Gravel Tennisbaan: Alles wat je moet weten!

door Joost Nusselder | Geupdate op:  3 maart 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Gravel is een mengsel van gemalen puin, zoals baksteen en dakpannen. Het vindt onder andere toepassing als ondergrond voor tennisbanen, voor het zogeheten binnenveld in de honkbalsport, en soms voor atletiekbanen, de zogenoemde sintelbanen. Gravel kan ook worden gebruikt als ondergrond bij petanque.

Wat is een gravel tennisbaan

Gravel: De koning van de tennisbanen

Gravel is een mengsel van gebroken baksteen en ander puin dat wordt gebruikt als ondergrond voor tennisbanen. Het is een relatief goedkope optie en wordt daarom veel gebruikt in Nederlandse tennisverenigingen.

Waarom is gravel zo populair?

Veel tennissers geven de voorkeur aan spelen op gravel vanwege de langzame en hoge stuit van de bal. Dit maakt het spel trager en geeft spelers meer tijd om te reageren. Bovendien is gravel een traditionele ondergrond voor tennisbanen en wordt het vaak geassocieerd met professionele toernooien zoals Roland Garros.

Wat zijn de nadelen van gravel?

Helaas hebben gravelbanen ook een paar nadelen. Zo zijn ze vochtgevoelig en na een periode van vorst opdooi onbespeelbaar. Daarnaast vergen gravelbanen intensief onderhoud, wat arbeidsintensief is.

Een traditionele gravelbaan heeft een kort speelseizoen van april tot september en vereist veel onderhoud. Dit kan voor veel tennisclubs een probleem zijn en kan hen ertoe aanzetten om over te stappen op kunstgras. Bovendien is gravel gevoelig voor regen en kan het glad worden als het nat is.

Hoe kan je het hele jaar door op gravel spelen?

Met een vloerverwarmingssysteem kan een gravelbaan het hele jaar door bespeeld worden. Door een leidingsysteem van pe-buizen onder de lavalaag te leggen, kan relatief warm grondwater gepompt worden om de baan ijs- en sneeuwvrij te houden, zelfs bij lichte tot matige vorst.

Wist je dat?

  • Gravelbanen zijn de meest voorkomende banen in Nederland.
  • De toplaag van een gravelbaan is meestal 2,3 cm aangewalst gravel.
  • Gravel kan ook worden gebruikt als ondergrond bij petanque.
  • Gravel is gevoelig voor regen en kan glad worden als het nat is.

De voordelen van gravelbanen

Gravelbanen hebben een aantal voordelen. Zo zijn ze relatief goedkoop om aan te leggen en geven veel spelers de voorkeur aan deze baansoort. Ook hebben gravelbanen goede speleigenschappen en zijn ze geschikt voor intensief gebruik.

Gravel-plus Premium: een speciale gravelbaan

Om de nadelen van traditionele gravelbanen te verminderen, is de gravel-plus Premium baan ontwikkeld. Deze baan wordt onder afschot aangelegd en bestaat voornamelijk uit gemalen dakpannen. Het regenwater wordt slim afgevoerd, waardoor de baan minder vochtgevoelig is.

Gravel versus kunstgras

Hoewel gravel de meest voorkomende baansoort is in Nederland, zijn er ook andere opties. Zo zijn kunstgrasbanen in opkomst. Kunstgrasbanen zijn niet onderhoudsvrij, maar het onderhoud is over het algemeen minder intensief dan bij gravelbanen.

Welke baansoort moet je kiezen?

Als je een tennisbaan gaat aanleggen, is het belangrijk om te kijken naar de verschillende baansoorten en hun voor- en nadelen. Gravelbanen zijn geschikt voor intensief gebruik en hebben goede speleigenschappen, maar vergen wel intensief onderhoud. Kunstgrasbanen zijn minder onderhoudsintensief, maar benaderen de speeleigenschappen van gravelbanen minder goed. Het is dus belangrijk om te kijken naar wat het beste past bij jouw wensen en behoeften.

Hoe onderhoud je een Gravel Tennisbaan?

Hoewel gravelbanen gemakkelijk te onderhouden zijn, vergen ze wel regelmatig onderhoud. Om de waterdoorlatendheid van de toplaag te behouden, moeten gravelbanen regelmatig worden geveegd en gerold. Ook moeten eventuele kuilen en gaten worden opgevuld en moet de baan regelmatig worden bewaterd om stofvorming te voorkomen.

Wist je dat?

  • Nederland is een land waar van oudsher veel gravelbanen liggen. Veel Nederlandse tennissers geven dan ook de voorkeur aan gravelbanen.
  • Gravelbanen zijn niet alleen populair onder tennissers, maar worden ook gebruikt als ondergrond bij petanque en voor atletiekbanen.
  • Gravelbanen vergen meer onderhoud dan kunstgrasbanen, maar bieden wel een unieke speelervaring die veel spelers verkiezen boven andere soorten tennisbanen.

Tennis Force ® II: de tennisbaan waar je het hele jaar door op kunt spelen

Traditionele gravelbanen zijn gevoelig voor water, waardoor je na een flinke regenbui niet meer kunt tennissen. Maar met de Tennis Force ® II baan is dat verleden tijd! Door de verticale en horizontale drainage is de baan sneller bespeelbaar na een zware regenbui.

Minder onderhoud

Een reguliere gravelbaan vergt vrij intensief onderhoud. Maar met de Tennis Force ® II baan is dat verleden tijd! Deze all weather gravelbaan vermindert namelijk het onderhoud dat bij een reguliere gravelbaan vrij intensief is.

Duurzaam en circulair

De Tennis Force ® II baan is niet alleen duurzaam, maar ook circulair. De RST granulaten waaruit de baan bestaat, kenmerken zich door hun duurzaamheid en circulaire bouw. Door de productie in eigen huis hoef je niet te vrezen voor laagwatertoeslag.

Geschikt voor meerdere sporten

Naast tennis is de Tennis Force ® II baan ook geschikt voor andere sporten, zoals padel. En voor kunstgras voetbalvelden is er de RST Future, verkrijgbaar als fundatielaag. Door de lage indringingswaarde voldoet RST Future voor behalve kunstgras voetbal ook voor andere sporten.

Kortom, met de Tennis Force ® II baan kun je het hele jaar door tennissen, zonder je zorgen te maken over regen of intensief onderhoud. En dat alles op een duurzame en circulaire manier!

Gravel-plus Premium: de tennisbaan van de toekomst

Gravel-plus Premium is de nieuwste en meest geavanceerde tennisbaan op de markt. Het is een baansoort die onder afschot wordt aangelegd en bestaat uit een mengsel van gemalen dakpannen en andere materialen. Door de samenstelling van het gravel en de wijze van afvoer van regenwater is deze baan beter dan traditionele tennisbanen.

Waarom is Gravel-plus Premium beter dan andere tennisbanen?

Gravel-plus Premium heeft vele voordelen ten opzichte van andere tennisbanen. Zo heeft het een verbeterde waterafvoer door de lichte helling en de afwateringsgoten aan de randen van de baan. Hierdoor is de baan na een regenbui snel weer bespeelbaar. Daarnaast heeft het een hardere toplaag, wat leidt tot minder beschadigingen en eenvoudiger voorjaarsonderhoud. De speeleigenschappen zijn ongeëvenaard met een uitstekende balstuit en gecontroleerd glijden en draaien.

Wat zijn de voordelen van Gravel-plus Premium voor tennisverenigingen?

Gravel-plus Premium biedt vele voordelen voor tennisverenigingen. Zo is het onderhoudsvriendelijk en heeft het zowel verticale als horizontale waterafvoer. Dit betekent dat de kosten van onderhoud en renovatie van gravelbanen beter te budgetteren zijn. Daarnaast heeft Gravel-plus Premium een beperkte levensduur, wat betekent dat er minder vaak vervelende en tijdrovende discussies zijn over onverwachte hoge kosten en aanpassen van lidmaatschapstarieven. Ook hebben leden minder last van wachten tot banen weer bespeelbaar zijn na een regenbui en zijn de faciliteiten meer waard voor leden.

Advantage Redcourt: de perfecte tennisbaan voor alle seizoenen

Advantage Redcourt is een tennisbaanconstructie die de speeleigenschappen en uitstraling heeft van een gravel tennisbaan, maar de voordelen biedt van een all-weather baan. Het combineert de speeleigenschappen en het uiterlijk van gravel met de voordelen van een vierseizoenenbaan.

Wat zijn de voordelen van Advantage Redcourt?

Deze tennisbaan hoeft alleen geïnstalleerd te worden op een stabiele en afvoervrije ondergrond. Er is op deze speelbaan geen besproeiing nodig, waardoor de kosten voor een sprinklerinstallatie verleden tijd zijn. Net als bij traditionele gravelbanen kunnen spelers op Advantage Redcourt een gecontroleerde beweging maken, zodat het hele veld uitstekend bespeeld kan worden.

Hoe ziet Advantage Redcourt eruit?

Advantage Redcourt heeft de natuurlijke uitstraling en speeleigenschappen van klei, maar er is geen waterbesproeiing nodig. Zichtbare balafdrukken zijn mogelijk, wat het spel nog realistischer maakt.

Wat zijn de kosten van Advantage Redcourt?

De kosten voor de aanleg van een zandkunstgras rood tennisbaan liggen over het algemeen hoger dan die van een gravel tennisbaan. Daar staat tegenover dat de tennisbaan het hele jaar door te gebruiken is, dus ook in de wintermaanden. De aanleg van Advantage Redcourt neemt enkele weken in beslag.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.