Mag je 2 handen gebruiken in squash? Ja, maar is het slim?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Er zijn in squash geen regels tegen het wisselen van je rackethand of het gebruik van twee handen tegelijk, zoals sommige spelers in tennis doen. Je mag dus twee handen gebruiken om de bal te slaan of van hand wisselen.

Mag je twee handen gebruiken in squash

Robbie Temple, een van de professionele squashspelers, doet het vrij vaak. Hier is een video van Robbie die het doet:

Er zijn geen regels met betrekking tot welke hand het racket vasthoudt (alleen dat de bal door het racket moet worden geraakt).

Lees ook: welke schoenen zijn het beste om squash in te spelen en waar moet ik op letten?

Een extra hand op je racket kan je nauwkeurigheid en de kracht die je achter de bal kunt zetten in nauwe situaties helpen (waar je beperkt bent in je backswing).

Het is ook misleidend in die zin dat je tegenstander het moeilijker vindt om je swing te lezen, omdat het onorthodox is.

Deze voordelen zijn echter marginaal en helemaal niet handig als je vanaf het begin de orthodoxe manier met één hand hebt geleerd, omdat het te lang duurt om je dubbelhandige swing naar hetzelfde niveau te brengen.

Lees ook: waarom verbrand squash eigenlijk zoveel calorieën?

De nadelen aan de andere kant zijn heel duidelijk met de extra stap die je moet nemen om dichter bij de bal te zijn bij elk schot, en de langzamere reactietijd op volleys en retrievals.

En volgens squash point is snel op de baan kunnen bewegen essentieel voor je spel.

Meestal zijn spelers die dubbelhandig spelen jong wanneer ze beginnen en vinden het racket een beetje zwaar en onhandig om mee te slaan en leren het op die manier aan.

Sommige andere spelers die het doen zijn vaak overgestapt van een ander spel met twee handen, bijvoorbeeld tennis of softbal.

Er is dus in ieder geval niets op tegen, maar het is niet de meest impactvolle swing.

Ik denk dat uiteindelijk spelers die besluiten squash serieus te spelen zich uiteindelijk zullen omscholen in een swing met één hand.

Voor de sociale spelers die gewoon voor de lol spelen en rennen, is het niet belangrijk om de tijd te investeren om het af te leren en kun je lekker doen waar je zin in hebt en je goed bij voelt.

Lees ook: dit zijn de top racket voor squash

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.