Wat als de bal je raakt in squash? Voor wie is het punt? Leer meer

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Het zou goed zijn als er in alle omstandigheden een duidelijk antwoord was voor de scheidsrechter om te beslissen wat er gebeurt als de bal je raakt in squash, maar dat is niet goed mogelijk.

Daarom is het belangrijk om te kunnen analyseren wat er daadwerkelijk is gebeurd wanneer een speler door de bal wordt geraakt.

Wat gebeurt er als de bal je raakt in squash?

Wat als de bal je raakt in squash

Het simpele antwoord is dat wanneer de bal je raakt, het een punt voor de tegenstander is als de bal direct via de voorwand goed zou zijn geweest, over moet als de bal via de zijwand goed zou zijn geweest en je een punt wint als de bal fout zou zijn geweest.

Het ligt alleen wat genuanceerder dan dat.

Er zijn drie regels die moeten worden begrepen om het beter te bepalen: Regel 9, 10 en 12, die de scheidsrechter vervolgens helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Lees meer: hoe scoor je eigenljk precies bij squash?

3 regels rondom geraakt worden door een bal in squash

Hier is een interpretatie van elk van deze regels:

Regel 9: Een tegenstander raken met de bal

Als een speler de bal slaat, die, voordat hij de voormuur bereikt, de tegenstander of het racket of de kleding van de tegenstander raakt, stopt het spel.

Als de terugkeer goed zou zijn geweest en de bal de voormuur zou hebben geraakt zonder eerst een andere muur aan te raken, wint de speler die sloeg de rally, op voorwaarde dat de spits niet “draaide”.

Als de bal een al een andere muur had geraakt of zou hebben geraakt als hij de speler niet had geraakt en de slag goed zou zijn geweest, wordt een let gespeeld. Als de slag niet goed zou zijn geweest, verliest de speler die sloeg de rally.

Regel 9: Draaien

Als de aanvaller de balronde heeft gevolgd, of deze om hem of haar heeft laten passeren – in beide gevallen de bal rechts van het lichaam slaan nadat de bal naar links was gepasseerd (of omgekeerd) – dan de aanvaller is “gedraaid”.

Als de tegenstander door de bal wordt geraakt nadat de spits is gedraaid, wordt de rally aan de tegenstander toegekend.

Als de spits tijdens het draaien stopt met spelen uit angst de tegenstander te slaan, wordt een let gespeeld.

Dit is de aanbevolen handelwijze in situaties waarin een speler wil draaien maar niet zeker is van de positie van de tegenstander.

Lees ook: welk racket moet ik kopen voor mijn speelstijl in squash?

Regel 10: Verdere pogingen

Een speler, na een poging om de bal te slaan en te missen, kan een nieuwe poging doen om de bal terug te geven. A

ls een nieuwe poging tot een goed resultaat zou hebben geleid, maar de bal de tegenstander raakt, wordt een let gespeeld.

Als de terugkeer niet goed zou zijn geweest, verliest de spits de rally.

Regel 12: Interferentie

De speler heeft recht op een let als hij of zij de bal had kunnen teruggeven en de tegenstander heeft er alles aan gedaan om de interferentie te voorkomen.

De speler heeft GEEN recht op een let (dwz verliest de rally) als hij of zij de bal niet had kunnen teruggeven, of de interferentie accepteert en verder speelt, of de interferentie was zo minimaal dat de speler toegang had tot de bal niet beïnvloed.

De speler heeft recht op een stroke (dwz wint de rally) als de tegenstander niet alle moeite heeft gedaan om de interferentie te voorkomen, of als de speler een winnende return zou hebben gemaakt, of als de speler de tegenstander zou hebben geslagen met de bal in beweging direct aan de voorwand.

Lees ook: de top squash schoenen voor heren en dames beoordeeld

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.