Zaalhockey: Leer alles over het spel, de geschiedenis, de regels en meer

door Joost Nusselder | Geupdate op:  2 maart 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Zaalhockey is een balsport, die vooral in Europa wordt beoefend. Het is een variant van gewoon hockey, maar wordt, zoals de naam al doet vermoeden, indoor (in een zaal) gespeeld. Bovendien zijn de spelregels anders dan bij gewoon hockey. Zaalhockey wordt in de Nederlandse hockeycompetitie met name gespeeld in de wintermaanden december, januari en februari.

Wat is zaalhockey

De geschiedenis van zaalhockey

Wist je dat zaalhockey zijn oorsprong vindt in een spel dat al 5000 jaar geleden werd gespeeld in het huidige Iran? Rijke Perzen speelden een spel dat veel leek op polo, maar dan op een paard. Helaas hadden de minder rijke mensen, zoals kinderen en arbeiders, geen geld om paarden te bezitten en te berijden. Daarom ontstond er behoefte aan een spel dat zonder paarden kon worden gespeeld. Zo ontstond het hockey zoals wij dat nu kennen, maar dan zonder de paarden.

Van hout tot moderne materialen

In de loop der jaren veranderde het materiaal waarmee hockey werd gespeeld. In het begin waren de sticks helemaal van hout, maar later werden er meer materialen gebruikt. Tegenwoordig zijn er sticks van kunststof, carbon en andere moderne materialen. Dit maakt het spel sneller en technischer.

Van veld naar zaal

Zaalhockey is pas later ontstaan dan veldhockey. In Nederland groeide het aantal zaalhockeyers gestaag door in de jaren zeventig en tachtig. Sinds 1989 wordt de zaalhockeycompetitie door de districten georganiseerd. Vanwege het vaak overvolle veldhockeyprogramma deden de Nederlandse nationale teams van 1990 tot 2000 niet mee aan internationale zaalhockeywedstrijden. Maar tegenwoordig is zaalhockey naast veldhockey enorm populair aan het worden. Er wordt op een kleiner veld gespeeld met balken aan de zijkanten en een team van 6 spelers. Het spel vraagt nog meer techniek, tactiek en slimmigheid dan op het veld, maar ook discipline. Foutjes kunnen snel worden afgestraft door de tegenpartij. Het spel is een garantie voor veel doelpunten en spektakel en een mooie manier om je techniek en snelheid als sporter enorm te ontwikkelen.

Zaalhockey vandaag de dag

Tegenwoordig organiseert de KNHB zaalhockeycompetities voor 6-tallen, 8-tallen, junioren en senioren. Deze worden gespeeld in de maanden december, januari en februari. Houd er rekening mee dat er ook het eerste en laatste weekend van de kerstvakantie gespeeld kan worden. De competitie wordt op 5-6 speeldagen afgewerkt. Op een speeldag (zaterdag of zondag) speel je twee wedstrijden op één locatie. Net als op het veld worden er selectie- en breedteteams gevormd. Meestal gaan breedteteams als één team van het veld de zaal in. Voor selectieteams die zaalcompetities spelen worden selecties gehouden. Alle spelers dragen hetzelfde tenue en moeten zaalschoenen dragen met witte zolen. Het wordt aangeraden om een speciale zaalhockeystick en een zaalhandschoentje aan te schaffen.

Zaalhockey regels: Wat je moet weten om niet van het veld af te worden gestuurd

Een van de belangrijkste regels van zaalhockey is dat je de bal alleen mag pushen, niet slaan. Dus als je denkt dat je een mooie slag kunt maken zoals bij veldhockey, denk dan nog eens goed na voordat je dat doet. Anders riskeer je een gele kaart en een tijdstraf.

Laag bij de grond

Een andere belangrijke regel is dat de bal niet hoger dan 10 cm van de grond mag komen, tenzij het een schot op doel is. Dus als je een mooie lob wilt maken, moet je dat op het veld doen. In zaalhockey moet je laag bij de grond blijven.

Geen liggende spelers

Een veldspeler mag niet liggend de bal spelen. Dus als je denkt dat je een mooie sliding kunt maken om de bal te veroveren, denk dan nog eens goed na voordat je dat doet. Anders riskeer je een gele kaart en een tijdstraf.

Maximaal 30 cm omhoog

Een aanname van de bal mag maximaal 30 cm omhoog stuiteren zonder dat de tegenstander er hinder van heeft. Dus als je denkt dat je de bal hoog kunt aannemen, denk dan nog eens goed na voordat je dat doet. Anders riskeer je een gele kaart en een tijdstraf.

Fluiten, fluiten, fluiten

Zaalhockey is een snel en intens spel, dus het is belangrijk dat de scheidsrechters de regels goed handhaven. Als je denkt dat er een overtreding is begaan, fluit dan meteen. Anders riskeer je dat het spel uit de hand loopt en dat er kaarten worden uitgedeeld.

Samen spelen

Zaalhockey is een teamsport, dus het is belangrijk dat je goed samenwerkt met je teamgenoten. Communiceer goed en speel samen om de tegenstander te verslaan. En vergeet niet om plezier te hebben!

Conclusie

Zaalhockey is een balsport, die vooral in Europa wordt beoefend. Het is een variant op veldhockey, maar wordt indoor gespeeld. Bovendien zijn de spelregels anders dan bij veldhockey.

In dit artikel heb ik je uitgelegd wat het is, hoe het werkt en waar je op moet letten bij het kiezen van een club.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.