Wat is Veldhockey? Ontdek de Regels, Locaties en Meer

door Joost Nusselder | Geupdate op:  2 maart 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Veldhockey is een balsport voor teams van de hockeyfamilie. Het belangrijkste attribuut van de hockeyer is de hockeystick, die wordt gebruikt om de bal te hanteren. Een hockeyteam scoort punten door de bal in het doel van de tegenpartij te spelen. Het team met de meeste punten wint de wedstrijd.

In dit artikel vertel ik je alles over deze spannende sport en de regels.

Wat is veldhockey

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Wat is veldhockey?

Veldhockey is een variant van hockey die buiten op een kunstgrasveld wordt gespeeld. Het is een teamsport waarbij het doel is om zoveel mogelijk doelpunten te maken door middel van een hockeystick. Het spel wordt gespeeld tussen twee teams van maximaal 16 spelers, waarvan er maximaal 11 tegelijkertijd op het veld mogen staan.

Het belangrijkste attribuut: de hockeystick

De hockeystick is het belangrijkste attribuut van de hockeyer. Hiermee wordt de bal gehanteerd en worden de doelpunten gescoord. De stick is gemaakt van hout, kunststof of een combinatie van beide materialen.

Hoe scoor je punten?

Een hockeyteam scoort punten door de bal in het doel van de tegenpartij te spelen. Het team met de meeste punten wint de wedstrijd.

Spelregels en posities

Het elftal bestaat uit 10 veldspelers en een keeper. De veldspelers onderscheiden zich in aanvallers, middenvelders en verdedigers. Anders dan bij voetbal mag bij hockey onbeperkt worden gewisseld.

Wanneer wordt er gespeeld?

Veldhockey wordt gespeeld in de periodes september tot en met december en maart tot en met juni. In de wintermaanden december tot en met februari wordt er gezaalhockeyd.

Voor wie is veldhockey?

Veldhockey is voor iedereen. Voor de allerkleinsten vanaf 4 jaar is er Funkey, tot 18 jaar speel je bij de jeugd en daarna ga je naar de senioren. Vanaf 30 jaar kun je gaan hockeyen bij de veteranen. Daarnaast is er Fithockey bedoeld voor iedereen boven de 50 en kunnen lichamelijk en verstandelijk gehandicapten aangepast hockeyen.

Waar kun je veldhockey spelen?

Er zijn ruim 315 verenigingen aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond. Er is altijd wel een vereniging gevestigd bij jou in de buurt. Je kunt hierover meer informatie opvragen bij je gemeente of een club zoeken via de Clubvinder.

Voor wie?

Hockey is een sport voor jong en oud. Vanaf zes jaar kun je al beginnen met hockeyen bij een hockeyclub. Er zijn speciale hockeyschooltjes waar je de eerste stappen leert. Daarna ga je naar de F-jeugd, E-jeugd, D-jeugd en zo verder tot de A-jeugd. Na de jeugd kun je doorgaan bij de senioren. En als je echt niet kunt stoppen met hockeyen, kun je bij de veteranen terecht vanaf 30 jaar voor dames en 35 jaar voor heren.

Voor iedereen

Hockey is een sport voor iedereen. Er zijn speciale varianten van hockey voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten, zoals aangepast hockey. En als je boven de 50 bent, kun je fithockey spelen.

Voor de beschermers

Als je keeper bent, moet je uitrusting aan. Dat komt omdat de hockeybal heel hard is. Je hebt handbescherming, beenbescherming, voetbescherming, gezichtsbescherming en natuurlijk vaginabescherming nodig. Voetbescherming heb je nodig om met je voeten de bal weg te schieten. Door de andere bescherming kunnen mensen ook hoog het goal schieten. En vergeet niet je scheenbeschermers en sokken aan te doen.

Voor de buitenlucht en binnen

Hockey wordt traditioneel op een grasveld gespeeld, maar tegenwoordig vaak op een veld met kunstgras. In de herfst, zomer en lente speel je buiten. In de winter kun je binnen zaalhockey spelen.

Voor de doelpuntenmakers

Het doel van het spel is zo veel mogelijk doelpunten maken en natuurlijk plezier hebben. Een wedstrijd duurt 2 keer 35 minuten. Bij professionele wedstrijden duurt een helft 17,5 minuten.

Waar kun je het spelen?

Je kunt veldhockey spelen bij een van de ruim 315 verenigingen die zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond. Er is altijd wel een vereniging bij jou in de buurt te vinden. Je kunt hierover meer informatie opvragen bij je gemeente of gebruik maken van de clubvinder op de website van de KNHB.

Leeftijdscategorieën

Voor de allerkleinsten vanaf 4 jaar is er Funkey, een leuke manier om kennis te maken met de sport. Vanaf 18 jaar speel je bij de senioren en vanaf 30 jaar (dames) of 35 jaar (heren) kun je gaan hockeyen bij de veteranen. Voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten is er aangepast hockey.

Seizoenen

Veldhockey wordt gespeeld in de periodes september tot en met december en maart tot en met juni. In de wintermaanden december tot en met februari wordt er gezaalhockeyd.

Internationale clubprijzen

Nederlandse clubs hebben in het verleden verschillende internationale clubprijzen gewonnen, zoals de Euro Hockey League en de Europacup zaal.

Thuis

Als je zelf een stuk land hebt, kun je ook thuis veldhockey spelen. Zorg wel voor een kunstgrasveld van 91,40 meter lang en 55 meter breed en de benodigde materialen, zoals een hockeystick en een bal.

Op het strand

In de zomer kun je ook beachhockey spelen op het strand. Dit is een variant van veldhockey waarbij je op blote voeten speelt en de bal niet mag stuiteren.

Op straat

Als je geen veld of strand tot je beschikking hebt, kun je ook op straat hockeyen. Gebruik bijvoorbeeld een tennisbal en een stukje karton als doel. Let wel op dat je geen overlast veroorzaakt voor omwonenden en dat je veilig speelt.

Andere vormen van hockey waar je misschien nog nooit van hebt gehoord

Flexhockey is een vorm van hockey waarbij je niet vastzit aan een vast team. Je kunt jezelf inschrijven als individu en elke week spelen met verschillende mensen. Het is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten en je hockeyvaardigheden te verbeteren.

Pink hockey

Pink hockey is een variant van hockey waarbij de nadruk ligt op plezier en het ondersteunen van de LGBTQ+ gemeenschap. Het is een inclusieve sport waar iedereen welkom is, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

Hockey7

Hockey7 is een snellere en intensievere versie van veldhockey. Het wordt gespeeld met zeven spelers in plaats van elf en het veld is kleiner. Het is een geweldige manier om je conditie te verbeteren en je vaardigheden te testen in een meer competitieve omgeving.

Urban hockey

Urban hockey wordt gespeeld op straat of in een skatepark en is een mix van hockey, skateboarden en freestyle voetbal. Het is een geweldige manier om je creativiteit te uiten en nieuwe trucs te leren terwijl je plezier hebt met vrienden.

Funkey 4 en 5 jaar

Funkey is een speciale vorm van hockey voor kinderen van 4 en 5 jaar oud. Het is een leuke en veilige manier om kinderen kennis te laten maken met de sport. Ze leren de basisvaardigheden van hockey terwijl ze plezier hebben met andere kinderen.

Masters hockey

Masters hockey is een vorm van hockey voor spelers van 35 jaar en ouder. Het is een geweldige manier om fit te blijven en te genieten van de sport op een meer ontspannen niveau. Het is ook een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten en deel te nemen aan toernooien over de hele wereld.

Parahockey

Parahockey is een vorm van hockey voor mensen met een handicap. Het is een inclusieve sport waar iedereen welkom is en waarbij spelers worden aangepast aan hun individuele behoeften. Het is een geweldige manier om fit te blijven en deel uit te maken van een gemeenschap van gelijkgestemde mensen.

Schoolhockey

Schoolhockey is een geweldige manier voor kinderen om kennis te maken met de sport. Het wordt vaak georganiseerd door scholen en biedt kinderen de kans om nieuwe vaardigheden te leren en plezier te hebben met hun klasgenoten.

Bedrijfshockey

Bedrijfshockey is een geweldige manier om teambuilding te bevorderen en de banden tussen collega’s te versterken. Het is een leuke en competitieve manier om fit te blijven en tegelijkertijd te netwerken met andere professionals.

Zaalhockey

Zaalhockey is een variant van veldhockey die binnen wordt gespeeld. Het is een snellere en intensievere versie van de sport en vereist meer technische vaardigheden. Het is een geweldige manier om je vaardigheden te verbeteren en te genieten van de sport tijdens de wintermaanden.

Beach hockey

Beach hockey wordt gespeeld op het strand en is een geweldige manier om te genieten van de zon en de zee terwijl je plezier hebt met vrienden. Het is een minder formele versie van de sport en biedt spelers de kans om nieuwe vaardigheden te leren en te genieten van de buitenlucht.

Hockey in Nederland: Een sport waar we allemaal van houden

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) is de organisatie die de belangen van de hockeyverenigingen in Nederland behartigt. Met ongeveer 50 medewerkers en 255.000 leden is het een van de grootste sportbonden in Nederland. De KNHB organiseert verschillende competities voor junioren, senioren en veteranen, waaronder de landelijke reguliere veldcompetitie, zaalhockeycompetitie en wintercompetitie.

Van Pim Mulier tot de huidige populariteit

Hockey werd in 1891 door Pim Mulier geïntroduceerd in Nederland. Amsterdam, Haarlem en Den Haag waren de eerste steden waar hockeyclubs werden opgericht. Tussen 1998 en 2008 groeide het aantal hockeyers dat actief was in verschillende Nederlandse competities van 130.000 naar 200.000. Veldhockey is nu een van de meest populaire teamsporten in Nederland.

Competitievormen en leeftijdscategorieën

In Nederland zijn er verschillende competitievormen voor hockey, waaronder de landelijke reguliere veldcompetitie, zaalhockeycompetitie en wintercompetitie. Er zijn competities voor junioren, senioren en veteranen. Bij de jeugd zijn er categorieën die op leeftijd zijn ingedeeld, variërend van F tot A. Hoe hoger de leeftijdscategorie, hoe langer de wedstrijd duurt.

Hockeystadions en internationale successen

Nederland heeft twee hockeystadions: het Wagener Stadion in Amsterdam en het Rotterdam Stadion Hazelaarweg. Beide stadions worden regelmatig gebruikt voor nationale en internationale wedstrijden en toernooien. Het Nederlands elftal en het Nederlands vrouwenteam hebben al jarenlang succes op het hoogste niveau en hebben verschillende prijzen gewonnen, waaronder Olympische titels en wereldtitels.

Hockeyclubs en toernooien

Er zijn veel hockeyclubs in Nederland, van klein tot groot. Veel clubs organiseren toernooien en zomeravondcompetities. Daarnaast wordt er in verschillende delen van het land bedrijfshockey competitieverband gespeeld. Hockey is een sport die door veel mensen in Nederland wordt beoefend en waar we allemaal van houden.

Hockey internationaal: waar de beste spelers ter wereld samenkomen

Als je denkt aan internationaal hockey, dan denk je aan de Olympische Spelen en het Wereldkampioenschap. Deze toernooien worden om de vier jaar gehouden en zijn de belangrijkste evenementen voor landenteams. Daarnaast is er de tweejaarlijkse Hockey Pro League, waarin de beste teams ter wereld tegen elkaar strijden.

Andere belangrijke toernooien

Vroeger waren de Champions Trophy en de Hockey World League belangrijke toernooien, maar deze zijn inmiddels vervangen door de Hockey Pro League. Er zijn ook nog andere mondiale toernooien, zoals de Champions Challenge, de Intercontinental Cup en de Commonwealth Games.

Continentale kampioenschappen

Op continentale niveau zijn er ook kampioenschappen, zoals het Afrikaans, Aziatisch, Europees en Pan-Amerikaans kampioenschap. Deze toernooien zijn belangrijk voor de ontwikkeling van hockey in die regio’s.

Internationale toptoernooien voor clubs

Naast de toernooien voor landenteams zijn er ook internationale toptoernooien voor clubs. De Euro Hockey League is het belangrijkste toernooi voor mannen, terwijl de Europacup Hockey het belangrijkste toernooi is voor vrouwen. Nederlandse clubs hebben een rijke geschiedenis in deze toernooien, met teams als HC Bloemendaal en HC Den Bosch die meerdere keren hebben gewonnen.

Groei van hockey internationaal

Hockey is wereldwijd aan het groeien en steeds meer landen nemen deel aan internationale toernooien. Dit is te zien aan het groeiende aantal hockeyers dat actief is in verschillende competities. Nederland heeft een van de grootste hockeygemeenschappen ter wereld, met meer dan 200.000 actieve spelers en speelsters.

Conclusie

Internationaal hockey is een spannende en groeiende sport, waarin de beste spelers ter wereld samenkomen om te strijden voor hun land of club. Met toernooien zoals de Olympische Spelen, het Wereldkampioenschap en de Hockey Pro League is er altijd wel iets om naar uit te kijken voor hockeyfans over de hele wereld.

Hoe werkt dat spelletje nou eigenlijk?

Oké, dus je hebt elf spelers per team, inclusief een keeper. De keeper is de enige die de bal mag aanraken met zijn of haar lichaam, maar alleen binnen de cirkel. De andere tien spelers zijn veldspelers en mogen de bal alleen aanraken met hun stick. Er mogen maximaal vijf reservespelers zijn en er mag onbeperkt gewisseld worden. Elke speler moet scheenbeschermers dragen en een stick vasthouden. En vergeet niet je gebitsbeschermer in te doen, anders ben je straks tandloos!

De stick en de bal

De stick is het belangrijkste gereedschap van een hockeyer. Hij heeft een bolle kant en een platte kant en is gemaakt van hout, kunststof, glasvezel, polyvezel, aramide of carbon. De kromming van de stick is beperkt tot 25 mm sinds 1 september 2006. De bal weegt tussen de 156 en 163 gram en heeft een omtrek tussen de 22,4 en 23,5 cm. Meestal is de buitenkant glad, maar kleine putjes zijn toegestaan. Dimple ballen worden vaak gebruikt op watervelden omdat ze sneller rollen en minder stuiteren.

Het veld

Het speelveld is rechthoekig en 91,4 meter lang en 55 meter breed. De grenzen zijn afgebakend met lijnen die 7,5 cm breed zijn. Het speelveld omvat het gedeelte binnen de zijlijnen en de achterlijnen, inclusief de lijnen zelf. Het veld omvat alles binnen de veldafrastering, inclusief het hek en de dug-outs.

Het spel

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk doelpunten te scoren. Het team dat aan het einde van de wedstrijd de meeste doelpunten heeft gescoord, wint. De bal mag alleen met de stick worden aangeraakt en moet in het doel van de tegenstander worden geslagen of gepusht. De keeper mag de bal binnen de cirkel met elk deel van zijn lichaam aanraken, maar buiten de cirkel alleen met zijn stick. Er zijn verschillende soorten overtredingen, zoals het slaan van een tegenstander of het spelen van de bal met de achterkant van de stick. Bij een overtreding krijgt de tegenstander een vrije slag of een strafcorner, afhankelijk van de ernst van de overtreding. En vergeet niet, fair play is belangrijk in het hockey!

De geschiedenis van veldhockey: van oude Grieken tot Nederlandse glorie

Wist je dat de oude Grieken al een soort hockey speelden met een stok en een bal? En dat vanaf de middeleeuwen de Britten een spel genaamd bandy ice speelden op harde ondergronden als ijs en hard zand? Door de kromming van de stick ontstond de naam hockey, wat verwijst naar de hook van de stick.

Van bandyspelers naar veldhockey in Nederland

In Nederland werd veldhockey geïntroduceerd door Pim Mulier in 1891. Het waren de bandyspelers, die buiten het winterseizoen als er geen ijs lag veldhockey gingen spelen. De eerste hockeyclub werd opgericht in 1892 in Amsterdam en in 1898 werd de Nederlandsche Hockey en Bandy Bond (NHBB) opgericht.

Van exclusieve herenaangelegenheid naar Olympische sport

In het begin was hockey nog een exclusieve herenaangelegenheid en moesten dames wachten tot 1910 voordat ze lid konden worden van een hockeyclub. Maar het duurde nog tot de Olympische Spelen van 1928 voordat hockey echt populair werd in Nederland. Sindsdien hebben het Nederlands heren- en dameselftal gezamenlijk 15 Olympische medailles gewonnen en 10 keer de wereldtitel veroverd.

Van zachte bal naar internationale standaarden

De Nederlandse hockeyers waren in het begin nogal eigenzinnig met hun spel. Zo speelden ze met een zachte bal en waren de teams vaak gemengd. De stick had twee platte kanten en geen enkel ander land kon de bijzondere Nederlandse regels volgen. Maar voor de Olympische Spelen van 1928 werden de regels aangepast naar internationale standaarden.

Van marmeren reliëf tot moderne sport

Wist je dat er zelfs een marmeren reliëf uit 510-500 v.Chr. bestaat waarop twee hockeyspelers te herkennen zijn? Het bevindt zich nu in het Nationaal Archeologisch Museum van Athene. De oorspronkelijke spelvarianten hadden feitelijk alleen het gebruik van een soort stok als overeenkomst. Pas na de middeleeuwen werd de aanzet gegeven voor het ontstaan van het moderne hockey zoals we dat nu kennen.

Conclusie

Hockey is een leuke sport voor het hele gezin en je kunt het op verschillende manieren spelen. Kies dus voor een variant die bij jou past en ga aan de slag!

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.