Squash: Wat is het en waar komt het vandaan?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  25 augustus 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Squash is een spel dat over de hele wereld wordt gespeeld en enorm populair is.

Het spel dateert uit de 19e eeuw, wel een iets andere variatie van squash (toen rackets genoemd). Rackets evolueerde naar het moderne squash spel zoals we het nu kennen.

Squash is een racketspel voor 2 personen, gespeeld in een volledig afgesloten baan.

Wat is squash

Het is een beetje vergelijkbaar met tennis in de zin dat je een bal met een racket slaat, maar bij squash staan de spelers niet tegenover elkaar maar naast elkaar en kunnen ze gebruik maken van de muren.

Er is dan ook geen net gespannen en de zachte bal wordt door beide spelers tegen de tegenoverliggende wand gespeeld.

Is squash een olympische sport?

Hoewel squash momenteel geen Olympische sport is, is het hoogtepunt het Squash Wereldkampioenschap, waar de beste spelers van over de hele wereld strijden om de ultieme squash kampioen te worden.

Waarom kies je voor squash?

Met een potje squash verbrandt je ontzettend veel calorieën, een gemiddelde speler verbrandt zo’n 600 calorieën.

Je bent constant in beweging en het vele draaien en lopen heeft een positief effect op de flexibiliteit van je spieren. Je armen, buik, rugspieren en benen worden sterker.

Het verbetert je reactievermogen en verlaagt ook je stressniveau. Je cardiovasculaire gezondheid verbetert enorm. Het is zo fijn om na een drukke werkdag alle zorgen van je af te slaan.

Het is een gezellige en sociale sport, bijna een kwart van de Nederlanders geeft aan via sporten nieuwe vrienden te maken.

Er is geen betere plek om nieuwe mensen te ontmoeten dan… op de squashbaan! 

De drempel om te beginnen met squash is erg laag: je leeftijd, geslacht en vaardigheden doen er niet zo zeer toe. Je hebt een racket en een bal nodig. Vaak kan je die ook lenen bij de squash baan.

Je krijgt van squashen een gelukkig gevoel; Om te beginnen geeft je brein stoffen als endorfine, serotonine en dopamine af  tijdens het sporten.

Dit zijn zogenaamde ‘feel good’ stofjes, die je blij maken, eventuele pijn verminderen en je een gelukkig gevoel geven.

Deze mix van positieve stoffen komt al vrij na ongeveer 20 tot 30 minuten intensief bewegen. 

Squash is volgens Forbes magazine één van de gezondste sporten ter wereld.

Waarom is squash de gezondste sport?

Het verbetert het cardio-uithoudingsvermogen. Volgens onderzoek van Men’s Health verbrandt squash 50% meer calorieën dan hardlopen en verbrandt het meer vet dan welke cardio-machine dan ook.

Door heen en weer rennen te midden van rally’s, wordt je hartslag (meten dus!) hoger en blijft die daar, door de constante, snelle actie van het spel.

Wat is moeilijker, tennis of squash?

Hoewel beide spelletjes hun spelers een hoge moeilijkheidsgraad en opwinding bezorgen, is tennis de meest moeilijke van de twee om te leren. Een tennisser die voor het eerst op een squashbaan stapt, kan een makkelijk een paar rally’s doen.

Is squash een HIIT?

Met squash versla je niet alleen je tegenstander, je verslaat het spel! En het is ook nog eens verdomd goed voor jou.

De cardiovasculaire training en het stop-start-karakter (een nabootsing van intervaltraining), maken het een competitieve versie van HIIT-training (High-Intensity Interval Training).

Is squash slecht voor je knieën?

Squash kan hard zijn voor de gewrichten. Als je je knie verdraait, kan je de kruisbanden beschadigen.

Om het risico op blessures te verminderen, beoefen daarnaast dan ook yoga voor de flexibiliteit en sprinten en hardlopen voor spieropbouw.

Val je af door squash te spelen?

Squash spelen geeft jouw een efficiënte training om af te vallen, omdat het gaat om de constante, korte sprintjes. Je kan tijdens het spelen van squash zo’n 600 tot 900 calorieën per uur verbranden.

Is squash fysiek de meest veeleisende sport?

Volgens Forbes Magazine is squash misschien wel de gezondste sport die er is!:

“Het favoriete spel van Wall Street heeft het gemak aan zijn kant, aangezien 30 minuten op de squashbaan een indrukwekkende cardiorespiratoire training biedt”.

Is squash slecht voor je rug?

Er zijn verschillende gevoelige plekken zoals de schijven, gewrichten, ligamenten, zenuwen en spieren die gemakkelijk geïrriteerd kunnen raken.

Dit kan worden veroorzaakt door het schokken, draaien en herhaaldelijk buigen van de wervelkolom.

Hoe kan ik mijn squash spel verbeteren?

  1. Koop het juiste squash racket
  2. Sla op een goede hoogte
  3. Richt op de achterste hoeken
  4. Houd het dicht bij de zijwand
  5. Ga terug naar de ‘T’ na het spelen van de bal
  6. Let op de bal
  7. Laat je tegenstander rond bewegen
  8. Eet slim
  9. Denk aan je spel

Conclusie

Squash is een sport die erg veel techniek en snelheid vergt, maar als je het onder de knie krijgt is het super leuk om te spelen en erg goed voor je gezondheid.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.