Ultieme squash regels gids: Basis puntentelling tot leuke weetjes

door Joost Nusselder | Geupdate op:  10 oktober 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Omdat de meesten deze sport niet zo goed kennen en misschien alleen eens een zaal voor de lol reserveren, komen er best veel basic vragen langs, zoals:

Hoe scoor je in squash?

Het doel van squash is de bal tegen de achterwand te slaan totdat je erin slaagt je tegenstander te laten falen in het teruggeven van de bal. Je mag de bal één keer laten stuiteren. Elke keer dat de bal een tweede keer stuitert voordat je tegenstander hem terug kan slaan, ontvangt je een punt.Hoe scoor je in squash en meer regels

Punten vormen samen sets, die op hun beurt de winnaar van de wedstrijd bepalen.

Lijnen van de squashbaan

Er zijn veel lijnen op een squashbaan. De eerste lijn is de buitenlijn die over de bovenkant van de achterwand en langs de zijkanten van de zijwand loopt.

Elke bal die buiten dit gebied komt, wordt uitgesloten en er wordt een punt toegekend aan je tegenstander.

Een bord loopt langs de onderkant van de achterwand, technisch gezien het ‘net’. Als de bal het bord raakt, wordt het als een fout beschouwd.

90cm boven het bord is de servicelijn. Alle services moeten boven deze lijn komen, anders is het geen legitieme service.

De achterkant van het veld is opgesplitst in twee rechthoekige secties waar een speler vóór elk punt moet beginnen. In elke sectie bevindt zich een servicevak en een speler moet minstens één voet binnen hebben terwijl ze serveren of wachten om de serve te ontvangen.

Hier is England Squash met enkele goede tips:

4 manieren om punten te verdienen in squash

Een punt scoren kan op 4 manieren:

  1. de bal stuitert twee keer voordat je tegenstander de bal raakt
  2. de bal raakt het achterbord (of net)
  3. de bal gaat buiten de omtrek van het veld
  4. een speler veroorzaakt opzettelijk interferentie om te voorkomen dat zijn tegenstanders de bal kunnen raken

Lees ook: hoe kies ik mijn squashschoenen uit?

Hoe gaat de puntentelling in squash?

Er zijn 2 manieren om punten te tellen in squash: “PAR” waarbij je tot 11 punten speelt en je een punt kunt scoren bij zowel je eigen service als die van je tegenstander, of tot 9 punten maar je alleen punten kunt scoren tijdens je eigen service, de traditionele stijl.

Kun je alleen tijdens je eigen service scoren in squash?

Het PAR-scoresysteem met 11 punten waarbij je zowel tijdens je eigen service als die van je tegenstander kunt scoren is nu het officiële scoresysteem in professionele wedstrijden en amateurspellen. Het oude systeem van 9 punten en alleen scoren tijdens je eigen service geldt dus officieel niet meer.

Het spel winnen

Om het spel te winnen, moet je het vereiste aantal sets bereiken dat vóór de start van de wedstrijd is bepaald. De meeste sets zijn het beste van 5 spellen, dus de eerste van dat aantal wint.

Als een spel 10-10 wordt, moet een speler met twee duidelijke punten winnen om dat spel te winnen.

Zo zie je, een hoop regels maar eigenlijk goed bij te houden. En er is zelfs een squash score app uitgebracht!

Advies voor beginners

Het slaan van een bal moet tussen de 1.000 en 2.000 keer herhaald worden om een automatisme te worden. Als je jezelf een verkeerde slag aanleert zul je uiteindelijk nog eens duizenden herhalingen nodig hebben om dit te corrigeren.

Het is zo moeilijk om van een verkeerde slag af te komen, neem daarom een paar lessen als beginner. 

Je zou de bal ten allen tijden moeten zien. Als je de bal uit het oog verliest, ben je altijd te laat.

Ga direct terug naar de “T” als je de bal geslagen hebt. Dit is het midden van de baan.

Als je de bal in één van de vier hoeken laat stuiteren moet je tegenstander verder lopen en door de muren wordt het dan lastig om een goede bal te slaan.

Als je de smaak te pakken hebt wordt het tijd om je techniek en tactiek te verbeteren. Online kan je zoeken naar slagen en looplijnen.

Ben je van plan om vaker te gaan squashen? Investeer dan in een goed racket, balletjes en echte squashschoenen:

Lichtere rackets worden vervaardigd uit carbon en titanium, zwaardere rackets ui aluminium. Met een licht racket heb je meer controle.

Begin met een  balletje met een blauwe stip. Deze zijn iets groter en springen wat hoger; Ze zijn iets makkelijker in gebruik.

Je hebt in ieder geval sportschoenen nodig die geen zwarte strepen achter laten. Ga je voor echte squashschoenen , dan kies je voor meer stabiliteit en schokabsorptie tijdens het draaien en sprinten.

Je spieren en gewrichten zullen je dankbaar zijn!

Kies de juiste bal

Het mooie aan deze sport is dat iedereen een leuk spelletje kan spelen, of je nu net begint of al jaren ervaring hebt.

Maar je hebt wel de juiste bal nodig. Er zijn vier type squashballen verkrijgbaar, je speelniveau bepaalt welk type bal voor jou geschikt is.

In de meeste squash centra worden ballen met een dubbele gele stip verkocht. Zoals de Dunlop Pro XX – Squash Bal.

Deze bal is bedoeld voor de gevorderde squasher en wordt bij wedstrijden en professionele toernooien gebruikt.

Deze bal moet eerst warm geslagen worden voor gebruik en een speler moet goed hard kunnen slaan.

Het beste is om te beginnen met een bal met blauwe stip . Met de Dunlop intro squashbal (blauwe stip) wordt het spel een stuk gemakkelijker. Deze bal is wat groter en stuitert goed.

Hij hoeft ook niet opgewarmd te worden.

Bij wat meer ervaring kan je de een bal met rode stip nemen, zoals bijvoorbeeld de Technifibre . Je speelplezier en fysieke inspanning zal nog groter worden!

Speel je steeds beter en speel je de bal met steeds meer gemak, dan kun je overgaan op een bal met een gele stip, als de Unsquashable Squashballen Gele Stip.

Veelgestelde vragen over squash regels

Wie serveert het eerst in squash?

De speler die als eerste serveert, wordt bepaald door het draaien van het racket. Daarna blijft de server aan slag totdat hij een rally verliest.

De speler die de voorgaande game wint, serveert als eerste in de volgende game.

Lees hier alle regels rondom serveren in squash

Met hoeveel mensen speel je squash?

Squash is een racket- en balsport gespeeld door twee (singles) of vier spelers (double squash) in een vierwandig veld met een kleine, holle rubberen bal.

De spelers wisselen elkaar af met het slaan van de bal op de speelbare oppervlakken van de vier muren van het veld.

Kun je alleen squashen?

Squash is een van de weinige sporten die met succes alleen, of met anderen kan worden beoefend.

Je kunt squash dus alleen beoefenen, maar natuurlijk geen game spelen. Solo oefenen helpt de techniek, zonder enige druk, te verfijnen.

Lees ook alles voor een goede trainingssessie in je eentje

Wat gebeurt er als de bal je raakt?

Als een speler de bal raakt, die, voordat hij de voormuur bereikt, de tegenstander of het racket of de kleding van de tegenstander raakt, stopt het spel. 

Lees ook alles over de regels bij het aanraken van de bal

Mag je twee keer serveren bij squash?

Er is slechts één opslag toegestaan. Er is geen tweede opslag zoals bij tennis. Een opslag wordt echter afgekeurd als deze een zijmuur raakt voordat deze de voormuur raakt.

Na de opslag kan de bal een willekeurig aantal zijwanden raken voordat hij de voorwand raakt.

Lees ook: dit zijn de beste squashrackets om je spel te bevorderen

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.