Hoe oud is Hockey? De Geschiedenis en varianten

door Joost Nusselder | Geupdate op:  2 maart 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Hockey is een balsport. Het belangrijkste attribuut van de hockeyspeler is de stick, die wordt gebruikt om de bal te manipuleren. Er bestaan verschillende vormen van hockey. De oudste en bekendste vorm wordt in het Nederlands simpelweg ‘hockey’ genoemd.

Hockey wordt in de buitenlucht op een veld gespeeld. Een binnenvariant van de hockeysport is zaalhockey. In landen waar men vooral ijshockey speelt en niet zo bekend is met hockey zoals wij dat kennen, wordt met “hockey” vaak ijshockey aangeduid. Hockey zoals wij dat kennen wordt in deze landen aangeduid met een vertaling van “grashockey” of “veldhockey”, zoals “fieldhockey” of “hockey sur gazon”.

Hockey is een teamsport waarbij spelers met een stick een bal proberen te slaan naar een doel, het doel van de tegenstander. Deze bal is gemaakt van kunststof en heeft een holle punt waardoor hij snelheid verliest. De spelers proberen de bal in het doel te slaan door deze met de stick te slaan.

Het is een van de oudste sporten ter wereld, als je de oorsprong van hockey bekijkt. Er zijn verschillende varianten van hockey, zoals veldhockey, zaalhockey, funkey, pink hockey, trimhockey, fithockey, masters hockey en para hockey. 

In dit artikel leg ik je uit wat hockey precies is en welke varianten er zijn.

Wat is hockey

Welke varianten zijn er van hockey?

Veldhockey is de meest bekende en populaire vorm van hockey. Het wordt gespeeld op een gras- of kunstgrasveld en er zijn elf spelers per team. Het doel is om de bal in het doel van de tegenstander te krijgen met behulp van een hockeystick. Veldhockey wordt het hele jaar door gespeeld, behalve in de wintermaanden wanneer zaalhockey populairder is.

Zaalhockey

Zaalhockey is een indoorvariant van hockey en wordt gespeeld in de wintermaanden. Het wordt gespeeld op een kleinere veld dan veldhockey en er zijn zes spelers per team. De bal mag alleen hoog gespeeld worden als het richting het doel gaat. Zaalhockey is een snellere en intensievere vorm van hockey.

IJshockey

IJshockey is een variant van hockey die op ijs gespeeld wordt. Het wordt vooral in Noord-Amerika en Europa gespeeld en is een van de snelste en meest fysieke sporten ter wereld. Spelers dragen schaatsen en beschermende kleding en gebruiken een stick om de puck in het doel van de tegenstander te krijgen.

Flexhockey

Flexhockey is een variant van hockey die speciaal ontworpen is voor mensen met een beperking. Het kan zowel binnen als buiten gespeeld worden en er zijn verschillende aanpassingen gemaakt om het spel toegankelijker te maken voor spelers met een handicap. Zo kan de grootte van het veld aangepast worden en kunnen spelers gebruik maken van speciale sticks.

Trimhockey

Trimhockey is een vorm van hockey die bedoeld is voor mensen die op een ontspannen manier willen sporten. Het is een gemengde vorm van hockey waarbij ervaren en niet-ervaren spelers samen in een team spelen. Er is geen wedstrijdverplichting en het is vooral bedoeld om plezier te hebben en fit te blijven.

Hoe oud is hockey?

Oké, dus je vraagt je af hoe oud hockey is? Nou, dat is een goede vraag! Laten we eens kijken naar de geschiedenis van deze fantastische sport.

  • Hockey is al eeuwen oud en heeft zijn oorsprong in verschillende landen, waaronder Egypte, Perzië en Schotland.
  • De moderne versie van hockey zoals we die nu kennen, ontstond echter in Engeland in de 19e eeuw.
  • Het eerste officiële hockeywedstrijd werd gespeeld in 1875 tussen Engeland en Ierland.
  • In 1908 werd hockey voor het eerst opgenomen in de Olympische Spelen en sindsdien is het een populaire sport over de hele wereld.

Dus, om je vraag te beantwoorden, hockey is behoorlijk oud! Maar dat betekent niet dat het niet nog steeds een van de meest opwindende en dynamische sporten is die er zijn. Of je nu een fan bent van veldhockey, zaalhockey of een van de vele andere varianten, er is altijd wel een manier om van deze geweldige sport te genieten. Dus waar wacht je nog op? Pak je stick en ga het veld op!

Wat was de eerste vorm van hockey?

Wist je dat hockey al meer dan 5000 jaar geleden werd gespeeld? Ja, je hoort het goed! Het begon allemaal in het oude Perzië, wat nu Iran is. Rijke Perzen speelden een spel dat veel leek op polo, maar dan op een paard. Dit spel werd gespeeld met een stok en een bal. Maar de minder rijke mensen wilden ook graag hockey spelen, alleen hadden zij geen geld om paarden te kopen. Dus bedachten ze een kortere stok en speelden ze het spel zonder paarden gewoon op de grond met een varkensblaas als bal. Dit was de eerste vorm van hockey!

En wist je dat de stokken toen helemaal van hout waren? Door de jaren heen zijn er meer materialen bij gekomen, zoals kunststof, glasfiber, polyfiber, aramide en carbon. Maar de basis blijft hetzelfde: een hockeystick om de bal te hanteren. En de bal? Die is ook veranderd van een varkensblaas naar een speciale hockeybal van hard plastic.

Dus de volgende keer als je op het hockeyveld staat, denk dan eens aan de rijke Perzen die op hun paarden speelden en aan de minder rijke mensen die het spel op de grond speelden met een varkensblaas. Zo zie je maar weer, hockey is voor iedereen!

Conclusie

Zoals je ziet is er veel te doen in de wereld van hockey. Van het spelen van de sport zelf tot aan de varianten en de verenigingen.

Als je meer wilt weten over de regels, kenniscentra en de verschillende varianten, kun je altijd terecht bij de KNHB.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.