Kickboksen voor beginners: Wat je nodig hebt en hoe je kunt beginnen

door Joost Nusselder | Geupdate op:  3 maart 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Kickboksen is een vechtsport waarbij zowel de handen als de benen mogen worden gebruikt. De sport kent zijn oorsprong in Japan en de Verenigde Staten, en werd daar populair in het begin van de jaren 1970. Bij kickboksen worden de stoten van het boksen gecombineerd met de trappen uit sporten zoals karate en taekwondo.

Wat is kickboksen

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Wat is kickboksen?

Kickboksen is een vechtsport waarbij je niet alleen je handen, maar ook je benen mag gebruiken om je tegenstander te raken. Het is een combinatie van boksen en trappen uit sporten zoals karate en taekwondo. Het is ontstaan in Japan en de Verenigde Staten in de jaren 70 en werd daar al snel populair.

Hoe werkt kickboksen?

Bij kickboksen draait het om het raken van je tegenstander met stoten en trappen. Elleboogstoten zijn niet toegestaan en het gevecht vindt plaats in een ring. De deelnemers dragen handschoenen, een tok en een bitje. Scheenbeschermers zijn afhankelijk van de bond verplicht tijdens nieuwelingenpartijen.

Wat zijn de regels bij kickboksen?

Dus, je wilt weten wat de regels zijn bij kickboksen? Nou, dat is een goede vraag! Bij kickboksen zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden om ervoor te zorgen dat je veilig blijft en dat je niet gediskwalificeerd wordt. Hier zijn de belangrijkste regels:

 • Geen elleboogstoten: anders dan bij het traditionele thaiboksen zijn elleboogstoten bij kickboksen niet toegestaan. Dus als je denkt dat je je tegenstander kunt verslaan met een elleboogstoot, dan moet je nog even verder kijken.
 • Geen worpen: in tegenstelling tot boksen kun je een ander niet op de grond werpen of op de grond vechten. Het is allemaal staand werk bij kickboksen.
 • Gebruik van knie-, stoot- en traptechnieken: bij kickboksen mag je zowel je handen als je benen gebruiken om aan te vallen. Dit betekent dat je knie-, stoot- en traptechnieken kunt gebruiken om je tegenstander te verslaan.
 • Punten scoren: met de technieken die je gebruikt om aan te vallen scoor je punten. Ook krijg je punten door aanvallend te bewegen. Dus als je wilt winnen, moet je niet alleen aanvallen, maar ook verdedigen.
 • Scheidsrechter: er is altijd een scheidsrechter aanwezig bij een kickbokswedstrijd om ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd. Als je de regels overtreedt, kan de scheidsrechter je een waarschuwing geven of je zelfs diskwalificeren.
 • Bescherming: bij kickboksen gebeurt het in een ring en dragen de deelnemers handschoenen, een tok en een bitje. Scheenbeschermers worden afhankelijk van de bond gedragen tijdens nieuwelingenpartijen. Dus zorg ervoor dat je de juiste bescherming draagt voordat je begint met kickboksen.
 • Wedstrijdvormen: er zijn verschillende wedstrijdvormen bij kickboksen, zoals semi-contact pointsfighting, light contact continuous en forms kata. Elke wedstrijdvorm heeft zijn eigen regels en manieren om punten te scoren.

Dus dat zijn de belangrijkste regels bij kickboksen. Zorg ervoor dat je ze kent voordat je begint met trainen of deelneemt aan een wedstrijd. En vergeet niet, veiligheid gaat altijd voorop!

Waarom is kickboksen goed voor je?

Kickboksen is niet alleen een sport voor de stoere jongens en meiden, het heeft ook vele voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid. Hier zijn enkele redenen waarom kickboksen goed voor je is:

Je krijgt een complete workout

Met kickboksen train je niet alleen je armen en benen, maar ook je core. Het is een full-body workout die al je spieren aan het werk zet. En het beste van alles? Je hoeft geen uren in de sportschool door te brengen om resultaten te zien.

Je bouwt zelfvertrouwen op

Kickboksen is van oorsprong een vechtsport en het beoefenen ervan kan je zelfvertrouwen vergroten. Je leert jezelf te verdedigen en je leert doorzetten, zelfs als het moeilijk wordt. Dit kan ook een positief effect hebben op andere aspecten van je leven.

Je vermindert stress

Met kickboksen kun je al je opgekropte frustraties en stress op de bokszak uiten. Het is een geweldige manier om stoom af te blazen en je hoofd leeg te maken. Bovendien verlaagt het de niveaus van stresshormonen in je lichaam.

Je verbetert je hand-oog coördinatie

Kickboksen vereist veel focus en precisie. Door te oefenen met stootcombinaties en het raken van de bokszak, verbeter je je hand-oog coördinatie en spiergeheugen. Dit kan ook van pas komen in andere sporten of activiteiten.

Je krijgt een gezonder hart

Kickboksen is een geweldige cardiovasculaire workout die je hartslag hoog houdt en je bloedcirculatie verbetert. Het kan ook helpen om je bloeddruk te verlagen en je hart gezond te houden.

Je versterkt je spieren

Kickboksen is niet alleen goed voor je armen en benen, maar ook voor je core. Door regelmatig te kickboksen, versterk je je arm-, schouder- en beenspieren. Dit kan ook helpen om je houding te verbeteren en rugpijn te verminderen.

Je slaapt beter

Door de intensieve workout van kickboksen, raakt je lichaam vermoeid en kun je beter slapen. Bovendien kan het verlagen van stressniveaus en het verbeteren van je humeur ook bijdragen aan een betere nachtrust.

Dus waar wacht je nog op? Trek die bokshandschoenen aan en ga aan de slag! Kickboksen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. En wie weet, misschien ben jij wel de volgende Rico Verhoeven!

Wat leer je van kickboksen?

Dus jij wilt weten wat je allemaal kan leren van kickboksen? Nou, ik kan je vertellen dat je meer leert dan alleen maar hoe je een goede trap of stoot moet uitvoeren. Hier zijn een paar dingen die je kan leren van kickboksen:

Zelfverdediging

Een van de belangrijkste dingen die je leert van kickboksen is hoe je jezelf kan verdedigen. Je leert niet alleen hoe je een goede trap of stoot moet uitvoeren, maar ook hoe je jezelf kan beschermen tegen aanvallen van anderen. En dat kan heel handig zijn als je ooit in een gevaarlijke situatie terechtkomt.

Discipline

Kickboksen vergt veel discipline. Je moet regelmatig trainen en jezelf pushen om beter te worden. Maar als je dat doet, zal je merken dat je niet alleen beter wordt in kickboksen, maar ook in andere aspecten van je leven. Je leert namelijk hoe je jezelf kan motiveren en hoe je doelen kan stellen en behalen.

Concentratie

Tijdens een kickbokstraining moet je je volledig concentreren op wat je aan het doen bent. Je moet je lichaam en geest in balans houden en jezelf niet laten afleiden door andere dingen. Dit kan je helpen om je concentratievermogen te verbeteren en om beter te presteren in andere aspecten van je leven.

Zelfbeheersing

Kickboksen kan heel intens zijn, maar je leert ook hoe je jezelf onder controle kan houden. Je leert hoe je je emoties kan beheersen en hoe je jezelf kan kalmeren als je gestrest of boos bent. Dit kan heel nuttig zijn in het dagelijks leven, vooral als je in een stressvolle situatie terechtkomt.

Samenwerken

Tijdens een kickbokstraining werk je vaak samen met andere mensen. Je oefent samen en helpt elkaar om beter te worden. Dit kan je helpen om je sociale vaardigheden te verbeteren en om beter te worden in samenwerken met anderen.

Dus, dat zijn een paar dingen die je kan leren van kickboksen. Maar onthoud wel, het belangrijkste is dat je plezier hebt en geniet van het proces. En als je dat doet, zal je merken dat je niet alleen beter wordt in kickboksen, maar ook in andere aspecten van je leven.

Wat is het verschil tussen boxen en kickboksen?

Boksen en kickboksen lijken op elkaar als twee druppels water, maar er zijn toch een aantal belangrijke verschillen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen deze twee vechtsporten.

Gebruik van handen en voeten

Het grootste verschil tussen boksen en kickboksen is het gebruik van handen en voeten. Bij boksen mag je alleen je handen gebruiken om te stoten en te blokkeren. Bij kickboksen mag je naast je handen ook je voeten gebruiken om te trappen en te blokkeren. Dit maakt kickboksen een veelzijdigere vechtsport dan boksen.

Technieken en regels

Bij boksen draait het vooral om stoten, ontwijken en blokkeren. Bij kickboksen gaat het niet alleen om stoten, maar ook om trappen en blokkeren. Hierdoor is kickboksen een veel dynamischere vechtsport dan boksen. Bovendien zijn er bij kickboksen meer regels dan bij boksen. Zo mag je bijvoorbeeld niet met je ellebogen, knieën of hoofd stoten.

Rondes en conditie

Bij boksen worden er meestal meer rondes gevochten dan bij kickboksen. Amateur boksers vechten meestal 3 tot 4 rondes van 2 tot 3 minuten, terwijl amateur kickboksers meestal 3 rondes van 1,5 tot 2 minuten vechten. Professionele boksers vechten 10 tot 12 rondes van 3 minuten, terwijl professionele kickboksers 3 tot 5 rondes van 3 minuten vechten. Hierdoor hebben boksers over het algemeen een betere conditie dan kickboksers.

Gewichtsklassen en handschoenen

Zowel boksen als kickboksen worden onderverdeeld in verschillende gewichtsklassen. Bij kickboksen geldt er ook een maximum voor het gewicht van de handschoenen. Een kickbokswedstrijd ziet er wellicht wat overweldigender uit dan een bokswedstrijd, omdat er bij kickboksen harde trappen en stoten worden afgewisseld met snelle bewegingen.

Kortom, het grootste verschil tussen boksen en kickboksen zit hem in het gebruik van handen en voeten. Bij kickboksen mag je naast je handen ook je voeten gebruiken om te trappen en te blokkeren, terwijl je bij boksen alleen je handen mag gebruiken. Bovendien zijn er bij kickboksen meer technieken en regels dan bij boksen.

Wat zijn de nadelen van kickboksen?

Kickboksen is een geweldige sport, maar het heeft ook zijn nadelen. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten voordat je begint met kickboksen.

Blessures

Een van de grootste nadelen van kickboksen is dat je blessures kunt oplopen. Tijdens de training en wedstrijden kun je verwondingen oplopen zoals scheuren, zwellingen, kneuzingen en zelfs botbreuken. Er wordt ook tegen het hoofd geslagen en getrapt, waardoor er risico’s zijn op hersenschuddingen en andere hoofdletsels. Het is daarom belangrijk om altijd beschermende uitrusting te dragen en de juiste technieken te leren om blessures te voorkomen.

Beperkte beweging

Een ander nadeel van kickboksen is dat je niet zo goed leert bewegen als boksers die veel oefenen en hun voetenwerk verbeteren. Je houding zal vierkant zijn, waardoor het midden van je lichaam wordt geopend en je hoofdbewegingen zullen ook niet zo goed zijn als iemand die heeft getraind in boksen. Dit kan je kwetsbaarder maken voor aanvallen en je prestaties beperken.

Druk en competitie

Kickboksen is een individuele sport, waardoor je kind op een andere manier leert samenwerken dan bij een teamsport. Tijdens wedstrijden gaat het om de winst en de druk die dat met zich meebrengt, is niet voor ieder kind goed. Zodra je kind mee gaat doen aan wedstrijden, zul je als ouder vaak een stukje moeten rijden. De kickboksgala’s zijn niet altijd naast de deur.

Let op de regels

Ondanks alle voordelen heeft het beoefenen van kickboksen ook een paar nadelen. Zodra je kind mee gaat doen aan wedstrijden en gaat vechten, kan er letsel ontstaan. Gelukkig zijn er strenge regels opgesteld waar kinderen zich aan moeten houden. Je mag bijvoorbeeld niet trappen of stoten naar het hoofd. Maar deze sport blijft niet zonder gevaar.

Niet voor iedereen

Kickboksen is niet voor iedereen geschikt. Sommige mensen vinden het te intensief of te gevaarlijk. Het is belangrijk om te weten wat je aankunt voordat je begint met kickboksen. Als je twijfelt, kun je het beste met een trainer praten om te kijken of deze sport iets voor jou is.

Dus, als je besluit om te gaan kickboksen, wees dan voorbereid op de risico’s en zorg ervoor dat je de juiste beschermende uitrusting draagt en de regels volgt. Maar laat je niet ontmoedigen, want kickboksen kan een geweldige manier zijn om fit te blijven en je zelfvertrouwen te vergroten.

Is kickboksen voor iedereen?

Kickboksen is een sport die voor iedereen geschikt is, ongeacht je leeftijd, geslacht of fysieke gesteldheid. Of je nu een beginner bent of al jaren ervaring hebt, er is altijd een niveau dat bij jou past.

Waarom is kickboksen geschikt voor iedereen?

Kickboksen is niet alleen een goede manier om fit te worden en te blijven, maar het is ook een geweldige manier om stress te verminderen en je zelfvertrouwen te vergroten. Bovendien is het een leuke en uitdagende sport waarbij je zowel je lichaam als je geest traint.

Kan ik kickboksen leren als ik geen ervaring heb?

Ja, absoluut! Zelfs als je nog nooit eerder hebt gekickbokst, kun je het leren. Met de juiste begeleiding en training kun je snel de basisvaardigheden onder de knie krijgen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat het leren van kickboksen tijd en toewijding vergt.

Moet ik fit zijn om te kunnen kickboksen?

Nee, je hoeft niet per se fit te zijn om te kunnen kickboksen. Kickboksen kan juist een geweldige manier zijn om fit te worden als je dat nog niet bent. Met de juiste training en begeleiding kun je op jouw eigen tempo werken aan het opbouwen van je conditie en kracht.

Is kickboksen gevaarlijk?

Kickboksen kan gevaarlijk zijn als het niet op de juiste manier wordt beoefend. Daarom is het belangrijk om altijd te trainen onder begeleiding van een ervaren trainer en de juiste beschermende uitrusting te dragen. Als je op de juiste manier traint, is kickboksen een veilige en leuke sport.

Kan ik kickboksen als ik blessures heb?

Als je blessures hebt, is het belangrijk om eerst te overleggen met een arts voordat je begint met kickboksen. In sommige gevallen kan kickboksen juist helpen bij het herstel van blessures, maar het is belangrijk om dit altijd te bespreken met een professional.

Kickboksen is een geweldige sport die voor iedereen geschikt is. Of je nu wilt werken aan je conditie, kracht of zelfvertrouwen, kickboksen kan je helpen om je doelen te bereiken. Zorg er wel voor dat je altijd traint onder begeleiding van een ervaren trainer en de juiste beschermende uitrusting draagt.

Doet kickboksen pijn?

Kickboksen kan soms pijnlijk zijn, maar het hangt af van verschillende factoren. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

De intensiteit van de training

Als je net begint met kickboksen, kan het zijn dat je spieren en gewrichten pijn doen na de training. Dit komt omdat je lichaam nog niet gewend is aan de intensiteit van de training. Naarmate je meer ervaring opdoet en sterker wordt, zul je merken dat de pijn afneemt.

De techniek van de trappen en stoten

Als je de techniek van de trappen en stoten niet goed onder de knie hebt, kan het zijn dat je jezelf pijn doet. Bijvoorbeeld, als je een trap met je scheenbeen uitvoert en je raakt het verkeerde deel van je scheenbeen, kan het erg pijnlijk zijn. Daarom is het belangrijk om de techniek goed te leren en te oefenen voordat je met volle kracht gaat trappen en stoten.

De bescherming

Het dragen van de juiste bescherming kan helpen om pijn te voorkomen. Bijvoorbeeld, het dragen van scheenbeschermers kan helpen om je scheenbeen te beschermen tegen trappen. Het dragen van bokshandschoenen kan helpen om je handen te beschermen tegen stoten.

De tegenstander

Als je tegen een ervaren kickbokser vecht, kan het zijn dat je meer pijn ervaart dan wanneer je tegen een beginner vecht. Dit komt omdat een ervaren kickbokser harder kan trappen en stoten en beter in staat is om je te raken op gevoelige plekken.

Kortom, kickboksen kan soms pijnlijk zijn, maar als je de juiste techniek leert, de juiste bescherming draagt en tegenstanders kiest die op jouw niveau zijn, kun je de pijn tot een minimum beperken. En vergeet niet, een beetje pijn kan soms ook goed voelen!

Is kickboksen goed voor je conditie?

Kickboksen is niet alleen een vechtsport, maar ook een geweldige manier om je conditie te verbeteren. Het is een intensieve workout waarbij je veel calorieën verbrandt en je hartslag flink omhoog gaat. Maar waarom is kickboksen zo goed voor je conditie?

Intervaltraining

Kickboksen is een intervaltraining. Dat betekent dat je tijdens een training afwisselt tussen korte periodes van intensieve inspanning en rust. Door deze afwisseling train je niet alleen je uithoudingsvermogen, maar ook je kracht en explosiviteit. Dit maakt kickboksen een zeer effectieve manier om je conditie te verbeteren.

Cardio en krachttraining in één

Tijdens een kickbokstraining werk je niet alleen aan je conditie, maar ook aan je spierkracht. Je traint namelijk niet alleen je benen en armen, maar ook je core. Dit maakt kickboksen een geweldige combinatie van cardio- en krachttraining. Door regelmatig te kickboksen, bouw je niet alleen een goede conditie op, maar ook een sterk en fit lichaam.

Extra trainingen voor een nog betere conditie

Hoewel kickboksen op zichzelf al een geweldige workout is, doen veel vechtsporters nog andere sporten om hun conditie verder te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld gaan hardlopen, zwemmen of fietsen. Deze sporten zijn allemaal goed voor je uithoudingsvermogen en kunnen je helpen om nog meer uit je kickbokstraining te halen.

Kickboksen is niet alleen een geweldige vechtsport, maar ook een perfecte workout voor een goede conditie. Door de intervaltraining train je niet alleen je uithoudingsvermogen, maar ook je kracht en explosiviteit. Bovendien is kickboksen een geweldige combinatie van cardio- en krachttraining. Dus als je op zoek bent naar een leuke en effectieve manier om je conditie te verbeteren, is kickboksen zeker een aanrader!

Hoe begin je met kickboksen?

Dus, je hebt besloten om te beginnen met kickboksen? Geweldig! Het is een fantastische manier om fit te blijven en jezelf te verdedigen. Maar waar begin je? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen.

1. Zoek een sportschool

Je kunt niet zomaar in je woonkamer gaan kickboksen, dus je moet een sportschool vinden. Zoek er een bij jou in de buurt en ga langs voor een rondleiding. Vraag naar de lessen en de trainers. Zorg ervoor dat het een plek is waar je je op je gemak voelt en waar je jezelf kunt zijn.

2. Schaf de juiste uitrusting aan

Je hebt niet veel nodig om te beginnen met kickboksen. Een paar bokshandschoenen en scheenbeschermers voor kickboxen (de beste hier) zijn een goed begin. Je kunt deze spullen kopen bij de sportschool of online. Zorg ervoor dat je de juiste maat hebt en dat ze comfortabel zitten.

Bekijk hier meer uitrusting die je nodig hebt voor kickboksen

3. Neem deel aan een beginnersles

De meeste sportscholen bieden beginnerslessen aan. Dit is een geweldige manier om te beginnen met kickboksen. De trainers zullen je de basisprincipes leren en je helpen om je techniek te verbeteren. Het is ook een geweldige manier om andere beginners te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.

4. Train regelmatig

Als je serieus bent over kickboksen, moet je regelmatig trainen. Probeer minstens twee keer per week naar de sportschool te gaan. Dit zal je helpen om je techniek te verbeteren en je conditie te verbeteren. Vergeet niet om rustdagen in te plannen om je lichaam de tijd te geven om te herstellen.

5. Wees geduldig

Kickboksen is niet gemakkelijk en het kost tijd om de techniek onder de knie te krijgen. Wees geduldig en geef niet op. Blijf trainen en je zult zien dat je vooruitgang boekt. Onthoud dat het een reis is en dat elke stap telt.

6. Heb plezier

Het belangrijkste is om plezier te hebben. Kickboksen is een geweldige manier om fit te blijven en nieuwe mensen te ontmoeten. Geniet van de reis en wees trots op jezelf voor elke vooruitgang die je boekt. En wie weet, misschien word jij wel de volgende kampioen in de ring!

Welke spullen heb je nodig voor kickboksen?

Als je net begint met kickboksen, heb je niet veel nodig. Maar er zijn wel een paar essentiële spullen die je moet hebben om te kunnen trainen en wedstrijden te kunnen spelen.

Kickbokshandschoenen

Het belangrijkste item dat je nodig hebt voor kickboksen zijn kickbokshandschoenen. Deze handschoenen zijn speciaal ontworpen voor kickboksen en bieden bescherming voor je handen en polsen tijdens het slaan en trappen. Er zijn verschillende soorten kickbokshandschoenen, afhankelijk van je niveau en de intensiteit van je training.

Scheenbeschermers

Een ander belangrijk item dat je nodig hebt voor kickboksen zijn scheenbeschermers. Deze beschermen je scheenbenen tijdens het trappen en voorkomen blessures. Scheenbeschermers zijn er in verschillende maten en stijlen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de intensiteit van je training.

Kleding

Voor kickboksen heb je geen speciale kleding nodig. Het belangrijkste is dat je comfortabele kleding draagt waarin je vrij kunt bewegen. Veel mensen dragen een korte broek en een T-shirt tijdens het trainen. Zorg er wel voor dat je kleding niet te los zit, want dit kan gevaarlijk zijn tijdens het sparren.

Bokszak

Als je thuis wilt trainen, is een bokszak een goede investering. Hiermee kun je je techniek verbeteren en je conditie opbouwen. Er zijn verschillende soorten bokszakken beschikbaar, afhankelijk van je niveau en de intensiteit van je training.

Overige spullen

Naast de bovengenoemde spullen zijn er nog een paar andere items die handig kunnen zijn tijdens het kickboksen:

 • Een bitje om je tanden te beschermen tijdens het sparren.
 • Een hoofdbeschermer om je hoofd te beschermen tijdens het sparren.
 • Bandages om je handen en polsen te beschermen tijdens het slaan.
 • Een springtouw om je conditie te verbeteren en je voetenwerk te oefenen.

Zoals je ziet heb je niet veel nodig om te beginnen met kickboksen. Maar als je serieus wilt trainen en wedstrijden wilt spelen, is het belangrijk om te investeren in goede kwaliteit spullen. Veel plezier met trainen!

Hoe ziet een kickboks training eruit?

Als je voor het eerst naar een kickbokstraining gaat, kan het een beetje intimiderend zijn. Maar maak je geen zorgen, het is niet zo eng als het lijkt. Hier is een overzicht van wat je kan verwachten tijdens een kickbokstraining.

Warming-up en rekken

Voordat je begint met het slaan en trappen, is het belangrijk om je spieren op te warmen en te rekken. Dit helpt blessures te voorkomen en zorgt ervoor dat je lichaam klaar is voor de training. Je kan verwachten dat de trainer je door een reeks van warming-up oefeningen leidt, zoals jumping jacks, squats en lunges. Daarna zal je je spieren rekken om ze losser te maken.

Techniektraining

Tijdens de training zal de trainer je verschillende technieken leren, zoals stoten, trappen en knieën. Je zal deze technieken oefenen op een stootkussen of op de handschoenen van een partner. Het is belangrijk om te onthouden dat kickboksen een vechtsport is en dat veiligheid voorop staat. Daarom zal de trainer je leren hoe je deze technieken op een veilige manier kan uitvoeren.

Zaktraining

Een ander onderdeel van de training is zaktraining. Dit is waar je op een bokszak slaat en trapt om je technieken te verbeteren. Het is een geweldige manier om je uithoudingsvermogen te verbeteren en je kracht te vergroten.

Sparren

Sparren is een belangrijk onderdeel van kickboksen. Dit is waar je oefent met een partner en probeert om je technieken in de praktijk te brengen. Het is een geweldige manier om je vaardigheden te verbeteren en je zelfvertrouwen te vergroten. Maar maak je geen zorgen, sparren is niet verplicht en je kan er altijd voor kiezen om het over te slaan.

Cooling-down

Na de training zal de trainer je door een reeks van cooling-down oefeningen leiden om je spieren te ontspannen en je hartslag te verlagen. Dit helpt blessures te voorkomen en zorgt ervoor dat je lichaam goed herstelt.

Dus, als je op zoek bent naar een leuke en uitdagende manier om fit te blijven, dan is kickboksen misschien wel iets voor jou. Kom langs bij een training en ervaar het zelf!

Wat is het verschil tussen Thai boks en kickboks?

Als je denkt dat Thai boks en kickboks hetzelfde zijn, dan heb je het mis. Hoewel beide vechtsporten veel overeenkomsten hebben, zijn er ook belangrijke verschillen. Hieronder leg ik je uit wat deze verschillen zijn.

Regels

Een van de belangrijkste verschillen tussen Thai boks en kickboks zijn de regels. Bij Thai boks, ook wel bekend als Muay Thai, zijn er acht ledematen toegestaan: handen, voeten, ellebogen en knieën. Bij kickboks zijn er slechts zes ledematen toegestaan: handen en voeten. Elleboog- en knietechnieken zijn bij kickboks niet toegestaan.

Technieken

Bij Thai boks wordt er meer nadruk gelegd op het gebruik van de knieën en ellebogen. Dit maakt de sport over het algemeen agressiever dan kickboks. Bij kickboks ligt de nadruk meer op het gebruik van stoten en trappen.

Bescherming

Bij Thai boks wordt er meer bescherming gedragen dan bij kickboks. Dit komt omdat er meer ledematen zijn toegestaan en de technieken agressiever zijn. Zo dragen Thai boksers vaak scheenbeschermers en hoofdbeschermers.

Ontstaan

Thai boks vindt zijn oorsprong in Thailand en is al eeuwenlang een populaire vechtsport in het land. Kickboks daarentegen is ontstaan in Japan in de jaren 50 van de 20e eeuw. Het werd later populair in Nederland, waar het bekend werd als Dutch kickboks.

Hoewel Thai boks en kickboks veel overeenkomsten hebben, zijn er ook belangrijke verschillen. Zo zijn er bij Thai boks meer ledematen toegestaan en wordt er meer nadruk gelegd op het gebruik van knieën en ellebogen. Bij kickboks ligt de nadruk meer op stoten en trappen. Het is belangrijk om deze verschillen te kennen als je geïnteresseerd bent in een van deze vechtsporten.

Welke trappen zijn er bij kickboksen?

Oké, dus je wilt weten welke trappen je allemaal kunt gebruiken bij kickboksen? Nou, dan zit je hier goed! Want ik ga je er alles over vertellen.

Ronde trappen

De ronde trap is een van de meest gebruikte trappen bij kickboksen. Je kunt deze trap onderverdelen in verschillende basistechnieken en gevorderde technieken. De basistechnieken zijn de low kick, body kick en high kick. Bij de low kick landt de ronde trap op de zijkant van het dijbeen net boven de knie. Bij de body kick gaat de ronde trap richting het lichaam en bij de high kick richting het hoofd. Om een ronde trap goed uit te voeren, maak je eerst een stapje met je voorste voet en wijzen je tenen naar buiten in een hoek van 90 graden. Vervolgens draai je je lichaam naar de kant waar je tenen naar wijzen en gaat je knie van je achterste been omhoog en draait mee met de richting. Daarna maak je een slaande beweging met je been en landt het scheenbeen op de plek waar je deze hebt gepland.

Voorwaartse trap

Een andere veelgebruikte trap bij kickboksen is de voorwaartse trap. Hierbij schop je met je voorste of achterste voet recht vooruit, waarbij de bal van je voet landt op de borst of het gezicht van je tegenstander. Hoe verder je je lichaam naar achter brengt, hoe verder je kunt strekken en hoe groter je bereik wordt. Deze trap is zeer effectief om je tegenstander op afstand te houden.

Combinaties

Als je begint met kickboksen, focus je vooral op de basistechnieken zoals de jab, cross, hook en uppercut. Met deze stoten kun je enorm veel verschillende combinaties maken en tijdens de training bij Buddho komen deze stoten dan ook continu terug.

Dus, nu weet je alles over de verschillende trappen bij kickboksen. Ga lekker oefenen en wie weet ben jij binnenkort wel de kickbokskampioen van de buurt!

Hoe lang duurt kickboks wedstrijd?

Ben je klaar om de ring in te gaan en je kickboksvaardigheden te laten zien? Dan wil je vast weten hoelang een kickbokswedstrijd duurt. Nou, dat hangt af van het niveau waarop je vecht.

Amateurwedstrijden

Als je net begint met kickboksen, begin je waarschijnlijk met amateurwedstrijden. Deze wedstrijden duren meestal drie ronden van elk twee minuten. Dat betekent dat je zes minuten hebt om je tegenstander te laten zien wie de baas is. Maar wees niet bang als je niet meteen wint. Het gaat erom dat je plezier hebt en ervaring opdoet.

Professionele wedstrijden

Als je de top wilt bereiken en professionele wedstrijden wilt vechten, dan wordt het serieus. Professionele kickbokswedstrijden duren meestal vijf ronden van elk drie minuten. Dat betekent dat je vijftien minuten hebt om je tegenstander te verslaan en de overwinning te claimen. Maar wees gewaarschuwd, dit is geen kinderspel. Professionele kickboksers zijn getrainde atleten die weten hoe ze moeten vechten.

Wereldkampioenschappen

Als je echt ambitieus bent, wil je misschien meedoen aan de wereldkampioenschappen kickboksen. Deze wedstrijden zijn de grootste en meest prestigieuze evenementen in de kickbokswereld. De wedstrijden duren meestal vijf ronden van elk drie minuten, maar soms kunnen ze langer duren, afhankelijk van de regels van de organisatie.

Conclusie

Dus, hoelang duurt een kickbokswedstrijd? Het hangt af van het niveau waarop je vecht. Amateurwedstrijden duren meestal drie ronden van elk twee minuten, professionele wedstrijden duren vijf ronden van elk drie minuten en wereldkampioenschappen kunnen langer duren. Maar ongeacht hoelang de wedstrijd duurt, zorg ervoor dat je plezier hebt en geniet van de ervaring. En wie weet, misschien word jij wel de volgende kickbokskampioen!

Conclusie

Kickboksen is een vechtsport waarbij zowel de handen als de benen mogen worden gebruikt. De sport kent zijn oorsprong in Japan en de Verenigde Staten, en werd daar populair in het begin van de jaren 1970. Bij kickboksen worden de stoten van het boksen gecombineerd met de trappen uit sporten zoals karate en taekwondo.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.