Hoe scoor je in squash

Hoe scoor je in squash? Uitleg over de puntentelling & regels

Squash is een spel dat over de hele wereld wordt gespeeld en heeft een even grote aanhang als in amateurspel.

Het spel dateert uit de 19e eeuw met variaties van het spel (toen rackets genoemd) die evolueerden naar het moderne spel zoals we het nu kennen.

Hoewel squash momenteel geen Olympische sport is, komt het hoogtepunt in de vorm van de Squash Wereldkampioenschappen waar de beste spelers van over de hele wereld strijden om de ultieme squashkampioen te worden.

Omdat de meesten het alleen een beetje spelen als ze een keer voor de lol een zaal boeken en de sport misschien niet zo goed kennen komen er best veel basic vragen langs, zoals:

Hoe scoor je in squash?

Het doel van squash is de bal tegen de achterwand te slaan totdat je erin slaagt je tegenstander te laten falen in het teruggeven van de bal. Je mag de bal één keer laten stuiteren. Elke keer dat de bal een tweede keer stuitert voordat je tegenstander hem terug kan slaan, ontvangt je een punt.

Punten vormen samen sets, die op hun beurt de winnaar van de wedstrijd bepalen.

Er zijn veel lijnen op een squashbaan. De eerste lijn is de buitenlijn die over de bovenkant van de achterwand en langs de zijkanten van de zijwand loopt.

Elke bal die buiten dit gebied komt, wordt uitgesloten en er wordt een punt toegekend aan je tegenstander.

Een bord loopt langs de onderkant van de achterwand, technisch gezien het ‘net’. Als de bal het bord raakt, wordt het als een fout beschouwd.

90cm boven het bord is de servicelijn. Alle services moeten boven deze lijn komen, anders is het geen legitieme service.

De achterkant van het veld is opgesplitst in twee rechthoekige secties waar een speler vóór elk punt moet beginnen. In elke sectie bevindt zich een servicevak en een speler moet minstens één voet binnen hebben terwijl ze serveren of wachten om de serve te ontvangen.

Hier is England Squash met enkele goede tips:

4 manieren om punten te verdienen in squash

Een punt scoren kan op 4 manieren:

  1. de bal stuitert twee keer voordat je tegenstander de bal raakt
  2. de bal raakt het achterbord (of net)
  3. de bal gaat buiten de omtrek van het veld
  4. een speler veroorzaakt opzettelijk interferentie om te voorkomen dat zijn tegenstanders de bal kunnen raken

Lees ook: hoe kies ik mijn squashschoenen uit?

Hoe gaat de puntentelling in squash?

Er zijn twee methoden om Squash te winnen. De eerste wordt ‘PAR’ genoemd, waarbij je als eerste tot 11 punten speelt en je een punt kunt scoren bij je eigen service of bij die van je tegenstander.

De tweede is een meer traditionele stijl waarbij je als eerste tot 9 punten speelt, maar alleen punten kunt scoren tijdens je eigen service.

Kun je alleen tijdens je eigen service scoren in squash?

Het PAR-scoresysteem met 11 punten waarbij je zowel tijdens je eigen service als die van je tegenstander kunt scoren is nu het officiële scoresysteem in professionele wedstrijden en de meerderheid van amateurspellen.

Het oude systeem van 9 punten en alleen scoren tijdens je eigen service geldt dus officieel niet meer.

Het spel winnen

Om het spel te winnen, moet je het vereiste aantal sets bereiken dat vóór de start van de wedstrijd is bepaald. De meeste sets zijn het beste van 5 spellen, dus de eerste van dat aantal wint.

Als een spel 10-10 wordt, moet een speler met twee duidelijke punten winnen om dat spel te winnen.

Lees ook: dit zijn de beste squashrackets om je spel te bevorderen