5 meest populaire sporten in Amerika die je moet kennen

door Joost Nusselder | Geupdate op:  22 juni 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Welke sporten zijn het populairste in de VS? De meest populaire sporten zijn American football, basketbal en ijshockey. Maar wat zijn de andere populaire sporten? In dit artikel bespreken we de populairste sporten in de VS en waarom ze zo populair zijn.

Populairste sporten in america

De meest geliefde sporten in Amerika

Als je aan sport in Amerika denkt, is American Football waarschijnlijk het eerste wat in je opkomt. En terecht! Deze sport is zonder twijfel de meest populaire en bekeken sport in de Verenigde Staten. Zelfs vandaag de dag trekt het enorme aantallen publiek en kijkers, zowel in het stadion als op televisie. Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik een American Football-wedstrijd bijwoonde; de energie en passie van de fans was overweldigend en aanstekelijk.

De snelle en intense wereld van basketbal

Basketbal is een andere sport die in Amerika een grote reputatie geniet. Met zijn snelle tempo en spectaculaire acties is het geen wonder dat deze sport zoveel aandacht trekt. De NBA, de belangrijkste basketbalcompetitie in Amerika, heeft enkele van de bekendste en beste spelers ter wereld voortgebracht. Ik heb zelfs de kans gehad om een paar wedstrijden bij te wonen en ik kan je zeggen, het is een ervaring die je niet snel zult vergeten!

De opkomst van voetbal, ofwel ‘soccer’

Hoewel voetbal (in Amerika bekend als ‘soccer’) misschien niet zo’n lange geschiedenis heeft als American Football of basketbal, is het de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Steeds meer mensen, vooral jongeren, nemen deze sport ter harte en volgen de Major League Soccer (MLS) op de voet. Ik heb zelf ook een aantal MLS-wedstrijden bezocht en ik moet zeggen, de sfeer en het enthousiasme van de fans is absoluut aanstekelijk.

De ijzige wereld van ijshockey

Ijshockey is een sport die vooral in het noorden van Amerika en in Canada zeer populair is. De NHL, de belangrijkste ijshockeycompetitie, trekt elk jaar een groot aantal fans en kijkers. Ik heb zelf een paar keer de kans gehad om een ijshockeywedstrijd bij te wonen en ik kan je vertellen, het is een ongelooflijk intense en opwindende ervaring. De snelheid van het spel, de harde checks en de sfeer in de arena zijn echt iets om mee te maken.

De eeuwenoude traditie van honkbal

Honkbal wordt vaak beschouwd als de ‘nationale sport’ van Amerika en heeft een lange en rijke geschiedenis. Hoewel het misschien niet zo’n groot publiek trekt als American Football of basketbal, heeft het nog steeds een zeer loyale en gepassioneerde fanbase. Ik heb zelf een paar honkbalwedstrijden bijgewoond en hoewel het tempo misschien wat langzamer is dan bij andere sporten, is de sfeer en het plezier van het spel absoluut de moeite waard.

Al deze sporten vormen de essentie van de Amerikaanse sportcultuur en dragen bij aan de diversiteit en het enthousiasme van sportfans in het land. Of je nu zelf actief bent in een van deze sporten of gewoon graag kijkt, er is altijd wel iets te beleven en te genieten in de wereld van de Amerikaanse sport.

De vier top sporten in Amerika en Canada

Baseball is één van de populairste sporten in Amerika en wordt al sinds de negentiende eeuw gespeeld. Hoewel het spel zijn oorsprong kent in Engeland, is het in Amerika tot een compleet andere sport uitgegroeid. Elke zomer strijden teams uit de Verenigde Staten en Canada in de Major League Baseball (MLB) om de felbegeerde World Series-titel. Een bezoek aan een honkbalveld staat garant voor een gezellige middag met het gezin, compleet met hotdogs en een beker frisdrank.

Basketbal: van schoolplein tot professionele competitie

Basketbal is een sport die in Amerika met kop en schouders boven de andere sporten uitsteekt qua populariteit. Het spel werd eind negentiende eeuw bedacht door de Canadese sportcoach James Naismith, die destijds werkzaam was op het Springfield College in Massachusetts. Vandaag de dag wordt basketbal op vrijwel elke school en universiteit in Amerika en Canada gespeeld. De National Basketball Association (NBA) is de belangrijkste en grootste competitie, waarin teams uit beide landen op hoog niveau strijden om de titel.

American Football: de ultieme teamsport

American Football is zonder twijfel één van de meest populaire sporten in de Verenigde Staten. Het spel bestaat uit twee teams die elk uit aanval en verdediging bestaan en om beurten het veld betreden. Hoewel de sport soms wat ingewikkeld kan zijn voor nieuwkomers, trekt het toch miljoenen kijkers bij elke wedstrijd. De Super Bowl, de finale van de National Football League (NFL), is het grootste sportevenement van het jaar en staat garant voor spectaculaire sportwedstrijden en optredens.

Hockey en lacrosse: de Canadese favorieten

Hoewel hockey en lacrosse misschien niet de eerste sporten zijn waar je aan denkt bij Amerika, zijn ze in Canada immens populair. Hockey is de nationale wintersport van Canada en wordt door de Canadezen op het hoogste niveau gespeeld in de National Hockey League (NHL). Lacrosse, de snelstgroeiende sport in Noord-Amerika, is de nationale zomersport van Canada. Beide sporten worden ook op Amerikaanse universiteiten gespeeld, maar blijven qua populariteit achter bij de andere drie grote sporten.

Al met al bieden Amerika en Canada een breed scala aan sporten op elk denkbaar niveau. Van high school-competities tot professionele leagues, er is altijd wel een sportevenement om van te genieten. En vergeet niet, bij elke wedstrijd horen natuurlijk ook de enthousiaste cheerleaders die de teams aanmoedigen!

Sportliefhebbers en de Amerikaanse steden waar zij samenkomen

In Amerika is sport een groot deel van de cultuur. Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens gehoord van de belangrijkste sporten zoals ijshockey, voetbal, en natuurlijk American football. Fans komen van heinde en verre om hun favoriete teams te zien spelen en de sfeer in de stadions is altijd weer elektrisch. Het is inderdaad een uitgebreide wereld waarin weinig andere dingen zo’n grote rol spelen als sport.

De steden die sport ademen

In de Verenigde Staten zijn er een aantal steden waar sport een nog grotere rol speelt dan in andere delen van het land. Hier vind je de meest fanatieke fans, de beste teams en de grootste stadions. Enkele van deze steden zijn:

  • New York: Met teams in bijna iedere grote sport, waaronder de New York Yankees (honkbal) en de New York Rangers (ijshockey), is het geen verrassing dat New York een van de belangrijkste sportsteden van Amerika is.
  • Los Angeles: Deze stad is de thuisbasis van de LA Lakers (basketbal) en de LA Dodgers (honkbal), en staat bekend om haar sterren die regelmatig de wedstrijden bijwonen.
  • Chicago: Met de Chicago Bulls (basketbal) en de Chicago Blackhawks (ijshockey) is deze stad een belangrijke speler op het gebied van sport.

De ervaring van het bijwonen van een sportwedstrijd

Als je ooit de kans krijgt om een sportwedstrijd bij te wonen in Amerika, moet je die zeker grijpen. De sfeer is onbeschrijfelijk en het publiek is altijd enthousiast. Je zult zien dat mensen zich in de meest uiteenlopende outfits hijsen om hun team te steunen, en dat de rivaliteit tussen de fans soms hoog kan oplopen. Maar ondanks dit alles is het vooral een gezellige boel waarbij iedereen samenkomt om te genieten van de sport.

Hoe sportfans met elkaar omgaan

Sportfans in Amerika zijn over het algemeen zeer gepassioneerd en loyaal aan hun teams. Ze komen samen in bars, stadions en huiskamers om de wedstrijden te volgen en hun team aan te moedigen. Hierbij is het niet ongebruikelijk dat er flink wat discussies ontstaan over de beste spelers, de scheidsrechterlijke beslissingen en natuurlijk de uiteindelijke uitslag. Maar ondanks de soms verhitte gesprekken is het vooral een manier om samen te genieten van de sport en de onderlinge band te versterken.

Kortom, sport is een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse cultuur en de steden waar deze sporten worden gespeeld ademen deze passie. Fans komen samen om hun teams aan te moedigen, en hoewel de rivaliteit soms hoog op kan lopen, is het vooral een manier om samen te genieten van de sport en de onderlinge band te versterken. Dus als je ooit de kans krijgt om een sportwedstrijd bij te wonen in Amerika, grijp die kans dan met beide handen aan en ervaar zelf de unieke sfeer en passie van de Amerikaanse sportfans.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel populaire sporten in Amerika. De meest populaire sport is American Football, gevolgd door Basketball en Baseball. Maar ook ijshockey, voetbal en honkbal zijn erg populair.

Als je de tips hebt gelezen die ik je heb gegeven, weet je nu hoe je een artikel over American sports kunt schrijven voor een lezer die niet zo’n fanatiek sportieveling is.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.