

Product image

Beste voor middenvelder

TK3.4 Control Bow

Composite samenstelling en Reactive Liquid Polymer geven een perfecte balcontrole.

Product image

Beste voor spelverdeler

AdidasTX24 – Compo 1

De stick is voornamelijk gemaakt voor nauwkeurig passes en nauwe balcontrole voor alle dribblers en spelverdelers die er zijn.

Product image

Beste voor passen

GraysGX1000 Ultrabow

Grafeen en twin tube construction verbeteren de eerste aanraakbediening en zorgen voor een beter gevoel.

Product image

Hoe kies je de juiste soort hockeystick?

Met zoveel verschillende soorten hockeysticks die er tegenwoordig beschikbaar zijn, kan het kiezen van een hockeystick een hele klus zijn, vooral als je geen idee hebt waar je naar op zoek bent.

Daarom heb ik deze complete gids samengesteld over het kiezen van een hockeystick.

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het selecteren van een stick die ik hieronder in meer detail uiteenzet.

Wat voor soort hockeystick moet ik kopen?

Een verdedigende speler of middenvelder geeft de voorkeur aan een krachtige stick met een regular bow en meer carbon om de bal verder te drijven en een aanvallende speler kan een composite stick met een lagere bow kiezen voor een betere afhandeling, controle en hoge schoten.

Wat is het beste materiaal voor een hockeystick?

Ervaren spelers gebruiken composiet en glasvezel omdat het hen helpt meer kracht te genereren bij slagen, zonder in te leveren aan flexibiliteit en duurzaamheid. Carbon vezel geeft meer kracht waar glasvezel helpt schokken te absorberen voor meer controle en is meer geschikt voor beginners.

Hoe lang moet een hockeystick meegaan?

Ongeveer 2 seizoenen van intense training en regelmatige wedstrijden kunnen zeker hun tol eisen, en 1 seizoen is misschien alles wat je eruit kunt halen, maar als je de stick met respect behandelt, kan deze ongeveer 2 seizoenen duren.

Juiste lengte van je stick

Als je een stick hebt die de juiste maat heeft, kun je al je vaardigheden beter uitvoeren.

Idealiter zou je stick tot aan de bovenkant van je heupbeen moeten komen, maar dat hangt ook een beetje af van je persoonlijke voorkeur.

De meest populaire manier om te meten, is om de stick voor je op de grond te zetten; het uiteinde van de stick moet ter hoogte van je navel komen. Deze manier werkt erg goed voor zowel volwassenen als kinderen.

Laat je kind er even mee spelen en vraag of hij ermee kan dribbelen; als de stick te groot is, voelt je kind deze tegen zijn maag en is zijn houding te rechtop!

Lees ook: dit zijn de beste hockeysticks voor kinderen

Sticklengtes variëren doorgaans van 24″ tot 38″. Een iets langere stick vergroot je bereik, terwijl een kortere stick de vaardigheden voor het hanteren van de stick verbetert.

Deze tabel geeft in algemene zin aan welke sticklengte het beste bij jouw lengte zou moeten passen:

Veld hockeystick maattabel

Speler lengteSticklengte
Groter dan 180cm38″
167cm tot 174cm37″
162cm tot 167cm36″
152cm tot 162cm35.5″
140cm tot 152cm34.5″
122cm tot 140cm32″
110cm tot 122cm30″
90cm tot 110cm28″
Tot 90cm26″
Welke lengte hockeystick heb ik nodig voor mijn lengte

Het juiste gewicht

Hockeysticks variëren van ongeveer 535 g tot ongeveer 680 g. Dit hangt meestal af van de persoonlijke voorkeur.

Bijvoorbeeld:

 • Lichtere sticks zijn meestal ontworpen voor aanvallende spelers die een snellere backswing en stickvaardigheden mogelijk maken.
 • Zwaardere sticks zijn typisch ontworpen voor verdedigende spelers en kunnen helpen om kracht en afstand toe te voegen aan je slagen, wat ideaal is voor het uitslaan van ballen en passen.

De samenstelling

 • Carbon: voegt stijfheid toe aan de stick. Hoe hoger het koolstofpercentage, hoe krachtiger je hits zullen zijn. Een stick met minder koolstof zal de controle verbeteren en het vangen gemakkelijker maken. Sticks met een hoger koolstofgehalte zijn doorgaans duurder.
 • Aramid en Kevlar: voegen duurzaamheid toe aan de stick en absorberen trillingen die door de stick worden gestuurd bij het slaan en ontvangen van ballen.
 • Glasvezel: Veel hockeysticks bevatten nog steeds een bepaald niveau van glasvezel. Het voegt kracht, duurzaamheid en gevoel toe aan een stick. Deze zijn minder stijf dan koolstofzware sticks, waardoor ze vergevingsgezinder zijn. Glasvezel lijkt op koolstof maar is goedkoper.
 • Hout: Sommige spelers gebruiken nog steeds liever houten sticks. Houten sticks verbeteren de controle tijdens het dribbelen en ontvangen. Betaalbaarder en ideaal voor jonge beginners.

Er wordt aangeraden beginners te laten starten met lagere koolstofniveaus en zich, naarmate ze vordereringen maken, opwerken naar meer carbon in de stick.

Boog van de stick

De boog van een stick is de lichte buiging die je van het handvat tot de teen kunt zien. Deze varieert meestal van 20 mm – 25 mm, wat het maximum is.

Boog van de hockeystick kiezen

(foto van: ussportscamps.com)

De keuze van de boog hangt af van voorkeur, leeftijd en vaardigheidsniveau.

 • Hoe meer kromming de stick heeft, hoe gemakkelijker het is om geheven schoten en sleepbewegingen toe te passen, je kan goed pushem.
 • Minder kromming zal de controle verbeteren en het is minder waarschijnlijk dat je de bal per ongeluk omhoog schiet. Je kan harder slaan.    
 • Een ervaren hockeyer die de techniek goed beheerst, zal sneller voor meer kromming kiezen.

De drie belangrijkste soorten sticks zijn:

 1. Normale / regular bow (20 mm): het hoogste punt van de boog valt in het midden van de stick, wat ideaal is voor elk aspect van het spel, van balcontrole tot geavanceerde manoeuvres.
 2. Mega bow (24,75 mm): het midden van de boog ligt dichter bij de teen van de stick en zorgt voor extra kracht bij het opnemen van de bal en bij het slepen. Dit is ideaal voor meer gevorderde spelers.
 3. Low bow (25 mm): deze boog ligt het dichtst bij de kop van de stick en helpt bij het besturen en optillen van de bal en slepen. Ideaal voor spelers op elite niveau.

Deze video van Crown Hockey (Engels) laat zien welke keuze je kunt maken tussen Bow type (Low of Mid, en veel merken noemen ze net anders zoals de Innovate van TK):

Teen vorm

De teen van de stick is het bochtniveau en kan van invloed zijn op hoe spelers de bal slaan en de stick hanteren.

Kleinere tenen zorgen voor meer behendigheid, maar beperken de kracht, terwijl grotere tenen een groter oppervlak bieden om de bal te slaan en te ontvangen, maar de beweging te verminderen.

De juiste toe van de hockeystick

(foto van: anthem-sports.com)

 • Shorti: Een klassieke vorm die ideaal is voor hoge snelheid, nauwkeurige controle en stickvaardigheden. Het heeft een kleiner slaggebied en is niet zo populair als vroeger. Ideaal voor strikers.
 • Midi: meest gebruikte teenvorm voor beginners. Verbetert de techniek en biedt nauwkeurige controle. Geweldige sweet spot bij het raken. Ideaal voor middenvelders of spelers die de bal graag snel bewegen tijdens het dribbelen.
 • Maxi: Groter oppervlak en slagkracht. Ideaal voor dragflicks, injectoren en reverse stick control. Deze teenvorm is ideaal voor verdedigende spelers.
 • Hook: J-vormige teen die het grootste oppervlak biedt voor meer balcontrole, betere sleepbewegingen en het gebruik van reverse skills. Ideaal voor spelers met een rechtopstaande stijl en is goed op grasoppervlakken.

Beste veldhockeysticks beoordeeld

Overall beste veldhockey stick

STX XT 401

Product image
9.0
Ref score
Kracht
4.5
Controle
4.2
Duurzaamheid
4.8
Best for
 • Een van de beste keuzes voor topsporters
 • Krachtige schoten
 • Verhoogt de balcontrole
Falls short
 • Niet ideaal voor beginnende spelers

De TK Total 1.3 Innovate biedt ervaren spelers een 40% carbon-optie en een extreem lage kromming. Deze stick is ideaal voor een top aanvallende speler.

Het unieke kenmerk van de STX XT 401 is het unieke koolstofvlechtsysteem, dat een naadloze koolstofstructuur in de stick opneemt voor maximale sterkte en responsiviteit.

STX adverteert met deze stick als de lichtste en sterkste hockeystick op de markt.

De 401 biedt verbeterde balcontrole en luchtvaardigheid met de scheptechnologie van STX en heeft precies de juiste hoeveelheid stijfheid – niet te stijf en niet te flexibel, waardoor je de controle krijgt die je nodig hebt.

Geïntegreerd dempingssysteem [IDS], is een trillingsdempende maatregel die ook een integraal onderdeel van deze stick is, waardoor je de volledige controle hebt en overmatige trillingen vergeet.

Met de boog van het Low type kun je gemakkelijk hoge schoten maken. Een keuze van hoge kwaliteit die niet zal teleurstellen; Beter worden zonder te zweten met deze veld hockeystick. Je zult niet teleurgesteld zijn met deze keuze uit de top tien veldhockeysticks.

Het zal je balbeheersing en handling aanzienlijk verbeteren, en is ontworpen voor diegenen die veel verder zijn dan alleen het beheersen van de fundamenten en op zoek zijn naar dat laatste deel van concurrentievoordeel in hun spel.

Kenmerken

 • Verhoogde balcontrole en luchtvaardigheid met de scheptechnologie van STX
 • Bow Type: Low Bow
 • Maat / lengte: 36.5 inch, 37.5 inch
 • Merk: STX
 • Kleur: Oranje, Zwart
 • Materiaal: Composite
 • Speler type: Gevorderden
 • Veldhockey
 • Kromming: 24mm
Beste goedkope hockeystick

STX Stallion 50

Product image
7.4
Ref score
Kracht
3.2
Controle
4.6
Duurzaamheid
3.3
Best for
 • Hoogwaardig glasvezel
 • Goedkoop geprijsd
Falls short
 • Biedt gevorderde spelers onvoldoende kracht

Gemaakt van hoogwaardige glasvezel is deze stick echt gemaakt voor de beginner die niet teveel uit wil geven.

Omdat de kogelgroef van het vorige model is verwijderd, is de energieoverdracht naar de bal op een maximaal niveau. Het is een geweldige all-round performer voor spelers die techniek nog niet optimaal onder controle hebben.

Het glasvezel samen met de midi teen verbetert de balcontrole zodat oefenen optimaal kan worden benut.

Kenmerken

 • Samenstelling van hoogwaardige glasvezel
 • Goedkoop geprijsd
 • Speler type: Amateur
 • Normale bow
 • Benaderend gewicht: 550 gram
 • Veldhockey
 • Kromming 20 mm
Beste balcontrole

Osaka Pro Tour 40 Pro Bow

Product image
8.2
Ref score
Kracht
4.1
Controle
4.5
Duurzaamheid
3.7
Best for
 • Pro Touch Grip-handgreep
 • Carbon composite voor kracht en controle
 • Goede prijs/ kwaliteit verhouding
Falls short
 • Slijt snel

De nummer 2 in onze lijst voor de top hockeysticks. De Osaka Pro Tour Stick-lijn met producten is in 2013 begonnen en ondertussen verder ontwikkeld speciaal voor aanvallende spelers.

De meeste Pro Tour sticks zijn gemaakt van 100 procent carbon, maar deze is van 55% glasvezel, 40% carbon, 3% kevlar en 2% aramidedus.

Hij biedt daarmee veel kracht maar zorgt ook voor een uitstekende controle over de stick.

Een van de unieke dingen van de Pro Tour is de Pro Touch Grip-handgreep die uitstekende gripmogelijkheden biedt en zeer nuttig is voor zijn vermogen om weersomstandigheden te ondersteunen.

Je kunt spelen in de regen, bij extreem hoge temperaturen en hij zorgt nog steeds voor een mooie, stevige grip.

Een andere geweldige functie van de Pro Tour-serie is het feit dat hij een getextureerde teen heeft die grip biedt, zodat de bal niet direct van de stick af zal stuiteren, langs het kogelkanaal in zijn lange booggreep. Deze is tegelijkertijd lichtgewicht en duurzaam.

OSAKA-sticks zijn overal ter wereld van de grond gekomen en worden door veel elite spelers gebruikt. Deze specifieke stick is een van hun topmodellen.

Wat we leuk vinden aan deze stick is de prijs / kwaliteitsverhouding, zijn kracht en behendigheid. De Pro Tour 40 is een van de goedkopere modellen uit de lijn en een uitstekende instap in het Osaka merk.

Omdat het een deels carbon stick en een geweldige vorm is, is er voldoende kracht wanneer je verbinding maakt met de bal. Dribbelen en andere 3D-vaardigheden zijn geen probleem met deze stick, want hij is superlicht en erg responsief, dus snelle manoeuvres voelen goed.

De enige keerzijde die we met de OSAKA-sticks hebben gevonden, is dat ze de neiging hebben vrij snel te slijten, maar hij zal nog steeds wel een volledig seizoen overleven, mits hij niet door andere spelers wordt gehackt.

Kortom, als je op zoek bent naar een goede stok als aanvaller of spits, dan heeft deze een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Kenmerken

 • Sticklengte: 36,5 Inch
 • Kromming: 24 mm
 • Kleur: Zwart
 • Materiaal: 55% glasvezel, 40% carbon, 3% kevlar en 2% aramidedus

Lees ook: de beste hockey scheenbeschermers beoordeeld

Beste voor beginners

Grays GX3000 Ultrabow

Product image
7.5
Ref score
Kracht
3.2
Controle
4.2
Duurzaamheid
3.9
Best for
 • Ultrabow geschikt voor beginners
 • Kleinere kromming
Falls short
 • Weinig kracht

Deze Grays GX3000 is een Ultrabow model en maakt deel uit van de extreme (of Xtreme) lijn hockeysticks. Deze lijn staat bekend om de toepassing van de beste technologie gecombineerd met prestatie, duurzaamheid en balcontrole.

Al ruim 10 jaar is het top hockeymerk Grays bezig haar GX lijn te verbeteren met telkens nieuwe aanpakken, materialen en stijlen.

Zo hebben ze ook hun Ultrabow ontwikkeld, een curve die lijkt op de “normale” kromming en uitermate geschikt is voor beginners om het hockey onder de knie te krijgen.

Het is een klassieke stijl-profiel met een kleinere kromming die start in het midden van de hockeystick. Deze kleine kromming maakt de hockeystick zeer geschikt voor beginnende hockeyspelers.

De Ultrabow maakt het eenvoudig om te passen, ontvangen en te schieten. Dit alles jammer genoeg wel ten koste van de kracht die je ermee kunt uitoefenen in je schot, maar niets is zonder nadelen.

Kenmerken

 • Microhaak
 • Verkrijgbaar in 36,5 en 37,5
 • Maximale buiging van 22.00 mm
 • Curve locatie: 300mm
Beste voor middenvelder

TK 3.4 Control Bow

Product image
8.5
Ref score
Kracht
4.1
Controle
4.5
Duurzaamheid
4.2
Best for
 • Composite samenstelling geeft kracht en controle
 • Reactive Liquid Polymer verhoogt balcontrole
Falls short
 • Niet geschikt voor aanvallende spelers

De TK Total Three hockeysticks zijn enkele van de nieuwste innovaties van TK.

Deze moderne sticks maken gebruik van de beste materialen en nieuwste technieken, om zo optimaal te kunnen presteren.

Deze specifieke TK 3.4 Control Bow hockeystick bestaat uit:

 • 30% Carbon
 • 60% Glasvezel
 • 10% Aramide

Door gebruik te maken van Carbon wordt de stick steviger en geeft minder mee, wat resulteert in extra slagkracht, plus het zorgt voor meer duurzaamheid van de stick.

Als je de rest van de sticks ook hebt bekeken, weet je inmiddels dat een klein deel aramide vaak wordt toegevoegd om meer schokabsorbtie te verkrijgen. Op die manier heb je geen last meer van trillingen wanneer je een harde bal wilt opvangen.

Dit zorgt voor grotere controle over de stick.

Verder heeft deze, net als de TK Total One 1.3 een Innovate kromming, wat in feite een beetje lijkt op Low Bow krommingen van andere merken, met nog een extra laag Reactive Liquid Polymer om de balcontrole nog verder te verhogen.

De 24 mm kromming zit hierbij ver onderin de hockeystick, zodat deze goed te gebruiken is voor de meer technische spelers onder ons, die al wat verder gevorderd zijn

Beste voor spelverdelers

Adidas TX24 – Compo 1

Product image
7.8
Ref score
Kracht
3.7
Controle
4.2
Duurzaamheid
3.8
Best for
 • Betaalbaar
 • Dual Rod schokabsorptie
 • Belangrijkste impactgebieden versterkt
Falls short
 • Niet erg krachtig

Als je op zoek bent naar een goede kwaliteit stick voor een betaalbare prijs, dan is de Adidas TX24 – Compo 1 wellicht precies wat je zoekt.

Hij is gemaakt van hoogwaardige materialen, waaronder kunststof met extra versterking rond de belangrijkste impactgebieden.

De stick is voornamelijk gemaakt voor nauwkeurig passes en nauwe balcontrole voor alle dribblers en spelverdelers die er zijn.

Bovendien maakt de Dual Rod-technologie een hoog energierendement mogelijk en is de stick uitstekend geschikt voor spelers die veel pushen.

De twee koolstofstaven zijn gevuld met schuim om te helpen bij schokabsorptie. Adgrip is geïntegreerd, deze grip heeft die zeem een ​​beetje in de hand en een stevigere grip.

De touch-compoundfunctie wordt hier ook ondersteund, waardoor het contactvlak met hook-to-ball de bal onder controle houdt, waardoor een betere nauwkeurigheid mogelijk is.

Kenmerken

 • DualRod-technologie voor schokabsorptie en verhoogd vermogen
 • Belangrijkste impactgebieden versterkt
 • Merk: Adidas
 • Doelgroep: Unisex
 • Veldhockey
 • Materiaal: Kunststof
 • Sticklengte: 36,5 inch
 • Carbonpercentage70%
 • Kleur: Zwart
 • Maat: 36
Beste voor passen

Grays GX1000 Ultrabow

Product image
8.1
Ref score
Kracht
3.6
Controle
4.1
Duurzaamheid
4.5
Best for
 • Twin tube construction verhoogt duurzaamheid
 • Perfect voor beginners
Falls short
 • Te weinig kracht voor gevorderden

Deze stick vindt zijn weg naar de top tien hockeysticks door de tweede generatie Carbon Nano Tube-technologie van Grays te gebruiken.

Het is een topmodel dat zorgt voor krachtige energieoverdracht bij het slaan en meer schokabsorberende basaltvezels voor extra gevoel en respons.

De stick heeft IFA op het oppervlak van het hoofd, wat zorgt voor een zachter gevoel. Het Ultrabow-bladprofiel is de perfecte oplossing voor het genereren van drag-flick momentum.

Grafeen en twin tube construction verbeteren de eerste aanraakbediening en zorgen voor een beter gevoel.

Kenmerken

 • Carbon Nanotube-technologie
 • Bladprofiel: Ultrabow
 • Maat / lengte: 36.5 inch, 37.5 inch
 • Merk: Grays
 • Materiaal: Composite
 • Speler type: Gevorderden
 • Veldhockey
 • Kromming: 22mm
 • Gewicht: Licht

Conclusie

Veldhockey is een spel met een hoge intensiteit dat extreem snel beweegt en ook erg gevaarlijk kan zijn.

Wanneer je op een hoog niveau van concurrentie speelt, moet je altijd je verstand erbij houden, maar je moet ook zeker zijn dat je een uitrusting hebt waar je op kunt vertrouwen. Je moet klaar zijn om te presteren wanneer dat nodig is.

Naarmate het spel zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, heeft ook de technologie, met name voor de sticks, zich ontwikkeld.

Met een nieuwe top veldhockeystick kan de bal met meer dan 130 mp / h of 200 km / h worden gespeeld.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.