Racket: Wat is het en welke sporten gebruiken er eentje?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  4 oktober 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Een racket is een sportvoorwerp bestaande uit een frame met een open ring waarover een netwerk van snaren is gespannen en een handvat. Het wordt gebruikt voor het slaan van een bal bij sporten als tennis, squash en badminton.

Het frame werd traditioneel gemaakt van hout en de snaren van garen. Hout wordt nog steeds gebruikt, maar de meeste rackets worden tegenwoordig gemaakt van synthetische materialen als koolstofvezel of legeringen. Garen is grotendeels vervangen door synthetische materialen zoals nylon.

Wat is een racket

Wat is een racket?

Je hebt vast wel eens gehoord van een racket, maar wat is het precies? Een racket is een sportvoorwerp dat bestaat uit een frame met een open ring waarover een netwerk van snaren is gespannen en een handvat. Het wordt gebruikt voor het slaan van een bal bij sporten als tennis, squash en badminton.

Hout en garen

Het frame van een racket was vroeger traditioneel gemaakt van hout en de snaren van garen. Maar tegenwoordig maken we rackets van synthetische materialen zoals koolstofvezel of legeringen. Garen is grotendeels vervangen door synthetische materialen zoals nylon.

Badminton

Badmintonrackets bestaan in vele vormen, alhoewel er regels zijn die beperkingen opleggen. Het traditionele, ovale frame wordt nog steeds gebruikt, maar nieuwe rackets hebben steeds vaker een isometrische vorm. De eerste rackets waren gemaakt van hout, later stapte men over op lichte metalen zoals aluminium. Door de ontwikkeling in het materiaalgebruik weegt een badmintonracket in het topsegment slechts 75 tot 100 gram. De meest recente ontwikkeling is het gebruik van koolstofvezels in de duurdere rackets.

Squash

Vroeger werden squashrackets gemaakt van gelamineerd hout, meestal essenhout met een klein slagoppervlak en natuurlijke vezels. Maar tegenwoordig wordt bijna altijd composiet of metaal gebruikt (grafiet, Kevlar, titanium en boronium) met synthetisch snaren. De meeste rackets zijn 70 cm lang, hebben een slagoppervlak van 500 vierkante centimeter en een gewicht tussen 110 en 200 gram.

Tennis

Tennisrackets variëren in lengte, van 50 tot 65 cm voor jongere spelers tot 70 cm voor krachtigere, oudere spelers. Naast lengte is er ook een verschil in de grootte van het slagoppervlak. Een groter oppervlak geeft de mogelijkheid tot hardere slagen, terwijl een kleiner oppervlak preciezer is. Gebruikte oppervlaktes liggen tussen 550 en 880 vierkante cm.

De eerste tennisrackets waren gemaakt van hout en waren kleiner dan 550 vierkante cm. Maar na de introductie van composietmateriaal rond 1980 werd dit de nieuwe standaard voor moderne rackets.

Snaren

Een ander belangrijk onderdeel van een tennisracket zijn de snaren, welke tegenwoordig meestal van synthetisch materiaal worden gemaakt. Synthetisch materiaal is veel duurzamer en goedkoper. Wanneer de snaren dichter op elkaar geplaatst worden levert dit nauwkeurigere slagen op, terwijl een ‘open’ patroon krachtigere slagen geeft. Naast het patroon heeft ook de spanning van de snaren invloed op de slag.

Merken

Er zijn verschillende merken en soorten tennisrackets, waaronder:

  • Dunlop
  • Donnay
  • Tecnifibre
  • Pro Supex

Badminton

De verschillende soorten badmintonrackets

Of je nu een fan bent van de traditionele ovale vorm of liever een isometrische vorm hebt, er is altijd een badmintonracket dat bij je past. De eerste rackets waren gemaakt van hout, maar tegenwoordig gebruik je vooral lichte metalen zoals aluminium. Als je een topracket wilt, ga je voor iets dat tussen de 75 en 100 gram weegt. De duurdere rackets zijn gemaakt van koolstofvezels, terwijl de goedkopere rackets worden gemaakt van aluminium of staal.

Hoe de steel van een badmintonracket je slag beïnvloedt

De steel van je badmintonracket bepaalt voor een groot deel hoe hard je kunt slaan. Een goede steel is zowel sterk als buigzaam. De buigzaamheid geeft je slag een extra versnelling, waardoor je shuttle nog sneller gaat. Als je een goede steel hebt, kun je de shuttle met gemak over het net slaan.

Squash: De Fundamentals

De Oude Dagen

De oude dagen van squash zijn een verhaal voor zichzelf. De rackets waren gemaakt van gelamineerd hout, meestal essenhout met een klein slagoppervlak en natuurlijke vezels. Het was een tijd waarin je een racket kon kopen en het jarenlang kon gebruiken.

De Nieuwe Dagen

Maar dat was allemaal voor de regels in de jaren 80 werden gewijzigd. Nu wordt bijna altijd composiet of metaal gebruikt (grafiet, Kevlar, titanium en boronium) met synthetisch snaren. De meeste rackets zijn 70 cm lang, hebben een slagoppervlak van 500 vierkante centimeter en een gewicht tussen 110 en 200 gram.

De Fundamentals

Als je op zoek bent naar een racket, is het belangrijk om een paar dingen in gedachten te houden. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

  • Kies een racket dat bij je past. Het moet niet te zwaar of te licht zijn.
  • Kies een racket dat past bij je speelstijl.
  • Kies een racket dat je comfortabel kunt vasthouden.
  • Kies een racket dat je gemakkelijk kunt besturen.
  • Kies een racket dat je gemakkelijk kunt aanpassen.

Tennis: Een Beginnersgids

De juiste kleding

Als je net begint met tennis, wil je er natuurlijk goed uitzien. Kies voor een stijlvolle outfit die je comfortabel houdt tijdens het spelen. Denk aan een leuke tennisrok of een korte broek met een poloshirt. Vergeet ook niet je schoenen! Kies voor een paar met goede grip voor extra stabiliteit.

Tennisballen

Je hebt een paar ballen nodig om te beginnen met tennissen. Kies voor een goede kwaliteit om het spel leuker te maken. Als je net begint, kun je kiezen voor een lichtere bal om je techniek te verbeteren.

Voordelen van een KNLTB-lidmaatschap

Als je lid wordt van de KNLTB, krijg je toegang tot een aantal voordelen. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan toernooien, krijg je korting op tennislessen en krijg je toegang tot de KNLTB ClubApp.

Verenigingslidmaatschap

Word lid van een lokale tennisvereniging om te profiteren van alle voordelen. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan clubactiviteiten, vrij spelen en krijgt toegang tot de verenigingsfaciliteiten.

Starten met wedstrijden spelen

Als je klaar bent om je vaardigheden te testen, kun je beginnen met wedstrijden spelen. Je kunt je inschrijven voor toernooien, of je kunt een partner zoeken om tegen te spelen.

KNLTB ClubApp

De KNLTB ClubApp is een handige tool voor iedereen die wil tennissen. Je kunt je inschrijven voor toernooien, je voortgang bijhouden en je statistieken vergelijken met andere spelers.

Conclusie

Een racket is een sportuitrusting die gebruikt wordt om een bal te slaan. Het is een van de meest essentiële stukken uitrusting voor veel sporten, waaronder tennis, badminton, squash en tafeltennis. Een racket bestaat uit een frame, dat meestal gemaakt is van aluminium, carbon of grafiet, en een slagvlak, dat meestal gemaakt is van nylon of polyester.

Kortom, het kiezen van een racket is een persoonlijke keuze. Het is belangrijk om een racket te kiezen dat bij je speelstijl past, en dat de juiste balans biedt tussen stijfheid en flexibiliteit. Kies een racket dat bij je past, en je zult je spel alleen maar verbeteren. Zoals ze zeggen: “Je bent zo goed als JE racket!”

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.