KNHB: Wat is het en wat doen ze?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  11 oktober 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

KNHB, een pilaar voor het hockey, maar WAT doen ze nu eigenlijk precies?

De KNHB (Koninklijke Nederlandse Hockey Bond) is de Nederlandse hockey bond en is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regels en de organisatie van de competitie. De KNHB is een non-profit organisatie en heeft als doel om het Nederlandse hockey op alle niveaus te ondersteunen.

In dit artikel bespreek ik de organisatie, taken en verantwoordelijkheden van de KNHB en de ontwikkeling van de Nederlandse hockey scene.

KNHB logo

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond: Alles wat je moet weten

De oprichting

In 1898 werd de Nederlandsche Hockey en Bandy Bond (NHBB) opgericht door vijf clubs uit Amsterdam, Den Haag, Delft, Zwolle en Haarlem. In 1941 werd de Nederlandse Dameshockey Bond onderdeel van de NHBB. In 1973 werd de naam veranderd in de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB).

Het bondsbureau

Het bondsbureau is gevestigd in De Weerelt van Sport in Utrecht. Binnen de organisatie zijn ongeveer 1100 mensen actief, met name vrijwilligers. Circa 150 medewerkers zijn in dienst, waarvan 58 werkzaam zijn op het bondsbureau.

Districten

Nederland is onderverdeeld in zes districten die de verenigingen ondersteunen en adviseren bij hun activiteiten. De zes districten zijn:

 • District Noord Nederland
 • District Oost Nederland
 • District Zuid Nederland
 • District Noord-Holland
 • District Midden Nederland
 • District Zuid-Holland

De KNHB ondersteunt via de districten ruim 322 aangesloten clubs. Alle clubs in Nederland hebben gezamenlijk circa 255.000 leden. De grootste vereniging telt meer dan 3.000 leden, de kleinste heeft er ongeveer 80.

Visie 2020

De KNHB heeft een Visie 2020 waarin vier belangrijke pijlers aan bod komen:

 • Een leven lang hockey(en)
 • Een positieve maatschappelijke impact
 • Bij de wereldtop in een wereld sport

Internationale samenwerking

De KNHB is lid van de Europese Hockey Federatie (EHF) gevestigd in Brussel en de Internationale Hockey Federatie (FIH) gevestigd in Lausanne.

Hockey is een sport die al sinds 1898 wordt gespeeld in Nederland. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) is de organisatie die de sport in Nederland beheert. De KNHB is opgericht door vijf clubs uit Amsterdam, Den Haag, Delft, Zwolle en Haarlem. In 1973 werd de naam veranderd in de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond.

Het bondsbureau is gevestigd in De Weerelt van Sport in Utrecht. Binnen de organisatie zijn ongeveer 1100 mensen actief, met name vrijwilligers. Circa 150 medewerkers zijn in dienst, waarvan 58 werkzaam zijn op het bondsbureau.

Nederland is onderverdeeld in zes districten die de verenigingen ondersteunen en adviseren bij hun activiteiten. De zes districten zijn: Noord Nederland, Oost Nederland, Zuid Nederland, Noord-Holland, Midden Nederland en Zuid-Holland. De KNHB ondersteunt via de districten ruim 322 aangesloten clubs. Alle clubs in Nederland hebben gezamenlijk circa 255.000 leden.

De KNHB heeft een Visie 2020 waarin vier belangrijke pijlers aan bod komen: een leven lang hockey(en), een positieve maatschappelijke impact, bij de wereldtop in een wereld sport.

De KNHB is lid van de Europese Hockey Federatie (EHF) gevestigd in Brussel en de Internationale Hockey Federatie (FIH) gevestigd in Lausanne. Dit betekent dat Nederlandse hockeyers kunnen deelnemen aan internationale competities en dat Nederlandse clubs kunnen deelnemen aan internationale toernooien.

Hockey is een sport die door iedereen kan worden gespeeld. Of je nu jong of oud bent, er is altijd een manier om deel te nemen aan deze sport. De KNHB biedt een breed aanbod van activiteiten voor iedereen, van jonge kinderen tot veteranen. Of je nu van competitiehockey houdt of van recreatief hockey, er is voor iedereen iets te vinden.

De KNHB is een organisatie die zich inzet voor het bevorderen van de hockeycultuur in Nederland. Door middel van hun Visie 2020 willen ze een positieve maatschappelijke impact hebben en bij de wereldtop in een wereldsport staan. Door hun internationale samenwerking kunnen Nederlandse hockeyers deelnemen aan internationale competities en Nederlandse clubs aan internationale toernooien.

Hockey is een sport die door iedereen kan worden gespeeld. Of je nu jong of oud bent, er is altijd een manier om deel te nemen aan deze sport. De KNHB biedt een breed aanbod van activiteiten voor iedereen, van jonge kinderen tot veteranen. Of je nu van competitiehockey houdt of van recreatief hockey, er is voor iedereen iets te vinden.

De Nederlandse Districten: Een Gids voor Leek

Heeft u ooit gehoord van de Nederlandse districten? Nee? Geen probleem! Hier is een gids voor leken die u alles zal leren wat u moet weten over de zes districten die Nederland ondersteunen en adviseren bij hun activiteiten.

Wat zijn districten?

Districten zijn gebieden die zijn onderverdeeld in kleinere gebieden, meestal voor administratieve doeleinden. In Nederland zijn er zes districten die zich bezighouden met arbitrage, competities en districtselecties.

De Zes Districten

Laten we eens kijken naar de zes districten die Nederland ondersteunen en adviseren bij hun activiteiten:

 • District Noord Nederland
 • District Oost Nederland
 • District Zuid Nederland
 • District Noord-Holland
 • District Midden Nederland
 • District Zuid-Holland

Hoe districten helpen

Districten helpen Nederland bij het organiseren van competities, het beheren van arbitrage en het selecteren van districtselecties. Ze zorgen ervoor dat alles soepel verloopt en dat iedereen een eerlijke kans krijgt om te concurreren.

Hoe de KNHB deel uitmaakt van de internationale hockeygemeenschap

De KNHB is een lid van twee internationale hockeyorganisaties: de Europese Hockey Federatie (EHF) en de Internationale Hockey Federatie (FIH).

De Europese Hockey Federatie (EHF)

De EHF is gevestigd in Brussel en is verantwoordelijk voor het reguleren van hockeyactiviteiten in Europa. Het is een van de grootste hockeyorganisaties ter wereld en heeft leden uit meer dan 50 landen.

De Internationale Hockey Federatie (FIH)

De FIH is gevestigd in Lausanne en is verantwoordelijk voor het reguleren van hockeyactiviteiten wereldwijd. Het is de grootste hockeyorganisatie ter wereld en heeft leden uit meer dan 100 landen.

De KNHB is een lid van beide organisaties en is daarmee een belangrijke speler in de internationale hockeygemeenschap. Door lid te zijn van de EHF en de FIH, kunnen Nederlandse hockeyers deelnemen aan internationale toernooien en competities en kunnen Nederlandse clubs deelnemen aan internationale wedstrijden.

Conclusie

Nu weet je wat de KNHB is EN doet, een hele hoop voor de Nederlandse hockeysport.

Hopelijk ben jij nu net zo enthousiast geworden als ik, en wie weet….misschien wil je je ook wel inzetten voor deze prachtige sport.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.