Wat zijn bokshandschoen en waar moet je op letten?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  30 augustus 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Zoals je misschien wel zou denken zijn bokshandschoenen handschoenen die worden gedragen bij het uitoefenen van de bokssport. Het beschermt de hand tegen blessures, en het gezicht van de tegenstander in een gevecht.

In 1868 werden onder de auspiciën van John Sholto Douglas, de 9e Markies van Queensberry, een aantal regels opgesteld voor boksen waarin het dragen van de handschoen verplicht werd gesteld. Die regels verwerden tot een soort algemene basisregels voor de bokssport.

Bokshandschoenen zijn zachter en ronder dan de handschoenen die worden gebruikt bij onder andere Kickboksen, San Shou en Thaiboksen.

De hardere, compactere en plattere handschoenen die bij die sporten worden gedragen, mogen bijvoorbeeld niet gebruikt worden bij training met een bokszak, omdat ze de bokszak kunnen beschadigen.

Bokshandschoenen voor personal training (1)

Wat zijn bokshandschoenen?

Laten we eerst een idee krijgen van wat bokshandschoenen precies zijn. Bokshandschoenen zijn dus handschoenen die atleten gebruiken in bokswedstrijden en oefeningen.

Het belangrijkste doel van het dragen van deze handschoenen is om jezelf en je tegenstander te beschermen tegen ernstig letsel.

In Griekenland (cestus) bestond de oudste vorm van vechthandschoenen uit iets dat is ontworpen om pijn op je tegenstander te verhogen in plaats van het te verminderen.

Het waren lederen riemen die al dan niet iets in zich hadden zoals studs. Kortom, ze werden geïntroduceerd om het vechten ernstiger en vol bloed te maken. Je kunt het vergelijken met de hedendaagse boksbeugels.

Beste bokshandschoenen om je te beschermen

Gelukkig werd boksen verfijnder voor diegenen onder ons die tegenwoordig boksen.

Nu profiteren we van bokshandschoenen die zijn gemaakt van verbeterde materialen.

Je zult een breed scala aan verschillende gewichten en ontwerpen ontdekken bij het zoeken naar handschoenen.

Je zult zien dat er veel verschillende soorten bokshandschoenen zijn, en gebruikt voor het oefenen, sparringhandschoenen, gevechtshandschoenen, enz. Dus wat is het onderscheid?

Opzoek naar de allerbeste bokshandschoen? Je vindt ze hier!

Wat zijn de soorten bokshandschoenen?

Als je op zoek bent naar het soort handschoenen dat je nodig hebt moet je meer weten over de verschillende soorten. Er zijn:

 • Bokszak handschoenen
 • Trainings- / fitnesshandschoenen
 • Persoonlijke trainingshandschoenen
 • Sparring handschoenen
 • Vechthandschoenen

Om beter te begrijpen waar elk soort precies voor is, hebben we hieronder de details van elk type voor je uitgelicht.

Bokshandschoenen voor bokspaal of zaktraining

Een zakhandschoen is de eerste vorm van een bokshandschoen. Over het algemeen is dit de eerste handschoen die je zult gebruiken voordat je over op een sparringhandschoen gaat.

Zakhandschoenen zijn speciaal ontworpen voor gebruik bij het raken van de bokszak. Vroeger waren deze handschoenen dunner en veel lichter dan wedstrijdhandschoenen.

Dit betekende dat ze de bokser minder bescherming boden.

Bovendien maakte de lichtgewicht aard het voor gebruikers mogelijk om veel sneller te slaan dan in een bokswedstrijd, wanneer ze zwaardere wedstrijdhandschoenen droegen.

Tegenwoordig zijn zakhandschoenen echter ontworpen met meer vulling, juist om de handen van de gebruiker te beschermen.

Deze extra vulling zorgt er ook voor dat ze langer meegaan bij regelmatig gebruik, omdat het langer duurt om te slijten en samen te drukken.

Trainings- / fitnesshandschoenen

De meest populaire handschoen die je op internet of in de sportschool kunt ontdekken, is een bokshandschoen voor training of fitness.

Beste bokshandschoenen voor fitness en spieropbouw

Deze handschoenen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren.

Het gewicht dat je kiest, omvat vier hoofdvariabelen:

 • palmlengte
 • lengte
 • gewicht
 • spiergroei

Kies een handschoen met een gewicht van meer dan 14 oz. als je op zoek bent naar de meest uitstekende spieropbouwende handschoenen.

De spierontwikkeling en het gewicht van een handschoen zijn evenredig aan elkaar.

Personal trainingshandschoenen

Als trainer hangt de keuze van bokshandschoenen af ​​van de persoon met wie je momenteel werkt. Meestal zoek je een kleinere maat en een comfortabele, handzame hand wanneer je vrouwen lesgeeft.

Bokshandschoenen voor personal training (1)

Voor personal trainers zijn veiligheidshandschoenen ook een suggestie, omdat je klant een gevoel van veiligheid wil hebben met de handschoenen die je verstrekt.

Lees ook: beste bokspads en stootkussens beoordeeld

Sparring handschoenen

In het bijzonder, 16 oz. of 18 oz. zijn gewichten voor de beste sparringhandschoenen. Je hebt ook veel meer opvulling nodig, omdat je je tegenstander geen pijn moet doen.

Bokshandschoenen voor sparring

De gewichten van 16 oz. of 18 oz. kunnen je ook helpen voor een gevecht. De oorzaak is het zwaardere gewicht waardoor een gevechtshandschoen straks lichter aanvoelt. Je kunt dan sneller uithalen en je tegenstander raken.

Vechthandschoenen

Voor een boksgevechtavond heb je een vechthandschoen nodig. Afhankelijk van het type gevecht of promotor is de bokshandschoen meestal 8 oz., 10 oz. Of 12 oz.

Venum bokshandschoenen voor in de ring

Waar zijn bokshandschoenen mee gevuld?

Hard en snel slaan tijdens het boksen kan je naar de overwinning in de arena leiden, maar kan ook je vingers beschadigen.

Om je handen te beschermen, is het een must voor professionele boksers en liefhebbers die stevig willen oefenen.

Aanvankelijk was het gebruik van paardenhaarvulling in alle bokshandschoenen beroemd, maar nu zijn de nieuwe handschoenen voorzien van latex schuimvullingen.

 • Vulling paardenhaar:

Gevoerde handschoenen met paardenhaar zijn duurzaam en helpen je bij het verdrijven van een behoorlijke kracht, maar beschermen je handpalmen niet tegen de schedel van je tegenstander of dikke bokszakken in de sportschool.

 • Vulling van latexschuim:

In de afgelopen decennia zijn de bekendheid en verfijning van schuimvulling ontwikkeld. Een uniek mengsel van schokabsorberend PVC en latex is de stof die wordt gebruikt in handschoenen in latexvorm.

Oefeningen op de bokszak

Hier zijn nog enkele oefeningen voor beginners om te doen op je bokszak om een goede start te maken:

Tips voor het onderhoud van bokshandschoenen

Gebruik bovenstaande informatie als leidraad voor de juiste bokshandschoenen en geniet van een meer dan bevredigende gebruikerservaring.

Hire zijn een paar tips voor het onderhoud van je mooie aankoop:

 1. Wanneer je klaar bent, spuit je de binnenkant af met een beetje desinfectiemiddel
 2. Doe daarna wat krant in de handschoen om de luchtstroom door de handschoenen te laten stromen
 3. Stop ze niet in een sporttas, laat ze uitluchten in je garage of kelder
Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.