Beste hockeyscheenbeschermers | onze top 7 van Winnwell, Adidas & meer

door Joost Nusselder | Geupdate op:  11 januari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Scheenbeschermers maken deel uit van de hockey uitrusting en hebben het over het algemeen zwaar te verduren. EXTRA belangrijk dus dat je een scheenbeschermer koopt die de juiste bescherming biedt en die ook goed op je been past.

De beste hockeyscheenbeschermers overall zijn de Winnwell AMP500 scheenbeschermers. Het mooie van dit paar scheenbeschermers is dat ze geschikt zijn voor werkelijk iedereen: junior, youth en senioren! De scheenbeschermers bieden niet alleen protectie voor de schenen, maar ook de knieën.

Ik heb de 7 beste hockeyscheenbeschermers voor je uitgezocht en vertel je waarop je moet letten, zodat je gemakkelijker jouw favoriete model kunt kiezen.

Beste hockey scheenbeschermers

De voering heeft een comfortabele vulling en dankzij de CleanSport NXT-technologie wordt zweet op een natuurlijke manier afgebroken. Het is een duurzaam product dat bovendien geur- en bacterie eliminerend is.

Maar voordat we een duik nemen in de beste hockeyscheenbeschermers van dit jaar, laten we eerst kijken naar de belangrijkste kenmerken van goede scheenbeschermers voor hockey.

Op zoek naar de volledige goalie uitrusting? Lees onze post over hockey keepers benodigdheden

Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe hockey scheenbeschermers?

Scheenbeschermers zijn bij veldhockey het tweede belangrijkste stuk beschermende uitrusting, na je stick natuurlijk.

Heb je ooit je scheen gestoten? Dan weet je hoe veel pijn dat doet!

Ik raad je aan te investeren in de beste beschermingen van topmerken zoals Winnwell, Grays en Adidas om je benen veilig te houden.

Met of zonder enkel bescherming

Er zijn scheenbeschermers die slechts de schenen beschermen, maar ook scheenbeschermers die zowel de schenen als de enkels beschermen.

Ook zijn er scheenbeschermers, zoals de Winnwell AMP500 die zelfs kniebescherming bieden.

De scheenbeschermers met enkel bescherming bieden niet alleen meer algehele bescherming; ze blijven ook beter op hun plek zitten.

In het geval van scheenbeschermers zonder enkelbescherming blijven de scheenbeschermers zitten middels een elastiek of houden de sokken ze op hun plek.

Het voordeel van deze laatste soort scheenbeschermers is dat je ze heel eenvoudig uit kunt trekken, zonder dat je eerst je schoenen uit hoeft te doen. Aan de andere kant bieden ze natuurlijk wat minder bescherming.

Materiaal

Scheenbeschermers zijn verkrijgbaar van verschillende materialen.

Zo zijn er modellen van zacht foam en modellen gemaakt van hardere materialen, zoals glasfiber carbon, hard plastic of een combinatie van materialen.

Houd er rekening mee dat de scheenbeschermers van slechts foam niet geschikt zijn voor volwassenen, en je ze bij de jeugd vooral tegenkomt.

De meeste scheenbeschermers voor volwassenen zijn overigens wel van een foamlaag voorzien aan de binnenkant, voor extra comfort.

Comfort en maat

Naast de juiste bescherming bieden, moeten scheenbeschermers ook gewoon comfortabel zitten. Het is daarbij van belang om voor de juiste maat te gaan.

Te kleine of te grote scheenbeschermers zullen jouw benen niet goed genoeg beschermen.

Ga voor een ergonomische pasvorm zodat de scheenbeschermer perfect aansluit op de vorm van je schenen en daarnaast flexibel genoeg is om je vrij te laten bewegen.

Ventilatie

Goede scheenbeschermers hebben ademende eigenschappen. Ze zijn voorzien van ventilatiegaatjes in de buitenste laag en ook het materiaal van de binnenste laag is ademend.

Zacht foam aan de binnenkant zorgt voor schokdempende eigenschappen in het geval de stick of de bal tegen je schenen aan zou komen.

Verder is het ook handig als de scheenbeschermers wasbaar zijn. Vaak kun je niet de hele scheenbeschermer wassen, maar in ieder geval wel het deel dat contact maakt met je huid.

Er wordt aangeraden om iedere maand een keer je scheenbeschermers te wassen.

Speciale strafcorner scheenbeschermers

Wist je dat er voor lijnstoppers en uitlopers tijdens de verdedigende strafcorner speciale scheenbeschermers zijn? Deze beschermen ook je knie.

Deze extra kniebeschermer bevestig je heel gemakkelijk met klittenband aan de scheenbeschermer en verwijder je weer na de corner.

De beste hockeyscheenbeschermers beoordeeld

Van alle beschermende kleding, accessoires of benodigdheden zijn de scheenbeschermers altijd leuk om te kopen.

Hieronder lees je alles over de beste veldhockey scheenbeschermers voor kinderen, jongeren, meisjes en jongens.

Beste hockeyscheenbeschermers overall: Winnwell AMP500 scheenbeschermer

 • Geschikt voor junior/youth/senioren
 • Materiaal: kunststof, nylon en foam
 • CleanSport NXT-technologie voor natuurlijke zweetafbraak
Beste hockeyscheenbeschermers overall- Winnwell AMP500 scheenbeschermer

(bekijk meer afbeeldingen)

De Winnwell scheenbeschermers zijn geschikt voor junior, youth en senioren. Ze zijn voorzien van extra kniebescherming, gemaakt van PE (kunststof).

Voor de schenen is ook gebruik gemaakt van een kunststof buitenschaal.

De scheenbeschermers hebben een tweedelig wikkelsysteem, waarbij een elastische band rond de knie zit en eentje met klittenband rond de kuit.

De scheenbeschermer heeft een geborstelde nylon voering met comfortabele vulling en een gepatenteerde CleanSport NXT-technologie dat zweet op een natuurlijke wijze afbreekt.

Hierdoor krijg je een landurig product dat bovendien geur- en bacterie eliminerend is.

Gunstige microben, die om ons heen en in de natuur voorkomen, worden geselecteerd, en hechten zich aan het oppervlak van de stof.

Dit innovatieve proces van het toepassen van levende micro-organismen op fibers resulteert in natuurlijke, niet-giftige gezondheidsvoordelen voor de consumenten en de omgeving.

Zij verteren zweet en geur, in plaats van het te maskeren.

De scheenbeschermer is de perfecte balans tussen bescherming en comfort.

Als jou het merk Winnwell onbekend in de oren klinkt – of je misschien nog niet helemaal overtuigd bent, vind je het vast interessant om te weten dat het merk hockey gear produceert sinds het jaar 1906.

We hebben het hier dus over echte experts!

Van schouderbescherming tot scheenbeschermers: de producten van Winnwell zijn ontworpen om de bescherming te bieden bij de performance die je wil bereiken en die de beproevingen van hockey aankunnen.

De eigenaar van dit Canadese bedrijf is de Davies familie.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste voor hockeyscheenbeschermers voor senioren: Adidas hockey SG

 • Materiaal: PVC, foam en TPU
 • Goede luchtdoorlaatbaarheid
 • Met afneembare binnenkant die in de wasmachine kan
 • Anti-bacterieel

Dit zijn een van de duurdere scheenbeschermers. Adidas, die begon als een top voetbalmerk, leverde uitstekend werk bij het ontwerpen van deze Adidas-veldhockey scheenbeschermers.

Adidas hockey sg scheenbescherming

(bekijk meer afbeeldingen)

De Adidas Hockey scheenbeschermers zijn ontzettend populair onder senior hockeyers, staan bekend om de uitstekende bescherming en zitten daarnaast erg comfortabel.

Dankzij de foam aan de binnenkant van de scheenbeschermer geniet je van optimaal comfort en ook heeft het een antibacteriële werking.

Het neemt weinig tot geen vieze geurtjes op en is daarnaast goed ventilerend.

Daarnaast is de PVC scheenbeschermer voorzien van een TPU plaat voor maximale bescherming.

De binnenzijde van deze shinguard is afneembaar, zodat je deze in de wasmachine kunt wassen.

Check de meest actuele prijzen hier

Winwell AMP500 vs Adidas SG

Als we de Adidas scheenbeschermers vergelijken met het Winnwell AMP500 model – die ook in een volwassen model verkrijgbaar is (senior), zien we dat de materialen ongeveer overeenkomen (kunststof en nylon).

Waar de Winnwell scheenbeschermers voorzien zijn van de CleanSport NXT-technologie voor natuurlijke zweetafbraak, is ook de Adidas scheenbeschermer anti-bacterieel en kan deze laatste in de wasmachine worden gewassen.

Wat de twee beschermers onderscheidt, is dat de Winnwell voorzien is van knie-bescherming, iets wat de Adidas scheenbeschermer niet heeft; die beschermt enkel de schenen.

Als prijs een rol speelt, zal het Adidas model waarschijnlijk het beste uitkomen.

Beste goedkope scheenbeschermers voor hockey: Grays Shield Shinguard

 • Met enkel- en achillespees bescherming
 • Materiaal: polyester
 • Ventilatie gaatjes op het schild en op de bevestigingsband rond de kuit
 • Kleuren: blauw/rood of zwart/geel

Speelt bij jou vooral budget een rol? Dan zullen de Grays Shield scheenbeschermers je vast bevallen. Dit zijn de bekendste scheenbeschermers van de Grays collectie en bestaan al jarenlang. 

Ieder jaar verbetert het merk de scheenbeschermers en blijft het model zo up-to-date.

Beste goedkope scheenbeschermers voor hockey- Grays Shield Shinguard

(bekijk meer afbeeldingen)

De scheenbeschermers absorberen schokken en zorgen ervoor dat je schenen altijd goed beschermd blijven.

De onderkant van de scheenbeschermers zijn voorzien van enkel- en achillespeesbeschermers, zodat je extra goed beschermd blijft.

De scheenbeschermers zijn overigens verkrijgbaar in de kleuren blauw met rood of zwart met geel.

Wil je deze scheenbeschermer graag kunnen vergelijken met een ander model dat voorzien is van enkelbescherming? Check dan de Grays G600, die ik hieronder wat uitgebreider zal toelichten.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste hockeyscheenbeschermers voor dames: Grays G600

 • Met enkel bescherming
 • Materiaal: polyester
 • Ventilatie aan voor- en zijkanten
 • Verkrijgbaar in de kleuren roze, rood, zwart, wit en zilver

Grays heeft ook nog de G600 serie; scheenbeschermers die anatomisch zijn ontworpen en van hoge kwaliteit materialen zijn gemaakt.

Omdat de beschermers zijn voorzien van een verhoogd middenstuk, worden frontale klappen op de schenen beter opgevangen. 

Spelers uit de Verenigde Staten, Australië, India en Nederland houden van deze Grays scheenbeschermers.

Beste hockeyscheenbeschermers voor dames- Grays G600

(bekijk meer afbeeldingen)

Dankzij het unieke ventilatie systeem wordt er zowel aan de voorkant als aan de zijkanten lucht doorlaten. Je zult zo dus minder last hebben van zweet.

De scheenbeschermers hebben een links-en rechtsbenig ontwerp en zijn voorzien van enkelbescherming.

Verder heb je keuze uit vijf verschillende kleuren, namelijk roze, rood, zwart, wit en zilver.

Check de meest actuele prijzen hier

Grays Shield vs Grays G600

Zowel de Grays Shield shinguard als de Grays G600 zijn voorzien van enkelbescherming en gemaakt van polyester.

Beide bieden genoeg ventilatie en je kunt kiezen uit diverse kleuren.

Wat de twee echter onderscheidt, is dat de Grays G600 niet voorzien is van een elastische band om je scheenbeschermer op z’n plek te houden.

Het Grays Shield model heeft dat wel. Als jouw scheenbeschermers de neiging hebben om te verschuiven, kies je wellicht voor het Shield model.

Vind je een elastieken band niet fijn, dan is het G600 model waarschijnlijk geschikter. Qua prijs komen beide typen scheenbeschermers overeen.

TK ASX 2.1 Shin Guard

Laten we de beschermende guards van TK niet vergeten, want TK ontwerpt altijd enkele van de beste producten die er zijn.

Net als de hockeybeschermers Osaka en Dita, hebben de TK-pads een hard plastic buitenkant om te zorgen dat je voldoende beschermd bent.

TK Total Two 2.1 Scheenbeschermers

(bekijk meer afbeeldingen)

Een extra bonus op deze scheenbeschermers zijn de ventilatieopeningen aan de zijkanten voor een goede ademhaling en luchtstroom naar je benen zodat je tijdens het spel niet oververhit raakt!

De riemen zijn gemakkelijk te gebruiken en passen goed!

Check de meest actuele prijzen hier

Brabo F3 Shinguard Mesh LW

Maximum Protection is de naam van het spel voor deze Brabo-beschermende stukken.

De Mesh-serie is ontworpen voor die gevorderde, spelers die een sterke en stevige buitenkant nodig hebben maar wel een goede doorluchting willen.

Brabo F3 Shinguard Mesh LW

(bekijk meer afbeeldingen)

We zijn dol op de Mesh buitenkant, zodat je ze gemakkelijk kunt reinigen en wassen, zodat ze je spullen niet stinken.

Je zult houden van hoe het schuim op magische wijze je been vormt nadat je het hebt gedragen en ze passen perfect in je zaalhockeyschoenen als veldhockeyschoenen.

De afneembare bandjes zijn ook geweldig als je ze niet wilt gebruiken. Geweldig stuk bescherming hier!

Check de meest actuele prijzen hier

Indian Maharadja Contour

Als je op zoek bent naar uitwasbare scheenbeschermers, deze zijn absoluut mogelijk.

De Indian Maharadja Contour heeft een gepatenteerd ontwerp om ze gemakkelijk te kunnen wassen.

The Indian Maharadja Shinguard junior washable-mint-XS Scheenbeschermer Kids - mintgroen

(bekijk meer afbeeldingen)

De shell is met foam afgezet en ventileert door de mesh luchtgaatjes, voor extra draagcomfort.

De ergonomische vorm past snel en vormt zich op je been, waardoor een super comfortabele pasvorm ontstaat.

De open gaten zorgen voor een geweldige bloedsomloop, zodat je niet teveel zult zweten. Zeer lichtgewicht materiaal voert zweet ook af!

Check de meest actuele prijzen hier

Veldhockey scheenbeschermersokken, huiduitslagbeschermers en accessoires

Vergeet verder essentiële accessoires, zoals scheenbeschermersokken en rash guards, niet.

Na het bestellen van deze accessoires heb je alle hockey bescherming voor je benen binnen!

Stanno Uni II scheenbeschermersokken

In officiële wedstrijden ben je verplicht om sokken over je scheenbeschermers te dragen. Deze sokken zorgen ervoor dat je scheenbeschermers op hun plaats blijven tijdens het bewegen.

Deze Stanno-sokken zijn gemaakt van een super lichtgewicht en ademend materiaal. Ze zullen perfect passen op alle soorten scheenbeschermers.

Stanno uni sokken voor over je hockey scheenbeschermers

(bekijk meer afbeeldingen)

Verkrijgbaar in teamkleuren (rood, blauw, roze, geel, zwart, wit, oranje, groen) en alle maten geschikt voor alle sokken, 35cm.

Bekijk alle kleuren en prijzen hier

Hocsocx Rash Guards

Wanneer je tijdens de training of wedstrijd rondrent, kan je scheenbeschermer soms gaan jeuken of losser gaan zitten.

Deze rash guards zijn ontworpen om je koel en comfortabel te houden terwijl je je beschermende kleding draagt.

Ze zijn superlicht, ademend en gemaakt van zweetafvoerende compressiematerialen. Geen irritatie of huiduitslag door zweet en vuil.

Veel spelers geven de voorkeur aan compressie sokken onder hun scheenbeschermers.

De gegradueerde compressie zorgt voor maximale doorbloeding, wat tot sneller spierherstel leidt en ongemak verlicht.

Als je te maken krijgt met fasciitis plantaris of andere verwante verwondingen, zijn dit soort sokken precies wat je nodig hebt voor ondersteuning van de voetboog.

FAQ

Ik begrijp dat je misschien nog wat vragen hebt over het kopen van het juiste product. Hieronder zal ik een aantal veelgestelde vragen behandelen!

Kan ik voetbalscheenbeschermers dragen voor veldhockey?

Hoewel je een legale, vergelijkbare voetbaluitrusting kunt gebruiken tijdens een veldhockeywedstrijd, raden we dit NIET aan.

Laten we het verschil tussen hockey en voetbalscheenbeschermers uitleggen.

Verschil scheenbeschermers hockey en voetbal

Zowel bij hockey als bij voetbal is het dragen van scheenbeschermers verplicht, en dat is natuurlijk niet voor niets.

De kans op blessures en botbreuken wordt met scheenbeschermers behoorlijk verkleind.

Echter zijn scheenbeschermers voor hockey en voetbal niet hetzelfde.

Voornamelijk de uitvoering is anders, waarbij hockey scheenbeschermers groter zijn, een hardere kap hebben en meer bescherming bieden kort op de voet. Ook is de vulling dikker en meer beschermend.

Voetbal scheenbeschermers zijn meestal lichter en zijn niet gemaakt van een sterk plastic.

Daarnaast is bescherming voor crossfit of scheenbeschermers voor vechtsporten weer een compleet ander verhaal.

Juiste maat hockey scheenbeschermers bepalen

Hockey scheenbeschermers moeten je volledige scheenbeen en bovenkant van de enkel beschermen.

De bescherming bij de enkel is over het algemeen dikker dan het geval is bij scheenbeschermers van andere sporten (zoals voetbal), omdat je enkel beschermd moet zijn tegen stoten van de harde bal of de hockeystick. 

De juiste maat scheenbeschermer kun je bepalen via twee methodes. 

Methode 1: aan de hand van je lichaamslengte

 • XS= 120 – 140 cm
 • S= 140 – 160 cm
 • M= 160 – 175 cm 
 • L= 175 – 185 cm
 • XL= 185 – 195 cm

Methode 2: aan de hand van je wreef

Hierbij meet je de lengte van je wreef. De gemeten lengte is de lengte die jouw scheenbeschermer dient te hebben.

 • XS= 22,5 cm
 • S= 26,0 cm
 • M= 29,5 cm
 • L= 32 cm

Voor een perfecte fit, zit de scheenbeschermer net onder de knie (twee vingers horizontaal onder de knie).

Het is overigens altijd verstandig om in de maattabel te kijken van het merk dat je koopt. De maten kunnen tussen merken namelijk verschillen.

Let op: Koop scheenberschermers niet op de groei! Wanneer scheenbeschermers niet goed passen (dus ofwel te groot zijn of te klein) beschermen ze de enkel en de scheen niet goed genoeg, wat de kans op blessures natuurlijk verhoogt.

Hockey scheenbeschermer maten

Zoals eerder vermeld, is de beschermende uitrusting ontworpen met hard plastic aan de buitenkant om je te beschermen en veilig te houden, en zachte schuimvulling aan de binnenkant om je comfortabel te houden.

Ga als volgt te werk om je uitrusting goed te dragen voor maximale blessurepreventie:

 • Trek een dun paar sokken aan, of rash guards die je benen bedekken als je dat liever hebt
 • Plaats de scheenbeschermers op je onderbenen
 • Trek je lange sportsokken nu over de scheenbeschermers heen
 • Trek je hockeyschoenen aan
 • Breng de laatste aanpassingen aan voor comfort, en je bent klaar voor de wedstrijd!

Lees ook: de beste veldhockeysticks

Hoe moeten hockey scheenbeschermers zitten?

De beste scheenbeschermer beschermt jou maximaal, zonder dat je het door hebt. Scheenbeschermers moeten goed aansluiten, maar jou niet tot last zijn.

Er zijn modellen die smal zijn en rond aflopen. Maar iemand met bredere schenen heeft daar niet veel aan en zal moeten zoeken naar een ander paar.

Je scheenbeschermers dienen goed te blijven zitten tijdens het spel, maar controleer ook of ze weer gemakkelijk uit gaan.

Weet dat een hockey scheenbeschermer anders in elkaar zit dan een scheenbeschermer voor bijvoorbeeld voetbal.

Kies nooit voor een alternatieve scheenbeschermer die niet geschikt zou zijn voor hockey, omdat alleen een echte hockey scheenbeschermer de beste bescherming zal bieden voor de sport.

Zijn hockey scheenbeschermers verplicht?

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) stelt het dragen van scheenbeschermers tijdens wedstrijden verplicht.

Of jij ze ook tijdens de trainingen draagt, is aan jou.

Maar het blijft wel zo slim om je schenen ook tijdens teamtrainingen te blijven beschermen.

Een hockey bal en -stick zijn hard en kunnen je schenen flink bezeren.

Scheenbeschermers zijn over het algemeen gemaakt van zacht foam en hardere materialen zoals glasfiber, carbon of harde plastic soorten.

Lees ook: Beste hockeystick voor veld | bekijk onze top 9 geteste sticks

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.