Hockeysticks: Ontdek de Betekenis & Kies de Juiste Stick

door Joost Nusselder | Geupdate op:  2 maart 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Een hockeystick is de stok (stick) met afgeronde haak waarmee de hockey-sport beoefend wordt. De stick wordt gebruikt om de hockeybal te hanteren. De stick heeft een bolle kant en een platte kant en is vervaardigd uit hout en/of kunststof (glasfiber, polyfiber, aramide of carbon).

De stick moet door een ring met een binnendiameter van 5,10 cm gehaald kunnen worden. De kromming in de stick, aantrekkelijk voor het zogenaamde slepen, is ook aan restricties gebonden. Per 1 september 2006 is de maximaal toegestane kromming 25 mm.

De kromming is de afwijking die de stick in lengterichting mag hebben. Over de vorm van de haak of de krul is niet veel vastgelegd in de reglementen.

De haak is in de loop der tijd veranderd van een (afgeronde) L-vorm naar een kwart cirkel, vervolgens naar een halve cirkel en benadert anno 2010 de U-vorm. De omhoogkomende poot van de U mag gemeten vanaf het grondvlak niet meer dan 10 cm zijn.

De stick heeft conform de reglementen altijd de bolle kant rechts en de platte kant links. Linkshandige sticks zijn niet toegestaan.

Wat is een hockeystick

De groei van hockeysticks begrijpen: van hout naar high-tech

Weet je nog toen hockeysticks alleen van hout werden gemaakt? Tegenwoordig zijn er veel meer materialen beschikbaar, zoals kunststoffen en carbonvezels. Deze materialen zijn lichter en sterker dan hout, waardoor spelers harder kunnen slaan en meer controle hebben over de bal.

De evolutie van de kromming

De kromming van hockeysticks is ook veranderd. Vroeger waren stokken vrijwel recht, maar nu hebben ze een gebogen vorm. Dit zorgt voor meer lift en precisie bij het slaan en pushen van de bal.

De invloed van de sticklengte

De lengte van de stick is ook belangrijk. Een te lange stick kan leiden tot minder controle, terwijl een te korte stick minder kracht kan genereren. Het is belangrijk om een stick te kiezen die past bij jouw lengte en speelstijl.

De impact van het carbonpercentage

Het carbonpercentage van een stick heeft ook invloed op de prestaties. Hoe hoger het percentage, hoe stijver en krachtiger de stick is. Dit kan leiden tot harder slaan en meer controle over de bal.

De groei van hockeysticks in de toekomst

De groei van hockeysticks lijkt niet te stoppen. Nieuwe materialen en technologieën worden ontwikkeld om de prestaties van spelers te verbeteren. Wie weet wat voor soort stokken we in de toekomst zullen zien?

Dus, of je nu een beginner bent of een doorgewinterde speler, het begrijpen van de groei van hockeysticks kan je helpen bij het kiezen van de juiste stok voor jouw speelstijl en niveau. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kies de stok die het beste bij jou past!

De juiste sticklengte: waarom het belangrijk is en hoe je het bepaalt

Als je wilt dat je hockeystick een verlengstuk van jezelf wordt, is het belangrijk om de juiste lengte te hebben. Een te lange stick kan je techniek belemmeren en een te korte stick kan je slagkracht verminderen en leiden tot een verkeerde houding.

Hoe bepaal je de juiste sticklengte?

De lengte van een hockeystick wordt altijd weergegeven in inches. Voor jeugdspelers is de lengte tot 36 inch gebruikelijk, daarna volgt de volwassen lengte van 36,5 inch. Maar hoe bepaal je jouw ideale lengte?

Een handige meetmethode is om vanaf de grond tot aan je heupbot te meten en het aantal centimeters te vergelijken met de onderstaande tabel:

 • Minder dan 45 cm (18 inch): geschikt voor kinderen tot 4 jaar oud
 • 45-53 cm (18-21 inch): geschikt voor kinderen van 4-6 jaar oud
 • 53-58 cm (21-23 inch): geschikt voor kinderen van 6-8 jaar oud
 • 58-63 cm (23-25 inch): geschikt voor kinderen van 8-10 jaar oud
 • 63-66 cm (25-26 inch): geschikt voor kinderen van 10-12 jaar oud
 • 66-71 cm (26-28 inch): geschikt voor kinderen van 12-14 jaar oud
 • 71-74 cm (28-29 inch): geschikt voor tieners van 14-16 jaar oud
 • 74-91 cm (29-36 inch): geschikt voor volwassenen
 • Meer dan 91 cm (36,5 inch): geschikt voor volwassenen met een verlengde stick

De meest gebruikelijke lengte voor volwassenen is 36,5 inch, maar sommige spelers geven de voorkeur aan een iets langere of kortere stick. Het is belangrijk om te experimenteren en te vinden wat voor jou het beste werkt.

Waar kan je de juiste sticklengte kopen?

Er zijn veel sportwinkels en online winkels waar je hockeysticks kan kopen. Het is belangrijk om te kijken naar de maat en het materiaal van de stick voordat je er een koopt. Hockeyspullen.nl heeft een ruim assortiment aan hockeysticks in verschillende maten en materialen.

Nu je weet hoe je de juiste sticklengte kan bepalen, kan je met vertrouwen het veld op gaan en je vaardigheden verbeteren!

Kromming: Hoe een gebogen stick je spel kan verbeteren

Een hockeystick met kromming heeft een gebogen schacht die begint vanaf het handvat en eindigt bij de haak. De kromming kan variëren van laag tot hoog en kan invloed hebben op hoe je de bal slaat en manoeuvreert.

Waarom kiezen voor een stick met kromming?

Een stick met een kromming kan je helpen om de bal beter te controleren en te manoeuvreren. Met een gebogen stick kun je de bal gemakkelijker onder de bal krijgen, waardoor je beter kunt liften en de bal hoger kunt slaan. Dit is vooral handig bij het maken van 3D-acties en het nemen van strafcorners.

Welke kromming moet ik kiezen?

De keuze voor een kromming hangt af van je speelstijl en voorkeur. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de kromming, hoe gemakkelijker het is om de bal te liften en te manoeuvreren. Een lage kromming is daarentegen beter voor het maken van vlakke passes en het dribbelen van de bal.

Is kromming toegestaan?

Ja, kromming is toegestaan binnen bepaalde grenzen. De FIH (Internationale Hockey Federatie) heeft regels opgesteld voor de maximale kromming van een stick. Voor veldhockey mag de kromming niet hoger zijn dan 25 mm en voor zaalhockey niet hoger dan 18 mm.

Welke merken bieden sticks met kromming aan?

Bijna alle grote hockeystickmerken bieden sticks met kromming aan. Enkele populaire merken zijn Adidas, Brabo, Dita, Grays, Gryphon, Indian Maharadja, Jdh, Malik, Osaka, Princess en Ritual Hockey. Het is belangrijk om verschillende merken en modellen uit te proberen om te bepalen welke kromming het beste bij jou past.

Dus, als je op zoek bent naar een stick die je helpt om je spel te verbeteren, overweeg dan een hockeystick met kromming. Het kan je helpen om de bal beter te controleren en te manoeuvreren, en het kan je spel naar een hoger niveau tillen.

Carbon, de stijfheidsmeter van jouw hockeystick

Carbonpercentage is de hoeveelheid carbonvezels die in de stick zijn verwerkt. Hoe hoger het percentage, hoe stijver de stick. Het carbonpercentage staat vaak groot vermeld op je stick en bepaalt de stijfheid van jouw hockeystick.

Voordelen van een hoger carbonpercentage

Een hoger carbonpercentage zorgt voor een stijvere stick, wat voordelen heeft bij het hard slaan, harder pushen en flatsen en meer power. Je kunt dus harder en verder slaan met een stick met een hoger carbonpercentage.

Nadelen van een hoger carbonpercentage

Een hoger carbonpercentage heeft ook nadelen. Zo heb je minder balgevoel bij het aannemen en dribbelen en springt de bal sneller van je stick af. Het is dus belangrijk om te bedenken wat voor type speler je bent en wat je belangrijk vindt in een stick.

Hoe bepaal je het juiste carbonpercentage?

Het juiste carbonpercentage is afhankelijk van jouw speelstijl en voorkeuren. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het niveau waarop je speelt, hoe hoger het carbonpercentage van je stick mag zijn. Als je een speler bent die veel technische skills heeft en graag dribbelt, dan kun je beter kiezen voor een lager carbonpercentage. Ben je een speler die vooral hard slaat en veel power wil hebben, dan kun je beter kiezen voor een hoger carbonpercentage.

Conclusie

Het carbonpercentage is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste hockeystick. Het bepaalt de stijfheid van de stick en heeft invloed op jouw spel. Bedenk dus goed wat voor type speler je bent en wat je belangrijk vindt in een stick voordat je een keuze maakt.

Gewicht: Hoe zwaar moet jouw hockeystick zijn?

Als je op zoek bent naar een hockeystick, is het belangrijk om te weten welk gewicht het beste bij jou past. De meest gebruikte gewichtsklasse is de light klasse, die tussen de 550 en 590 gram weegt. Dit komt doordat deze gewichtsklasse het best aansluit bij de meeste hockeyers. Maar als je op zoek bent naar meer slagkracht, kun je ook kiezen voor een medium of heavy stick.

De invloed van gewicht op jouw spel

Het gewicht van jouw hockeystick kan invloed hebben op jouw spel. Een lichtere stick kan bijvoorbeeld zorgen voor meer snelheid en wendbaarheid, terwijl een zwaardere stick meer slagkracht kan bieden. Het is dus belangrijk om te bedenken welke eigenschappen jij belangrijk vindt in jouw spel en daar het gewicht van jouw stick op af te stemmen.

Hoe bepaal je het juiste gewicht?

Het bepalen van het juiste gewicht voor jouw hockeystick kan lastig zijn. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

 • Probeer verschillende gewichten uit om te zien welk gewicht het beste bij jou past.
 • Bedenk welke eigenschappen jij belangrijk vindt in jouw spel en stem daar het gewicht van jouw stick op af.
 • Houd rekening met jouw positie op het veld. Een aanvaller heeft bijvoorbeeld meer baat bij een lichtere stick, terwijl een verdediger meer slagkracht nodig heeft en dus beter af is met een zwaardere stick.

Hoe zwaar is jouw hockeystick?

Als je al een hockeystick hebt en je wilt weten hoe zwaar deze is, kun je dat eenvoudig meten met een weegschaal. Houd de stick vast bij het handvat en plaats het blad op de weegschaal. Het gewicht dat wordt weergegeven, is het gewicht van jouw hockeystick.

Conclusie

Het gewicht van jouw hockeystick is een belangrijke factor in jouw spel. Het bepalen van het juiste gewicht kan lastig zijn, maar door verschillende gewichten uit te proberen en rekening te houden met jouw positie en spelvoorkeuren, kun je de perfecte stick vinden.

Conclusie

Zoals je nu weet, is een hockeystick een stuk hout dat gebruikt wordt om de hockeybal te hanteren. Het is een speciaal ontworpen stuk hout met een afgeronde haak waarmee de hockeysport beoefend wordt.

Het is belangrijk om de juiste lengte en dikte van de stick te kiezen, en er zijn veel verschillende soorten sticks voor verschillende doeleinden.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.