Tennisbanen: 10 dingen die je moet weten over de verschillende soorten

door Joost Nusselder | Geupdate op:  3 maart 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Hoe spelen de verschillende tennisbanen? French Court, kunstgras, gravel en hardcourt, alle banen hebben hun eigen specifieke eigenschappen. Maar hoe werkt dat precies?

French Court is een internationaal gepatenteerde gravelbaan met unieke eigenschappen. In tegenstelling tot een normale gravelbaan is een French court baan vrijwel het gehele jaar door bespeelbaar. French court banen ligt gekeken naar tennis resultaat een beetje tussen de gravel en kustgras baan in.

In dit artikel bespreek ik de verschillen tussen de banen en waar je op moet letten bij het kiezen van een baan voor jouw club.

Verschillende tennisbanen

Kunstgras: het neppe zusje van de grasbaan

Een kunstgras tennisbaan lijkt op het eerste gezicht erg op een grasbaan, maar schijn bedriegt. In plaats van echt gras, bestaat een kunstgrasbaan uit kunststofvezels waar tussen zand gestrooid is. Er zijn verschillende typen vezels met elk hun eigen slijtagepatroon en levensduur. Het voordeel van een kunstgrasbaan is dat deze niet elk jaar vervangen hoeft te worden en dat er het hele jaar op getennist kan worden.

De voordelen van kunstgras

Het grootste voordeel van een kunstgrasbaan is dat deze het hele jaar door bespeelbaar is. Zelfs in de winter kan er op getennist worden, tenzij het heel erg vriest en de baan te glad wordt. Een ander voordeel is dat een kunstgrasbaan minder onderhoud nodig heeft dan een grasbaan. Er hoeft niet gemaaid te worden en er groeien geen onkruiden op. Bovendien gaat een kunstgrasbaan langer mee dan een grasbaan, waardoor het op de lange termijn een investering kan zijn.

De nadelen van kunstgras

Het grootste nadeel van een kunstgrasbaan is dat het nep is. Het voelt niet hetzelfde als echt gras en het ziet er ook anders uit. Daarnaast kan een kunstgrasbaan erg glad worden als het vriest, waardoor het gevaarlijk kan zijn om erop te tennissen. Ook is het niet goed voor de baan om te tennissen als er sneeuw op ligt.

Conclusie

Hoewel een kunstgrasbaan niet hetzelfde gevoel geeft als een echte grasbaan, heeft het wel zijn voordelen. Het is het hele jaar door bespeelbaar en heeft minder onderhoud nodig dan een grasbaan. Of je nu een professionele tennisser bent of gewoon voor de lol tennist, een kunstgrasbaan kan een goede keuze zijn.

Gravel: De ondergrond waarop je moet glijden om te winnen

Gravel is een ondergrond die bestaat uit gemalen baksteen en heeft meestal een roodachtige kleur. Het is een relatief goedkope ondergrond om aan te leggen, maar het heeft wel wat nadelen. Zo kan er beperkt op gespeeld worden tijdens koude en natte periodes. Maar als je het eenmaal gewend bent, kan het speltechnisch gezien ideaal zijn.

Waarom is gravel zo speciaal?

Volgens de kenners heeft de bal op gravel een ideale balsnelheid en balsprong. Dit maakt het mogelijk om slidings te maken en zo blessures te voorkomen. Het bekendste graveltoernooi is Roland Garros, een grandslamtoernooi dat jaarlijks in Frankrijk wordt gespeeld. Het is een toernooi dat meermaals werd gewonnen door de Spaanse gravelkoning Rafael Nadal.

Hoe speel je op gravel?

Als je niet gewend bent om op gravel te spelen, kan het erg wennen zijn. De eigenschap van deze grond is dat hij erg traag is. Wanneer de bal stuit op deze ondergrond, heeft de bal relatief gezien veel tijd nodig voor de volgende stuit. Dit komt doordat de bal op gravel hoger opstuit dan bijvoorbeeld op gras of hardcourt. Daarom moet je op gravel waarschijnlijk een andere tactiek spelen. Hier zijn enkele tips:

 • Bereid je punten goed voor en ga niet voor de directe winner.
 • Heb geduld en werk naar het punt toe.
 • Een dropshot kan op gravel zeker handig zijn.
 • Verdedigen is zeker geen slechte strategie.

Wanneer kun je op gravel spelen?

Gravelbanen zijn geschikt om op te spelen van april tot en met oktober. In de winter zijn de banen zo goed als niet te bespelen. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden als je op zoek bent naar een gravelbaan om te spelen.

Conclusie

Gravel is een speciale ondergrond waarop je moet glijden om te winnen. Het is een trage ondergrond waarop de bal hoger opstuit dan op gras of hardcourt. Als je eenmaal gewend bent aan het spelen op gravel, kan het speltechnisch gezien ideaal zijn. Het bekendste graveltoernooi is Roland Garros, waar de Spaanse gravelkoning Rafael Nadal meermaals heeft gewonnen. Dus als je wilt winnen op gravel, moet je je tactiek aanpassen en geduld hebben.

Hardcourt: De ondergrond voor snelheidsduivels

Hardcourt is een tennisbaan met een harde ondergrond van beton of asfalt, bedekt met een rubberachtige coating. Deze coating kan variëren van hard tot zacht, waardoor de snelheid van de baan kan worden aangepast. Hardcourtbanen zijn relatief goedkoop in aanleg en onderhoud en kunnen het hele jaar door worden gebruikt.

Waarom is hardcourt zo geweldig?

Hardcourtbanen zijn perfect voor snelheidsduivels die van een snelle baan houden. De harde ondergrond zorgt voor een hoge stuit van de bal, waardoor de bal sneller over de baan kan worden geslagen. Dit maakt het spel sneller en uitdagender. Bovendien zijn hardcourtbanen redelijk goedkoop in aanleg en onderhoud, waardoor ze populair zijn bij tennisclubs en -verenigingen.

Welke coatings zijn er beschikbaar?

Er zijn verschillende coatings beschikbaar voor hardcourtbanen, van harde coatings die de baan snel maken tot zachte coatings die de baan langzamer maken. De ITF heeft zelfs een methode ontwikkeld om hardcourtbanen te classificeren op snelheid. Enkele voorbeelden van coatings zijn:

 • Kropor drainbeton
 • Rebound Ace (voorheen gebruikt op de Australian Open)
 • Plexicushion (gebruikt op de Australian Open van 2008-2019)
 • DecoTurf II (gebruikt op de US Open)
 • GreenSet (meest gebruikte coating ter wereld)

Waar worden hardcourtbanen gebruikt?

Hardcourtbanen worden over de hele wereld gebruikt voor zowel professioneel toernooitennis als recreatief tennis. Enkele voorbeelden van evenementen die op hardcourt worden gespeeld zijn:

 • US Open
 • Australian Open
 • ATP Finals
 • Davis Cup
 • Fed Cup
 • Olympische Spelen

Is hardcourt geschikt voor beginnende tennissers?

Hoewel hardcourtbanen geweldig zijn voor snelheidsduivels, zijn ze misschien niet de beste keuze voor beginnende tennissers. De snelle baan kan het moeilijker maken om de bal onder controle te houden en kan leiden tot meer fouten. Maar als je eenmaal wat ervaring hebt opgedaan, kan het spelen op een hardcourtbaan een geweldige uitdaging zijn!

French court: de tennisbaan die het hele jaar door bespeelbaar is

Een French court is een internationaal gepatenteerde gravelbaan met unieke eigenschappen. In tegenstelling tot een normale gravelbaan is een French court vrijwel het hele jaar door bespeelbaar. Het is dan ook niet gek dat steeds meer tennisclubs overstappen op deze ondergrond.

Waarom kiezen voor een French court?

Een French court biedt vele voordelen ten opzichte van andere tennisbanen. Zo is het een relatief goedkope tennisbaan en hebben veel tennissers graag op gravel gespeeld. Daarnaast is een French court vrijwel het hele jaar door bespeelbaar, waardoor je niet afhankelijk bent van het seizoen.

Hoe speelt een French court?

Het speelresultaat van een French court ligt een beetje tussen een gravel- en kustgrasbaan in. Het is dan ook niet gek dat veel clubs die altijd gravel hebben gehad overstappen op een French court. De grip is goed en de toplaag geeft stabiliteit bij het afzetten, terwijl de bal prettig glijdt. Ook het balgedrag wordt als positief ervaren, zoals de balstuit en de snelheid.

Hoe wordt een French court aangelegd?

Een French court wordt aangelegd met een speciale gravelsoort die bestaat uit verschillende soorten gebroken puin. Daarnaast wordt er een speciale stabiliteitsmat aangebracht die zorgt voor een goede afwatering en stabiliteit van de baan.

Conclusie

Een French court is een ideale tennisbaan voor tennisclubs die het hele jaar door willen tennissen. Het biedt vele voordelen ten opzichte van andere tennisbanen en het speelresultaat ligt tussen een gravel- en kustgrasbaan in. Overweeg jij om een tennisbaan aan te leggen? Dan is een French court zeker het overwegen waard!

Tapijt: de ondergrond waarop je niet uitglijdt

Tapijt is een van de minder bekende ondergronden om op te tennissen. Het is een zachte ondergrond die bestaat uit een laag van synthetische vezels die op een harde ondergrond zijn bevestigd. Het zachte oppervlak zorgt voor minder impact op de gewrichten, waardoor het een goede keuze is voor spelers met blessures of ouderdomsklachten.

Waar wordt tapijt gebruikt?

Tapijt wordt voornamelijk gebruikt in indoor tennisbanen. Het is een populaire keuze voor toernooien in Europa en wordt vaak gebruikt in professionele wedstrijden. Het is ook een goede keuze voor tennisclubs die het hele jaar door willen tennissen, ongeacht het weer.

Wat zijn de voordelen van tapijt?

Tapijt heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere ondergronden. Hier zijn er een paar:

 • Tapijt is zacht en veerkrachtig, waardoor het minder belastend is voor de gewrichten.
 • Het oppervlak is stroef, waardoor je minder snel uitglijdt en meer grip hebt op de baan.
 • Tapijt is duurzaam en gaat lang mee, waardoor het een goede investering is voor tennisclubs.

Wat zijn de nadelen van tapijt?

Hoewel tapijt veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

 • Tapijt kan stof en vuil vasthouden, waardoor het belangrijk is om de baan regelmatig schoon te maken.
 • Het oppervlak kan glad worden als het nat is, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij regenachtig weer.
 • Tapijt is niet geschikt voor buitengebruik, dus het is alleen een optie voor indoor tennisbanen.

Dus als je op zoek bent naar een zachte ondergrond waarop je niet uitglijdt en het hele jaar door kunt tennissen, overweeg dan eens tapijt als optie!

SmashCourt: de tennisbaan die het hele jaar door bespeelbaar is

SmashCourt is een type tennisbaan dat qua speeleigenschappen lijkt op kunstgras, maar qua kleur en uitstraling lijkt op gravel. Het is een populaire keuze voor tennisverenigingen omdat het het hele jaar door bespeelbaar is en weinig onderhoud nodig heeft.

De voordelen van SmashCourt

Het grootste voordeel van SmashCourt is dat het het hele jaar door bespeelbaar is, ongeacht het weer. Daarnaast heeft het weinig onderhoud nodig en gaat het gemiddeld zo’n 12 tot 14 jaar mee. Ook is de levensduur van dit type baan vrij duurzaam.

De nadelen van SmashCourt

Het grootste nadeel van SmashCourt is dat dit type ondergrond internationaal niet erkend is als officiële tennisondergrond. Hierdoor mogen er geen toernooien van de ATP, WTA en ITF op gespeeld worden. Ook is de kans op blessures bij SmashCourt banen doorgaans groter dan bij het spelen op gravelbanen.

Hoe speelt SmashCourt?

SmashCourt heeft een gravelkleurige stabiliteitsmat die wordt voorzien van een ongebonden keramische toplaag. Door gebruik van de stabiliteitsmat ontstaat een zeer stabiele en vlakke tennisvloer. De ongebonden toplaag zorgt ervoor dat je perfect kunt glijden en bewegen. Bovendien zijn alle toegepaste materialen weersongevoelig en hierdoor het hele jaar bespeelbaar.

Waarom kiezen voor SmashCourt?

SmashCourt is de ideale weatherbaan voor tennisverenigingen omdat het het hele jaar door bespeelbaar is, relatief weinig onderhoud nodig heeft en een uitstekende speelkwaliteit biedt. SmashCourt tennisbanen spelen comfortabel en hebben goede grip. De toplaag geeft genoeg stabiliteit en je kunt er prettig op glijden om moeilijke ballen te halen. De balstuit snelheid en balgedrag worden ook als erg prettig ervaren.

Conclusie

SmashCourt is een populaire keuze voor tennisverenigingen omdat het het hele jaar door bespeelbaar is en weinig onderhoud nodig heeft. Hoewel het niet internationaal erkend is als officiële tennisondergrond, is het een uitstekende keuze voor clubs op lokaal niveau.

Conclusie

Het is nu duidelijk dat er verschillende soorten tennisbanen zijn en dat elk type banen zijn eigen specifieke eigenschappen heeft. Gravelbanen zijn goed voor het spelen op, kunstgrasbanen zijn goed voor het onderhoud en French Court banen zijn goed voor het hele jaar door spelen. 

Als je de juiste baan kiest, kun je jouw spel verbeteren en je helemaal uitleven.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.